ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Επικυρώθηκε συμφωνία ΕΕ - ΟΟΣΑ για την ανταλλαγή χρηματοοικονομικών στοιχείων

Πίσω από το προκάλυμμα περί «πάταξης της φοροδιαφυγής», κρύβονται οξύτατοι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί

Τη συμφωνία ΕΕ - ΟΟΣΑ για την «αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών» ανάμεσα στα κράτη, σε παγκόσμιο επίπεδο, επικύρωσε χτες με ευρεία πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής.

Η συμφωνία είχε υπογραφτεί το 2014 από την κυβέρνηση των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ την έφερε με μορφή νομοσχεδίου, προκειμένου να ενσωματωθεί πλέον στην ελληνική νομοθεσία. Προβλέπει τη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ αρμόδιων φορολογικών αρχών για τη συστηματική και «μαζική» ηλεκτρονική διαβίβαση στοιχείων φορολογουμένων από τη χώρα προέλευσης του εισοδήματος στη χώρα της φορολογικής κατοικίας, για διάφορες κατηγορίες εισοδήματος, όπως τόκους, μερίσματα, περιουσιακά στοιχεία κ.λπ.

Προκάλυμμα της συμφωνίας είναι ότι τάχα ΕΕ και ΟΟΣΑ προσπαθούν να βάλουν φρένο στη φοροδιαφυγή. Ωστόσο, όπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σ. Βαρδαλής, αυτό που βρίσκεται πίσω από τη συμφωνία, την οποία και καταψήφισε, είναι οι οξύτατοι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου.

Οργανισμοί, τράπεζες έχουν κηρύξει «σταυροφορία» κατά των φορολογικών παραδείσων και των εξωχώριων εταιρειών, δηλαδή των γνωστών off shore. Δεν μπορεί, λένε, αυτοί που έχουν τα κεφάλαιά τους στους φορολογικούς παραδείσους και τις off shore εταιρείες να βγουν αλώβητοι από την κρίση και να την πληρώσουν αυτοί που ακολούθησαν τη «νόμιμη» οδό.

Παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία σημείωσε: «Τουλάχιστον 14,3 τρισεκατομμύρια ευρώ έχουν φυγαδευτεί στους φορολογικούς παραδείσους», με «τα πάνω από 2/3 αυτού του ποσού, δηλαδή 9,2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, να βρίσκονται σε χώρες της ΕΕ, όπως Λουξεμβούργο και Μάλτα». «Η παραμονή των 14,3 τρισ. ευρώ εκτός συστήματος απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες τους από φόρους 120,5 δισ. ευρώ και αφαιρεί το ποσό αυτό από τα φορολογικά έσοδα των κρατών».

Καθεστώς σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη οι φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι είναι τουλάχιστον κοροϊδία στο πλαίσιο του καπιταλισμού να γίνεται λόγος για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όταν κυριαρχεί η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, ενώ οι φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου είναι καθεστώς σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη. «Στην ΕΕ των 28», πρόσθεσε, «η φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων αντιπροσωπεύει μόλις το 2,5% του ΑΕΠ από το 40% της συνολικής φορολογίας. Μόνο το 2,5% πληρώνουν».

Εκανε σαφές ότι στο ερώτημα αν θα πρέπει να χτυπηθεί έστω και μέρος της φοροδιαφυγής «απαντάμε ξεκάθαρα ναι», άλλωστε κατά καιρούς, όπως σημείωσε, στο πλαίσιο και των ανταγωνισμών μπορεί και κάποιοι να «πληρώσουν», όμως ο λαός δεν θα πρέπει να έχει καμία αυταπάτη, γιατί ακόμα και αν προκύψουν κάποια έσοδα από αυτήν την υπόθεση, αυτά θα «γίνουν επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και κίνητρα» για τα μονοπώλια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, προσπάθησε να αποκρύψει την πραγματική σημασία της συμφωνίας και να την εμφανίσει ως «εργαλείο» της κυβέρνησης «κατά της φοροδιαφυγής», το οποίο δίνει τάχα «δυνατότητα άσκησης φορολογικής πολιτικής με κοινωνικό πρόσημο»...

Το νομοσχέδιο, εκτός από τα κυβερνητικά κόμματα, υπερψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε γιατί, σύμφωνα με τον ειδικό αγορητή της, Ηλ. Παναγιώταρο, η συμφωνία «αποτελεί μια προσπάθεια χειραγώγησης της οικονομίας από τις ΗΠΑ έναντι της Ευρωπαϊκής Ενώσεως»...

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Επαφές με κυβερνητικά και στρατιωτικά στελέχη στις ΗΠΑ

Χτες, Πέμπτη, ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας, Δ. Βίτσα, στην Ουάσιγκτον, όπου είχε συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες και στρατιωτικά στελέχη των ΗΠΑ, σε συνέχεια των εγκαινίων του ελληνικού περιπτέρου της Διεθνούς Εκθεσης Αμυντικού Υλικού AUSA 2016.

Ετσι, μετά τις συναντήσεις του στο Πεντάγωνο την Τρίτη 4/10 με την Elissa Slotkin, βοηθό υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα Διεθνούς Ασφάλειας, και στελέχη της περιλάλητης DIA (Defense Intelligence Agency), της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, προχτές, Τετάρτη, είχε συνάντηση με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Αμυντικής Συνεργασίας, DSCA (Defense Security Cooperation Agency), αντιναύαρχο Joseph Rixey και με τον Alan Estevez, υφυπουργό Αμυνας, αρμόδιο για θέματα Εφοδιασμού, Τεχνολογίας και Logistics.

Δεν περνά απαρατήρητο το ότι οι υπηρεσίες που παρέχει ήδη η ελληνική κυβέρνηση στους Αμερικανούς, π.χ. στη Σούδα, ή στα λιμάνια όπου ελλιμενίζονται τα πλοία της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 που πλέει στο Αιγαίο, εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Αμερικανού υφυπουργού, οπότε κι από μόνη της η συνάντηση σηματοδοτεί την πρεμούρα της ελληνικής πλευράς να ενισχύσει τους τέτοιους... δεσμούς προς γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης.

Αλλωστε, και οι προχτεσινές επαφές του Δ. Βίτσα αφορούσαν ακριβώς θέματα «διεθνούς ασφάλειας», όπως την ορίζουν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα του ευρωατλαντικού άξονα, και όπου η ντόπια αστική τάξη αναζητά ακόμα βαθύτερη εμπλοκή προς ενίσχυση της θέσης της στην ευαίσθητη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου...

ΥΠΕΞ
Ψάχνει κερδοφόρες συμφωνίες για το κεφάλαιο και στη Σουηδία

«Μεγάλες δυνατότητες αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στη Σουηδία κατέδειξε η συμμετοχή πολλών δεκάδων σουηδικών εισαγωγικών επιχειρήσεων στις B2B επαφές με τους Ελληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι συμμετείχαν στην επιχειρηματική αποστολή που συνόδευσε τον υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Δημήτρη Μάρδα, στην επίσημη επίσκεψή του στη Στοκχόλμη»...

Ετσι πανηγυρικά ξεκινά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με άλλη μια εξόρμηση αρμόδιων στελεχών της κυβέρνησης στο εξωτερικό, συνοδεία εκπροσώπων επιχειρηματικών ομίλων, στην πρεμούρα τους να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για το εγχώριο κεφάλαιο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι κύριος στόχος της επίσκεψης του υφυπουργού ήταν η προώθηση των διμερών εμπορικών οικονομικών σχέσεων. Υπολογίζει ότι κλείστηκαν περισσότερες από 170 συναντήσεις για 29 ελληνικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του «Hellenic Swedish Business Forum 2016 and B2B Meetings» που διοργανώθηκε με την ευκαιρία της επίσκεψης του υφυπουργού στη Στοκχόλμη.

Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπως τρόφιμα, προϊόντα «ντελικατέσεν», γεωργικά προϊόντα, κρασί, καλλυντικά, τουρισμός και τουριστικά ακίνητα, πληροφορική, καθώς επίσης καινοτομία και νέες τεχνολογίες. Το εν λόγω φόρουμ διοργανώθηκε από την ελληνική πρεσβεία στη Στοκχόλμη σε συνεργασία με το Ελληνοσουηδικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Αθήνας, με τη συνδρομή του σουηδικού τμήματος του οργανισμού Enterprise Europe Network.

Επιπροσθέτως, μιλώντας στο φόρουμ, ο υφυπουργός Δ. Μάρδας φρόντισε να παραθέσει όλο το... φιλοεπενδυτικό κλίμα που επιφυλάσσει στους σουηδικούς επιχειρηματικούς ομίλους η ελληνική κυβέρνηση, «τα πλεονεκτήματα που παρέχει στους ενδιαφερόμενους Σουηδούς επενδυτές η δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα», τονίζοντας ότι «η χώρα μας προσφέρει τη μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Παράλληλα, παρουσίασε τα μέτρα που υιοθετούνται για την «απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων και την εξάλειψη των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων σε όλα τα στάδια υλοποίησης ενός επενδυτικού σχεδίου». Στόχος του σχεδίου νόμου για τις αδειοδοτήσεις είναι η διαδικασία έγκρισης μιας ξένης επένδυσης να μην υπερβαίνει τους 6 με 8 μήνες, ανέφερε ο υφυπουργός.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Τιμά την Απελευθέρωση της Αθήνας

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) καλεί τα παραρτήματα της Αθήνας και τους αντιστασιακούς αγωνιστές, τους φίλους και Απογόνους της Αντίστασης και του ΔΣΕ, να συμμετέχουν με τα λάβαρά τους, την Τετάρτη 12/10, στις 11.30 π.μ., στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, όπου θα γίνει κατάθεση στεφανιών για την Απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς κατακτητές το 1944.

«Παρμενίων» στο φόντο κλιμακούμενων αντιθέσεων

Ολοκληρώνεται, σήμερα, στην περιοχή του Εβρου, και εν μέσω κλιμακούμενων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, η διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2016», η οποία σχεδιάστηκε και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ, σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, από τους κύριους σκοπούς της άσκησης είναι και «η εξέταση και αντιμετώπιση της δημιουργούμενης από τις διεθνείς εξελίξεις κατάστασης, στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας μας».

Σε ένα τέτοιο φόντο, χτες, ο υπουργός Αμυνας και η στρατιωτική ηγεσία παρακολούθησαν τμήμα της τελικής φάσης της άσκησης που πραγματοποιήθηκε στη Χίο και αφορούσε ευρείας κλίμακας αποβατική ενέργεια, προς «ανακατάληψη νήσου», όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές. Πήρε μέρος η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών, υποστηριζόμενη από ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στη συνέχεια, ο υπουργός επισκέφθηκε το στρατιωτικό φυλάκιο στη νησίδα Παναγιά (στα ανατολικά της Χίου) και το φυλάκιο στο Φαρμακονήσι.

Θυμίζουμε ότι τους προηγούμενες μήνες η Αγκυρα είχε κλιμακώσει τις προκλητικές ενέργειες στα δύο νησιά, με υπερπτήσεις μαχητικών της, αμφισβητώντας έμπρακτα την ελληνική κυριαρχία.

Εκδήλωση στο Αιγάλεω

Οι Οργανώσεις Αιγάλεω του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα θύματα που έπεσαν από τα χιτλερικά στρατεύματα και τα τάγματα ασφαλείας στη Μάχη του Κηφισού, την Κυριακή 9/10, στις 11 π.μ., στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στον Αη Γιώργη (Κηφισού).



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ