ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΧΙΟΥ
Καταγγέλλει κινήσεις που ανοίγουν την πόρτα σε φασιστικές προκλήσεις

Τη σημερινή διαδήλωση στη Χίο από τη λεγόμενη «ακομμάτιστη» και ανώνυμη επιτροπή αγώνα, που αφήνει ανοικτή την πόρτα σε φασιστικές προκλήσεις, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Σε σχετική ανακοίνωση, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χίου αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Η επιστολή της εν λόγω επιτροπής, παρά τις τεχνικές απόκρυψης των θέσεών της, δεν κατορθώνει να κρύψει το κομματικό προφίλ των διοργανωτών της. Φταίνε οι πολιτικές, αλλά όχι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και οι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που χωρίζουν χώρες και λαούς, σπρώχνουν εκατομμύρια στην προσφυγιά. Φταίει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - δε φταίει μόνο, αλλά είναι συνένοχος στο έγκλημα - αλλά κουβέντα για τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τα Ποτάμια και τους Κεντρώους, που στηρίζουν την επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Καταδικάζουν τη βία, αλλά όχι τους φασίστες που την ασκούν - λεκτική και σωματική - και την είδαμε στη φωτιά στη Σούδα, στα Δημοτικά Συμβούλια και στην τελευταία διαδήλωση με τους δημοσιογράφους. Για μας, λοιπόν, είναι πεντακάθαρο το κομματικό και παραταξιακό προφίλ των διοργανωτών. Ακουμπά στα συστημικά κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα, χαϊδεύει τα αυτιά των χρυσαυγιτών».

Μάλιστα, σε νεότερη ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση», αναφερόμενη στην προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που επιβεβαιώνει όσα ανέφερε για τους διοργανωτές της συγκέντρωσης, τονίζει: «Η δήθεν ακομμάτιστη συγκέντρωση έχει χρώμα και κόμμα και παράταξη. Την εγκωμίασαν οι Σ. Κάρματζης, αντιπεριφερειάρχης (πρώην στέλεχος της ΝΔ) και Π. Λαμπρινούδης (στέλεχος του ΠΑΣΟΚ), επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, που στην πρότασή του έκανε λόγο και για συνδιοργάνωση. Ο εκπρόσωπος της "Λαϊκής Συσπείρωσης", Μάρκος Σκούφαλος, τόνισε ότι στόχος της δημοτικής αρχής δε θα έπρεπε να είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, αλλά αυτοί που προκαλούν το μεταναστευτικό - προσφυγικό δράμα (ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ρωσία) και ότι αυτός θα έπρεπε να αποτελεί το βασικό κορμό της (σ.σ. προχτεσινής) συνεδρίασης και το σπάσιμο της επαίσχυντης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας. Καυτηρίασε την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο Προσφυγικό και μαζί με αυτήν το γεγονός ότι αυτή (η πολιτική) ακολουθείται πιστά και σκυφτά από τη δημοτική αρχή».

Τέλος, η «Λαϊκή Συσπείρωση» επαναλαμβάνει βασικές θέσεις της, υπερτονίζοντας το δικαίωμα του πρόσφυγα να μεταφερθεί όπου επιθυμεί, να φιλοξενείται με ασφάλεια και με ανθρώπινες συνθήκες σε ανοικτές δομές, μέχρι να εξεταστεί το ζήτημα του ασύλου του, να στηριχτεί και να απαλυνθεί ο πόνος του, να χωροθετηθεί η λειτουργία των δομών φιλοξενίας και να εξασφαλιστεί η προσωρινή διαμονή του, να απομακρυνθούν οι ΜΚΟ από κάθε σχετική δραστηριότητα, αφού αναλάβει το κράτος την όλη ευθύνη.

  • Το δρόμο της απέλασης από την Ελλάδα παίρνει 49χρονος Γάλλος, που θεωρείται από τις αρχές της χώρας του ως ύποπτος για σχέσεις με τζιχαντιστές. Μπήκε στην ελληνική επικράτεια μέσω Κήπων Εβρου στις 24 Σεπτέμβρη και παρέμεινε εκεί για δύο μέρες, μέχρι την εξακρίβωση των στοιχείων του.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Απλήρωτοι εργαζόμενοι στο κέντρο υποδοχής στη Μόρια

Το θέμα των απλήρωτων εργαζομένων στο κέντρο πρώτης υποδοχής των προσφύγων - μεταναστών στη Μόρια Λέσβου φέρνει στη Βουλή με Ερώτησή του το ΚΚΕ. Η Ερώτηση, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές Σταύρος Τάσσος, Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου, αναφέρει:

«Είναι γνωστό σε τι αντίξοες συνθήκες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρώτης υποδοχής (hot spot) των προσφύγων - μεταναστών όπου υπάρχουν αυτές οι δομές.

Εργαζόμενοι, με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, στο κέντρο πρώτης υποδοχής (hot spot) στη Μόρια Λέσβου είναι ακόμα απλήρωτοι. Οι 270 εργαζόμενοι, διάφορων ειδικοτήτων, έχουν αναλάβει υπηρεσία από 19 Αυγούστου του 2016 και είναι όλοι μακροχρόνια άνεργοι. Από αυτούς, οι 70 περίπου έχουν έρθει από άλλα μέρη της Ελλάδας. Αυτό το τονίζουμε γιατί γι' αυτούς υπάρχουν επιπλέον έξοδα όπως της μεταφοράς, του ενοικίου κ.λπ. (δεν τους έχει δοθεί ούτε το επίδομα ενοικίου) και έχουν αφήσει πίσω τους οικογένειες που πρέπει να συντηρήσουν.

Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν εργαζόμενοι που να μην τους καταβάλλονται τα δεδουλευμένα τους και να πρέπει να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, από τη στιγμή μάλιστα που οι πιστώσεις για τη μισθοδοσία τους έχουν εγκριθεί και αναρτηθεί στη σελίδα του ΟΑΕΔ για τον καθένα χωριστά.

Ερωτάται ο υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε άμεσα να πληρωθούν και οι 270 εργαζόμενοι στο κέντρο πρώτης υποδοχής της Μόριας Λέσβου και να μην επαναληφθεί αυτό το πρόβλημα σε κανέναν εργαζόμενο».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΖΩΝΗ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
Σε αναζήτηση συνεταίρων για την εμπορική εκμετάλλευση των «φιλέτων»

Στην παραχώρηση έξι μεγάλων «φιλέτων» κατά μήκος της παραλιακής ζώνης του Σαρωνικού στο Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης για 15 χρόνια, προχώρησε η κυβέρνηση, μέσω της ΕΤΑΔ στην οποία ανήκαν μέχρι πρότινος. Βασικός όρος που έθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η ΕΤΑΔ, για να γίνει αυτή η παραχώρηση, είναι η εκμίσθωση σε μικρότερα ή μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα, τμημάτων αυτών των εκτάσεων που θα αποφέρουν και συγκεκριμένα έσοδα. Στην πραγματικότητα, εξαναγκάζει το δήμο να παραχωρήσει αυτά τα «φιλέτα» σε ιδιώτες. Σχετική συζήτηση κατά την οποία πάρθηκε και η απόφαση που εγκρίνει το μνημόνιο ανάμεσα σε δήμο και ΕΤΑΔ έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο την περασμένη Δευτέρα.

Πιο συγκεκριμένα, η παραχώρηση αφορά τις εκτάσεις: Κάμπινγκ Βούλας (61.712 τ.μ.), έκταση μεταξύ οργανωμένης ακτής Α' Βούλας και Δημαρχείου Βούλας (83.167 τ.μ.), Ακτή Β' Βούλας (75.600 τ.μ.), τμήματα αιγιαλού και παραλίας στη ΔΕ Βουλιαγμένης (42.129 τ.μ.), έκταση στη Βάρκιζα δυτικά της οργανωμένης ακτής (21.654 τ.μ.) και έκταση στη Βάρκιζα ανατολικά της οργανωμένης Ακτής (182.000 τ.μ.). Για κάθε μία από αυτές τις εκτάσεις η κυβέρνηση ζητά περίπου το 21% των ακαθάριστων μισθωμάτων που θα εισπράττει ο δήμος από την παραχώρηση σε ιδιώτες.

Ετσι, το ελάχιστο ετήσιο εγγυημένο αντάλλαγμα που θα πηγαίνει στο Δημόσιο ανέρχεται:

-- Για το Κάμπινγκ 45.000 ευρώ και άρα ο δήμος πρέπει να εισπράττει από μισθώματα οπωσδήποτε κατ' ελάχιστο 225.000 ευρώ.

-- Για την έκταση από την Α' παραλία Βούλας έως το Δημαρχείο 79.000 ευρώ (400.000 ευρώ).

-- Για τη Β' παραλία Βούλας 90.000 (450.000 ευρώ), Τμήματα αιγιαλού και παραλίας Βουλιαγμένης 25.000 ευρώ (125.000 ευρώ).

-- Εκταση στη Βάρκιζα δυτικά της οργανωμένης πλαζ 5.000 ευρώ (25.000 ευρώ).

-- Εκταση στη Βάρκιζα ανατολικά της οργανωμένης πλαζ 51.500 ευρώ (257.500 ευρώ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ριζοσπάστη», η κυβέρνηση πριν από την παραχώρηση είχε επαφές με τον ανάδοχο του χώρου του αεροδρομίου του Ελληνικού, όπου αναμένεται να γίνει μία τεράστια επένδυση, προκειμένου να συμφωνηθεί να μην υπάρχουν ανταγωνιστικές χρήσεις στα φιλέτα της παραλίας στο Ελληνικό, στη Γλυφάδα, στη Βούλα, στη Βάρη και τη Βουλιαγμένη. Αντίστοιχες παραχωρήσεις μικρότερης έκτασης έχουν γίνει και στους δήμους Ελληνικού - Αργυρούπολης και Γλυφάδας.

Στο μνημόνιο που έχει υπογραφεί ανάμεσα στο δήμο και την ΕΤΑΔ προβλέπεται πως «ο δήμος από τη μέρα παραλαβής των ακινήτων βαρύνεται με όλα τα έξοδα λειτουργίας, συντήρησης και φύλαξης, ασφάλισης και λοιπά έξοδα χρήσης και εκμετάλλευσης των παραχωρούμενων χώρων και γενικά με οποιαδήποτε επιβάρυνση, περιλαμβανομένων και των πάσης φύσεως τελών που αφορούν το χρήστη των εκτάσεων αυτών». Βέβαια, αυτό δεν πρόκειται να συνοδευτεί ούτε από κάποια χρηματοδότηση ούτε από τις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού και αυτό ανοίγει επίσης το δρόμο για την παραχώρηση έργων και υπηρεσιών σε ιδιωτικές εταιρείες.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, κατά το οποίο έγινε σχετική συζήτηση, παρόντος του αντιπεριφερειάρχη Αττικής Π. Φιλίππου, δόθηκε μία εικόνα του τι μέλλει γενέσθαι, αφού ο τελευταίος κάλεσε τον δήμο να προχωρήσει στις απαραίτητες παρεμβάσεις, προκειμένου να προσελκύσει «πελάτες» στα τμήματα της παραλίας που θα αξιοποιηθούν. Εννοώντας τους εργαζόμενους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, που αναζητούν μία ανάσα ψυχαγωγίας και αναψυχής μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Είναι και αυτό ενδεικτικό τού πώς αντιλαμβάνεται η «αριστερή» διοίκηση της Περιφέρειας την έννοια της «αξιοποίησης» των παραλιών. Το μνημόνιο ανάμεσα στο δήμο και την ΕΤΑΔ καταψήφισε μόνο η «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ η παράταξη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών».

Με αναστολή ο ψυχίατρος

Σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών με αναστολή, καταδικάστηκε ο Κ. Παρασχάκης, που κρίθηκε ένοχος χωρίς ελαφρυντικά, για τις ψευδείς βεβαιώσεις που χορηγούσε σε στελέχη της Χρυσής Αυγής για να αποκτήσουν άδειες οπλοφορίας. Ο ψυχίατρος του ΨΝΑ είχε παραδεχθεί πως το 2012 έδινε βεβαιώσεις στους χρυσαυγίτες Ηλ. Παναγιώταρο, Ι. Βουλδή, Ε. Μπούκουρα, Π. Ζησιμόπουλο και Α. Γκλέτσο κρίνοντάς τους ικανούς να οπλοφορούν και με τον ισχυρισμό ότι δεν βρέθηκε στους εξετασθέντες ψυχικό ή σωματικό νόσημα.

Σημειωτέον ότι ο «ψυχίατρος της ΧΑ» ήταν στέλεχος της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος το 2010 και υποψήφιος βουλευτής το 2012. Σήμερα έχει ακολουθήσει τον Χρ. Ρήγα στη ναζιστική φασιστική οργάνωση Λαϊκή Ελληνική Πατριωτική Ενωση (ΛΕΠΕΝ), που αποτελεί διάσπαση της Χρυσής Αυγής μετά την έναρξη της δίκης για την εγκληματική οργάνωση.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα έχουν δει τη δημοσιότητα και η επικεφαλής του τάγματος εφόδου του Αγ. Παντελεήμονα Θ. Σκορδέλη έχει προσκομίσει στο δικαστήριο ιατρικό πιστοποιητικό από το συγκεκριμένο ψυχίατρο για να πετύχει αναβολή της δίκης για την πασίγνωστη υπόθεση του μαχαιρώματος Αφγανού το 2011 στον Αγ. Παντελεήμονα.

Παραπέμπονται για την ΜΚΟ «Αλληλεγγύη»

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπονται για να λογοδοτήσουν για τα πεπραγμένα της άλλοτε ΜΚΟ της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη», 4 από τους 5 αρχικά κατηγορουμένους στην υπόθεση με τις ημιτελείς ή απραγματοποίητες «δράσεις» της Οργάνωσης, την περίοδο 2005 - 2006, για τις οποίες είχε λάβει κονδύλια ύψους 5,6 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, η Εκκλησία έχει τη ΜΚΟ «Αποστολή». Το Συμβούλιο Εφετών, με βούλευμά του, υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Π. Παναγιωτόπουλου και ζητά την παραπομπή του τότε διαχειριστή της ΜΚΟ Δ. Φουρλεμάδη, της πρώην επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γ. Λυμπέρη και των πρώην Εκκλησιαστικών Οικονομικών Επιθεωρητών της Εκκλησίας της Ελλάδος Ι. Πέτσου και Θ. Μακρή, κατά περίσταση για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/50), της συνέργειας σε αυτή, της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ