Copyright 2016 The Associated |
Εντεινόμενες αντιθέσεις για τα συμφέροντα κάθε αστικής τάξης στη λυκοσυμμαχία, ενιαία επίθεση ενάντια στους λαούς της Ευρώπης |
Μπροστά στη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, η οποία - κατά το Μέγαρο Μαξίμου - «επικεντρώθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη και ειδικότερα στην ασφάλεια, την οικονομία και την προσφυγική κρίση».
Ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να ανέλυσε τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, υποστηρίζοντας τη «θετική συμβολή» της «στον διάλογο για το μέλλον της ΕΕ». Από κοινού φέρεται να συμφώνησαν ότι η σημερινή Σύνοδος αποτελεί «ευκαιρία ώστε να αναδειχθεί μια θετική ατζέντα για την προοπτική και τους στόχους της ΕΕ».
Η άτυπη Σύνοδος Κορυφής, βέβαια, πραγματοποιείται εν μέσω έντονων ενδοκαπιταλιστικών διεργασιών και αντιθέσεων, με τη λυκοσυμμαχία να βρίσκεται για πρώτη φορά στην ιστορία της αντιμέτωπη με μια απόφαση αποχώρησης χώρας, της Βρετανίας, σε μια περίοδο μάλιστα μεγάλων «αβεβαιοτήτων» για την παγκόσμια καπιταλιστική ανάπτυξη.
Ταυτόχρονα, εκδηλώνονται κινήσεις συντονισμού κυβερνήσεων, όπως των κρατών του «Νότου», που διεκδικούν μεγαλύτερα περιθώρια στήριξης της προσπάθειας ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, ώστε από καλύτερες θέσεις οι αστικές τους τάξεις να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με τη γερμανική αστική τάξη. Διαδικασία που αν και καταφανώς αντιλαϊκή, αφού ο στόχος προϋποθέτει κλιμάκωση της επίθεσης στους εργαζόμενους και το λαό, αξιοποιείται από κυβερνήσεις όπως απ' την ελληνική, για θέριεμα αυταπατών ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη θα ευνοήσει το λαό.
Τον προβληματισμό που επικρατεί, άλλωστε, τόσο για την κατάσταση των οικονομιών των κρατών - μελών της ΕΕ, όσο και για το μέλλον της λυκοσυμμαχίας, αποτύπωσαν η ομιλία του προέδρου της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, για την «κατάσταση της Ενωσης», αλλά και η επιστολή - πρόσκληση στη Σύνοδο Κορυφής του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ.
Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ εισηγήθηκε το διπλασιασμό του λεγόμενου «πακέτου Γιούνκερ», ώστε να ανέλθει στα 630 δισ. ευρώ έως το 2022, προκειμένου να στηριχθεί ακόμα πιο αποφασιστικά η καπιταλιστική ανάκαμψη, αλλά και τη δημιουργία Ενιαίου Ανώτατου Στρατηγείου της ΕΕ, με μόνιμες στρατιωτικές δομές, που θα διευκολύνουν τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις προς υπεράσπιση των μονοπωλιακών συμφερόντων της ΕΕ.
Ο Ντ. Τουσκ, απ' την πλευρά του, εξέφρασε ανησυχία για το μέλλον της ΕΕ, αναφέροντας ότι αυτή δεν περιορίζεται στην εξέλιξη με το Brexit, ότι πρέπει να επιτευχθεί ισορροπία στην ΕΕ, υποδεικνύοντας τις αντιθέσεις που οξύνονται και τους ανταγωνισμούς, διαφορετικά «τα σλόγκαν περισσότερη, λιγότερη ή καλύτερη Ευρώπη θα γίνουν κάποια στιγμή "καθόλου Ευρώπη"».
«Θα ήταν μοιραίο λάθος να πιστέψουμε ότι το αρνητικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μόνο βρετανικό ζήτημα, να πιστέψουμε ότι ο βρετανικός ευρωσκεπτικισμός είναι σύμπτωμα πολιτικής παρέκκλισης ή κυνικό παιχνίδι λαϊκιστών που εκμεταλλεύονται την κοινωνική απογοήτευση», αναφέρει και προσθέτει: «Μετά το Brexit, δεν έχουμε την επιλογή του "business as usual". Σήμερα, η ΕΕ αντιμετωπίζεται συχνά ως αναγκαίο κακό και όχι ως το κοινό αγαθό. Το σλόγκαν "λιγότερες εξουσίες στις Βρυξέλλες" σε προεκλογικές εκστρατείες πρέπει να μεταφραστεί σε περισσότερη ευθύνη για την ΕΕ στις εθνικές πρωτεύουσες».
Προσπάθεια αναζήτησης εικόνας... «ενότητας» από Μέρκελ - Ολάντ χτες στο Παρίσι
Η χτεσινή συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, και του Γάλλου Προέδρου, Φρ. Ολάντ, στο Παρίσι, στο παρά 5 της σημερινής άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Μπρατισλάβα, είναι άλλη μια ένδειξη των σφοδρών ανταγωνισμών εντός της λυκοσυμμαχίας, όπου οι αστικές τάξεις, που από κοινού επιτίθενται στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, διαγκωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα ωφεληθεί περισσότερο ή το ποιος θα χάσει λιγότερο στο ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου.
Διάφορες «υποδιαιρέσεις» έχουν δημιουργηθεί, με πιο χαρακτηριστικές την «ομάδα του Βίσεγκραντ» (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία), τη λεγόμενη «συμμαχία του Νότου» ή «Κλαμπ της Μεσογείου», που συναντήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, με συμμετοχή του Γάλλου Προέδρου και του Ιταλού πρωθυπουργού, ή οι χώρες της Μπενελούξ (Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο) και οι Βαλτικές, που συμβαδίζουν με τη γερμανική κυβέρνηση. Αν και οι άξονες αυτοί αναδιατάσσονται συνεχώς, περιγράφουν τις έντονες αντιθέσεις που οξύνονται και από το παζάρι της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών που προκάλεσαν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης αυτής είναι και το χτεσινό άρθρο του γερμανικού πρακτορείου «Ντόιτσε Βέλε» για την επίσκεψη Μέρκελ στο Παρίσι. Σε αυτό σημειώνεται η δυσαρέσκεια της γερμανικής πλευράς και μόνο από τη συμμετοχή του Ολάντ στη συνάντηση του «Club Med» στην Αθήνα και λέγεται χαρακτηριστικά: «Παλαιότερα, σε περιόδους κρίσης, η γαλλογερμανική ατμομηχανή οδηγούσε την Ευρώπη, αλλά τώρα δεν μπορεί να ξεκινήσει. Λαμβανομένων υπόψη της δημιουργίας ομάδων στην ΕΕ, του Brexit και της αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης στη νότια Ευρώπη, το Παρίσι και το Βερολίνο επιδιώκουν ολοένα και λιγότερο κοινούς στόχους. Με τη σημερινή συνάντησή τους θα προσπαθήσουν να εναρμονίσουν τις θέσεις τους ώστε να συντηρήσουν τουλάχιστον την εντύπωση της ενότητας. Κοινά σχέδια υπάρχουν και με αυτά θα ασχοληθούν κυρίως κατά τη συνάντησή τους. Ταυτόχρονα όμως θα προσπαθήσουν να υποβαθμίσουν τις διαφορές. Γι' αυτό Μέρκελ και Ολάντ θα παρουσιάσουν ως μεγάλη επιτυχία την από μακρού επιδιωκόμενη ευρωπαϊκή "Αμυντική Ενωση"».
Αυτή η «αμυντική ένωση», που σχεδιάστηκε από τα υπουργεία Αμυνας Γερμανίας και Γαλλίας, αναμένεται να προταθεί στην Μπρατισλάβα, ως απάντηση τόσο στη λεγόμενη αποδυνάμωση από το Brexit, όσο και στα ζητήματα «ασφάλειας και αντιμετώπισης των τρομοκρατικών κινδύνων».
Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και οι δηλώσεις των δύο ηγετών μετά τη συνάντησή τους. Η Α. Μέρκελ είπε ότι απαιτείται κοινή ατζέντα «ώστε να καταστεί σαφές ότι είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε από κοινού στις αδυναμίες, στο έργο που αντιμετωπίζουμε» και ότι θα προτείνουν στους άλλους 27 την κοινή τους πρόταση.
Ο Φρ. Ολάντ έδωσε προτεραιότητα στην ασφάλεια, αλλά και σε ένα υποτιθέμενο «ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον της ΕΕ που θα εμπνεύσει τις νέες γενιές», ενώ δήλωσε ότι συμφωνήθηκε να ζητηθεί ένας «οδικός χάρτης» για τη διαδικασία του Brexit και σχέδιο μεταρρυθμίσεων.
Ουσιαστικά, ο Γάλλος Πρόεδρος εκφράζει το «όραμα» της «νέας» σοσιαλδημοκρατίας, όπου συμμετέχει και ο Ελληνας πρωθυπουργός, περί «κοινωνικής Ευρώπης που πρέπει να επιστρέψει στις αρχές της», προβάλλοντας το ζήτημα της «χαλάρωσης» και της «ευελιξίας στη δημοσιονομική πολιτική».
Στο ίδιο μοτίβο εμφανίζεται και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μ. Ρέντσι, που σε συνέντευξή του στην ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, δήλωσε: «Στην ευρωπαϊκή σύνοδο της Μπρατισλάβα θα φέρω τη φωνή μιας χώρας η οποία κουράστηκε να λαμβάνει κατάλογο με υποχρεώσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί», ενώ πρόσθεσε: «Η Ιταλία σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Αλλες χώρες δεν τους σέβονται. Διότι πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχει ο σχετικός κανόνας με το έλλειμμα, αλλά και εκείνος για το εμπορικό πλεόνασμα, τον οποίο η Γερμανία δεν σέβεται».
Είναι προφανής η επιδίωξη του σοσιαλδημοκράτη πολιτικού να σηκώσει φωνή για λογαριασμό ισχυρών τμημάτων της ιταλικής αστικής τάξης. Επίσης, ο Μ. Ρέντσι με το δημοψήφισμα για συνταγματικές αλλαγές στο ιταλικό αστικό πολιτικό σύστημα τον Οκτώβρη (που αν δεν κερδίσει απειλεί ότι θα αποχωρήσει από την πολιτική), εκτιμάται από αστικά επιτελεία ότι επιχειρεί να εκβιάσει για μια περαιτέρω αποδυνάμωση της ΕΕ. Και ήδη μετά το Βrexit έχουν ανοίξει τα σενάρια για ένα πιθανό Itexit, με ενδυνάμωση των λεγόμενων «ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων» όπως το «Κίνημα 5 Αστέρων», που θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερους κλυδωνισμούς το οικοδόμημα της ΕΕ.
Ανεξάρτητα από τα αστικά σενάρια, βέβαια, το ζητούμενο για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα είναι όχι μόνο να μην «τσιμπήσουν» στις αγωνίες και τους εκβιασμούς των εκμεταλλευτών τους, αλλά και να οργανώσουν την πάλη τους για οριστική ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.
Ξεκινά σήμερα το Συμπόσιο Αρχηγών Αεροποριών του ΝΑΤO (ΝΑΤΟ Air Chiefs Symposium - NACS). Θα λάβει χώρα στη Γερμανία και τις ΗΠΑ και θα διαρκέσει έως τις 24/9, με θέματα όπως τη διαλειτουργικότητα, διασύνδεση και καλύτερη συνεργασία των Αεροποριών των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας, τις νέες «προκλήσεις» που καλούνται να αντιμετωπίσουν στους οξυμένους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με Ρωσία, Κίνα και άλλα κέντρα κ.ο.κ.
Από ελληνικής πλευράς, στο Συμπόσιο θα συμμετάσχει ο αρχηγός ΓΕΑ.
Με τον υπουργό Εσωτερικών και Αμυνας της Μάλτας, Κ. Αμπέλα, συναντήθηκε χτες ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος. Επισήμως, συζήτησαν «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που άπτονται της περιοχής της Μεσογείου ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη Μάλτα την 1η Ιανουαρίου 2017, καθώς Ελλάδα και Μάλτα είναι μεταξύ άλλων δύο χώρες με μακρά ναυτική παράδοση και ναυτοσύνη».
Επίσης, συζήτησαν «θέματα ασφάλειας που αφορούν τις προσφυγικές ροές». Τέλος, συμφώνησαν «όπως υπάρξουν πρωτοβουλίες για τον καλύτερο έλεγχο της περιοχής που εκτείνεται από τη Μάλτα έως την Κύπρο και το Σουέζ και τη σύγκληση Υπουργικής Συνάντησης των χωρών της περιοχής αυτής».
Σημαντικός δίαυλος, για τον έλεγχο του οποίου ανταγωνίζονται ιμπεριαλιστικά κέντρα, στον οποίο η ελληνική αστική τάξη επιδιώκει ακόμα πιο ενεργό ρόλο, και με στρατιωτικά μέσα και εμπλοκή, άκρως επικίνδυνη για το λαό, ώστε να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά και να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία...