ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ

Copyright 2016 The Associated

Επικεντρώνοντας σε τρία ζητήματα που ιεραρχεί ως κρίσιμα η ελληνική αστική τάξη πραγματοποίησε, προχτές το βράδυ, την ομιλία του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας. Τα τρία αυτά ζητήματα είναι: Το χρέος, από τη διευθέτηση του οποίου υπάρχει προσδοκία για καλύτερη στήριξη των επενδύσεων του κεφαλαίου, το Κυπριακό και το Μεταναστευτικό, που συνδέονται άμεσα με τα σχέδια ενίσχυσης της γεωπολιτικής θέσης της ελληνικής αστικής τάξης στην περιοχή.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας: «Χρειαζόμαστε μια δίκαιη, βιώσιμη λύση στην Κύπρο (...) που θα συνεισφέρει στην αλλαγή της ασταθούς δυναμικής στην περιοχή μας. Χρειαζόμαστε μια λύση στο ζήτημα του χρέους που θα συνεισφέρει σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης (...) Να αφήσουμε τον φαύλο κύκλο της λιτότητας πίσω μας. Χρειαζόμαστε μια διεθνή αποτελεσματική απάντηση στη μεταναστευτική κρίση, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο Αλ. Τσίπρας, αφού την τοποθέτησε σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του εστιάζει σήμερα στο πώς «στη βάση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας θα μπορέσουμε να εργαστούμε στην κατεύθυνση της οικονομικής ανάπτυξης», προσθέτοντας ότι στην οικονομία, η Ελλάδα βγαίνει τώρα, μετά από 7 ταραγμένα χρόνια ύφεσης, από τη βαθύτερη κοινωνική και οικονομική κρίση στη μεταπολεμική της Ιστορία.

Μάλιστα, αποπειράθηκε εκ νέου να συνδέσει την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας με την ανάκαμψη του επιπέδου ζωής του λαού, υποστηρίζοντας ότι τα αντιλαϊκά μέτρα είναι απότοκο της λιτότητας και όχι αναγκαίοι όροι για την επίτευξη της ανάκαμψης. «Προωθούμε απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ενώ προστατεύουμε το κοινωνικό κράτος και τα εργατικά δικαιώματα», ισχυρίστηκε, την ώρα μάλιστα που τα Εργασιακά βρίσκονται στο «σφαγείο» της δεύτερης «αξιολόγησης».

Αναφορά πεπραγμένων υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων

Υπερασπιζόμενος την κυβερνητική πολιτική στήριξη του στόχου της καπιταλιστικής ανάκαμψης σημείωσε: «Εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε την βιώσιμη περιεκτική ανάπτυξη. Μερικές φορές, παρά τις προσπάθειές μας, οπισθοχωρούμε, αλλά πάντα η γενική κατεύθυνση είναι να προχωρούμε μπροστά, αποδεικνύοντας ότι μια χώρα που έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ της σε έξι χρόνια (...) μπορεί να σταθεί στα πόδια της, να δημιουργήσει ένα περιβάλλον φιλικό στο επιχειρείν που ενθαρρύνει την ανάπτυξη (...) Ταυτόχρονα, αξιοποιούμε τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων έτσι ώστε να μπορέσει να καθιερωθεί ως κόμβος Ενέργειας, εμπορίου, ναυτιλίας και σιδηροδρομικών μεταφορών στην περιοχή. Προωθούμε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις...».

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό ο Αλ. Τσίπρας για πολλοστή φορά υπερασπίστηκε τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που έχει εγκλωβίσει δεκάδες χιλιάδες στην Ελλάδα, λέγοντας: «Μαζί με τις τουρκικές και τις ευρωπαϊκές αρχές, εφαρμόζουμε την πολύ δύσκολη αλλά αναγκαία συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Μια συμφωνία που έχει οδηγήσει σε ριζική μείωση των ροών και, ακόμη πιο σημαντικό, των θανάτων στο Αιγαίο. Μια συμφωνία που αντικατέστησε τον επικίνδυνο δρόμο του Αιγαίου με ένα νόμιμο προς την Ευρώπη».

Τέλος, τα παζάρια με διάφορα κέντρα στην περιοχή προς όφελος του κεφαλαίου της Ελλάδας, που επιδίωξε να χτίσει ή να εμβαθύνει η κυβέρνησή του, τα παρουσίασε ως κινήσεις υπηρέτησης της ειρήνης, ισχυριζόμενος ότι «αναπτύξαμε διμερείς και, μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία, τριμερείς σχέσεις με όλους τους γείτονές μας, προσβλέποντας στην προώθηση της ειρήνης, της συνεργασίας και του διεθνούς δικαίου. Οργανώσαμε πολυεθνικές πρωτοβουλίες, όπως η διεθνής διάσκεψη για την ειρηνική συνύπαρξη, τον θρησκευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό στην Μέση Ανατολή και τη Σύνοδο της Ρόδου για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Και με επιμονή προωθήσαμε αυτές τις αξίες σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς που εμπλέκονται σε όλες τις συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή»!

Σε συνέντευξή του στη «Wall Street Journal» ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε τη σπουδή της κυβέρνησής του να κλείσει τη δεύτερη «αξιολόγηση» έως το τέλος Οκτώβρη, με την ελπίδα να επισπευσθεί η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο χαρακτήρισε «το κλειδί για να προσελκύσει επενδυτές». Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ανέφερε πως το δίλημμα είναι στο γήπεδο της Γερμανίας και άλλων χωρών που θα πρέπει να αποφασίσουν «Είτε θα έχουν το ΔΝΤ στο "πλοίο" και θα καθορίσουν συγκεκριμένα μέτρα, ή θα πρέπει να ζήσουν με την ιδέα ότι το ΔΝΤ δεν θα είναι επάνω στο "πλοίο" και θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες τους πώς θα συνεχίσουν χωρίς αυτό». Επί της ουσίας, πάντως, των αντιλαϊκών μέτρων που είναι στο τραπέζι και αφορούν στα Εργασιακά, ο Αλ. Τσίπρας επέλεξε τη σιωπή.

Σήμερα, ο Αλ. Τσίπρας βρίσκεται στη Βιέννη, όπου ο καγκελάριος της Αυστρίας συγκαλεί διάσκεψη για το Προσφυγικό.

Η αποτίμηση του ταξιδιού στη Νέα Υόρκη

Κυβερνητικές πηγές, προχωρώντας σε μια καταρχήν αποτίμηση του ταξιδιού του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, εξέφραζαν την ικανοποίησή τους, τόσο για το Προσφυγικό όσο και για το θέμα του χρέους, όπου δείχνουν με νόημα τη συνάντηση Τσίπρα - Μπάιντεν και τα όσα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε υπέρ της διευθέτησης του χρέους.

Εκτιμούν ότι από τη συνάντηση εξάγεται η αίσθηση ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ελληνική πλευρά στο ζήτημα του χρέους, όπως και στο Κυπριακό και στο Προσφυγικό, υποστηρίζοντας πως αν και αυτό από μόνο του δεν λύνει το θέμα, δημιουργεί ισχυρότερα ερείσματα, ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να παλέψει για την υλοποίηση της συμφωνίας.

Αναφορικά με τις επαφές του υπουργού Οικονομικών, εξέφραζαν επίσης ικανοποίηση για τα «ευήκοα ώτα» των επενδυτών, καθώς, όπως ανέφεραν, αποκόμισαν την αίσθηση ότι όντως περιμένουν μια οικονομική ανάκαμψη σοβαρή, με δεδομένο «το σημείο από το οποίο ξεκινάμε, αλλά και ότι σιγά σιγά, μετά την πρώτη αξιολόγηση, η κατάσταση δείχνει να εξομαλύνεται. Βεβαίως συναρτάται το όλο ζήτημα με μια αποφασιστική επίλυση του ζητήματος του χρέους και υπάρχει βέβαια και το ζήτημα των πλεονασμάτων». Οι κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ακόμα πως φαίνεται οι επενδυτές να αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας - «με την έννοια ότι πάει καλύτερα σε σχέση με τις προβλέψεις».

Ο υπουργός Οικονομικών είχε επαφές με τους εξής επενδυτές: «Alden Global Capital LLC», «Amber Capital LP Artha Capital Management Inc», «Caravel Management LLC», «Cleargate Capital LLC», «Fred Alger Management Inc», «Knighthead Capital Management LLC», «Oaktree Capital Management LP», «Sky Bridge Capital II LLC», « Soros Fund Management LLC», «Timessquare Capital Management LLC», «Tudor Investment Corporation», «Goldman Sachs», Bank of America-Meryll Linch, «Discovery Investment».


Δήλωση του δημοσιογράφου Γιώργου Μηλιώνη για τα γεγονότα στη Νέα Υόρκη

Απάντηση στην προσπάθεια εμπλοκής του ονόματός του στην υπόθεση με τους δυο δημοσιογράφους - ανταποκριτές ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών («Star» και «Alpha»), που κάλυπταν την επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά στη Νέα Υόρκη, δίνει ο Γιώργος Μηλιώνης, δημοσιογράφος, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και στέλεχος του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ. Ο Γ. Μηλιώνης ήταν ο απεσταλμένος του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ - ΜΠΕ) στις ΗΠΑ, για την κάλυψη της επίσκεψης του πρωθυπουργού.

Στις ανακοινώσεις τους, οι δυο δημοσιογράφοι τον εμφανίζουν ως τον συντάκτη του τηλεγραφήματος που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 18 Σεπτέμβρη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, το οποίο τους παρουσίαζε να έχουν συλληφθεί από τις αμερικανικές αρχές. Σύμφωνα με όσα έγραψε το ΑΠΕ - ΜΠΕ, οι δυο ανταποκριτές «παρακολουθούσαν μεταμφιεσμένοι τον υπουργό Επικρατείας (...) δήλωσαν ψευδώς στις αστυνομικές αρχές ότι είναι μέλη της αποστολής του Ελληνα πρωθυπουργού (...) αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι και, σύμφωνα με πληροφορίες, εναντίον τους πρόκειται να ασκηθεί δίωξη για πλαστογραφία».

Στη δήλωσή του, ο Γιώργος Μηλιώνης αναφέρει: «Τις τελευταίες ημέρες πληροφορήθηκα ότι το όνομά μου ενεπλάκη στην περιβόητη ιστορία "με τις περούκες" στη Ν. Υόρκη. Περίμενα από όσους έχουν την επαγγελματική, δεοντολογική και ηθική ευθύνη, να αποκαταστήσουν πλήρως την αλήθεια γύρω από το σχετικό τηλεγράφημα του ΑΜΠΕ. Δεν το έπραξαν. Κατόπιν τούτου, δηλώνω ανοιχτά και υπεύθυνα ότι ο συντάκτης του εν λόγω τηλεγραφήματος ΔΕΝ είμαι εγώ.

Τα κείμενα τα οποία αποστέλλω στο ΑΜΠΕ φέρουν πάντοτε την υπογραφή μου, είτε με πλήρη αναφορά του ονόματός μου, είτε με τα αρχικά Γ.Μ. Η μέχρι τώρα σιωπή μου υπαγορεύθηκε από καθαρά λόγους επαγγελματικής ευσυνειδησίας και υπευθυνότητας, δεδομένου ότι βρισκόμουν σε αποστολή κάλυψης της επίσκεψης του πρωθυπουργού της χώρας στη Ν. Υόρκη και της παρέμβασής του στη ΓΣ του ΟΗΕ. Εξαιτίας αυτού, δεν θα επέτρεπα στον εαυτό μου να θέσει υπεράνω τέτοιας σημασίας γεγονότος τη διευθέτηση ενός προσωπικού ζητήματος, πολύ περισσότερο που η αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος μου είναι αποκλειστική ευθύνη άλλων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ