ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Γέλια, τραγούδια και πολύς χορός!

Με εργαστήρι ζωγραφικής άνοιξε την Πέμπτη το πρόγραμμα του Παιδότοπου του 42ου Φεστιβάλ και αμέσως γέμισε με δεκάδες πιτσιρίκια που ζωγράφισαν με την ψυχή τους, έφτιαξαν χαρούμενες φατσούλες πάνω σε μπαλόνια και μάσκες δεινοσαύρων για να μασκαρευτούν. Ο παιδότοπος φέτος μας ταξιδεύει πίσω στην εποχή των δεινοσαύρων, χάρη στις ευφάνταστες ζωγραφιές και κατασκευές που έφτιαξαν μέλη και φίλοι της ΚΝΕ κατά την προετοιμασία του Φεστιβάλ.

Μετά τη ζωγραφική, τα παιδιά έγιναν ηθοποιοί στη διαδραστική παράσταση «Ειρήνη» που διοργάνωσε η ομάδα παιδαγωγών της ΚΝΕ. Ενα παραμύθι που διδάσκει στα παιδιά την αξία της ειρήνης και τα προβλήματα της προσφυγιάς. Αργότερα ξέδωσαν με μουσικο-κινητικό παιχνίδι που διηύθυνε παιδαγωγός από την ομάδα της ΚΝΕ. Η βραδιά έκλεισε με μια μοναδική παράσταση Καραγκιόζη, από το Θέατρο Σκιών του Θανάση Λιούνη, αφιερωμένη στους πρόσφυγες, όπου ο Καραγκιόζης, με τη βοήθεια όλων των φίλων του, προστάτεψε τους πρόσφυγες από τον σουλτάνο, που ήθελε να διώξει όλους τους ξένους από τη χώρα.

Αντίστοιχο ήταν το κλίμα και χτες, Παρασκευή, με... μια δόση επιστήμης, καθώς το πρόγραμμα άνοιξε με απλά πειράματα φυσικής και χημείας κι αμέσως μετά οι λιλιπούτειοι φίλοι του Φεστιβάλ μεταμορφώθηκαν σε «μικρούς εξερευνητές» και μέσα από ένα καλοφροντισμένο διαδραστικό παιχνίδι γνώσεων που είχε ετοιμάσει η ομάδα παιδαγωγών της ΚΝΕ, έκαναν «ανακαλύψεις» για τα απολιθώματα, τους δεινόσαυρους, τα μαμούθ και συζήτησαν για την εμφάνιση του ανθρώπου στη Γη!

Μεγάλο το ενδιαφέρον για την κεντρική συζήτηση

Στην εξέδρα της Λαϊκής Σκηνής έγινε η κεντρική συζήτηση της δεύτερης μέρας του Φεστιβάλ, με εκατοντάδες νέους και εργαζόμενους όλων των ηλικιών να παίρνουν από νωρίς τη θέση τους για να την παρακολουθήσουν.

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «Η πορεία της ΕΕ και της ελληνικής οικονομίας μετά το Brexit και η οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης». Γύρω από τον άξονα αυτό έγιναν οι παρεμβάσεις των ομιλητών, του Μάκη Παπαδόπουλου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνου της Ιδεολογικής Επιτροπής και του Τμήματος Οικονομίας, του Γιάννη Πρωτούλη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνου του Τμήματος για την εργατική - συνδικαλιστική δουλειά, και της Ζωής Χαχάμη, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Φώτισαν τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ, την επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και τους στόχους της, τις αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης. Τόσο οι εισηγητικές παρεμβάσεις όσο και τα ερωτήματα και η συζήτηση που ακολούθησε, συνεισέφεραν σημαντικά εφόδια για την ενίσχυση των αγώνων του επόμενου διαστήματος, των αγώνων που σηκώνουν πιο ψηλά τη σημαία των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων του λαού.

Εμπνευσή τους το θέατρο του ΔΣΕ!

Το δελτίο 1621 βρίσκεται στο Αρχείο του ΚΚΕ και το έχει συντάξει ο Δημήτρης Ραβανής - Ρεντής. Αφορά τη δραστηριότητα των καλλιτεχνικών ομάδων στο ΔΣΕ, που κυριολεκτικά στη φωτιά της μάχης, όχι μόνο δημιουργούσαν καλλιτεχνικό έργο αλλά και πήγαιναν από φυλάκιο σε φυλάκιο για να ψυχαγωγήσουν τους μαχητές. Ηταν η έμπνευση και η αφορμή για να ξεκινήσει από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ η επεξεργασία - καιρό πριν - της παράστασης «ΑΡ.Δ.1621» που παρουσιάστηκε χτες βράδυ στο χώρο του Πολιτισμού, με μεγάλη επιτυχία, χάρη και στα ευρηματικά σκηνικά, στο ζωντανό παίξιμο και το μεράκι των ηθοποιών, καθώς και στο πρωτότυπο κείμενο που βασίστηκε στο μονόπρακτο του Δημήτρη Ραβανή - Ρεντή «Ναρκοφοβία», στο μονόπρακτο αγνώστου «Η σύλληψη του Μάη», στο δραματοποιημένο κείμενο ενός πολεμικού ανταποκριτή για το πώς δημιουργήθηκε θεατρική ομάδα στο βουνό και το διήγημα του Δ. Χατζή «Δρακόλιμνη», που αποδόθηκε με την τεχνική του κουκλοθεάτρου. Στόχος, «να φωτιστούν άγνωστες πλευρές του ΔΣΕ, όπως η έμφαση στην πολιτιστική δημιουργία και επιμόρφωση και να αναδειχθεί το επίκαιρο της πάλης του λαού για άλλη εξουσία. Θίξαμε επίσης το ζήτημα της "αντικειμενικής" γνώσης και ενημέρωσης», όπως μας δήλωσε και η σκηνοθέτιδα της παράστασης, Ηρα Ρόκου.

Οι συντελεστές της παράστασης: Κείμενο, σκηνοθεσία: Ηρα Ρόκου. Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Καπαμάς. Μουσική διδασκαλία: Ερση Φτούλη. Κίνηση: Ανθή Κακουλίδη. Σκηνικά: Αννα Λουκίδη - Ανδρέου. Κοστούμια: Μυρτώ Πετάση. Ηθοποιοί: Γεωργία Νικολέτου, Δήμητρα Ελευθερίου, Διονυσία Βούτου, Ηρώ Ραζή - Αλεξανδράτου, Κώστας Τσίτσικας, Μαρία Βουλαρίνου, Νίκος Αλαμανής, Νίκος Βεχλίδης, Πέτρος Γκόγκος, Ιωάννα Τσαγκάρη, Τάσος Ποζατζίδης, Μυρτώ Αναστασιάδου, Κώστας Καλογερής, Μαρία Κοντογιάννη.

Εκθεση για τον «Ριζοσπάστη» και την Ιστορία του

Η Ιστορία του «Ριζοσπάστη», του ΚΚΕ, ζωντανεύει μέσα από την πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο «Ριζοσπάστης: 95 χρόνια όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ 1921 - 2016», που φιλοξενείται δίπλα στα περίπτερα του «Ριζοσπάστη» και του «Οδηγητή» στο 42ο Φεστιβάλ.

Η έκθεση ακολουθεί με χρονολογική σειρά τα σημεία - σταθμούς στην Ιστορία της εφημερίδας και δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη, να «ταξιδέψει» πίσω στο χρόνο μέσα από τα πρωτοσέλιδα και τα δημοσιεύματα του «Ρ» και να δει να «ζωντανεύουν» ιστορικά γεγονότα - ορόσημα για τη σύγχρονη ελληνική Ιστορία, αλλά και στιγμές της ηρωικής πάλης του ΚΚΕ και του λαού. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και σε αυτούς που έδωσαν και τη ζωή τους, για να μπορεί να εκδίδεται η εφημερίδα, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ