ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΝΕΡΓΩΝ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Συναυλία - αφετηρία του αγωνιστικού προγράμματος για τη ΔΕΘ

Οι πρωτοβουλίες του ταξικού κινήματος κορυφώνονται με το συλλαλητήριο το Σάββατο 10/9, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συναυλία

MotionTeam

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συναυλία
Με τη συναυλία για τους εργαζόμενους και τους ανέργους της πόλης, που οργανώθηκε στη συμβολή Τσιμισκή και Αριστοτέλους, με πρωτοβουλία έξι σωματείων της Θεσσαλονίκης από κλάδους όπου το πρόβλημα της ανεργίας είναι ιδιαίτερα οξυμένο, ξεκίνησαν χτες οι δράσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ, που θα κορυφωθούν με το μεγάλο συλλαλητήριο, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους.

Ανεργοι, από επιχειρήσεις του εμπορίου, από τους κλάδους των κατασκευών, των χημικών βιομηχανιών και μια σειρά από άλλους χώρους, μαζί με τις Επιτροπές Ανέργων των σωματείων τους και τις Λαϊκές Επιτροπές, έδωσαν το «παρών» στη χτεσινή αγωνιστική συναυλία, που αποτέλεσε ταυτόχρονα απάντηση στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να παραδώσει και το πενιχρό επίδομα ανεργίας στα σαγόνια των εργοδοτών.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετείχαν οι Γιώργος Αετόπουλος, Κώστας Καρμπάς, Γιώργος Φανάρας και Νίκος Κατσίκας. Νωρίτερα, από το βήμα της εκδήλωσης, ο Νίκος Τοσιούδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Χημικών Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας, κάλεσε τους ανέργους και τους εργαζόμενους να μη συναινέσουν στη συνέχιση της σφαγής των δικαιωμάτων τους, να μη συμβιβαστούν με τη φτώχεια, τη μίζερη ζωή. Να απαντήσουν αγωνιστικά και να περάσουν στην αντεπίθεση, για την αναπλήρωση των απωλειών, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Οπως ενδεικτικά σημείωσε, «η μετατροπή του επιδόματος σε "επιταγή εργασίας" προκαλεί νέο χτύπημα στους κλαδικούς μισθούς, δημιουργεί νέο μηχανισμό μειώσεων σε κλάδους και επιχειρήσεις. Ενα επίδομα που στηρίζεται αποκλειστικά στον κόπο και τον ιδρώτα χιλιάδων εργαζομένων, μετατρέπεται σε άμεση ενίσχυση των εργοδοτών με "ζεστό" χρήμα.

(...) Η ανάπτυξη, που μας σερβίρουν κυβέρνηση και μεγαλοεπιχειρηματίες, δεν χτυπά το πρόβλημα της ανεργίας. Τώρα είναι η ώρα ο κάθε άνεργος να οργανωθεί στις Επιτροπές Ανέργων των σωματείων, των Λαϊκών Επιτροπών. Η λύση και η δύναμη βρίσκεται στον οργανωμένο ταξικό αγώνα, στη συμμαχία, στην πάλη για την υπεράσπιση του δίκιου μας, για την αναπλήρωση των απωλειών, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Επόμενοι σταθμοί

Επόμενοι κεντρικοί σταθμοί στη δράση των ταξικών δυνάμεων, στην πορεία προς το συλλαλητήριο για τη ΔΕΘ, είναι οι εξής:

  • Τη Δευτέρα 5/9, στις 10 π.μ., κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ στη Δωδεκανήσου για τα οξυμένα προβλήματα των ανέργων.
  • Την Τετάρτη 7/9, στις 9 π.μ., κινητοποίηση στην ΕΥΑΘ και στις 11 π.μ., στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
  • Την Πέμπτη 8/9, στις 12 μ., στο ΕΚΘ, συνέντευξη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή της Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων (ΠΑΣΕΒΕ), των γυναικών (ΟΓΕ), της νεολαίας (Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών), όπου θα παρουσιάσει το πρόγραμμα δράσης και τους στόχους του ταξικού κινήματος το επόμενο διάστημα.
Συμμετοχή και από άλλες περιοχές

Στο μεταξύ, την οργανωμένη μετακίνησή τους στη Θεσσαλονίκη για να διαδηλώσουν στις 10 Σεπτέμβρη με το ΠΑΜΕ, σχεδιάζουν Εργατικά Κέντρα και τοπικές Γραμματείες από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

  • Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο με λεωφορεία που θα αναχωρήσουν στις 2.30 μ.μ. μπροστά από το Τεχνικό Επιμελητήριο (χώρος Λαϊκής της Τετάρτης). Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται στο ΕΚΛ και στα σωματεία. Παράλληλα, το Εργατικό Κέντρο οργανώνει σύσκεψη με τα ΔΣ Σωματείων, Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και ΕΒΕ, την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων του ΕΚΛ.
  • Στη Νάουσα, το Εργατικό Κέντρο δρομολογεί λεωφορεία που θα αναχωρήσουν στις 4 μ.μ. από τα γραφεία του.
  • Στην Καβάλα, σε συμμετοχή καλεί η Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Η αναχώρηση των λεωφορείων θα γίνει στις 2.30 το μεσημέρι του Σαββάτου από το Δημοτικό Κήπο Καβάλας.
  • Στη Δράμα, η αναχώρηση των πούλμαν που δρομολογεί η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 2.30 το μεσημέρι από την κεντρική πλατεία. Σήμερα, Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη, στις 9 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη της Γραμματείας με σωματεία και συνδικαλιστές για την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης, στο ξενοδοχείο «Εμπορικό».
  • Στην Ξάνθη, τα λεωφορεία θα αναχωρήσουν στις 2 το μεσημέρι από την πλατεία Ελευθερίας. Επίσης, σήμερα, Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ με σωματεία και συνδικαλιστές για την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης.
Κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ

Στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, την Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη, στην Ομόνοια και το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχει και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), καλώντας το λαό να πει «όχι» τόσο στα νέα μέτρα που τον πτωχεύουν, όσο και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα σημειώνει: «Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι σταθερά προσηλωμένη στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Ταυτόχρονα, εμπλέκει όλο και πιο βαθιά την Ελλάδα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Η "γεωστρατηγική αναβάθμιση" είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής».

Την Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη η συγκέντρωση στην Ομόνοια

Πρόγραμμα εξορμήσεων, περιοδειών και συγκεντρώσεων σχεδιάζουν τις αμέσως επόμενες μέρες σωματεία της Αττικής, με στόχο να είναι μαζικό το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, την Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., και να δώσει το στίγμα των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που υλοποιεί και σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Καλώντας στο συλλαλητήριο, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Τα νέα μέτρα που ακολουθούν στα Εργασιακά, στις απολύσεις, στο δικαίωμα στην απεργία, τα συνεχόμενα φορολογικά μέτρα που στριμώχνουν στον τοίχο την εργατική - λαϊκή οικογένεια, έχουν ένα και μόνο κερδισμένο: Τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, την προστασία και τον πολλαπλασιασμό των κερδών του μονοπωλιακού κεφαλαίου σε κάθε κλάδο (...) Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην απεργία! Να απαντήσουμε αγωνιστικά στην ένταση της εργοδοτικής τρομοκρατίας!».

προσυγκεντρώσεις των σωματείων και των Λαϊκών Επιτροπών για το συλλαλητήριο της Αθήνας έχουν οριστεί στις 6.30 μ.μ. στα εξής σημεία:

  • Πλατεία Βάθης: Εργαζόμενοι σε Μέταλλο, Φάρμακο, Τύπο - Χαρτί, Χημική Βιομηχανία, Ενέργεια, Τρόφιμα - Ποτά, Κλωστοϋφαντουργία, Μεταφορές, Χρηματοπιστωτικό, Τηλεπικοινωνίες, Ταχυδρομεία - Ταχυμεταφορές και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
  • Κάνιγγος: Εργαζόμενοι σε Κατασκευές, Εμπόριο, Λογιστές, Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, Επισιτισμός - Τουρισμός, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στο Δημόσιο, σωματεία από το χώρο της Υγείας, Σύλλογοι Φοιτητών και Σπουδαστών, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, εργαζόμενοι στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, Καλλιτέχνες, τα κλαδικά σωματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Α' Αθήνας, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς των Ανατολικών Συνοικιών της Αθήνας, του Γαλατσίου, της Λαυρεωτικής και των Μεσογείων, η ΟΓΕ.
  • Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. Κοτζιά): Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς από το Νότιο Τομέα της Αττικής, τον Πειραιά και τις Συνταξιουχικές Οργανώσεις.
  • Πλατεία Καραϊσκάκη: Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Δυτικού Τομέα Αθήνας, Θριασίου - Μεγαρίδας και του Βόρειου Τομέα Αττικής.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΑΡΥΠΙΔΗ»
Διαδήλωσαν χτες με απεργία στη Θεσσαλονίκη

Οι εργαζόμενοι κατευθύνονται στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
Οι εργαζόμενοι κατευθύνονται στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
Απεργιακή συγκέντρωση, έξω από το κατάστημα της επιχείρησης στην οδό Καρόλου Ντηλ στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν χτες το πρωί απλήρωτοι εργαζόμενοι της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης», συνεχίζοντας τον αγώνα για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η εργοδοσία (7 έως 8 μήνες, συν τα επιδόματα Πάσχα - καλοκαιριού) και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Οι εργαζόμενοι από το Μάη έχουν μπει σε επίσχεση εργασίας και με πολύμορφες δράσεις παλεύουν ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας. Στο πλευρό τους βρέθηκαν και χτες εκπρόσωποι σωματείων από άλλους κλάδους, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, καθώς και Λαϊκές Επιτροπές. Με συνθήματα όπως «ταξικοί αγώνες οργάνωση παντού, αυτός είναι ο φόβος του κάθε αφεντικού», «Καρυπίδη έχουμε χρέη και μας λες υπομονή, οι εργαζόμενοι για σένα δεν θα πάμε φυλακή», οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ανανεώνοντας το αγωνιστικό τους ραντεβού για το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Αριστοτέλους, στο μεγάλο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για τα εγκαίνια της ΔΕΘ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ