ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Αντιλαϊκά παζάρια στο φόντο της «φθίνουσας» και «εύθραυστης» παγκόσμιας ανάπτυξης

Νέα πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεών του για την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία προαναγγέλλει το ΔΝΤ

Για «ελαφρά φθίνουσα», «εύθραυστη» και «αδύναμη ανάπτυξη» έκανε λόγο η Κρ. Λαγκάρντ, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής των G-20 στην Κίνα

Copyright 2016 The Associated

Για «ελαφρά φθίνουσα», «εύθραυστη» και «αδύναμη ανάπτυξη» έκανε λόγο η Κρ. Λαγκάρντ, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής των G-20 στην Κίνα
Το γεγονός ότι τα αντιλαϊκά παζάρια ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κουαρτέτο διεξάγονται στο φόντο εντεινόμενων «αβεβαιοτήτων» και «κινδύνων» για την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία ήρθε να επιβεβαιώσει η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ, ότι το ΔΝΤ πιθανότατα θα αναθεωρήσει ξανά πτωτικά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που έδωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ ενόψει της Συνόδου Κορυφής των G-20 στην Κίνα (4-5/9), ανέφερε ότι οι οικονομικές προοπτικές περιορίζονται από την αδύναμη ζήτηση, την κάμψη του εμπορίου και των επενδύσεων και την «αυξανόμενη ανισότητα».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κρ. Λαγκάρντ περιέγραψε τις συνολικές προοπτικές ως «ελαφρά φθίνουσα ανάπτυξη, εύθραυστη, αδύναμη και σίγουρα μη ενισχυόμενη από το εμπόριο».

Ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες γύρω από το ζήτημα του κρατικού χρέους

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα στήριξης του ελληνικού κράτους, στον απόηχο και της αρνητικής στάσης της Γερμανίας στο πρόσφατο Euro Working Group στην προοπτική συγκεκριμενοποίησης βραχυπρόθεσμων μέτρων για την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, η Κρ. Λαγκάρντ επανέλαβε τη θέση του ΔΝΤ, επιβεβαιώνοντας ότι το ζήτημα της διαχείρισης του χρέους είναι άμεσα συνδεδεμένο με τους συνολικότερους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, εντός κι εκτός ΕΕ, για τη διαχείριση των μεγάλων κρατικών χρεών.

«Δεν μετέχουμε στο πρόγραμμα, επειδή έχω πει επανειλημμένα ότι αυτό πρέπει να βασίζεται σε δύο σκέλη. Πρώτον, πρέπει να υπάρχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και, δεύτερον, πρέπει να υπάρχει ένα χρέος που να είναι βιώσιμο. Με τους κανόνες και τις μετρήσεις μας και αυτό δεν ισχύει τώρα», σημείωσε.

Φρόντισε, βέβαια, να δώσει και αυτή τα συγχαρητήριά της για το αντιλαϊκό έργο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δηλώνοντας ενθαρρυμένη από τις πρόσφατες προσπάθειες ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι σύντομα θα ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί η νομοθεσία για τις μεταρρυθμίσεις, η νομοθεσία για τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, δηλαδή, με τις οποίες συμφωνούν όλες οι πλευρές του αντιλαϊκού παζαριού...

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ότι η επικεφαλής της αποστολής του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, Ντέλια Βελκουλέσκου, αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα στα μέσα Σεπτέμβρη, πιθανότατα στις 12/9. Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλωστε, τις ίδιες μέρες αναμένεται η επάνοδος όλων των επικεφαλής του κουαρτέτου.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι η σχετική διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει δύο βδομάδες, ενώ τα ευρήματά της θα αξιοποιηθούν αργότερα στη διαδικασία αξιολόγησης της οικονομίας, του προγράμματος και στη μελέτη βιωσιμότητας του κρατικού χρέους.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, δήλωσε πως το ΔΝΤ «συμμερίζεται πλήρως» τις «ανησυχίες» που εξέφρασε η Κομισιόν στην επιστολή της προς την ελληνική κυβέρνηση.

Ανέφερε πως από το 2010 και μετά, η ποιότητα των στατιστικών στοιχείων έχει βελτιωθεί σημαντικά, ενώ πρόσθεσε πως «πρέπει να προστατευτεί η συντελεσθείσα πρόοδος, καθώς η ακρίβεια των στατιστικών στοιχείων αποτελεί κρίσιμο στοιχείο και προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ» στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Για τις διοικήσεις των τραπεζών και τα «κόκκινα» δάνεια

Χτες, εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, συναντήθηκε στη Φρανκφούρτη με την πρόεδρο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Ντανιέλ Νουί, με βασικό θέμα τις αλλαγές στις διοικήσεις των εγχώριων τραπεζικών ομίλων και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Ζητήματα, δηλαδή, γύρω από τα οποία ξεδιπλώνονται έντονοι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί, τόσο για τους συσχετισμούς παλιών και νέων «παικτών» στις διοικήσεις των τραπεζών, όσο και για τη διαχείριση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, η οποία συνδέεται άμεσα με την επιτάχυνση αναδιαρθρώσεων και ανακατατάξεων σε τομείς και κλάδους της οικονομίας.

Το θέμα της αλλαγής των διοικήσεων συμπεριλαμβάνεται στις 15 «εκκρεμότητες» της πρώτης «αξιολόγησης», ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να έχει συμφωνηθεί μια «παράταση» στην υλοποίησή του. Ταυτόχρονα, στα συμφωνηθέντα κυβέρνησης και κουαρτέτου προς άμεση υλοποίηση το επόμενο διάστημα συμπεριλαμβάνονται επίσης η ανάλυση των «κόκκινων» δανείων, η στοχοθέτηση της απομείωσής τους ανά τραπεζικό όμιλο, καθώς και η τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την εξωδικαστική διευθέτηση.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό από την Τράπεζα της Ελλάδας, σε επίπεδο τεσσάρων συστημικών τραπεζικών ομίλων, προβλέπεται ότι το 2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 40% ή 41 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο η προβλεπόμενη μείωση φτάνει στα 13,5 δισ. το χρόνο για την ερχόμενη τριετία.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Αξιώσεις του κεφαλαίου... στο όνομα των εργαζομένων!

«Η δίκαιη ανάπτυξη είναι μια έννοια με την οποία κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει...».

Με αυτήν τη χαρακτηριστική επισήμανση ξεκινά ο ΣΕΒ το «εβδομαδιαίο δελτίο» του, σπεύδοντας να υιοθετήσει το κυβερνητικό παραμύθι περί «δίκαιης ανάπτυξης» των κερδών του κεφαλαίου, από την οποία τάχα έχουν να ωφεληθούν και οι εργαζόμενοι.

Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, της προσπάθειας στράτευσης του λαού πίσω από τους στόχους του κεφαλαίου, οι εγχώριοι βιομήχανοι δε διστάζουν να παρουσιάσουν τις αξιώσεις τους για την παραπέρα στήριξη των κερδών και της ανταγωνιστικότητάς τους ως... λαϊκό αίτημα, καθώς και να τις «ντύσουν» με την «αγωνία» τους για «ανάπτυξη με δουλειές» και όχι «αναιμική ανάπτυξη, χωρίς νέες θέσεις εργασίας».

Οι απαιτήσεις...

Συγκεκριμένα, με τον εξίσου χαρακτηριστικό τίτλο «Τι περιμένουν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις να ακούσουν από την πολιτική ηγεσία στην Εκθεση Θεσσαλονίκης», ο ΣΕΒ παρουσιάζει τις άμεσες αξιώσεις των εγχώριων βιομηχάνων, στο πλαίσιο ενός «αναπτυξιακού προγράμματος για την ιδιωτική οικονομία».

Μεταξύ άλλων, στις «κατ' ελάχιστον, άμεσες παρεμβάσεις» ο ΣΕΒ ιεραρχεί τα εξής:

-- «Εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου, περιλαμβανομένων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, χωρίς καθυστερήσεις στην επίτευξη των συμφωνηθέντων».

-- «Επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί και ενεργοποίηση του προγράμματος αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου μέσω του Επενδυτικού Ταμείου, ώστε να προκληθεί επιχειρηματικό ενδιαφέρον για επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα».

-- «Αντιμετώπιση του προβλήματος των "κόκκινων δανείων" με επιτάχυνση της εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου και αξιοποίηση των δυνατοτήτων για την πώληση επισφαλών απαιτήσεων και την αναδιάρθρωση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων». Ειδικά σε αυτό το ζήτημα, ο ΣΕΒ απορρίπτει κάθετα την «τακτική της αναμονής, ώστε η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας να οδηγήσει σε ανάκαμψη των προβληματικών δανείων» και επιμένει ότι η αναδιάρθρωση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων «μπορεί να προκαλέσει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον και να οδηγήσει στη δημιουργία πιο δυναμικών επιχειρήσεων».

-- «Μείωση των φορολογικών συντελεστών στη βάση ενός ισοδύναμου προγράμματος καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και αναγκαστικής μείωσης των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου σε περίπτωση υστέρησης στην επίτευξη των στόχων επέκτασης της φορολογικής βάσης». Σε αυτή τη βάση, οι βιομήχανοι επιμένουν ότι «απαιτείται αλλαγή μείγματος πολιτικής», ενώ επιβεβαιώνοντας ότι όταν μιλούν για μείωση φορολογικών συντελεστών εννοούν παραπέρα φορολογικά προνόμια προς το μεγάλο κεφάλαιο, σπεύδουν να αξιώσουν ως «άμεση παρέμβαση» τη «θέσπιση οριζόντιων φοροαπαλλαγών μέσω υπεραποσβέσεων επενδυτικών δαπανών, με όλη την επένδυση να αναγνωρίζεται σε ορισμένες περιπτώσεις ως εκπεστέα δαπάνη στη χρονιά υλοποίησης της επένδυσης».

-- «Λήψη μέτρων για την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων και της κατασκευαστικής δραστηριότητας». Σε αυτό το πλαίσιο, οι βιομήχανοι ζητούν, μεταξύ άλλων, «επανασχεδίαση του ΕΝΦΙΑ ώστε να μην επιβάλλεται στη συσσώρευση ακίνητης περιουσίας μέσω του συμπληρωματικού φόρου», αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου και φοροαπαλλαγές στις επενδύσεις που αφορούν την «αναμόρφωση εμπορικών δρόμων» και την «ανάπλαση του οικιστικού ιστού της πόλης» κ.ά.

...και οι επικοινωνιακές «συμβουλές»

Ο ΣΕΒ, εξάλλου, προβαίνει και σε... επικοινωνιακές «συμβουλές» προς το σύνολο των αστικών κομμάτων, αναφέροντας ότι «στη Θεσσαλονίκη πρέπει να ειπωθεί η αλήθεια στον κόσμο της εργασίας και των επιχειρήσεων», ότι πρέπει δηλαδή να συμβάλουν όλες οι αστικές δυνάμεις στην προσπάθεια να ταυτιστούν οι εργαζόμενοι με τους στόχους του κεφαλαίου, να παραιτηθούν από τη διεκδίκηση κάλυψης των αναγκών τους.

Μεταξύ των «αληθειών» που προτρέπει ο ΣΕΒ να «επικοινωνηθούν» από τη ΔΕΘ, είναι π.χ. ότι «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν είναι τίποτα άλλο από κατάργηση προνομίων», «οι συντάξεις θα συνεχίσουν να περικόπτονται όσο δεν υπάρχει συνταξιοδοτική αποταμίευση και αύξηση τόσο των θέσεων εργασίας όσο και της δηλωμένης απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα», «ο ΕΝΦΙΑ δεν πρόκειται να καταργηθεί ελλείψει εναλλακτικών πόρων» κ.ο.κ...

ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για την κρίση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Τη Δευτέρα 5/9, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος), η ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Κρίση - ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η απάντηση του εργατικού κινήματος».

Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ