Για τον μεγάλο Αγγλο ποιητή και θεατρικό συγγραφέα θα δοθεί διάλεξη, με θέμα «Οσα οφείλει ο Σαίξπηρ στην αρχαία Ελλάδα», από τον Καθηγητή του Trinity College του Cambridge κ. Adrian Poole.
Θα ακολουθήσει θεατρική παράσταση με τίτλο «Για πάντα και ... μία νύχτα» από τους μαθητές της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από τα σονέτα και τα θεατρικά έργα του Σαίξπηρ, σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ: «Δωδεκάτη Νύχτα», «Οθέλος», «Τρωίλος και Χρυσηίδα», «Ονειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», «Αγάπης Αγώνας Αγονος», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Τίμων ο Αθηναίος».
Πρόκειται για σκηνική σύνθεση, υπό την επιμέλεια του Διευθυντή της Σχολής Κωστή Καπελώνη. Η παράσταση αφιερώνεται στη μνήμη του καθηγητή της Σχολής, φιλολόγου και μεταφραστή, Ερρίκου Μπελιέ.
Επιλογή υλικού: Μάριος Κρητικόπουλος, Θεοφάνης Μιλλεούνης, Σόνια Καλαϊτζίδου, Γιάννης Βερβενιώτης, Ανθή Σαββάκη, Ηλέκτρα Σαρρή, Αντιγόνη Σταυροπούλου. Σύνθεση κειμένου: Αντιγόνη Σταυροπούλου, Γιάννης Βερβενιώτης. Σκηνοθεσία: Ανθή Σαββάκη. Μουσική επιμέλεια: Ηλέκτρα Σαρρή. Κινησιολογική επιμέλεια: Βασιλίνα Κατερίνη.
Συμμετέχουν οι μαθητές της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν: Ερατώ Αγγουράκη, Γιάννης Βερβενιώτης, Μαρία Γραβάνη, Σόνια Καλαϊτζίδου, Αλεξάνδρα Καραναστάση, Βασιλίνα Κατερίνη, Κώστας Κουτρούλης, Χριστίνα Κωστέα, Ανθή Σαββάκη, Ηλέκτρα Σαρρή, Κωνσταντίνα Σμυρνιώτη, Αντιγόνη Σταυροπούλου.
Την εκδήλωση θα κλείσει η «Ομάδα Ζακυνθινού Λαϊκού Θεάτρου», με απόσπασμα από τη ζακυνθινή Ομιλία «Το κρίμα τση ορφανής» του Νιόνιου Αρβανιτάκη με συντελεστές τους Αλέκο Τσαφταρίδη, Γιώργο Τσαφταρίδη, Θανάση Γιατρά, Αλέκο Αρβανιτάκη Σπύρο Σταμίρη, Ανδρέα Σταμίρη και Νίκο Αρβανιτάκη.
Σε ανακοίνωσή του, για την απώλεια της Β. Δαμιανάκου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του για την απώλεια της διακεκριμένης πεζογράφου, ποιήτριας και μεταφράστριας Βούλας Δαμιανάκου. Η Βούλα Δαμιανάκου, παράλληλα με το σημαντικό λογοτεχνικό έργο της, υπήρξε αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και σύζυγος του σπουδαίου κομμουνιστή λογοτέχνη Βασίλη Ρώτα. Θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους της».
Επιστρέφοντας από μακρά απουσία εκτός Αθηνών, ο νιόπαντρος Χαρίσιος ανακαλύπτει ότι η γυναίκα του Παμφίλη γέννησε παιδί που δεν μπορεί να είναι δικό του. Εγκαταλείπει το σπίτι του και περνά τον καιρό του ασωτεύοντας στο σπίτι του φίλου του Χαιρέστρατου. Ο πεθερός του, Σμικρίνης, αγανακτισμένος επίσης από τις σπατάλες του γαμπρού του - απειλή για την προίκα της κόρης του - αποφασίζει να ασκήσει το δικαίωμα της αφαιρέσεως για να χωρίσει την κόρη του από τον άντρα της έστω και παρά τη θέλησή της. Τον Σμικρίνη συναντούν ένας βοσκός, ο Δάος, κι ένας καρβουνιάρης, ο Συρίσκος, οι οποίοι ερίζουν για τα αντικείμενα που συνόδευαν ένα έκθετο παιδί και τον ορίζουν διαιτητή στη διαφορά τους. Ποιο είναι αυτό το έκθετο παιδί και τι ρόλο θα παίξει στην ιστορία; Στο μεταξύ, ο Ονήσιμος, υπηρέτης του Χαρίσιου, δημιουργεί διαρκώς μπερδέματα περιπλέκοντας όλο και πιο πολύ τα πράγματα, από την αγαθοσύνη του. Η σκηνή της διαιτησίας, όπου ο Δάος και ο Συρίσκος ορίζουν κριτή (Eπιτρέπουσιν) τον Σμικρίνη, έδωσε και τον τίτλο στο έργο του Μενάνδρου.
Σκηνικά - κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη. Επιμέλεια κίνησης: Χρυσάνθη Παπαγεωργίου. Φωτισμοί: Παναγιώτης Λαμπής. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Ζωή Ιωαννίδη, Μαρία Κατσουλίδη, Γιάννης Κοτσαρίνης, Γιώργος Κρήτος, Κατερίνα Μπιλάλη, Αρης Τσαμπαλίκας. Γενική είσοδος: 5 ευρώ. Εισιτήρια στα ταμεία του Αλσους, καθημερινές και Σαββατοκύριακα, 9.00 - 14.00 & 18.00 - 22.00. Τηλέφωνα : 213.2015.922, 213.2015.924, 210.9310.408.
Πέθανε την περασμένη Παρασκευή, σε ηλικία 88 ετών, ο γνωστός συγγραφέας του μεταπολεμικού αμερικανικού θεάτρου, Εντουαρντ Αλμπι, δημιουργός ενός από τα πιο δημοφιλή στο αμερικανικό - αλλά και το ελληνικό - κοινό έργου «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;».
Ο Αλμπι γεννήθηκε το 1928 και υιοθετήθηκε στη Νέα Υόρκη από εύπορη οικογένεια. Ο θετός πατέρας του Αλμπι, γιος του θεατρικού μεγαλοπαράγοντα Ε. Φ. Αλμπι, είχε στην ιδιοκτησία του πολλά θέατρα, όπου ο Εντουαρντ εξοικειώθηκε με το θέατρο στην παιδική του ηλικία. Ακολούθησε η αποφοίτησή του από τη Στρατιωτική Ακαδημία, στο Γουέιν της Πενσιλβανία, το 1945, σε ηλικία 17 ετών. Παρακολούθησε το Κολέγιο Τρίνιτυ (στο Κονέκτικατ) για ενάμιση χρόνο και αποβλήθηκε επειδή δεν παρουσιαζόταν σε τάξεις και επειδή αρνιόταν να παρακολουθήσει τον υποχρεωτικό εκκλησιασμό. Σε ηλικία 30 ετών, το 1958, παρουσίασε το πρώτο έργο του, το μονόπρακτο «The Zoo Story», με θέμα δύο ξένους σ' ένα παγκάκι του Σέντραλ Παρκ.
Το 1962 ανέβηκε στο Μπρόντγουεϊ το «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;», ένα έργο που καταξίωσε τον συγγραφέα στο κοινό, ενώ κατέκτησε και τα θεατρικά βραβεία Τόνι. Τέσσερα χρόνια αργότερα, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και τον Ρίτσαρντ Μπάρτον. Η Τέιλορ και η Σάντυ Ντένις κέρδισαν τα Οσκαρ Α' και Β' Γυναικείου Ρόλου αντίστοιχα.
Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, άρχισε μια μεγάλη περίοδος με μέτριες κριτικές, χωρίς μεγάλη αποδοχή από το κοινό, μέχρι τις «Τρεις ψηλές γυναίκες» το 1994, έργο με το οποίο ο Αλμπι κέρδισε το τρίτο Πούλιτζερ. Είχαν προηγηθεί τα άλλα δύο για την «Ευαίσθητη ισορροπία» το 1967 και το «Seascape» το 1975.
Σήμερα, Τρίτη 20 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ., με δρώμενο στον πεζόδρομο της Ερμού εγκαινιάζεται η φωτογραφική εγκατάσταση «Ακροβάτες» της Κλεοπάτρας Χαρίτου, με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ «Εξέλιξις». Οι «Ακροβάτες» θα φιλοξενηθούν στον πεζόδρομο της Ερμού, από την Πλ. Αγίων Ασωμάτων έως την οδό Πειραιώς μέχρι τις 25 Σεπτέμβρη. Πρόκειται για μια εικαστική εγκατάσταση που ρίχνει φως στις ζωές των ανθρώπων οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι στην εξάρτηση και το περιθώριο. Συγχρόνως φωτίζει την προσπάθεια του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ να σταθεί δίπλα τους, χωρίς να τους κρίνει, και να κρατήσει ανοιχτή τη δίοδο προς τη ζωή. Οι «Ακροβάτες» αποτελούνται από 10 «εγκαταστάσεις», κατασκευασμένες με φωτογραφίες και αντικείμενα - σύμβολα, σε μια διαδρομή στην Αθήνα της χρήσης και της κρίσης: Εξάρτηση, φτώχεια, αστεγία, πορνεία, πείνα, μοναξιά, σωματική και ψυχική εξάντληση, θάνατος. Ενας κόσμος σκιών, όλο και πιο ορατός στους δρόμους και τις γειτονιές της πρωτεύουσας τα τελευταία χρόνια.
Το ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ είναι το πρώτο πρόγραμμα άμεσης πρόσβασης για χρήστες στο δρόμο που λειτούργησε στην Ελλάδα, με μονάδες προσέγγισης χρηστών στο δρόμο, χώρους ημερήσιας φιλοξενίας, άμεσα προσβάσιμες μονάδες σωματικής και ψυχικής υγείας και Συμβουλευτικό Κέντρο.
Ο Μανώλης Μητσιάς και ο Χρήστος Θηβαίος ενώνουν τις φωνές τους για την υποστήριξη του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ - ΕΞΑΝΤΑΣ, το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη, στις 21.30, στο Βεάκειο.
Μαζί τους και το μουσικό συγκρότημα «ΧΟΡΔΕΣ» του ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ - ΕΞΑΝΤΑΣ, που από το 1993 προσφέρει υπηρεσίες απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης, σε εξαρτημένους από ουσίες και τις οικογένειές τους στην περιοχή του Πειραιά, τη Δυτική Αττική και το Βορειοανατολικό Αιγαίο.
Ο Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ - ΕΞΑΝΤΑΣ ιδρύθηκε το 2001 από ευαισθητοποιημένους γονείς παιδιών που βρίσκονταν σε διαδικασία απεξάρτησης. Στόχοι του Συλλόγου είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από το πρόβλημα των εξαρτήσεων, καθώς και η προβολή και η ενίσχυση του έργου του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ - ΕΞΑΝΤΑΣ.