Προσωρινή κατάπαυση πυρός για απομάκρυνση αμάχων
Copyright 2016 The Associated |
Βομβαρδισμένα κτίρια στο Χαλέπι |
Επίσης, οι Λαβρόφ και Κέρι συμφωνήσαν να γίνει συνάντηση στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων και διπλωματών και από τις δύο πλευρές το ερχόμενο Σάββατο στη Γενεύη, ενώ ρωσικά μέσα αναφέρουν ότι ενδεχόμενα να συζητηθεί η απομάκρυνση των ενόπλων ισλαμιστών. Συμφώνησαν ακόμα στην ανάγκη να επαναληφθούν οι ενδοσυριακές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά και πάλι διαφωνούν για το τι ορίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση στη Συρία.
Πάντως, αρχικά ο Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντηση της Τετάρτης, εξέφρασε τη λύπη του γιατί η κυβέρνηση Ομπάμα συνεχίζει εχθρικά βήματα ενάντια στη Ρωσία, όπως είπε, «σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει τη βάση της κανονικής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ πριν από την αναχώρησή της». Είναι φανερό ότι το παζάρι έχει πολλά σκαμπανεβάσματα, ανάλογα και με τα αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης.
Ο Πρόεδρος Ασαντ, σε συνέντευξή του στη συριακή εφημερίδα «Al Watan», σημείωσε πάντως ότι «μια νίκη για εμάς στο Χαλέπι δεν σημαίνει το τέλος του πολέμου, παρόλα αυτά θα είναι ένα τεράστιο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή και ένα σημείο καμπής για τον πόλεμο».
Σύμφωνα με κάποιες αναλύσεις, οι τζιχαντιστές, που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παρουσιάζουν ως «μετριοπαθείς αντικαθεστωτικούς», έχουν υποστεί το τελευταίο διάστημα σημαντικές ήττες και πλέον έχουν τον έλεγχο μόνο σε 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα του ανατολικού Χαλεπιού, ενώ τα υπόλοιπα 50 ελέγχονται από το συριακό στρατό. Η κατάσταση αυτή, που δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε άμαχο πληθυσμό της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας (με πάνω από 1,5 εκατομμύρια πληθυσμό), αξιοποιείται από τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία που ...θυμήθηκαν πάλι την «ανθρωπιστική κρίση».
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου 200.000 πολίτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο ανατολικό Χαλέπι, ενώ ανάμεσά τους μπορεί να βρίσκονται 8.000 μαχητές. Περίπου 150 άμαχοι, στην πλειονότητά τους ανάπηροι ή ηλικιωμένοι, απομακρύνθηκαν στη διάρκεια της νύχτας από ένα νοσοκομείο στην Παλιά Πόλη του Χαλεπιού, στην πρώτη μεγάλη απομάκρυνση αμάχων από το ανατολικό τμήμα της πόλης, ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού. «Οι ασθενείς αυτοί και οι άμαχοι είχαν παγιδευτεί στην περιοχή επί μέρες, εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων και επειδή η γραμμή του μετώπου πλησίαζε ολοένα και περισσότερο», εξήγησε η Μάριαν Γκάσερ από την Επιτροπή. Η επιχείρηση απομάκρυνσης διεξήχθη από κοινού από την Επιτροπή και τη Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνο.
Στα μέτωπα των συγκρούσεων στη Συρία, την Τετάρτη το Ισραήλ πραγματοποίησε και πάλι αεροπορικές επιθέσεις κοντά στη δυτική Δαμασκό σε στρατιωτικό αεροδρόμιο, χωρίς να προκληθούν ανθρώπινα θύματα. Τις επιθέσεις αυτές εμφάνισε ως προληπτικό μέτρο ενάντια στη δράση της λιβανέζικης Οργάνωσης «Χεσμπολάχ» που συνδράμει το συριακό στρατό.
Ακόμα, ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα ότι η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) συνεργάζεται με τις δυνάμεις του Ασαντ στο βόρειο τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού και «διαπράττουν εγκλήματα πολέμου».
Την Τετάρτη, μια αεροπορική επιδρομή, για την οποία δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό ποιος ευθύνεται, προκάλεσε το θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων αμάχων στην πόλη αλ Κάιμ στο δυτικό Ιράκ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του «Ισλαμικού Κράτους», σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους.
Ο πρόεδρος του ιρακινού κοινοβουλίου, Σαλίμ Τζουμπούρι, δήλωσε ότι μια αεροπορική επιδρομή εναντίον της αλ Κάιμ «έπληξε μια αγορά όπου βρίσκονταν άμαχοι και σκότωσε ή τραυμάτισε δεκάδες εξ αυτών». Πρόσθεσε ότι πιθανότατα πρόκειται για «ένα λάθος» και ζήτησε από την ιρακινή κυβέρνηση να ξεκινήσει έρευνα για να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι.
Στο φόντο ανησυχιών για την τουρκική καπιταλιστική οικονομία
Εκτακτα μέτρα για τη στήριξη της «πραγματικής οικονομίας» ανακοίνωσε, χτες, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ξεκαθαρίζοντας ότι οι αποφάσεις δε θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό αφού θα εξοικονομηθούν χρήματα μέσα από την ενίσχυση της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» και την «εξοικονόμηση πόρων». Και για να μη μένει κανένα ερώτημα για το ποιος θα φορτωθεί τις προσπάθειες νέας στήριξης του ντόπιου κεφαλαίου ξεκαθαρίστηκε ότι η (ούτως ή άλλως πίσω από τις ανάγκες) αύξηση στον κατώτατο μισθό που είχε ανακοινωθεί πριν από τις τελευταίες εκλογές «αναβάλλεται» (επ' αόριστον;).
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ τουρκικών ΜΜΕ για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, μεταξύ άλλων, προβλέπονται:
Το «πακέτο» αυτό παρουσιάστηκε μερικές μέρες μετά τις «διαβεβαιώσεις» που μοίραζε σε επιχειρηματική συνάντηση ο Γιλντιρίμ ότι το 2017 θα είναι καλύτερη χρονιά από το 2016, αλλά και μετά τις παροτρύνσεις Ερντογάν όλοι οι Τούρκοι να μετατρέψουν τις αποταμιεύσεις τους σε τουρκικές λίρες (το ίδιο έκανε και ο ίδιος, σύμφωνα με χτεσινή ενημέρωση του εκπροσώπου του, Ιμπρ. Καλίν).
Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τον Γερμανό πρέσβη στην Αγκυρα, Μάρτιν Ερντμαν, για να διαμαρτυρηθεί για την «περιπέτεια» που είχε η αντιπρόεδρος της τουρκικής Βουλής, Αϊσενούρ Μπαχτσεκαπιλί, σε αεροδρόμιο της Κολωνίας.
Συγκεκριμένα, κρατήθηκε για περίπου 1 ώρα από την αστυνομία του αεροδρομίου και δεν της επιτράπηκε η επιβίβασή της στο αεροπλάνο όταν οι αρχές δεν δέχτηκαν προσωρινό διαβατήριο που της είχε δώσει η πρεσβεία μετά από την κλοπή του διπλωματικού της. Μάλιστα, χτες, δόθηκαν εντολές για εξονυχιστικό έλεγχο όλων των Γερμανών διπλωματών που χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο «Ατατούρκ» στην Κωνσταντινούπολη.
Να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι δύο τελευταίοι από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς αποφάσισε, χτες, το Συμβούλιο Εφετών στην τρίτη συνεδρίαση για το ίδιο θέμα. Οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών, με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα Εφετών, Γ. Βούλγαρη, αποφάσισαν την απόρριψη του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοσή τους. Σημειωτέον, ο εισαγγελέας Εφετών στην πρότασή του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν πάρα πολλές πιθανότητες να υποστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Ζήτησε να απορριφτεί το αίτημα λέγοντας ότι είναι αόριστο και δεν προκύπτει ότι οι εν λόγω τέλεσαν αδικήματα.
Η απόφαση είναι ανάλογη με την πρώτη απόφαση, με την οποία το Δικαστικό Συμβούλιο έκρινε πως δεν πρέπει να εκδοθούν, για τους ίδιους λόγους, οι 3 πρώτοι Τούρκοι αξιωματικοί. Ετσι, έχουμε δύο αποφάσεις που έχουν ταχθεί υπέρ της άποψης να μην εκδοθούν συνολικά οι πέντε από τους οκτώ, ενώ για τρεις Τούρκους αξιωματικούς έχει αποφασιστεί να εκδοθούν. Παράλληλα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνιος Λιώγας, έχει ασκήσει έφεση, όπως έφεση έχουν ασκήσει και οι τρεις που έχασαν τη δίκη και ο Αρειος Πάγος αναμένεται να κρίνει αμετάκλητα για την τύχη τους.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε την Τετάρτη (σ.σ. δηλαδή πριν από την έκδοση της χτεσινής απόφασης) ότι πρέπει να εκδοθούν όλοι οι Τούρκοι στρατιωτικοί που είχαν συλληφθεί το περασμένο καλοκαίρι στην Αλεξανδρούπολη.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι «έχει σημασία» το γεγονός ότι τρεις από τους συλληφθέντες αποφασίστηκε να εκδοθούν στη χώρα του ενώ για άλλους τρεις αποφασίστηκε η μη έκδοση. «Γιατί έγινε αυτό; Πρέπει να δούμε την αιτία. Παρακολουθούμε στενά το ζήτημα. Προσδοκία μας είναι να εκδοθούν όλοι τους».