ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΟ
Οι εκλογές και η όξυνση της κόντρας συμφερόντων

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος διαφορετικών συμφερόντων στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου όχι μόνο δεν φαίνεται να τελειώνει, αλλά, αντίθετα, προσθέτει συνεχώς νέα επεισόδια στις κόντρες αντίπαλων συμμαχιών που - σε αυτήν τη φάση - διεξάγονται κυρίως στο διοικητικό επίπεδο. Σε αυτό υπάγονται και οι ερχόμενες (όποτε τελικά διεξαχθούν) εκλογές της Ομοσπονδίας, που αποτελούν το τελευταίο διάστημα το νέο πεδίο σύγκρουσης για το ποιος θα αποκτήσει τα ηνία στο ποδόσφαιρο.

Οι τελευταίες εξελίξεις οδήγησαν σε εκ νέου αναβολή των εκλογών που είχαν προγραμματιστεί για τις 26 Οκτώβρη (και είχαν αναβληθεί για πρώτη φορά την 1η Οκτώβρη) με σχετική απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου της ΕΠΟ. Το τελευταίο εξέτασε τις δύο προσφυγές του ποδοσφαιρικού παράγοντα Βίκτορα Μητρόπουλου και του σωματείου Κηφισιά 2010 για αναβολή των εκλογών, ορισμό διοικούσας επιτροπής και αλλαγή του τρόπου της εκλογικής διαδικασίας και αποφάσισε να δικαιώσει την προσφυγή της Κηφισιάς. Παράλληλα, όρισε διοικούσα επιτροπή στην Ομοσπονδία, η οποία εντός δύο μηνών θα πρέπει να τρέξει τις διαδικασίες.

Ντόμινο εξελίξεων και παρέμβαση FIFA

Τα γεγονότα σηματοδότησαν ένα ντόμινο εξελίξεων, αλληλοκατηγοριών μεταξύ αντίπαλων παρατάξεων, ενώ στο ...χορό μπήκε για μια ακόμα φορά η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA). Οπως ανακοίνωσε η ΕΠΟ, η FIFA ενημέρωσε την Ομοσπονδία ότι αύριο, Παρασκευή, θα συνεδριάσει το συμβούλιό της για να ασχοληθεί με το ελληνικό ζήτημα και μέχρι τότε δεν πρέπει να σημειωθεί καμία εξέλιξη. Η συγκεκριμένη ειδοποίηση της FIFA αφήνει στον ...αέρα τη διοικούσα επιτροπή που όρισε το διαιτητικό δικαστήριο. Θέση για τις νέες εξελίξεις πήρε και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, που με δήλωσή του ζήτησε από FIFA και UEFA να αναλάβουν πάλι δράση και να ορίσουν προσωρινή διοίκηση μακράς πνοής. Επίσης, υποστήριξε πως «η ίδια η ΕΠΟ υποθήκευσε το καταστατικό της» και πως «πλέον οι εκλογές μπορούν να διεξαχθούν νόμιμα μόνον υπό τις προβλεπόμενες κείμενες διατάξεις».

Το σημείο προστριβής

Σημείο προστριβής με την Ομοσπονδία, που οδήγησε στην κατάθεση των δύο προσφυγών, αποτέλεσε ο τρόπος διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας, που επρόκειτο να διεξαχθεί βάσει του καταστατικού της ΕΠΟ, το οποίο περιόριζε τον αριθμό αυτών που έχουν δικαίωμα ψήφου, και όχι βάσει του νόμου Ορφανού του 2004. Συγκεκριμένα, το μεν καταστατικό προβλέπει ότι ψηφίζουν οι τοπικές Ποδοσφαιρικές Ενώσεις και οι 16 ΠΑΕ της Super League. Αντίθετα, ο νόμος Ορφανού προβλέπει ψήφους από τα ερασιτεχνικά σωματεία όλης της χώρας με έναν εκπρόσωπο ανά 10 σωματεία. Στην πρώτη περίπτωση το εκλογικό σώμα αποτελείται από 181 μέλη, στη δεύτερη από περισσότερα από 300.

Επίσης, ας σημειωθεί πως βάσει του νέου αθλητικού νόμου και της σύμφωνης γνώμης της FIFA η διάταξη που αφορούσε το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ (σχετική απόφαση 2006) τροποποιήθηκε ορίζοντας πως η λειτουργία και διοίκηση του ποδοσφαίρου ρυθμίζονται μεν απ' το καταστατικό και τους κανονισμούς της Ομοσπονδίας, ωστόσο αυτοί θα πρέπει να εναρμονίζονται με το Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία. Σε αυτό το σημείο στηρίχθηκαν οι προσφυγές.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 83-65
Λάθος... ξεκίνημα

Με ήττα στη Μαδρίτη από τη Ρεάλ με 83 - 65 ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του για την Ευρωλίγκα της νέας σεζόν ο Ολυμπιακός, στο παιχνίδι που άνοιξε χτες την αυλαία της 1ης αγωνιστικής. Οι «ερυθρόλευκοι» στην πρεμιέρα τους ουσιαστικά πλήρωσαν τις αδυναμίες τους, που είχαν να κάνουν με τα λάθη στην περιφερειακή άμυνα (κυρίως στο πρώτο μέρος), στο να σταματήσουν βασικά ατού των αντιπάλων (Γιουλ, Ρούντολφ), αλλά και το πρόβλημα στη θέση του σέντερ αφού ο Γιανγκ ήταν φανερά ανέτοιμος. Την ίδια στιγμή, η ελληνική ομάδα έχει και μικροπαράπονα από τις διαιτητικές αποφάσεις, ελέω και της σύγχυσης που υπήρξε με τους νέους κανονισμούς. Ο Ολυμπιακός, πλην δύο ξεσπασμάτων, ένα στο τέλος του 2ου δεκαλέπτου (όταν και μείωσε σε 42-40) και ένα στο 3ο δεκάλεπτο (όπου προηγήθηκε 51-49), κυνηγούσε συνεχώς στο σκορ τους αντιπάλους του (24-17, 37-31, 47-42, 63-50), οι οποίοι έδειξαν να διαθέτουν περισσότερες λύσεις και να είναι πιο ουσιαστικοί στα κρίσιμα σημεία.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Επέλεξε Κουκ ο ΠΑΟ

Στο πρόσωπο του Αμερικανού με διαβατήριο Μαυροβουνίου Ομάρ Κουκ, που αγωνιζόταν στην ισπανική Εστουντιάντες, βρήκε ο Παναθηναϊκός τον αντικαταστάτη του Τζέιμς, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι όταν ξέσπασε σε μια τζαμαρία του ΟΑΚΑ μετά από λογομαχία με τον τεχνικό της ομάδας, Αργύρη Πεδουλάκη. Μάλιστα, ο 34χρονος πλέι μέικερ, που αποτέλεσε επιλογή του Ελληνα κόουτς εξαιτίας του κοινοτικού διαβατηρίου που διαθέτει, απελευθερώνει μια θέση ξένου δίνοντάς του το δικαίωμα να ενεργοποιήσει και για τις εγχώριες υποχρεώσεις (πρωτάθλημα - κύπελλο) κάποιον εκ των Νίκολς - Φελντέιν, που ήταν στη λίστα μόνο για τις υποχρεώσεις στην Ευρωλίγκα. Ο Κουκ έχει αγωνιστεί στο παρελθόν σε Μακάμπι Τελ Αβίβ, Μπασκόνια, Μάλαγα, Βαλένθια και Αρμάνι Μιλάνο.

ΑΡΗΣ: Ο 30χρονος Σέρβος φόργουορντ Τάντιγια Ντραγκίσεβιτς, ύψους 2,06 μ., θα αντικαταστήσει τον Βίκτορ Σανικίτζε, που τραυματίστηκε και θα χάσει όλη τη σεζόν, όπως ανακοίνωσε χτες ο Αρης. Η συνεργασία των δύο πλευρών αφορά τη φετινή σεζόν.

ΑΕΚ: Την πρώτη γεύση απ' τη νέα του ομάδα πήρε το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ Ράνταλ Φάλκερ, που συμμετείχε στο χτεσινό φιλικό της ομάδας με τον Δούκα (100-69) έχοντας απολογισμό 2 π., 5 ριμπάουντ, 3 κοψίματα, 2 ασίστ. Ο Φάλκερ επιλέχθηκε από τον Ζντοβτς να αντικαταστήσει τον Τζος Οουενς με τον οποίο η συνεργασία λύθηκε πρόωρα αφού δεν είχε ικανοποιήσει.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ Λ. ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Νέο σοκ για Αργεντινή ... τρένο η Βραζιλία

Σε αρκετά δύσκολη θέση (παρότι απομένουν αρκετοί αγώνες ακόμα) βρίσκεται η Αργεντινή όσον αφορά το στόχο της πρόκρισης στο Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία αφού μετά από 10 αγώνες στον προκριματικό όμιλο της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται μόλις στην 5η θέση, που οδηγεί στα μπαράζ. Η «αλμπιτσελέστε», χωρίς τον Μέσι για μια ακόμη φορά στη σύνθεσή της, υπέστη την τρίτη συνεχόμενη ήττα της, αυτή τη φορά από την Παραγουάη, και μάλιστα εντός έδρας με 1-0. Ετσι, οδηγείται σε μπαράζ με τον πρωταθλητή της Ωκεανίας.

Αντίθετα, με τη νίκη η Παραγουάη θέτει και αυτή σοβαρή υποψηφιότητα για ένα εισιτήριο που οδηγεί στη Ρωσία. «Τρένο»... πάει η ανανεωμένη Βραζιλία, που ανέβηκε μόνη στην κορυφή, μετά την εκτός έδρας νίκη επί της Βενεζουέλας με 2-0 και το στραβοπάτημα της Ουρουγουάης, που ήρθε ισόπαλη 2-2 με την Κολομβία. Με το ίδιο σκορ έληξε και η αναμέτρηση Βολιβίας - Εκουαδόρ. Τις ελπίδες της για πρόκριση - έστω μέσω των μπαράζ - αναπτέρωσε η Χιλή που νίκησε το Περού με 2-1 βάζοντας τέλος σε ένα αρνητικό σερί στις τελευταίες αγωνιστικές. Η βαθμολογία (10 αγώνες): Βραζιλία 21, Ουρουγουάη 20, Εκουαδόρ 17, Κολομβία 17, Αργεντινή 16, Παραγουάη 15, Χιλή 14, Περού 8, Βολιβία 8, Βενεζουέλα 2.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Στα προβλήματα αναφέρθηκε η Κ. Αραούζου

Στα αρκετά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κολύμβηση και γενικότερα ο χώρος του ερασιτεχνικού αθλητισμού αναφέρθηκε σε συνέντευξή της στην επίσημη ιστοσελίδα της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας η Κέλλυ Αραούζου, πρωταθλήτρια στο αγώνισμα της ανοιχτής θάλασσας και «ασημένια» παγκόσμια πρωταθλήτρια στη διοργάνωση του Καζάν. Μεταξύ άλλων η αθλήτρια επισήμανε πως «σήμερα υπάρχουν πολλά προβλήματα που μαστίζουν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και συνεπώς και την κολύμβηση. Οι ερασιτέχνες αθλητές αντιμετωπίζουν πιο δύσκολα αυτά τα προβλήματα και μπορεί να τους ρίξουν την ψυχολογία ή να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις επιδόσεις τους. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να υπερβάλλουμε εαυτούς και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε». Μάλιστα, όπως εξήγησε, γι' αυτούς τους λόγους δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν θα βρίσκεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Επίσης, η Κέλλυ Αραούζου αναφέρθηκε στους άμεσους στόχους της τονίζοντας πως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες η χρονιά αναμένεται να είναι χαλαρή, ωστόσο, όπως είπε, αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει υψηλούς στόχους.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΕΘΝΙΚΗ
Εξηγήσεις με... απορίες από Χολέμπας

Μπορεί ο Χοσέ Χολέμπας με τη δήλωσή του προς συμπαίκτες και τεχνικό τιμ της Εθνικής ανδρών για αποχώρησή του απ' την ομάδα να προκάλεσε αντιδράσεις και να έτυχε κριτικής, η επίσημη ανακοίνωση της απόφασης απ' τον ίδιο, με σχετική επιστολή προς ΕΠΟ και Μίκαελ Σκίμπε, δημιουργεί ερωτήματα. Και αυτό γιατί η αναφορά του περί αποχώρησης απ' το διεθνές ποδόσφαιρο χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις αφενός χρήζει ερμηνείας, αφετέρου έδωσε «τροφή» σε νέα σχόλια.

Απ' την άλλη, ο παίκτης στην επιστολή του είναι εμφανές ότι προσπαθεί να ρίξει τους τόνους για τα όσα ακούστηκαν περί δυσαρέσκειάς του για τη μη χρησιμοποίησή του, ως αιτία της απόφασης αποχώρησης. Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Επιθυμώ να σας πληροφορήσω ότι, κατόπιν απόφασής μου με άμεση ισχύ, αποχωρώ από το διεθνές ποδόσφαιρο. Ηταν τιμή μου που εκπροσώπησα τη χώρα μου για πολλά χρόνια, αλλά νιώθω ότι είναι καιρός να αποσυρθώ από το διεθνές ποδόσφαιρο και να δώσω χώρο σε νεότερους παίκτες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ