Eurokinissi |
Η επιτάχυνση στην υλοποίηση των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων θα βρεθεί στο επίκεντρο του σημερινού Γιούρογκρουπ |
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν στο σημερινό Γιούρογκρουπ από τον Ελληνα ομόλογό τους για το «πού βρισκόμαστε» όσον αφορά την εκπλήρωση των 15 προαπαιτούμενων, στα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι ιδιωτικοποιήσεις, η Ενέργεια, η νέα «ανεξάρτητη αρχή» για τη συγκέντρωση των φορολογικών εσόδων του κράτους, καθώς και το ζήτημα των διοικήσεων στους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους.
Ο δε υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, ανέφερε («Real FM») ότι τα 15 προαπαιτούμενα«είναι διαχειρίσιμα, δεν έχουν νομοθετικές πλευρές, παρά μόνο η επικύρωση της σύμβασης του Ελληνικού». «Και τα 15 προαπαιτούμενα νομίζω ότι θα έχουν τελειώσει έως τέλος Σεπτέμβρη και θα γίνει κανονικά η πληρωμή της υποδόσης», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τη δεύτερη «αξιολόγηση», αναφερόμενος στις αρμοδιότητες του υπουργείου του, σημείωσε πως «τα υπόλοιπα είναι 40 προαπαιτούμενα, τα οποία καλύπτουν ένα πολύ ευρύ φάσμα θεμάτων, από το Κτηματολόγιο μέχρι τα logistics και εκκρεμούσα νομοθεσία για τα "κόκκινα" δάνεια και την Ενέργεια».
Ορισμένα από αυτά, πρόσθεσε, είναι «δύσκολα αρκετά (...) αλλά πρόθεσή μας είναι η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, μέχρι τέλος Οκτώβρη».
Παράλληλα, ο Γ. Σταθάκης, μιλώντας στη Βουλή, εστίασε στα μέτρα ανάκαμψης του εγχώριου κεφαλαίου μέσω της ενεργοποίησης του λεγόμενου «αναπτυξιακού νόμου»: «Ο αναπτυξιακός νόμος που ψηφίστηκε θα ενεργοποιηθεί μέσα στο Σεπτέμβριο με κανονιστικές και συμπληρωματικές διατάξεις και από τα οκτώ επενδυτικά προγράμματα θα βγουν στη διαβούλευση τα τέσσερα», επισήμανε. Πρόσθεσε ότι παράλληλα επιταχύνονται οι διαδικασίες για τις εκκαθαρίσεις παλαιών αιτήσεων και τόνισε ότι στόχος είναι να «κλείνουν» 100 επιχειρηματικές επενδύσεις το μήνα.
Οριακή μείωση κατά 350 εκατ. ευρώ κατέγραψαν στο τέλος Ιούλη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες και διαμορφώθηκαν σε 6,8 δισ. ευρώ από 7,24 δισ. τον Ιούνη.
Να σημειωθεί ότι από την εκταμίευση της προηγούμενης υποδόσης από την πλευρά της Ευρωζώνης (συνολικού ύψους 7,5 δισ.) ποσά ύψους 1,8 δισ. προορίζονται για την αποπληρωμή ιδιωτών, ζήτημα που συγκαταλέγεται στα προαπαιτούμενα της πρώτης «αξιολόγησης».
Τον Ιούλη αυξήθηκαν τα «φέσια» του ΕΟΠΥΥ, των υπουργείων και της Τοπικής Διοίκησης, ενώ στα 1,3 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων. Μείωση καταγράφηκε στις οφειλές προς τα νομικά πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία.
«Δεν περιμένουμε πως μόνο με μια διαχειριστική τακτική μπορεί η οικονομία να γυρίσει (...) Μία βασική προϋπόθεση είναι να μπορέσουμε να έχουμε έναν οδικό χάρτη για το πού θα πάμε και ο οδικός χάρτης αυτή τη στιγμή είναι μόνο το μνημόνιο, απ' όσο έχει συμφωνηθεί μεταξύ των εταίρων και της κυβέρνησης».
Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, με αφορμή την προχτεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, και ενόψει της ΔΕΘ. Ο ίδιος εστίασε στην ανάγκη του εγχώριου κεφαλαίου για επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και για την «ιδιοποίηση» του προγράμματος από τα αστικά πολιτικά κόμματα.
Μιλώντας στον «Real FM», τόνισε: «Δεν χρειάζεται να μας λένε οι ξένοι τι πρέπει να κάνουμε. Μερικές φορές δεν τα λένε και σωστά, γιατί δεν ξέρουν την Ελλάδα, δεν ξέρουν τι ισχύει στην ελληνική οικονομία. Θα πρέπει μόνοι μας, παίρνοντας πρωτοβουλίες, να προλάβουμε τους ξένους και να προλάβουμε να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις εκείνες οι οποίες τελικά μας επιβλήθηκαν και γίνονται μισές».
Εστιάζοντας στην επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου, τόνισε πως «ο οδικός χάρτης όσο πιο γρήγορα εκτελεστεί και όσο καλύτερα, τόσο πιο εύκολο θα είναι να έρθουν κάποια μηνύματα αισιοδοξίας».
Την ίδια ώρα, ο ΣΕΒ μέσω του «εβδομαδιαίου δελτίου» του, με αφορμή το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, θέτει γενικότερο ζήτημα διαχείρισης των ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, «το αναμφίβολα υψηλό τίμημα που συγκεντρώθηκε μέσα από δημοπρασία (των τηλεοπτικών αδειών) ανοίγει εκ νέου τη συζήτηση για το πλαίσιο πολιτικής, αρχών και κανόνων που θα έπρεπε να διέπει την αξιοποίηση των δημόσιων πόρων».
Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, «σε πολλές περιπτώσεις περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου λόγω των καθυστερήσεων που προκαλεί στις ιδιωτικοποιήσεις η πολιτική τριβή, με αποτέλεσμα να πωλούνται "για ένα κομμάτι ψωμί" και σε άλλες να επικρατεί ως σημαντικότερο κριτήριο το τίμημα της αποκρατικοποίησης, χωρίς να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη τυχόν στρεβλώσεις που προκαλούνται στην αγορά από τον πλημμελή σχεδιασμό».
Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, «επείγει να προτάξουμε τις ιδιωτικοποιήσεις και την εισροή σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων και τεχνογνωσίας ως βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».
Παράλληλα, οι βιομήχανοι δίνουν εύσημα στην κυβέρνηση για τα μέτρα που έχει λάβει για να μειώσει το λεγόμενο «ενεργειακό κόστος» τους, την ίδια ώρα μάλιστα που οι εργαζόμενοι και ο λαός έρχονται αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις των χαρατσιών στα καύσιμα!
Χαρακτηριστικά, στο «δελτίο» του ΣΕΒ αναφέρεται: «Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν θετικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη μείωση του κόστους φυσικού αερίου για τη βιομηχανική παραγωγή. Η κατάργηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την ηλεκτροπαραγωγή, η παράλληλη μείωση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία για κατανάλωση, η εφαρμογή των συμβάσεων διακοψιμότητας, η πρόσφατη αλλαγή των όρων τιμολόγησης της πρόσβασης στο δίκτυο μεταφοράς Φ.Α. αποτελούν σωρευτικά κρίσιμες παρεμβάσεις στήριξης της "Ελλάδας που παράγει και εξάγει"»...
Ειδική αναφορά μάλιστα γίνεται στον ΔΕΣΦΑ, με το «δελτίο» του ΣΕΒ να επισημαίνει ότι «χαρακτηριστικό παράδειγμα που επηρεάζει άμεσα την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας είναι η περίπτωση του ΔΕΣΦΑ». Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ανοιχτά ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης στους όρους τιμολόγησης και η «εμπλοκή» που έχει προκύψει με την αζέρικη «Socar» για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ είναι άμεσα συνδεδεμένη με την προσπάθεια διασφάλισης των συμφερόντων και της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου.
Καθοδικές τάσεις γύρω από τους ρυθμούς της αναμενόμενης ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, εξακολουθεί να διαβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το διοικητικό συμβούλιο της οποίας αποφάσισε χτες τη διατήρηση των μέτρων νομισματικής χαλάρωσης τουλάχιστον έως το τέλος Μάρτη του 2017, παραπέμποντας το ενδεχόμενο της παραπέρα επέκτασης σε επόμενες συνεδριάσεις, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
Σύμφωνα με τον διοικητή της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη αναμένεται να μετριαστεί από την υποτονική εξωτερική ζήτηση, εν μέρει από τις αβεβαιότητες μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, καθώς και από τον «βραδύ ρυθμό υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Στις δηλώσεις του, ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ», εστιάζοντας σε παράγοντες όπως η τόνωση της παραγωγικότητας, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αλλά και οι δημόσιες υποδομές, ζητήματα τα οποία, όπως είπε, είναι «ζωτικής σημασίας για την αύξηση των επενδύσεων και την τόνωση της δημιουργίας θέσεων εργασίας».
Εν αναμονή των εξελίξεων, η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια του ευρώ στα τρέχοντα, ιστορικά χαμηλά, έως και αρνητικά επίπεδα, με στόχο την τόνωση νέων κερδοφόρων επενδύσεων από την πλευρά των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Παράλληλα, η φτηνή ρευστότητα που διοχετεύεται στις τράπεζες της Ευρωζώνης, προκειμένου στη συνέχεια να μετακυληθεί στους επιχειρηματικούς ομίλους παραμένει στο αστρονομικό ύψος των 80 δισ. ευρώ ανά μήνα.
Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ αναθεώρησε οριακά προς τα κάτω το ρυθμό ανάκαμψης στην Ευρωζώνη για το 2017 στο 1,6% (από 1,7%), ενώ «βελτίωσε» την προηγούμενη πρόβλεψη για το 2016 στο 1,7% (από 1,6%).
Από την πλευρά του, το γερμανικό ινστιτούτο DIW, σε χτεσινή ανακοίνωσή του επισημαίνει πως «η γερμανική οικονομική μηχανή πιθανόν να αρχίσει να επιβραδύνει για ένα διάστημα», προσθέτοντας ότι η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ θα περιορίσει τις προοπτικές ανάπτυξης της Γερμανίας τους ερχόμενους μήνες. «Η απόφαση του Brexit πιθανόν να βάλει φρένο στο εξωτερικό εμπόριο της Γερμανίας έως τα μέσα του 2017», επισημαίνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι η νέα πρόβλεψη για το ρυθμό μεγέθυνσης του γερμανικού ΑΕΠ, περιορίζεται σημαντικά από το εν λόγω ινστιτούτο για το 2017 στο 1% από 1,4% προηγουμένως. Το DIW αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας το 2016, στο 1,9% από το 1,7%, κυρίως λόγω των επιδόσεων στο Α' εξάμηνο.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», επισήμανε πως εάν η βρετανική κυβέρνηση αποφασίσει να εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά, όπως την ΕΕ, «αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες για το Σίτι του Λονδίνου». Στο πλαίσιο των μονοπωλιακών ανταγωνισμών που εκδηλώνονται στην ΕΕ, τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή οι βρετανικές τράπεζες χρειάζονται μόνον μια άδεια για ένα κράτος - μέλος της ΕΕ για να μπορούν να δραστηριοποιούνται σε όλα». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τράπεζες θα χάσουν αυτό το διαβατήριο της ΕΕ «αν η Βρετανία δεν σέβεται πλήρως τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς αφού αποχωρήσει από την ΕΕ».
Μέχρι τις 3/10 παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία για την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος για την εξαγορά του 100% της ΕΕΣΣΤΥ, δηλαδή της εταιρείας συντήρησης του σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού, όπως ανακοίνωσε χτες το ΤΑΙΠΕΔ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η παράταση δόθηκε κατόπιν υποβολής σχετικών αιτημάτων από ενδιαφερόμενους επενδυτές.