ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Κλιμακώνονται οι επιχειρήσεις της «αντιτρομοκρατικής» ιμπεριαλιστικής συμμαχίας

Εναρξη της ανακατάληψης της Ράκα στη Β. Συρία, παράλληλα με τις μάχες στη Μοσούλη του Βόρειου Ιράκ

Από τις πρώτες επιχειρήσεις στην περιοχή της Ράκα στη Συρία
Από τις πρώτες επιχειρήσεις στην περιοχή της Ράκα στη Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ξεκίνησε τα ξημερώματα της Κυριακής, 6/11, η επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης Ράκα από τις λεγόμενες «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF) που απαρτίζουν Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων YPG και Αραβες. Δίχως (προς το παρόν...) τη συμμετοχή της Τουρκίας και παρά την έντονη αντίδρασή της. Η εξέλιξη, αν μη τι άλλο, αντανακλά την επικίνδυνη κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή με το γνωστό πρόσχημα της «πάταξης» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δημιούργησαν, ως εργαλείο για την αλλαγή μη αρεστών κυβερνήσεων και την προώθηση διαφόρων σχεδίων μονοπωλιακών ομίλων.

Η επιχείρηση αποκαλέστηκε κωδικά «Οργή του Ευφράτη» και συμμετέχουν σε αυτή περίπου 30.000 Κούρδοι και Αραβες μαχητές, με εκπαίδευση και εξοπλισμό των ΗΠΑ. Η χερσαία επιχείρηση υποστηρίζεται ταυτόχρονα αεροπορικά από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία και γίνεται (και αυτοί όπως οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Β. Συρία) δίχως τη συναίνεση της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ. Μία από τις πρώτες επιτυχίες των μαχητών των δυνάμεων SDF ήταν χτες η ανακατάληψη του στρατηγικού χωριού Λέκτα και της περιοχής Σεντούλ (που απέχει 10 χλμ. ΝΑ της πόλης Αίν Ισσα). Οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» απάντησαν εξαπολύοντας βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας κοντά στο χωριό Λέκτα, όπου βρίσκεται στρατηγικής σημασίας λόφος, δίχως να τα καταφέρουν...

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, χαιρετίζοντας την έναρξή της, προέβλεψε πως «δεν θα είναι εύκολη» και πως θα πάρει «καιρό». «Οπως και στη Μοσούλη, η μάχη δεν θα είναι εύκολη και το έργο που καλούμαστε να φέρουμε σε πέρας θα είναι επίπονο», προειδοποίησε.

Επιπλέον, ο Μπρετ Μακγκέρκ, ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στο συνασπισμό κατά του ΙΚ, αναγνώρισε ότι υπάρχουν «πολλά συμφέροντα», πιθανόν αντικρουόμενα, των «διαφόρων μερών» στις τάξεις της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Χαλέπι, συνεχίζεται η λεγόμενη εκεχειρία σε ό,τι αφορά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, ωστόσο οι μάχες των συριακών δυνάμεων με δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, που υποτίθεται είναι ενάντια στο «Ισλαμικό Κράτος», συνεχίζονται χωρίς διακοπή, αυξάνοντας και το δράμα των αμάχων.

Ζυμώσεις με φόντο τις τουρκικές αντιδράσεις

Ο Αμερικανός επιτελάρχης στρατηγός, Τζόζεφ Ντάνφορντ, μετέβη στην Αγκυρα προσπαθώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις της τουρκικής κυβέρνησης. Σε συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, στρατηγό Χουλούσι Ακάρ, την Κυριακή υπογράμμισε ότι οι κουρδικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην επιχείρηση δεν επιδιώκουν να συμμετάσχουν σε οδομαχίες εντός του εδάφους της πόλης Ράκα, που κατοικείται ως επί το πλείστον από Αραβες Σουνίτες γιατί, όπως φέρεται να είπε, δεν θέλουν να συγκρουστούν μαζί τους. Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, που αναφέρεται στη συνάντηση των στρατηγών Ντάνφορντ και Ακάρ, υπογραμμίζεται η δήλωση του Αμερικανού επιτελάρχη πως «η συμμαχία και η Τουρκία θα εργασθούν από κοινού πάνω στο μακροπρόθεσμο σχέδιο για την κατάληψη, τη διατήρηση και τη διακυβέρνηση της Ράκα».

Επιπροσθέτως, χτεσινό ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» σημείωνε πως αποφασίστηκε η συγκρότηση μίας ειδικής ομάδας εργασίας Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων στην Αγκυρα, που θα εργαστεί για την ενίσχυση της συνεργασίας ΗΠΑ - Τουρκίας σε θέματα που αφορούν και την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους». Ο Αμερικανός αξιωματούχος που θα είναι επικεφαλής της ομάδας, θα αναφέρει στον Αμερικανό διοικητή της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού, στρατηγό Τζό Βόιτελ.

Από την άλλη, οι Τούρκοι αξιωματούχοι υπογράμμισαν την αντίθεσή τους στη συμμετοχή κουρδικών δυνάμεων στην επιχείρηση της Ράκα, χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη». Τόνισαν, όπως δήλωσε χτες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, ότι στην επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκα θα πρέπει να συμμετέχουν μόνο χώρες - σύμμαχοι με τις ένοπλες δυνάμεις τους και όχι «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις», υπαινισσόμενος τους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG της Συρίας. Επιπλέον, διεμήνυσε πως οι τουρκικές δυνάμεις είναι έτοιμες «να περιορίσουν» την προέλαση των Κούρδων της Συρίας προς τη βόρεια συριακή πόλη Μανμπίτζ.

Παράλληλα, Ρώσοι αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι ΗΠΑ στην ουσία εμπόδισαν τη συμμετοχή της Τουρκίας στις επιχειρήσεις της Ράκα, αυξάνοντας τις ανησυχίες της Αγκυρας για το ενδεχόμενο δημιουργίας κουρδικού κράτους στα νοτιοανατολικά σύνορά της.

Ο Στανισλάβ Ιβάνοφ, από το Διεθνές Κέντρο Ασφαλείας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, τόνισε ότι με τη συμμετοχή τους στις επιχειρήσεις ανακατάληψης της Μοσούλης στο Β. Ιράκ και της Ράκα στη Β. Συρία, ουσιαστικά προωθούν, με τη δύναμη των όπλων, τη συμμετοχή τους στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην περιοχή μεταπολεμικά.

Αλλοι Ρώσοι αναλυτές, όπως ο Λεονίντ Ρεστένικοφ από το Ρωσικό Ιδρυμα Στρατηγικών Μελετών (RISS), σημείωσαν πως Αμερικανοί αξιωματούχοι που βρίσκονται στη βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας ενεπλάκησαν στην κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού «Su-24», που έγινε πέρσι στις 24/11, όταν το μαχητικό αεροσκάφος που συμμετείχε σε επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία, παραβίασε για 16 δευτερόλεπτα τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Οι επιχειρήσεις στο Ιράκ

Στο Ιράκ, οι δυνάμεις του ιρακινού στρατού άρχισαν να συναντούν πιο ισχυρές αντιστάσεις από τους τζιχαντιστές, βδομάδες μετά την έναρξη ανακατάληψης της Μοσούλης στο Βόρειο Ιράκ από τις δυνάμεις του «Ισλαμικού Κράτους».

Οι ισχυρότερες αντιστάσεις σημειώθηκαν χτες σε νότια προάστια της πόλης, ενώ εντείνονται οι φήμες πως οι τζιχαντιστές έχουν ετοιμάσει «στόλους» μη επανδρωμένων αεροσκαφών, στα οποία υπάρχουν βόμβες και χημικά όπλα, ώστε να αντεπιτεθούν στις δυνάμεις του ιρακινού στρατού, των σιιτικών πολιτοφυλακών και των Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά.

Παράλληλα, η ισπανική εφημερίδα «ABC», επικαλούμενη πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας, επανέφερε τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων από τζιχαντιστές στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι το «Ισλαμικό Κράτος» θα αποπειραθεί να διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες σε ευρωπαϊκά κράτη, σε αντίποινα για τις απώλειες που έχει υποστεί στη Μέση Ανατολή.

Νωρίτερα, Ιρακινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως εντόπισαν, νότια της Μοσούλης (δυτικά του Χαμάμ αλ Αλιλ, κοντά σε γεωπονική σχολή), μαζικό τάφο με πάνω από 100 αποκεφαλισμένα πτώματα, τα οποία δεν ήταν αναγνωρίσιμα, ούτε κατέστη εφικτό να εξακριβωθεί εάν τα θύματα ήταν άμαχοι ή στρατιώτες. Στο χώρο μετέβη ομάδα ιατροδικαστών από τη Βαγδάτη, για να ξεκινήσει τις έρευνες.

Τέλος, χτες αναχώρησε από την πρωτεύουσα του αυτόνομου Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ, Ερμπίλ, ο Ιάπωνας δημοσιογράφος Κονσούκε Τσουνεόκα. Ο Τσουνεόκα συνελήφθη στις 27 Οκτώβρη από Κούρδους μαχητές ανατολικά της Μοσούλης και θεωρείται συνεργάτης των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Ο Ιάπωνας αρνείται τις κατηγορίες και τις αποδίδει σε «παρεξήγηση».


ΤΟΥΡΚΙΑ
Υψηλοί τόνοι απέναντι στην Ευρώπη

Νέες συλλήψεις στελεχών του HDP

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η Αγκυρα συνεχίζει να διατηρεί ψηλά τους τόνους απέναντι στη Δύση, στο φόντο των αντιλαϊκών σχεδιασμών που τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία επιταχύνουν στη Μέση Ανατολή. Το Σαββατοκύριακο, ο Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωσε ότι «η Ευρώπη, στο σύνολό της, υποθάλπει την τρομοκρατία» υποστηρίζοντας ότι το PKK δρα «ελεύθερα και άνετα στην Ευρώπη», αλλά και ότι η Δύση χορηγεί όπλα στους Κούρδους αντάρτες.

«Δεν μ' ενδιαφέρει αν με πουν δικτάτορα (στη Δύση) ή οτιδήποτε άλλο. Από το ένα αυτί θα μπει, από το άλλο θα βγει. Αυτό που έχει σημασία είναι πώς με αποκαλεί ο λαός μου», τόνισε ο Ερντογάν, ενώ και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, υποστήριξε ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών περνούν από μία «εύθραυστη» φάση, κατηγορώντας ως «ρατσιστές» όσους ζητούν «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Πάντως, ο Τσελίκ πρόσθεσε πως Τουρκία - ΕΕ πρέπει να οικοδομήσουν «ισχυρούς δεσμούς» και δεν πρέπει να ανασταλούν οι διμερείς διαπραγματεύσεις.

Στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο συνελήφθησαν εννιά ακόμα στελέχη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, λίγο αφού διατάχτηκε και η προφυλάκιση των ηγετών του Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ που είχαν συλληφθεί την περασμένη Παρασκευή. Σε συνδυασμό και με την προφυλάκιση των στελεχών της αντιπολιτευτικής εφημερίδας «Τζουμχουριέτ», δόθηκαν νέες αφορμές για αντιδράσεις στη Δύση, όπου η καταπάτηση ατομικών δικαιωμάτων στην Τουρκία αξιοποιούνται στο πλαίσιο ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και «παζαριών». Μεταξύ άλλων, έγιναν και διαδηλώσεις Κούρδων κατά των διώξεων των στελεχών του HDP, π.χ. στο Παρίσι με συνθήματα όπως «σταματήστε τον Ερντογάν, κάτω τα χέρια από τους βουλευτές μας» και «η Τουρκία βομβαρδίζει, η Ευρώπη παραμένει σιωπηλή».

Την ίδια στιγμή, στην ίδια την Τουρκία, το HDP ανακοίνωσε ότι «αναστέλλει τις νομοθετικές του προσπάθειες», με εκπροσώπους του κόμματος να εξηγούν αργότερα ότι το κόμμα δεν θα αποχωρήσει από το κοινοβούλιο, αλλά οι βουλευτές δεν θα συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας και των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Δύο παιδιά σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας στη νοτιοανατολική επαρχία Σιρνάκ της Τουρκίας. Η επίθεση αποδόθηκε στο ΡΚΚ και πολλοί τη συνέδεσαν και με την αλλαγή του δημάρχου της ομώνυμης πόλης στην επαρχία, μετά την «απομάκρυνση» του προηγούμενου εκλεγμένου δημάρχου εξαιτίας κατηγοριών ότι διασυνδέεται με «τρομοκρατικές οργανώσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ