ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Υπερασπίζεται τον «κόφτη» τμημάτων στα ΕΠΑΛ η κυβέρνηση

Συζητήθηκε χτες Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για το θέμα

Η πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν μαθητές και εκπαιδευτικοί της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης, που δείχνει βέβαια και τις προθέσεις της κυβέρνησης, επιχειρήθηκε προκλητικά χτες από τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη στη Βουλή, όταν κλήθηκε από τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή να πάρει πίσω την υπουργική απόφαση με την οποία κλείνει δεκάδες τμήματα και ειδικότητες στα Επαγγελματικά Λύκεια.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτησή του, ανέδειξε ότι μετά τις συνεχείς συγχωνεύσεις τμημάτων, στις 28 Σεπτέμβρη εκδόθηκε η υπουργική απόφαση που επιδεινώνει την ήδη άσχημη κατάσταση. Εντελώς ενδεικτικά στην Αττική έκλεισαν 60 τμήματα! Στον Πειραιά 5 τομείς, 14 τμήματα στα Δωδεκάνησα, 9 τμήματα στην Αν. Θεσσαλονίκη, 4 τμήματα στην Αχαΐα και πάει λέγοντας, όλα με πρόσχημα ότι πρόκειται για ολιγομελή τμήματα. Μάλιστα όπως ανέφερε ο Γ. Δελής «στόχος σας, όπως λένε στελέχη του δικού σας υπουργείου, είναι από το 35% που ήταν πέρυσι το ποσοστό των ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑΛ να κατέβει κάτω από το 10%».

«Ξέρετε, τι σημαίνει, κύριε υπουργέ, αυτή σας η υπουργική απόφαση; Αφήνετε κυριολεκτικά ξεκρέμαστους τους μαθητές που είχαν κάνει τις επιλογές τους, στην πρώτη, τη δεύτερη, την τρίτη τάξη του επαγγελματικού λυκείου, στα τμήματα και τομείς που εσείς σήμερα έρχεστε και καταργείτε», επισήμανε ο βουλευτής και πρόσθεσε ότι τώρα η κυβέρνηση αναγκάζει μαθητές ή να αλλάξουν σχολείο, διανύοντας τεράστιες αποστάσεις για να βρουν τα τμήματα που είχαν επιλέξει ή να σταματήσουν τις σπουδές. Για παράδειγμα "στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλαμάτας, σημείωσε, του οποίου καταργείται αυτή η ειδικότητα, οι μαθητές που είναι και εργαζόμενοι ταυτόχρονα την ημέρα, ή θα πρέπει να εγκαταλείψουν αυτήν την ειδικότητα ή να πάνε από την Καλαμάτα στην Κόρινθο»!

Ο υπουργός, αφού αποφάνθηκε ότι η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της αναβαθμίζει τα ΕΠΑΛ, πρόσθεσε ότι «η αντίληψη ότι πρέπει κάθε μαθητής να έχει και ένα τμήμα (...) είναι μία αντίληψη λανθασμένη που μετατρέπει το σχολείο σε κατ' οίκον διδασκαλία». Συνεχίζοντας τον απροκάλυπτο εμπαιγμό πρόσθεσε: «Ο δικός μας σχεδιασμός δεν κλείνει τμήματα», απλά «προβλέπει κατώτερα όρια για τη λειτουργία των τμημάτων σε κάθε τάξη των ΕΠΑΛ»! Μάλιστα, δείχνοντας την «αντίληψη» της κυβέρνησης είπε ότι εξάλλου «όπου δεν υπάρχουν εργαστήρια - και μην το φορτώνετε κι αυτό στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έγινε πάρτι με κοινοτικά κονδύλια την προηγούμενη δεκαπενταετία και δεν φτιάχτηκαν όπου έπρεπε εργαστήρια - πώς θα υπάρξουν ανάλογοι τομείς;». Ούτε λόγος, δηλαδή, για τη δημιουργία εργαστηρίων...

Ο Γ. Δελής επισήμανε στη δευτερολογία του ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως σε κάθε τομέα έτσι και στην Παιδεία, συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, που στη βάση της στρατηγικής της ΕΕ κόβει από τις λαϊκές ανάγκες για να προσφέρει ρευστότητα και κέρδη στο κεφάλαιο. «Παρά τα μεγάλα σας λόγια, συνεχίζετε - τόνισε - την πολιτική Διαμαντοπούλου που έκλεισε 2.000 σχολεία σε όλη την Ελλάδα, την πολιτική Αρβανιτόπουλου, που έστειλε 2.000 εκπαιδευτικούς στη διαθεσιμότητα». Πρόκειται για πολιτική που θα ανατραπεί, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «με τους αγώνες οι οποίοι συνεχίζονται, πολλαπλασιάζονται και θα συνεχιστούν - πιστέψτε με - γιατί έτσι το απαιτούν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΟΣΔΕΠ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε, χτες το πρωί, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό, με αντιπροσωπεία της ΠΟΣΔΕΠ, αποτελούμενη από τους Ευστάθιο Ευσταθόπουλο, Ευγενία Μπουρνόβα, μέλη της Εκτελεστικής της Γραμματείας, και Κώστα Σιέττο, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής.

Η αντιπροσωπεία της ΠΟΣΔΕΠ παρουσίασε από την πλευρά της τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στα πανεπιστήμια. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν τα προβλήματα της υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων, που αφορούν αφενός την έρευνα και αφετέρου βασικά ζητήματα λειτουργίας. Επίσης, έγινε αναφορά στις μισθολογικές απώλειες των μελών ΔΕΠ και τις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, που αφορούν στα ΑΕΙ, γίνονται μέσω τροπολογιών και εντάσσονται ως ξεχωριστά άρθρα σε νόμους που δεν έχουν άμεση σχέση με τα πανεπιστήμια.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας παρουσίασε τη γενικότερη θέση του ΚΚΕ για την Παιδεία, συμφωνώντας με την επισήμανση ότι αποτελεί προτεραιότητα η Παιδεία για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Σε σχέση με τα άμεσα οξυμένα προβλήματα, σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να γίνουν άμεσα προσλήψεις ΔΕΠ, με σταθερή σχέση εργασίας και κάλυψη όλων των ελλείψεων σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό. Το ΚΚΕ, παλεύοντας συνολικότερα για ανάκτηση των απωλειών που σημειώθηκαν στην περίοδο της κρίσης, στηρίζει το αίτημα για την κάλυψη των μισθολογικών απωλειών του κλάδου.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Κινητοποίηση για τη δωρεάν σίτιση των φοιτητών

Σε δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθήνας (ΕΚΠΑ) προχώρησαν χθες το πρωί εκπρόσωποι φοιτητών από Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων του ιδρύματος, διεκδικώντας δωρεάν σίτιση.

Αφορμή ήταν το γεγονός ότι χτες έληγε η προθεσμία για την έκδοση κάρτας σίτισης και δεκάδες φοιτητές περίμεναν με τις ώρες στο κτίριο της Λέσχης του Πανεπιστημίου για να κάνουν αίτηση, ενώ κάποιοι από αυτούς δεν πρόλαβαν τελικά να καταθέσουν την αίτηση. Να σημειώσουμε ότι το ΕΚΠΑ έχει περίπου 15.000 φοιτητές και απ' αυτούς σιτίζονται οι 10.000, καθώς το κονδύλι από το υπουργείο Παιδείας δεν επαρκεί για να σιτίζονται όλοι.

Οι εκλεγμένοι φοιτητές με τη χτεσινή τους κινητοποίηση, πέτυχαν να δοθεί μία ακόμα βδομάδα παράταση για να προλάβουν όλοι οι φοιτητές να κάνουν αίτηση για κάρτα σίτισης, χωρίς να στοιβάζονται με τις ώρες στην ουρά αναμονής. Ακόμα, απέσπασαν δέσμευση ότι η πρυτανεία θα απαιτήσει αύξηση του κονδυλίου που αφορά τη σίτιση, ώστε να σιτίζονται δωρεάν και οι 15.000 φοιτητές του ΕΚΠΑ.

«Αποδεικνύεται ότι, όταν δε συμβιβαζόμαστε με τα εμπόδια που μπαίνουν στο δρόμο μας προς τη μόρφωση, όταν διαλέγουμε το δρόμο του αγώνα μπροστά σε οποιοδήποτε μικρό και μεγάλο πρόβλημα μπορούμε να τα καταφέρουμε! Δεν επαναπαυόμαστε! Θα είμαστε "επί ποδός μάχης" προκειμένου να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη δέσμευση και κανένας φοιτητής να μη χάσει το δικαίωμά του στη δωρεάν σίτιση», υπογραμμίζει η Γραμματεία Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών με αφορμή την κινητοποίηση και τα αποτελέσματά της.

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Δηλώσεις συμμετοχής για τις παιδικές καλλιτεχνικές ομάδες

Να δηλώσουν συμμετοχή στις παιδικές καλλιτεχνικές ομάδες που θα λειτουργούν στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, καλεί η οργάνωση τους μαθητές του Δημοτικού και της Α' Γυμνασίου. Η ΚΝΕ καλεί τους μαθητές να πυκνώσουν αυτή την όμορφη παρέα, να μάθουν, να παίξουν και να χαρούν, συμμετέχοντας στις παιδικές ομάδες θεάτρου, χορού και εικαστικών, που θα λειτουργήσουν φέτος στο Στέκι.

Η πρώτη συνάντηση όλων των ομάδων θα γίνει την Κυριακή 6 Νοέμβρη, στις 18.00, στο Στέκι (Τροίας 36, πλησίον ΗΣΑΠ, σταθμού Βικτόρια).

Για πληροφορίες και συμμετοχές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με e-mail στο steki@kne.gr ή τηλεφωνικά στο 210.8823.674.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για το Προσφυγικό στον Προφήτη

Πολιτική παρέμβαση στο λαό της περιοχής του Προφήτη, στο Δήμο Βόλβης, κάνει με εκδήλωσή της η ΤΕ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με αφορμή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις ξενοφοβικές αντιδράσεις γονέων για τη φοίτηση 46 προσφυγόπουλων στο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής τους. Πολλοί παραμένουν οι γονείς του σχολείου του Προφήτη που αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, επειδή διεξάγεται εκεί πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφυγόπουλων τις απογευματινές ώρες. Για το θέμα, μάλιστα, έχει υπάρξει και εισαγγελική παρέμβαση.

Με αφορμή αυτήν την υπόθεση, η ΤΕ Υπαίθρου του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση, σήμερα, Σάββατο, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του ΚΑΠΗ, στον Προφήτη Θεσσαλονίκης, με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις - Το Προσφυγικό. Η θέση του ΚΚΕ» και ομιλητή τον Σάκη Βαρδαλή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σήμερα η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου

Το ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση τους σπουδαστές του Συλλόγου, σήμερα, Σάββατο, στις 5 μ.μ., στο Συνδικάτο Επισιτισμού (Γλάδστωνος 3, Στοά ΦΕΞΗ, Ομόνοια, 7ος όροφος). Θέματα της συνέλευσης θα είναι η υποχρεωτική δωρεάν πρακτική των σπουδαστών, οι ελλείψεις στις σχολές και η οργάνωση της πάλης των σπουδαστών απέναντι σε αυτά, αλλά και ο συντονισμός τους με τα εργατικά σωματεία, που δίνουν τη μάχη για υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Παρουσίαση της πρότασης του ΚΚΕ για το σχολείο

Εκδήλωση παρουσίασης της πρότασης του ΚΚΕ για το Ενιαίο 12χρονο Σχολείο Σύγχρονης Γενικής Παιδείας διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Πολίχνης και Μετεώρων του ΚΚΕ, σήμερα, Σάββατο, στις 6 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Μετεώρων. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κοιλάκος, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ