ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα με αφορμή τη ΔΕΘ

Στις 10/9 η μεγάλη διαδήλωση στην πλατεία Αριστοτέλους (6 μ.μ.) και μια μέρα πριν στην Ομόνοια, στις 7 μ.μ.

Κάλεσμα σε εργαζόμενους και σωματεία απευθύνει το ΠΑΜΕ, να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο που διοργανώνει μαζί με τους άλλους φορείς της κοινωνικής συμμαχίας με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. Μια μέρα πριν, την Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη, η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ οργανώνει διαδήλωση στις 7 μ.μ., στην Ομόνοια.

Στόχος των κινητοποιήσεων δεν είναι μόνο να εκφραστεί η αντίθεση των εργαζομένων στα νέα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, στα χαράτσια και τη φοροληστεία του λαού, αλλά και να βρεθεί στο επίκεντρο της πάλης το αίτημα για ανάκτηση των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης, κατάργηση όλων των αντεργατικών μέτρων, η δημιουργία των προϋποθέσεων για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Ο αγώνας μ' αυτά τα αιτήματα και τον προσανατολισμό χρειάζεται να καθορίσει σήμερα και τη μάχη για τις Συμβάσεις, μέτωπο που αναδεικνύουν σταθερά οι ταξικές δυνάμεις, καλώντας όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε αγώνα με τα αιτήματα που προβάλλουν στο κοινό κείμενο - κάλεσμα Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα. Παράλληλα, συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών από εργατικά σωματεία κάτω από το σχέδιο νόμου που συντάχθηκε με πρωτοβουλία συνδικαλιστικών οργανώσεων για τις Συλλογικές Συμβάσεις και την κατάργηση αντεργατικών νόμων.

Θυμίζουμε ότι τις μέρες πριν από το συλλαλητήριο, εκτός από περιοδείες, εξορμήσεις και τη συνέντευξη Τύπου των φορέων της κοινωνικής συμμαχίας, που θα γίνει την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη, προγραμματίζονται επίσης: Συναυλία για τους ανέργους, την Πέμπτη 1/9, στη συμβολή Αριστοτέλους με Τσιμισκή. Τη Δευτέρα 5/9, στις 10 π.μ., παράσταση διαμαρτυρίας για τους ανέργους, στον ΟΑΕΔ της Δωδεκανήσου. Την Τετάρτη 7/9, στις 10 π.μ., κινητοποίηση στο Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Επίσης, την Πέμπτη 1/9, σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ θα στηρίξουν έμπρακτα την 24ωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει για εκείνη τη μέρα οι εργαζόμενοι της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» και τη συγκέντρωση που διοργανώνουν έξω από το κατάστημα της επιχείρησης στην οδό Καρόλου Ντηλ στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι κλιμακώνουν τον αγώνα τους για τα δεδουλευμένα και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με λεωφορεία που θα αναχωρήσουν στις 2.30 μ.μ. μπροστά από το Τεχνικό Επιμελητήριο (χώρος Λαϊκής της Τετάρτης). Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται στο ΕΚΛ και στα σωματεία. Παράλληλα, το Εργατικό Κέντρο οργανώνει σύσκεψη με τα ΔΣ Σωματείων, Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και ΕΒΕ, την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων του ΕΚΛ.

Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, η σύσκεψη «θέλουμε να γίνει αφετηρία για ένταση της δράσης από κάθε σωματείο, σε κάθε κλάδο, χώρο δουλειάς, συνοικία, διεκδικώντας μέτρα κατά της ανεργίας και προστασίας του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος, που θα κορυφωθεί με πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λάρισα, στις αρχές Νοέμβρη».

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΘ
Κάλεσμα συμμετοχής από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

Κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα γίνει, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη απευθύνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Στο κάλεσμά της αναφέρει:

«Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, μ' αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες να πάρουν, μαζικά και δυναμικά, μέρος στο συλλαλητήριο, μαζί με τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συμμάχους μας στον κοινό αγώνα κατά της πολιτικής που φτωχοποιεί το λαό για να πολλαπλασιάζει τα κέρδη του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο τις μέρες των μπλόκων, τον περασμένο Φλεβάρη στην Αθήνα, στο οποίο τα συνδικάτα του ΠΑΜΕ στάθηκαν αποφασιστικά δίπλα μας, και γενικότερα η πείρα μας στους αγώνες έδειξε και απέδειξε ότι η συμμαχία της μικρομεσαίας αγροτιάς με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα δίνει δύναμη και προοπτική στην πάλη μας. Αυτή η συμμαχία, η οποία μπορεί ν' ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων της Ελλάδας προς όφελος του λαού της, με την παραγωγή φθηνών και ποιοτικών προϊόντων, ως οργανωμένο αγροτικό κίνημα θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενισχυθεί.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες δεχόμαστε ολομέτωπη επίθεση από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο και στη νέα ΚΑΠ της ΕΕ 2015 - 2020 (τεράστια αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, φορολογική επιδρομή, αύξηση του ΦΠΑ στο 24% για τα αγροτικά μέσα και εφόδια, αποκλεισμοί από τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις και άγριες περικοπές, ΕΝΦΙΑ και πολλά ειδικά αγροτικά χαράτσια κ.ά.), μας σπρώχνουν μια ώρα αρχύτερα στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Απάντηση σ' αυτήν την επίθεση θα δώσουμε στους δρόμους του αγώνα, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, στρεφόμενοι όλοι μαζί ενάντια στον πραγματικό κοινό αντίπαλο, που είναι τα μονοπώλια, οι πολυεθνικές και οι κυβερνήσεις τους. Το αμέσως επόμενο αγωνιστικό ραντεβού μας είναι στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και θ' ακολουθήσουν κι άλλα πολλά. Να ξέρει η κυβέρνηση ότι δεν θα ξεμπλέξει εύκολα μ' εμάς».

Καταγγελία για την καθαριότητα στο Δήμο Θεσσαλονίκης

«Να σταματήσει η απαξίωση των υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης» απαιτεί η παράταξη της ΔΑΣ στο σωματείο των εργαζομένων, καταγγέλλοντας ότι «τον τελευταίο μήνα, στην υπηρεσία καθαριότητας δεν δίνονται νέες σκούπες στους εργάτες καθαριότητας που πραγματοποιούν το σάρωμα των δρόμων». Προσθέτει, επίσης, ότι «το πρόβλημα αυτό έρχεται να προστεθεί στην έλλειψη, εδώ και οκτώ μήνες, σε σακούλες που χρησιμοποιούνται για τα καλάθια απορριμμάτων και άλλες εργασίες, με συνέπεια οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να ταλαιπωρούνται» και επισημαίνει ότι «η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους να αγοράζουν εργαλεία και υλικά που είναι απαραίτητα για τη δουλειά τους».

«Το πρόβλημα με την έλλειψη εργαλείων και υλικών δεν υπάρχει μόνο στην υπηρεσία καθαριότητας. Οι καθαρίστριες εσωτερικών χώρων δεν έχουν καθαριστικά, στο μηχανουργείο δεν υπάρχουν ανταλλακτικά και εργαλεία, το ηλεκτρολογικό δεν έχει καλώδια και λάμπες, στο αρχιτεκτονικό και την οδοποιία δεν έχουν υλικά, στην οδοσήμανση δεν υπάρχουν χρώματα για τις διαγραμμίσεις των δρόμων κ.ά.», αναφέρει η ΔΑΣ και σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης σημειώνει: «Η παραπάνω πρακτική αποτελεί συνειδητή πολιτική (...) διάλυσης και απαξίωσης των υπηρεσιών και των εργαζομένων, με τις ιδιωτικές εταιρείες να θησαυρίζουν και το λαό της πόλης να χρυσοπληρώνει και να χαρατσώνεται».

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους: Να απαιτήσουν να δοθούν όλα τα απαραίτητα εργαλεία και Μέσα Ατομικής Προστασίας για τη δουλειά μας. Να αγωνιστούν να φύγουν οι ιδιωτικές εταιρείες από τις υπηρεσίες του Δήμου. Να παλέψουν για μόνιμη - σταθερή δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα. Να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους.

Εκλογές των ξενοδοχοϋπαλλήλων στη Ζάκυνθο

Σε εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Εξελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων για το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων προχωρά το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό Ν. Ζακύνθου, από τις 4/9 έως τις 18/9. Οι εργαζόμενοι ψηφίζουν με αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή βιβλιάριο ασθενείας.

Στάση εργασίας αύριο στον «Ευαγγελισμό»

Σε στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στα Επείγοντα προχωρούν οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό», αύριο Τετάρτη, μετά από κάλεσμα του σωματείου τους. Διεκδικούν την καταβολή δεδουλευμένων στους εργολαβικούς εργάτες, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων, άμεση χρηματοδότηση του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το Νοέμβρη το 12ο Συνέδριο της ΟΓΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, που συνεδρίασε στις 27 Αυγούστου 2016, αποφάσισε τη διεξαγωγή του 12ου Τακτικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας, στις 11, 12 και 13 Νοέμβρη 2016. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Αιγάλεω, στο Αμφιθέατρο του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα (ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ., οδός Πέτρου Ράλλη και Θηβών 250).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ