ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Προτεραιότητα στους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου

Παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής πριν από μερικές μέρες

Οι στόχοι των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων είναι αυτό που αποτυπώνεται ανάγλυφα στον «Στρατηγικό Σχεδιασμό Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής (Περίοδος 2015 - 2019)», τον οποίο παρουσίασε στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, στις 12 Οκτώβρη. Από τα όσα ανέφερε η Ρ. Δούρου, μιλώντας στην Επιτροπή, αλλά και από τα έντυπα που διένειμε, προέκυψε ότι ο «στρατηγικός σχεδιασμός» της Περιφέρειας είναι πλήρως προσαρμοσμένος στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης για τη διαμόρφωση του κατάλληλου περιβάλλοντος για την «προσέλκυση επενδύσεων». Πρόκειται για «σχεδιασμό», που, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν «χωράει» έργα που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες, όπως αντιπλημμυρικά, αντισεισμικής θωράκισης, κατασκευή σχολικών μονάδων, παιδικών σταθμών κ.λπ. Ενώ ακόμα και βασικές προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήταν το οριστικό κλείσιμο της υγειονομικής βόμβας του ΧΥΤΑ Φυλής παραπέμπεται στο ...απώτερο μέλλον.

Για παράδειγμα, όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα, η Ρ. Δούρου ισχυρίστηκε ότι «έχουμε στρατηγική», «η περιφέρεια έχει δεσμεύσει 260 εκ. ευρώ», ήδη «εκτελούνται πολλά έργα», όμως απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση στην επισήμανση της βουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου ότι «εγώ βλέποντας τους κωδικούς, τα όποια έργα αφορούν κυρίως καθαρισμό και συντήρηση και όχι τα αντιπλημμυρικά».

Οσο για την αντισεισμική θωράκιση της Αττικής αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έγινε καμία αναφορά από την Ρ. Δούρου, ούτε υπάρχει στο πολυσέλιδο κείμενο (280 σελίδων) του «επιχειρησιακού σχεδίου». Αυτό όμως που επισημαίνεται στο κείμενο και που δίνει το στίγμα του «στρατηγικού σχεδιασμού» είναι ότι η «Αθήνα / Αττική» αν και «διαθέτει τη δυναμική ώστε να γίνει η σημαντικότερη Ευρωπαϊκή Μητρόπολη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», ωστόσο, «σταδιακά η θέση της υποχωρεί στην κατάταξη των Ευρωπαϊκών Πόλεων» ως προς την «προσέλκυση επενδύσεων σε οικονομικές δραστηριότητες που θεωρούνται καίριας σημασίας για την ανάπτυξη, όπως η λειτουργία επιχειρήσεων που παράγουν διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, προσέλκυση περιφερειακών γραφείων μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων, τουριστική κίνηση καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου κ.ο.κ.».

Για να δείξει η Ρ. Δούρου ότι η Περιφέρεια έχει αναλάβει δράση είπε: «Η Περιφέρεια Αττικής έρχεται να συνδράμει στην επέκταση του επιβατικού λιμένος Πειραιά προς τη νότια πλευρά», ο οποίος να σημειωθεί ανήκει πλέον στους μονοπωλιακούς ομίλους και συγκεκριμένα στην COSCO. «Ο στόχος - συνέχισε - είναι να δημιουργηθούν δύο νέες θέσεις πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων πολύ μεγάλου μήκους. Η Περιφέρεια Αττικής θα βρεθεί να συνδράμει και στην κατασκευή ωφέλιμων κρηπιδότοιχων συνολικού μήκους 1.500 μ. και θα συνδράμουμε και στους νέους χερσαίους χώρους επιφάνειας 133 στρεμμάτων. Η εκτιμώμενη δαπάνη του έργου ανέρχεται σε 120 εκ. πλέον ΦΠΑ και πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Αττικής». Κονδύλια της Περιφέρειας (κοινοτικά και του προϋπολογισμού) θα πάνε και σε άλλες ...αντίστοιχες δράσεις όπως για τη «στήριξη» της «νεανικής συνεργατικής, υγιούς επιχειρηματικότητας» και «εξωστρέφειας» για την αναβάθμιση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) δηλαδή στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον κλάδο και άλλα παρόμοια. Ενώ πετάγονται κάποια ψίχουλα για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας με προϋποθέσεις που αφορούν ελάχιστες λαϊκές οικογένειες.

Στην τοποθέτησή της, η Δ. Μανωλάκου επισήμανε: «Από τον προγραμματισμό και τους στόχους που μας αναπτύξατε, δεν φαίνεται να βρίσκονται στο επίκεντρο οι ανάγκες της κάθε λαϊκής οικογένειας, της κάθε λαϊκής γειτονιάς, αλλά η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων». Σημείωσε ότι, εκτός από την έλλειψη αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, επειδή τα έργα αυτά δεν είναι «επιλέξιμα» από την ΕΕ, γιατί δεν τα θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, δεν υπάρχει σχεδιασμός για βιολογικούς καθαρισμούς ακόμα και για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.

«Εχουν μείνει 48.000 παιδιά εκτός Παιδικών Σταθμών» και «δεν ακούσαμε τίποτα γι' αυτό στο σχεδιασμό σας ή για τα ειδικά σχολεία», πρόσθεσε. «Στα σχολεία υπάρχει μεγάλο πρόβλημα συντήρησης, μόνωσης, ακόμη και για τον εφοδιασμό για το πετρέλαιο», ενώ ρώτησε: «Πριν από δύο χρόνια εγκρίνατε για το Πέραμα - μια επιβαρυμένη περιοχή - 320.000 ευρώ σε Σχολικές Επιτροπές, για να λύσουν προβλήματα. Δεν έχουν φτάσει ποτέ αυτά τα λεφτά. Ηταν εισήγηση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και είχατε συμφωνήσει». Ερωτήματα στα οποία δεν δόθηκε καμία συγκεκριμένη απάντηση...

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να καταργηθούν τα διόδια

Την κατάργηση όλων των διοδίων απαιτεί το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, καταγγέλλοντας τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όχι μόνο διατηρεί τους σταθμούς διοδίων σε όλη τη χώρα, αλλά τους επεκτείνει.

Επισημαίνει ότι εξακολουθούν να σέρνονται σε δικαστήρια συνδικαλιστές του ΕΚΛ, του ΠΑΜΕ και άλλοι πολίτες που αγωνίζονται για την κατάργηση των διοδίων και η Αστυνομία, σε ρόλο υπερασπιστή των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων που εκμεταλλεύονται τους εθνικούς δρόμους, βεβαιώνει κλήσεις σε οδηγούς που δεν πλήρωσαν διόδια, με πρόστιμο μέχρι 200 ευρώ και αφαίρεση διπλωμάτων οδήγησης 20 ημερών! Ετσι, πολλοί οδηγοί αναγκάζονται να κινούνται από τους άθλιους παράδρομους της ΠΑΘΕ, με τεράστιο κίνδυνο για τη ζωή τους και ήδη μετράμε νεκρούς, πολλούς τραυματίες και κατεστραμμένα αυτοκίνητα.

Το ΕΚΛ αξιώνει κατάργηση άμεσα όλων των διοδίων, σταμάτημα κάθε δίωξης και ακύρωση κάθε καταδίκης όσων αγωνίζονται για την κατάργηση των διοδίων ή αρνήθηκαν να πληρώσουν, κατάργηση των συμβάσεων παραχώρησης των οδικών δικτύων σε επιχειρηματικούς ομίλους, οδικά έργα που θα κατασκευάζονται από έναν εθνικό κατασκευαστικό φορέα, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις του λαού, συγκοινωνίες υπέρ του λαού, δημόσιες, φτηνές, τακτικές, δωρεάν για τους ανέργους, άπορους, μερικά απασχολούμενους, φοιτητές, μαθητές.

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ.

Τέλος, αθωώθηκαν πριν μερικές μέρες από το δικαστήριο της Λάρισας 4 συνδικαλιστές από τη Λάρισα και το Βόλο - Παν. Τσιτσιρίκας, Δημ. Καφρίτσας, Μιχ. Τσιώνας, Μιχ. Ντίκας - οι οποίοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση κατά των χαρατσιών που επιβάλλονται στις Εθνικές Οδούς με τα διόδια, στις 31/3/2012, στα διόδια Μακρυχωρίου.

Πάνω από 260.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων κάηκαν το καλοκαίρι

Τεράστιες είναι οι καταστροφές στη Θάσο από τις πρόσφατες πυρκαγιές
Τεράστιες είναι οι καταστροφές στη Θάσο από τις πρόσφατες πυρκαγιές
Περισσότερα από 260.000 στρέμματα δασικών, αγροτικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων κάηκαν κατά τη φετινή θερινή περίοδο στην Ελλάδα. Οι καμένες εκτάσεις από τις 30 μεγαλύτερες πυρκαγιές του καλοκαιριού χαρτογραφήθηκαν, μέσω της νέας υπηρεσίας «NOFFi-OBAM» που ανέπτυξε Εργαστήριο του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Σε 256.837,2 στρέμματα ανέρχεται η καμμένη έκταση που χαρτογραφήθηκε σε πυρκαγιές στις Περιφερειακές Ενότητες Δράμας, Θάσου, Δυτ. Αττικής, Σάμου, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ιωαννίνων, Λάρισας, Ζακύνθου, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Χανίων, Ανδρου, Ρόδου, Λακωνίας, Βοιωτίας και Ευβοίας.

Στη Θάσο καταγράφηκε η μεγαλύτερη από τις τριάντα πυρκαγιές (10/09/2016) της αντιπυρικής περιόδου. Η πυρκαγιά κατέκαψε περίπου το 20% της επιφάνειας ολόκληρου του νησιού. Συνολικά, κάηκαν 75.223,3 στρέμματα δασικών, αγροτικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων. Στη Χίο κάηκαν 49.647,4 στρέμματα, ενώ σε πέντε τοποθεσίες στην Εύβοια συνολικά 45.100,8 στρέμματα, στην Κρήτη συνολικά 25.287,9 στρέμματα και στη Ρόδο 14.058,9 στρέμματα.

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ «ΜΑΡΦΙΝ»
Συνεχίστηκε με μαρτυρίες υπαλλήλων και αυτοπτών μαρτύρων

Με τις μαρτυρίες των υπαλλήλων της τράπεζας και αυτοπτών μαρτύρων συνεχίστηκε χτες η δίκη για τον εμπρησμό του υποκαταστήματος της «Μαρφίν» στη Σταδίου, το Μάη του 2010, μέρα πανεργατικής απεργίας, που στοίχισε τη ζωή σε τρεις υπαλλήλους της τράπεζας.

Κοινό σημείο στις καταθέσεις ήταν η απουσία των μέτρων ασφάλειας, αλλά και το ότι η τράπεζα υποχρέωσε τους υπαλλήλους να πάνε στη δουλειά τους την εν λόγω μέρα. Να επισημανθεί ότι στη δίκη των στελεχών της τράπεζας, οι εργαζόμενοι που κινδύνευσε η ζωή τους είχαν καταγγείλει κλίμα τρομοκρατίας. Σύμφωνα με τον υπάλληλο Δ. Παπατζή, οι δράστες «δεν ήταν διαδηλωτές που ήρθαν να διαδηλώσουν, αλλά είχαν μπει μέσα στην πορεία με καλυμμένα τα πρόσωπα». Επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε σύστημα πυρόσβεσης στο κατάστημα, ενώ, όπως είπε ο υπάλληλος Ηλ. Μπούρης, «στο παρελθόν είχαν συμβεί αρκετά περιστατικά που θα έπρεπε να υποψιάσουν για περισσότερη ασφάλεια». Σύμφωνα με τη, συνταξιούχο πια, υπάλληλο, Ελ. Αθανασίου, «είχαμε άνωθεν εντολή να δουλέψουμε. Τους είπαμε ότι αναμένεται μεγάλη συγκέντρωση και μας είπαν μην σας νοιάζει»... Ο Γ. Κόλιας κατέθεσε ότι οι δράστες «ήταν ομάδα με οργάνωση. Είχαν δομή, πήγαιναν συντεταγμένα σαν στρατιωτικοί», ενώ αρκετοί μάρτυρες κατέθεσαν και για την παρουσία μιας ξανθιάς γυναίκας στην ομάδα.

Θυμίζουμε ότι κατηγορούμενοι είναι οι 34χρονοι Θ. Σίψας και Π. Αντρέεβ. Ο πρώτος κατηγορείται για τον εμπρησμό και ο δεύτερος για την επίθεση στο βιβλιοπωλείο «Ιανός». Και οι δύο αρνούνται τις κατηγορίες. Ο Θ. Σίψας, από την αρχή, αμφισβητεί τα στοιχεία της Αστυνομίας, βάσει των οποίων παραπέμφθηκε αντίστοιχα, ενώ ο Π. Αντρέεβ έχει πει ότι βρισκόταν στην εργασία του. Επισημαίνεται ότι για τον εμπρησμό προσήχθησαν άτομα ύποπτα μετά από ένα χρόνο, ενώ κατηγορίες απαγγέλθηκαν δύο χρόνια μετά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ