Μίλησε ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Χιλιάδες νέοι και άνθρωποι κάθε ηλικίας συμμετείχαν στις πολύμορφες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, που, για άλλη μια χρονιά, επιβεβαίωσε ότι αποτελεί το κορυφαίο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός. Για τρεις μέρες, το Φεστιβάλ φιλοξένησε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς, τις αγωνίες των νέων, των εργατών, των λαϊκών στρωμάτων που συνθλίβονται από τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους. Οι επισκέπτες παρακολούθησαν συζητήσεις, αφιερώματα, συναυλίες και άλλες δραστηριότητες που οργανώθηκαν με το μεράκι των μελών της ΚΝΕ.
Από το βήμα του Φεστιβάλ, ο Κώστας Παρασκευάς απηύθυνε κάλεσμα σε κάθε εργάτη και εργάτρια, σε κάθε άνεργο, ιδιαίτερα στους νέους και τις νέες. «Σε όλους όσους νιώθουν τη ζωή τους, τα όνειρα και τις ελπίδες τους να συνθλίβονται καθημερινά στις μυλόπετρες της αντεργατικής, αντιλαϊκής πολιτικής, που εφαρμόζουν για λογαριασμό του κεφαλαίου, των μονοπωλίων, όλες οι αστικές κυβερνήσεις. Τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προηγούμενα οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Τους καλούμε σε ετοιμότητα, σε παλλαϊκή κινητοποίηση. Να μην πιστέψει κανείς στην ψεύτικη αποπροσανατολιστική προπαγάνδα. Να μην πιστέψουν στις κάλπικες υποσχέσεις.
Στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι να δώσει νέο συντριπτικό χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα να βάλει πρόσθετα εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας, νέο πρόγραμμα περικοπών στα κοινωνικά δικαιώματα, νέες ιδιωτικοποιήσεις.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πλέκει καθημερινά όλο και πιο βαθιά τη χώρα στις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις και τους ανταγωνισμούς.
Φέρνει τη χώρα πιο κοντά στο "μάτι του κυκλώνα" του ιμπεριαλιστικού πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη με επίκεντρο σήμερα τη Συρία.
Εχουμε χρέος να βρεθούμε, για άλλη μια φορά, στην πρώτη γραμμή για την οργάνωση της λαϊκής πάλης. Για τη διαφώτιση του εργαζόμενου λαού. Για την προώθηση της πρότασης διεξόδου και τη συσπείρωση δυνάμεων με το ΚΚΕ.
Δουλεύουμε ακούραστα, καθημερινά. Εχουμε εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη. Προωθούμε την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Οικοδομούμε τη Λαϊκή Συμμαχία.
Η υποχώρηση που υπάρχει σήμερα είναι προσωρινή. Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα θα αφυπνιστούν μέσα από την πείρα τους.
Ομως, αυτό δεν θα γίνει από μόνο του. Απαιτείται να βάλουμε πλάτη και εμείς. Απαιτείται να προετοιμαζόμαστε ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά για αυτές τις εξελίξεις. Απαιτείται η πρωτοπόρα ακούραστη δουλειά των κομμουνιστών, ώστε η πάλη του λαού να αποκτήσει σωστό προσανατολισμό για να στεφθεί με νίκη.
Βρισκόμαστε σε μια εποχή που απαιτείται με οδηγό το Πρόγραμμα του Κόμματος, τα διδάγματα από τη μελέτη της Ιστορίας, τα συμπεράσματα από τις ανατροπές του σοσιαλισμού, να δράσουμε με την πίστη, τη δύναμη, την αντοχή των πρωτοπόρων αγωνιστών του κομμουνιστικού κινήματος.
Να δουλέψουμε καθημερινά με βάση τις σύγχρονες επεξεργασίες του Κόμματός μας και ταυτόχρονα να γίνουμε αντάξιοι των ηρωικών παραδόσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος. Στην πρώτη γραμμή, με ακούραστη δουλειά, ανεξάρτητα από τις συνθήκες.
Γιατί εμείς πιστεύουμε ότι αξίζει να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή, για να μπορεί να γίνει πράξη η έκκληση του Ναζίμ Χικμέτ "Να προχωράς και συ καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία".
Μόνο έτσι μπορούμε να εμπνεύσουμε το λαό με ιδανικά, να πιστέψει και να παλέψει ότι μπορεί να ανατρέψει τους εκμεταλλευτές του.
Το σύνθημα του Φεστιβάλ ΑΓΩΝΑΣ, ΓΝΩΣΗ, ΤΟΛΜΗ, ΑΝΤΟΧΗ δίνει επιγραμματικά το περιεχόμενο του σημερινού αγώνα».
Το Σάββατο, στην κεντρική σκηνή παρουσιάστηκε αφιέρωμα στα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Με αφήγηση ντοκουμέντων, αλλά και μαρτυριών των ίδιων των πρωταγωνιστών αυτής της ηρωικής εποποιίας, αναδείχθηκαν οι συνθήκες μέσα στις οποίες γεννήθηκε και έδρασε ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας, οι σκοποί του, ο ηρωισμός των μαχητών του, τα διδάγματα που άφησε παρακαταθήκη. Μια αφήγηση που εναλλασσόταν με τραγούδια που ερμηνεύτηκαν χωρίς συνοδεία μουσικής, με τη συμμετοχή του κόσμου.
Την Παρασκευή, στο χώρο του Παιδότοπου, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα τις μαθησιακές δυσκολίες που αποτελεί αντικείμενο έντονου επιστημονικού ενδιαφέροντος και προβληματισμού, πεδίο παιδαγωγικής, πολιτικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης και κυρίως, «πρόβλημα» για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες. Μίλησε η Χαρά Παπαϊωάννου, ψυχολόγος, στέλεχος του ΚΚΕ, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το φαινόμενο των μαθησιακών δυσκολιών μπορεί πραγματικά να μειωθεί στο Ενιαίο σχολείο δωδεκάχρονης μόρφωσης, γιατί θα έχει άλλη στόχευση η κοινωνία που θα το φτιάξει. Δεν θα είναι η κοινωνία του καπιταλισμού, που στοχεύει να προετοιμάσει ανθρώπους που θα διαθέτουν το μυαλό και τις γνώσεις τους στην υπηρεσία τής ακόμη μεγαλύτερης αύξησης των κερδών του κεφαλαίου. Θα είναι μια κοινωνία σοσιαλιστική, όπου κανείς δεν θα περισσεύει, όπου και ο πιο αδύναμος θα υποστηρίζεται, για να γίνει πρώτα απ' όλα μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, για να πάρει τη θέση του αργότερα στην κοινωνία και την εργασία, για να έχει από το δικό του μετερίζι, τη δική του συμβολή - γιατί ο καθένας μπορεί να την έχει - στο να πάει ο κόσμος ακόμη πιο μπροστά».
Ξεχώρισε, επίσης, η συζήτηση που έγινε στο χώρο κατά των ναρκωτικών με θέμα την αποποινικοποίηση της κάνναβης και ομιλητή τον Παναγιώτη Γεωργάκα, πρώην επιστημονικό υπεύθυνο του ΠΕΘΕΑ «ΑΡΓΩ». Οπως εξήγησε ο Π. Γεωργάκας, «η πραγματικότητα δείχνει ότι δεν μπορούμε να εστιάζουμε στον εξαρτησιογόνο παράγοντα, αλλά στην εξάρτηση αυτή καθεαυτή ως κοινωνικό πρόβλημα άμεσα συναρτημένο με τις οικονομικές και πολιτικές συνθήκες τις οποίες βιώνουμε (...) Ολα τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται για την απελευθέρωση αγοραπωλησίας της κάνναβης είναι έωλα, γιατί αυτό το οποίο πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι η ελευθερία του συναισθήματος της βούλησης και της κριτικής ενός ανθρώπου, ώστε να αντιμετωπίζει τα δύσκολα και να διαχειρίζεται τα επώδυνα και όχι να τα αποφεύγει με τη χρήση μιας "νόμιμης" ή "παράνομης", "μαλακής" ή "σκληρής" ουσίας».
Στο χώρο της έκθεσης για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, την Παρασκευή, παρουσιάσθηκαν τα «Μακρονησιώτικα» του Γ. Ρίτσου με συνοδεία μουσικής. Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η επίσκεψη του Γιώργου Φαρσακίδη, παλαίμαχου κομμουνιστή, εικαστικού και συγγραφέα, καθώς γύρω του μαζεύτηκαν νεολαίοι της ΚΝΕ για να ακούσουν τη ζωντανή μαρτυρία του από τις φυλακές και τις εξορίες. Ο Γιώργος Φαρσακίδης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην τεράστια πολιτιστική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε μέσα στις δύσκολες συνθήκες: «Ανεβάσαμε 88 θεατρικά έργα, είχαμε ηθοποιούς σαν τον Κατράκη, ποιητές σαν τον Ρίτσο, οι οποίοι μας εμψυχώνανε και κινητοποιούσαν τις δυνάμεις μας», είπε.