ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εκλογές με φόντο έντονες ενδοαστικές διεργασίες

Εκλογικό τμήμα, όπου ήδη γινόταν από χτες η ψηφοφορία, η οποία ξεκίνησε τμηματικά από τις πρώτες βδομάδες του Οκτώβρη. Κάτι που επιτρέπεται σε κάποιες πολιτείες και εκτιμάται ότι ήδη έχει ψηφίσει το 1/3 των ψηφοφόρων

AP

Εκλογικό τμήμα, όπου ήδη γινόταν από χτες η ψηφοφορία, η οποία ξεκίνησε τμηματικά από τις πρώτες βδομάδες του Οκτώβρη. Κάτι που επιτρέπεται σε κάποιες πολιτείες και εκτιμάται ότι ήδη έχει ψηφίσει το 1/3 των ψηφοφόρων
OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στις κάλπες καλούνται σήμερα δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφοφόροι για να εκλέξουν νέο Πρόεδρο, το ένα τρίτο των εδρών της Γερουσίας, νέα 435μελή Βουλή των Αντιπροσώπων, κυβερνήτες σε 12 πολιτείες, τοπικές εκλογές αλλά και να πουν τη γνώμη τους σε δεκάδες δημοψηφίσματα. Οι εκλογές αυτές διεξάγονται σε έντονα φορτισμένο κλίμα πόλωσης και όξυνσης της κόντρας ανάμεσα σε διαφορετικά τμήματα της αστικής τάξης και μονοπώλια, με χαρακτηριστική την κλιμάκωση των ανακατατάξεων και διεργασιών, που έχουν αρχίσει στο εσωτερικό των δύο μεγαλύτερων αστικών κομμάτων και που φαίνεται πως θα συνεχιστούν για αρκετό διάστημα και μετά τις εκλογές. Το υπόβαθρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται στην κατάσταση στην οικονομία και στις δυσκολίες μιας σταθερής ανάκαμψης όπως και στην όξυνση του ανταγωνισμού με άλλες καπιταλιστικές δυνάμεις. Βεβαίως, οι υπαρκτές διαφοροποιήσεις των δύο βασικών υποψηφίων Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ δεν αναιρούν το γεγονός ότι αναμένεται η συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής όπως και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων για την υπεράσπιση των συμφερόντων των αμερικανικών μονοπωλίων.

Στον κυκεώνα της πόλωσης και των πιέσεων διαφόρων πλευρών με στόχο τους αναποφάσιστους Αμερικανούς ψηφοφόρους, που έφθαναν λίγα 24ωρα πριν τη διεξαγωγή των εκλογών περίπου στο 15%, φαίνεται πως παίζει ενεργό ρόλο και ο διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόμι, ο οποίος το βράδυ της Κυριακής ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκε, με πολύ εντατικούς ρυθμούς, η νέα έρευνα στην ηλεκτρονική αλληλογραφία της Δημοκρατικής υποψήφιας, Χίλαρι Κλίντον, και πως δεν βρέθηκε τίποτε το επιλήψιμο.

Ωστόσο, η «ζημιά» που έκανε η έρευνά του, μέσω επακόλουθων σφυγμομετρήσεων, στην υποψήφια των Δημοκρατικών και η σημαντική ώθηση που έδωσε στην εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου, Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να έχει συνέχεια και μετά τις κάλπες της 8ης Νοέμβρη. Οι Δημοκρατικοί καταλογίζουν «αστοχία ενεργειών» στον διευθυντή του FBI, αναφορικά με την ενεργοποίηση της δεύτερης έρευνας για την υπόθεση της διαχείρισης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον από ιδιωτικό διαμετακομιστή, περίπου 10 μέρες πριν από τις εκλογές. Οι Ρεπουμπλικάνοι, από την άλλη, μετά και τη δεύτερη (από τον περασμένο Ιούλη) απαλλαγή της Κλίντον καταλογίζουν στην ηγεσία των ομοσπονδιακών διωκτικών αρχών προσπάθεια «συγκάλυψης» της υπόθεσης και το επιτελείο Τραμπ δηλώνει ότι θα υπάρξει και συνέχεια.

Οσο για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις; Αυτές χτες έδιναν «πρωτιά» στην Κλίντον, όμως η μικρή διαφορά των τριών ή τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων εξακολουθεί να κυμαίνεται στα όρια στατιστικού λάθους και να αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Σε χτεσινή δημοσκόπηση του CBS News, η Χίλαρι Κλίντον προηγείται με 45% έναντι 41% του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ, αλλά το περιθώριο λάθους είναι συν/πλην τρεις ποσοστιαίες μονάδες... Δημοσκόπηση της εφημερίδας «Washington Post» και του δικτύου ABC «φωτογραφίζει» πρωτιά της Κλίντον με διαφορά τεσσάρων μονάδων έναντι του Τραμπ (47% - 43%).

Οι πολιτείες - κλειδιά

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση είναι τόσο ρευστή, που τα επιτελεία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων κινητοποιήθηκαν σε κρίσιμες πολιτείες - κλειδιά μέχρι την ύστατη ώρα. Για παράδειγμα, οι πολιτείες της Φλόριντα (που διαθέτει 29 εκλέκτορες) και της Β. Καρολίνα (με 15 εκλέκτορες) θεωρούνται σημαντικές για τη νίκη του Ντ. Τραμπ, αφού δίχως αυτές δύσκολα θα μπορούσε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 270 ψήφους του Σώματος των Εκλεκτόρων, που είναι απαραίτητες για να εκλεγεί κάποιος στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ. Σημαντικές, και επίσης οι «αμφιταλαντευόμενες» ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους πολιτείες όπως το Οχάιο, η Γιούτα, το Νιου Χαμσάιρ και η Πενσιλβάνια.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως και σε αυτές τις εκλογές δεν έλειψε η ατμόσφαιρα τρομο-λαγνείας, ούτε οι φήμες για πιθανές «τρομοκρατικές επιθέσεις». Το Συμβούλιο Αμερικανο-ισλαμικών Σχέσεων, μάλιστα, ανακοίνωσε χτες πως το FBI πραγματοποίησε μέσα στο Σαββατοκύριακο μπαράζ «προληπτικών» ανακρίσεων και συλλήψεων σε βάρος μουσουλμάνων σε οκτώ πολιτείες, αναζητώντας «πληροφορίες για πιθανή απειλή από την Αλ Κάιντα» ενόψει των εκλογών.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΙΝΕΖΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Προωθώντας τους εμπορικούς «δρόμους του μεταξιού»

Τη σύσφιξη των σχέσεων Ρωσίας και Κίνας σηματοδοτεί, όπως τονίζουν και οι δύο πλευρές, η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κεκιάνγκ, που πραγματοποιείται από την Κυριακή στην Αγ. Πετρούπολη, πρώην Λένινγκραντ, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Οπως σημείωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός: «Η Ρωσία και η Κίνα έχουν συνδεθεί με τις σχέσεις της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας. Είμαστε πράγματι φίλοι και έχουμε μια παρόμοια προσέγγιση για την επίλυση πολλών παγκόσμιων θεμάτων, παίρνουμε μέρος σε πολυμερείς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Εθνη, η G-20, ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης και BRICS» και ανακοίνωσε τη δημιουργία διακυβερνητικής Επιτροπής των δύο χωρών για τη συνεργασία σε περιοχές της Ανατολικής Ρωσίας και της Βορειοανατολικής Κίνας.

Επίσης, ο Μεντβέντεφ υπενθύμισε πως υπάρχει κοινό σχέδιο για τη σύνδεση της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης και τους λεγόμενους εμπορικούς «δρόμους του μεταξιού» της Κίνας. Ο Κινέζος αξιωματούχος δεν παρέλειψε να τονίσει τις «τακτικές συναντήσεις των αρχηγών κυβερνήσεων που δεν έχουν ανασταλεί τα τελευταία 21 χρόνια και προχωράνε όπως έχει προγραμματιστεί», ενώ αναπτύσσονται δυναμικά.

Ο Λι Κεκιάνγκ έχει προγραμματίσει συνάντηση και στη Μόσχα με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Ρωσία είναι η τελευταία στάση της οκταήμερης περιοδείας του Λι, η οποία περιελάμβανε το Κιργιστάν, το Καζακστάν και τη Λετονία. Στη Λετονία, την Κυριακή, ο Κινέζος πρωθυπουργός πήρε μέρος στη συνάντηση Κίνας και χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που έχει στόχο τη συνεργασία στον τομέα του εμπορίου και τη σύνδεση των δύο περιοχών. Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Κίνας και των 16 χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (από Βαλκάνια έως Βαλτικές χώρες) ήταν 56,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015, μια αύξηση της τάξης του 28% από το 2010. Οι κινεζικές επενδύσεις στις 16 χώρες ξεπέρασαν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ αυτές επένδυσαν περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια στην Κίνα.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και από τις δύο πλευρές στο δίκτυο διεθνών σιδηροδρομικών εμπορευματοκιβωτίων, τη δημιουργία διαμετακομιστικών κέντρων σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και τη σύνδεση της Μαύρης Θάλασσας, Βαλτικής και Αδριατικής, με μεγάλες υποδομές στα λιμάνια και τους σιδηρόδρομους για τη δυνατότητα μεταφοράς μεγάλης ποσότητας εμπορευμάτων.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Ισραηλινό «όχι» στη γαλλική διάσκεψη για το Παλαιστινιακό

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απέρριψε χτες για μια ακόμη φορά την πρόταση της Γαλλίας - που κάνει για τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή - για την πραγματοποίηση διεθνούς συνδιάσκεψης για το Παλαιστινιακό και την επανέναρξη της ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης έως το τέλος του χρόνου.

Το νέο «όχι» του Νετανιάχου δόθηκε στον Γάλλο απεσταλμένο Πιερ Βιμόν, που μετέβη στην Ιερουσαλήμ χτες, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της ισραηλινής πλευράς στην επικείμενη διάσκεψη, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως το τέλος Δεκέμβρη. Ο Νετανιάχου αντιπρότεινε την πραγματοποίηση άμεσων συνομιλιών με τους Παλαιστίνιους.

Η άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης για συμμετοχή στη γαλλική διπλωματική πρωτοβουλία την αποδυναμώνει προτού καν αρχίσει.

Καταδίκη 14χρονου Παλαιστίνιου σε 12ετή κάθειρξη

Νωρίτερα, ισραηλινό δικαστήριο καταδίκασε σε 12ετή κάθειρξη έναν 14χρονο Παλαιστίνιο επειδή τραυμάτισε, με έναν εξάδελφό του, δύο νεαρούς Εβραίους έποικους, στη διάρκεια επίθεσης στην κατεχόμενη Αν. Ιερουσαλήμ τον Οκτώβρη του 2015. Παράλληλα, το ισραηλινό δικαστήριο επέβαλε στην οικογένεια του εφήβου να «αποζημιώσει» με 180.000 σέκελ (περίπου 47.000 δολάρια) τους δύο νεαρούς Εβραίους εποίκους.

Τέλος, παλαιστινιακό δικαστήριο στη Ραμάλα της Δ. Οχθης υποστήριξε την απόφαση του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς να άρει το 2012 τη βουλευτική ασυλία του πολιτικού του αντιπάλου, Μοχάμεντ Νταχλάν, γεγονός που οδήγησε αργότερα στην καταδίκη του για συκοφαντία ερήμην του.

ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Επανεκλογή Ντανιέλ Ορτέγκα

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.--

Με καταμετρημένο το 66,3% των ψήφων στις εκλογές που έγιναν την Κυριακή στην Νικαράγουα (προεδρικές, βουλευτικές, τοπικές) ο νυν Πρόεδρος της χώρας, Ντανιέλ Ορτέγκα, ηγέτης του Μετώπου Σαντινίστας για την Εθνική Απελευθέρωση - με ξεκάθαρα πρόγραμμα σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης - επανεκλέχτηκε Πρόεδρος (είναι η τέταρτη θητεία) με 72,1% όπως και η σύζυγός του, Ροσάριο Μουρίγιο, εκλέχτηκε αντιπρόεδρος. Η συμμετοχή, σύμφωνα με το Ανώτατο Συμβούλιο Εκλογών, έφτασε στο 65,8%, αν και η δεξιά αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι έφτασε μόλις στο 30%.

Το Φιλελεύθερο Θεσμικό Κόμμα πήρε το 14,2%, το Φιλελεύθερο Ανεξάρτητο Κόμμα 5%, η Φιλελεύθερη Συμμαχία 4,7%, το Συντηρητικό Κόμμα 2,5% και η Συμμαχία για τη Νικαράγουα 1,5%. Την επανεκλογή Ορτέγκα και τη νίκη των Σαντινίστας χαιρέτισαν πρώτες οι κυβερνήσεις της Κούβας και της Βενεζουέλας, ως «θετικό βήμα ότι μπορεί να συνεχιστεί η προσπάθεια για τη δικαιοσύνη και την ευημερία των λαών της δικής μας Αμερικής και στην αναγκαία ενοποίηση της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ