ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σηκώνει τους τόνους... για ταχύτερη υλοποίηση της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής

«Βγάζει μάτι» η στρατηγική σύμπλευση στους αντιλαϊκούς στόχους του κεφαλαίου

Η ΝΔ εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ για καθυστερήσεις στην υλοποίηση του μνημονίου που ψήφισαν μαζί...

Eurokinissi

Η ΝΔ εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ για καθυστερήσεις στην υλοποίηση του μνημονίου που ψήφισαν μαζί...
Μια... «βολική» πίεση προς την κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό ασκεί η ΝΔ, ώστε να προχωρήσει στην άμεση υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων για υλοποίηση καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, αναδεικνύοντας ξανά τη στρατηγική σύμπλευση των αστικών πολιτικών δυνάμεων στα ζητούμενα αναθέρμανσης της εγχώριας οικονομίας του κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, με δήλωσή του χτες, είπε μεταξύ άλλων: «Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να κοροϊδεύει απροκάλυπτα τους πολίτες. Αλλη μια φορά δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με το μνημόνιο που ο ίδιος υπέγραψε. Τυχόν καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ θα οδηγήσει μοιραία στην επιβολή νέων μέτρων».

Πρόσθεσε: «Το ίδιο το κράτος χρωστάει πάνω από 7 δισ. σε ιδιώτες. Ενα μεγάλο τμήμα της δόσης των 2,8 δισ. προορίζεται για να καλυφθούν κάποια από αυτά τα χρέη». Συνέχισε: «Προειδοποιώ τον κ. Τσίπρα! Τον καθιστώ προσωπικά υπεύθυνο για την κατηφόρα της οικονομίας και την επιδείνωση της καθημερινότητας όλων των Ελλήνων. Η χώρα δεν έχει το περιθώριο να ζήσει ξανά τον εφιάλτη της αέναης διαπραγμάτευσης, μιας ανίκανης και ιδεοληπτικής κυβέρνησης».

Στο ίδιο μοτίβο στοχοποίησης του πρωθυπουργού, στον μεταξύ τους ανταγωνισμό για το ποιος μπορεί να εμφανιστεί αποδοτικότερος στο κεφάλαιο, κατέληξε: «Αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ευθύνες του, ας παραιτηθεί. Δεν υπάρχει άλλος καιρός για χάσιμο. Θα μας βρει απέναντι».

Την ίδια ώρα που σηκώνονται οι τόνοι... για την ταχύτερη υλοποίηση της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, χαρακτηριστική για τη δυνατότητα οικοδόμησης «συναινέσεων» μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων, όπου εκτιμούν ότι κρίνεται η γεωστρατηγική θέση του εγχώριου κεφαλαίου στους ευρύτερους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς, είναι η τοποθέτηση της συντονίστριας Αμυνας και Εξωτερικών της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη, για τις εξελίξεις στο Προσφυγικό.

«Η ΝΔ», ανέφερε, «παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σχετικά με την εφαρμογή της Συνθήκης του Δουβλίνου και της επιστροφής δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα. Η Ελλάδα, παρά τις αδυναμίες και τα λάθη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έχει πράξει με το παραπάνω το καθήκον της και έχει σηκώσει δυσανάλογο βάρος σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Καλούμε τον κ. Τσίπρα να συνειδητοποιήσει άμεσα το μέγεθος του κινδύνου και να θέσει πρώτος το θέμα ψηλά στις προτεραιότητές του». Διαβεβαίωσε, ταυτόχρονα, ότι «η ΝΔ θα αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα έτσι ώστε να καταστήσει αυτήν τη θέση σαφή σε συμμάχους και εταίρους».

ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ
Ψάχνουν το κομπρεμί... διά αλληλογραφίας

Διά αλληλογραφίας ψάχνουν, προσώρας, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι τη σύμπηξη ενός τρίτου, εναλλακτικού πόλου διαχείρισης της αστικής εξουσίας. Υποτίθεται σήμερα θα γινόταν συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων, για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα, αλλά μέχρι αργά χτες το βράδυ κάτι τέτοιο ήταν αβέβαιο.

Το ΠΑΣΟΚ

Στο ενδιάμεσο, προχτές βράδυ, από μεριάς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έστειλαν στο Ποτάμι γραπτώς τις προτάσεις τους «για τα επόμενα βήματα προς τη δημιουργία του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα του Δημοκρατικού Προοδευτικού χώρου».

Σπεύδοντας να τονίσουν ότι «η διαδικασία διαλόγου που ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2016, πρέπει να οδηγήσει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Δεν μπορεί να παραπεμφθεί στις καλένδες, και ουσιαστικά να εκφυλισθεί», ζητούν «πράξεις και όχι λόγια», ώστε «να βρούμε την "συνισταμένη" που θα οδηγήσει στη συνάντηση των επικεφαλής των κομμάτων μας, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, όπως από κοινού είχαμε στοχεύσει».

Βάζουν ως προϋπόθεση ότι «στην πρώτη - μεταβατική φάση, συνυπάρχουμε στην μεγάλη προοδευτική συμμαχία με όρους πολιτικής αυτονομίας και σεβασμό των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κάθε φορέα (...) Με την συμπόρευση, την κοινή δράση στη Βουλή (ενοποίηση Κοινοβουλευτικών Ομάδων) και στην κοινωνία, δυναμώνουμε τους πολιτικούς δεσμούς, ξεπερνάμε τις επιφυλάξεις, οικοδομούμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη, ώστε να προχωρήσουμε δυναμικά στον στόχο μας: Στον νέο ενιαίο πολιτικό φορέα του προοδευτικού χώρου».

Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν μέσα στο Σεπτέμβρη:«Συναντήσεις των ηγεσιών των ενδιαφερόμενων δυνάμεων (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις, κ.ά.), για την συμφωνία ως προς τον κοινό στόχο της συγκρότησης ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης και ως προς τον οδικό χάρτη για την επίτευξη του στόχου αυτού. Παράλληλα ολοκληρώνεται η διερεύνηση της δυνατότητας της συνεργασίας και με άλλες δυνάμεις που δεν συμμετέχουν στην Επιτροπή Διαλόγου (ΚΙΔΗΣΟ κ.ά.)». «Συγκρότηση ολιγομελούς οργάνου (επιχειρησιακού χαρακτήρα) με εκπροσώπηση όλων των φορέων που συμμετέχουν, το οποίο θα έχει την ευθύνη υλοποίησης του οδικού χάρτη και των κοινών δραστηριοτήτων που θα αποφασισθούν».

Τον Οκτώβρη:«Κατάθεση υποψηφιοτήτων για την εκλογή του επικεφαλής της Παράταξης. Οι επικεφαλής των κομμάτων που θα συμμετάσχουν και των κινήσεων που ήδη συμμετέχουν στο εγχείρημα, μπορούν αυτοδίκαια να είναι υποψήφιοι (...) Συγκρότηση Εφορευτικής Επιτροπής (κοινής αποδοχής)».

Το Δεκέμβρη: «Εκλογή ηγεσίας από την βάση με ανοιχτό μητρώο. Οσοι(ες) συμμετέχουν αποτελούν την βάση του νέου φορέα (μέλη και φίλοι). Επανάληψη της εκλογής μεταξύ των δύο επικρατέστερων εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 50%+1 των έγκυρων ψηφοδελτίων στην πρώτη εκλογή». «Αμέσως μετά την εκλογή ενοποιούνται οι κοινοβουλευτικές ομάδες και συγκροτείται πολιτική - οργανωτική επιτροπή».

Τον Απρίλη: «Οργάνωση Συνεδρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, το οποίο θα αποφασίσει για την συλλογική συγκρότηση και λειτουργία και την εκλογή κεντρικού πολιτικού οργάνου».

Το Ποτάμι

Το Ποτάμι ανταπάντησε χτες με «ανοικτή επιστολή» και στόχο τη «δημιουργία ενός νέου πολιτικού Κινήματος πέρα από διαρροές και ανακρίβειες». Ζητά «μια παράταξη που δεν θα είναι μόνο άθροισμα του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ αλλά θα είναι ένα νέο πολιτικό Κίνημα το οποίο θα συσπειρώσει όλους τους πολίτες που ασφυκτιούν από τις συντηρητικές και λαϊκίστικες πολιτικές».

Βάζει ζήτημα ότι «σε αυτήν την πορεία ανασυγκρότησης του χώρου κάποιοι πρέπει να συνταξιοδοτηθούν, κάποιοι πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω και κάποιοι άλλοι να βγουν μπροστά».

Παραπέρα απαριθμεί «διαδικασίες που θεωρούμε απαραίτητο να γίνουν», μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται: «Τρίμηνη προεκλογική περίοδος μετά το κλείσιμο των υποψηφιοτήτων ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους υποψηφίους να παρουσιάσουν το σχέδιό τους». «Διοργάνωση ντιμπέιτ, ει δυνατόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας». «Εκλογές με ηλεκτρονικές "κάλπες" στις οποίες μπορούν να πάρουν μέρος όλοι οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους». Σε περίπτωση επαναληπτικής ψηφοφορίας, σε αντίθεση με όσα προτείνει το ΠΑΣΟΚ, «έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν και πολίτες που δεν ψήφισαν την πρώτη Κυριακή». «Ο νέος αρχηγός αναλαμβάνει επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων που πήραν μέρος στη διαδικασία». «Το αργότερο σε τρεις μήνες μετά την εκλογή του νέου αρχηγού συγκαλείται συνέδριο (...) Οι σύνεδροι εκλέγονται από τη βάση με διαδικασίες ανάλογες αυτών της εκλογής του αρχηγού».

Αλλο ένα ζητούμενο του Ποταμιού, που ωστόσο προκαλεί αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ: «Τα κόμματα που συμμετέχουν, διακόπτουν την πολιτική τους δραστηριότητα με την εκλογή του νέου αρχηγού».

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το Ποτάμι, προτείνει τη βδομάδα 19 - 24/9 (μετά τις ομιλίες των αρχηγών στη ΔΕΘ) να διοργανωθεί κοινή συνέντευξη Τύπου Φώφης Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκη, όπου θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα και θα παρουσιαστούν οι πολιτικές πλατφόρμες των δύο αρχηγών.

Νεκρός επιλοχίας κατά τη διάρκεια άσκησης

Οπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΣ, χτες το απόγευμα στη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητας στη Λέσβο, ερπυστριοφόρο όχημα μονάδας της 98 ΑΔΤΕ ανετράπη με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού του, ΕΜΘ επιλοχία Μ. Κ.

«Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται αρμοδίως», αναφέρουν οι σχετικές αρχές.

Συνεχίστηκε η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής

Ολοκληρώθηκε χτες στη δίκη της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής η κατάθεση του Α. Τσολακίδη, επικεφαλής της μίας εκ των ομάδων ΔΙΑΣ που ήταν μπροστά στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ο μάρτυρας απαντώντας αυτήν την φορά στις ερωτήσεις των υπερασπιστών των χρυσαυγιτών, επανέλαβε την πεποίθησή του για την επίθεση στον Π. Φύσσα ότι υπήρχε συνοχή στο περιστατικό.

Η διαδικασία συνεχίστηκε με το σχολιασμό της Πολιτικής Αγωγής για όσους μάρτυρες κατέθεσαν πριν την διακοπή του Αυγούστου, φίλων του Π. Φύσσα, αυτοπτών μαρτύρων, αστυνομικών. Μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε ότι από τις καταθέσεις - μεταξύ των οποίων ήταν η αδερφή του Ρουπακιά και ο Δ. Χατζησταμάτης, εξωτερικός φρουρός των φυλακών Κορυδαλλού - αναδείχθηκε η συγκρότηση του τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής στα γραφεία της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης στη Νίκαια, η απρόκλητη επίθεσή του, η ταυτότητά του, δηλαδή ότι ήταν χρυσαυγίτες, το συντεταγμένο και οργανωμένο της επίθεσης, το παράγγελμα για να ξεκινήσει. Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά για το ενιαίο της επίθεσης, οι δύο ομάδες των χρυσαυγιτών πεζοί και μηχανοκίνητα έπρεπε να συνενωθούν και τότε ξεκίνησαν την επίθεση.

Διακλαδικές ασκήσεις «Σάρισα» και «Παρμενίων»

Τη διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας «ΣΑΡΙΣΑ 16», με τη συμμετοχή και «συμμαχικών χωρών», όπως διαχέεται, στη ζώνη ευθύνης της 1ης Στρατιάς, στην ευρύτερη περιοχή Λαγκαδά - Σοχού - Σταυρού - Σκεπαστού, διοργανώνουν από 19 έως 23 Σεπτέμβρη οι Ενοπλες Δυνάμεις.

Ακολούθως, από 3 έως 7 Οκτώβρη προγραμματίζεται η διεξαγωγή της διακλαδικής άσκησης μεγάλης κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 16».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ