Στιγμιότυπο από την εκδήλωση |
Εκ μέρος της ΠΕΑΕΑ, απηύθυνε χαιρετισμό ο Γιάννης Ζαγγανάς, ενώ η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Στέφανο Λουκά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό δρώμενο.
Ολος ο Αύγουστος του 1944 ήταν ματωμένος μήνας για τις συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά. Στις 9/8/1944 ήταν η σειρά της εργατογειτονιάς του Δουργουτιού, στον Ν. Κόσμο, για να δοκιμάσει τη ναζιστική θηριωδία στο Μπλόκο που έστησαν οι Γερμανοί κατακτητές και οι ντόπιοι χωροφύλακες και γερμανοτσολιάδες συνεργάτες τους.
Το γερμανικό επιτελείο της Αθήνας αποφάσισε να χτυπήσει τον ΕΛΑΣ στο συνοικισμό Δουργούτι, στο Κατσιπόδι και στο Νέο Κόσμο. Ενα μεικτό τάγμα από 400 γερμανοτσολιάδες και χωροφύλακες με 15 μασκοφόρους, ανέλαβαν την εκτέλεση του αιματηρού οργίου στο Δουργούτι. Επικεφαλής τους οι Πλυτζανόπουλος, Μπουραντάς και Γκίνος. Με τηλεβόες καλούσαν όλους τους άνδρες από 16 - 60 χρόνων να συγκεντρωθούν στην πλατεία του Φάρου.
Μέσα στο μπλόκο εγκλωβίστηκαν τμήματα του ΕΛΑΣ. Στο Φάρο εκτελέστηκαν 34 μαχητές του λόχου Βύρωνα και άλλα 80 στελέχη των πολιτικών οργανώσεων. Στο εργοστάσιο της ΕΘΕΛ εκτέλεσαν 20 μαχητές του ΕΛΑΣ και 60 άλλους αγωνιστές.
Στο βήμα ο Στ. Λουκάς |
Ο λαός της περιοχής, με τη στάση του και τη θυσία του, είχε προσθέσει μια ακόμα ηρωική ψηφίδα στη μεγάλη λαϊκή εποποιία, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, τη δεκαετία του 1940.
Ο Στ. Λουκάς, μιλώντας στην εκδήλωση, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις συνθήκες μέσα στις οποίες έδρασε το ΚΚΕ και έγινε ψυχή και αιμοδότης της μεγάλης ΕΑΜικής Αντίστασης, στη στάση της αστικής τάξης και του πολιτικού της προσωπικού κατά τη διάρκεια της κατοχής, αλλά και στα επίκαιρα συμπεράσματα στρατηγικής σημασίας που πρέπει να αντλήσουν το Κόμμα και η εργατική τάξη από την πλούσια Ιστορία τους, ειδικά σε ό,τι αφορά τη στάση απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
Το στέλεχος του Κόμματος αναφέρθηκε επίσης στο πολύμορφο γαϊτανάκι καπηλείας του λαϊκού απελευθερωτικού αγώνα του ΕΑΜ που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση. Οπως είπε, η κυβέρνηση πασχίζει να εντάξει τον ΕΑΜικό αγώνα στους δικούς της σκοπούς και επιδιώξεις, στη στρατηγική της για την καπιταλιστική ανάπτυξη, προβάλλοντας αυτή τη στρατηγική ως «απελευθέρωση» του λαού από τα βάσανα της κρίσης. Πασχίζει να οικειοποιηθεί τις αξίες και τα ιδανικά της Αντίστασης, από τις πιο μεγάλες στιγμές της λαϊκής πάλης στη νεότερη Ιστορία, όταν έχει σκλαβώσει τους ανθρώπους του μόχθου στην πιο βάρβαρη εδώ και 40 χρόνια αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική που οδηγεί στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, στην ανεργία.
Τιμήθηκαν ο αγωνιστής του ΔΣΕ, Λ. Ηλιάκης και οι δολοφονημένοι παπα - Νίκος Αποστολάκης, Ηλίας και Αγγελος Ηλιάκης και Δημήτρης Μπολιουδάκης
Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στις εκδηλώσεις για τα 70χρονα του ΔΣΕ και τα 100χρονα του ΚΚΕ.
Πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του χωριού, με κεντρικό ομιλητή τον Γιώργο Μαργαρίτη, καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Αναφέρθηκε στις συνθήκες μέσα στις οποίες γεννήθηκε και αναπτύχθηκε η αντίσταση κατά των Γερμανών και ο Δημοκρατικός Στρατός στην Κρήτη, αλλά και στην προσφορά των κατοίκων του Νεροχωρίου, που, όπως είπε, «ρίχτηκαν με όλες τις δυνάμεις τους στον αγώνα». Τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για να τιμηθούν είναι ο αγώνας για αυτά για τα οποία και οι ίδιοι αγωνίστηκαν.
«Να πάρουμε τη σκυτάλη του δίκαιου αγώνα εκεί όπου την άφησαν. Να συνεχίσουμε με το πείσμα το δικό τους, με την πίστη τη δική τους μέχρι την τελική νίκη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Μπάμπης Πετράκης, πρόεδρος του Παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
Γέμισε από κόσμο η πλατεία του χωριού |
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Γραμματέας της ΤΕ Υπαίθρου Χανίων και μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του Κόμματος, Αλέκος Μαρινάκης, αναφέρθηκε σε βιογραφικά στοιχεία των τιμώμενων αγωνιστών.
Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν το λόγο πήρε ο ίδιος ο Λ. Ηλιάκης, ο οποίος αναφέρθηκε σε πλευρές της καθημερινότητας των μαχητών του ΔΣΕ, καθώς και των πολιτικών κρατουμένων, πώς οργάνωναν τη μόρφωσή τους, την πολιτική διαφώτιση και την εκμάθηση διάφορων τεχνών. Τραγούδησε επίσης δύο σπάνια τραγούδια: Το ένα το τραγουδούσαν οι πολιτικοί κρατούμενοι στη Γαύδο και το άλλο οι μαχητές του ΔΣΕ.
Στη συνέχεια, έγιναν τα αποκαλυπτήρια πλάκας που στήθηκε προς τιμήν των αγωνιστών.
Στο χώρο υπήρχε έκθεση για τη δράση του ΔΣΕ στην Κρήτη και βιβλιοπωλείο με αντίστοιχες εκδόσεις, καθώς επίσης και DVD με τίτλο «Από το Δεκέμβρη του '44 μέχρι τον ΔΣΕ σε Αποκόρωνα και Σφακιά», το οποίο κυκλοφόρησε η ΤΕ Υπαίθρου Χανίων, με πλούσιο υλικό για τη δράση και τη ζωή των μαχητών του ΔΣΕ στις δύο αυτές επαρχίες.
Αυτές τις μέρες θα πραγματοποιηθούν στην Αττική οι παρακάτω εκδηλώσεις για την παρουσίαση της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) 1946 - 1949:
-- Σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., από την ΤΟ ΕΒΕ, στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42, Αθήνα). Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
-- Το Σάββατο 15/10, στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δήμου Αχαρνών. Θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
-- Την Κυριακή 16/10, στις 11 π.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δήμου Χαϊδαρίου. Θα μιλήσει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
-- Την Κυριακή 16/10, στις 6.30 μ.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Ιλίου. Θα μιλήσει ο Κώστας Σκολαρίκος, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.
-- Αύριο, Πέμπτη, σύσκεψη με θέμα «Η αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας από κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΕΕ και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ», οργανώνει, στις 7 μ.μ., στο ΚΑΠΗ - Πολιτιστικό Κέντρο της συνοικίας, η ΚΟ Αγίου Γεωργίου - Λαχανοκήπων Λάρισας του ΚΚΕ.
-- Την Παρασκευή 14/10, στις 8.30 μ.μ., στη Νέα Σμύρνη, στην καφετέρια «ΑΜΜΟΣ» (Αγχιάλου 1 & Νικομηδείας), σε συγκέντρωση της ΚΟ Φάρου Ν. Σμύρνης, θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
-- Την Κυριακή 16/10, η ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Η θέση του ΚΚΕ για την ανεργία», στις 12 μ., στον 1ο όροφο του ΕΚΘ. Θα μιλήσει ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.