ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ «ΖΟΥΡΑ»
Επιχειρηματικά παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων

Βγάζει σε πλειστηριασμό τις εγκαταστάσεις της Τανάγρας, τις οποίες είχε αποκτήσει από τον «Νιτσιάκο» με τον ίδιο τρόπο

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα δικαστήρια
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα δικαστήρια
Συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Χαλκίδας έκαναν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στις συνεργαζόμενες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα». Μαζί με το επιχειρησιακό τους σωματείο, διαμαρτυρήθηκαν για τις μεθοδεύσεις με τις οποίες βγαίνουν σε πλειστηριασμό εγκαταστάσεις της πρώην επιχείρησης «Αφοί Λειβαδίτη» στην Τανάγρα, εγκαταστάσεις που λειτουργεί ο «Ζούρας» τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Παράλληλα, συνεχίζουν να διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους, που αφορούν την καταβολή των δεδουλευμένων, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, ανεξάρτητα από τον εργοδότη που θα αναλάβει τη λειτουργία των εγκαταστάσεων, αλλά και την επιστροφή των μελών του ΔΣ του σωματείου σε θέσεις εργασίας κοντά σ' εκείνες που απασχολούνταν πριν η εργοδοσία ανακοινώσει τις μεταθέσεις τους στην Κρήτη και στο Μαντούδι.

Τελικά, ο πλειστηριασμός αναβλήθηκε για τις 12 Σεπτέμβρη, κάτω και από την παρέμβαση του σωματείου που κατήγγειλε τις προφανείς μεθοδεύσεις. Είναι ενδεικτικό ότι ο πλειστηριασμός επιχειρήθηκε να γίνει σε μια περίοδο κατά την οποία τα δικαστήρια δεν δικάζουν, καθώς παραμένουν κλειστά μέχρι τις 31 Αυγούστου. «Οι διαδικασίες αποδεικνύουν ότι υπήρχε σχέδιο σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων για να αυγατίσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους οι βιομήχανοι της πτηνοτροφείας», τονίζει το σωματείο σε ανακοίνωσή του.

Στο κάλεσμά του για συγκέντρωση «έξω από τα κλειστά δικαστήρια που ανοίγουν για τα συμφέροντα των βιομηχάνων» βρέθηκαν η Ομοσπονδία Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, το κλαδικό σωματείο Εύβοιας - Βοιωτίας, αλλά και εκπρόσωποι από τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Μετάλλου, Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ευβοίας, την Ομάδα Χαλκίδας της ΟΓΕ και το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας. Επίσης, συμμετείχε η περιφερειακή σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σοφία Ντούρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο «έργο» έχει ξαναπαιχτεί στο παρελθόν. Πριν τέσσερα χρόνια, η επιχείρηση «Αφοί Λειβαδίτη» οδηγήθηκε μεθοδευμένα σε πτώχευση, με τους εργοδότες να αφήνουν χρέη αρκετών εκατομμυρίων σε ΙΚΑ, εργαζόμενους και εφορία, με τις εγκαταστάσεις της Τανάγρας να «περνούν» στα χέρια του «Ζούρα».

Οπως καταγγέλλει το σωματείο, το «παιχνίδι» που στήθηκε μεταξύ «Λειβαδίτη» και «Ζούρα» επιχειρείται να επαναληφθεί ανάμεσα στο «Ζούρα» και τον «Νιτσιάκο» αυτή τη φορά. «Στις πλάτες μας κέρδιζαν και τώρα προσδοκούν να κερδίσουν ακόμα περισσότερα οι Λειβαδίτης - Ζούρας - Νιτσιάκος όπως ακριβώς κερδίζουν και όλοι οι βιομήχανοι», αναφέρει το σωματείο.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ATHENS LEDRA»
Σύσκεψη για τους συναδέλφους με μερική απασχόληση

Η ανάγκη για άμεσα μέτρα προστασίας, ιδιαίτερα των εργαζομένων με ευέλικτες μορφές εργασίας, από την απληρωσιά και την ανεργία, βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης που έγινε την Κυριακή το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Athens Ledra». Πάνω από 70 εργαζόμενοι απασχολούνταν με ελαστικές μορφές στο ξενοδοχείο, το οποίο με απόφαση της εργοδοσίας έχει προχωρήσει σε παύση εργασιών από τα τέλη Μάη.

Οι περισσότεροι από αυτούς δούλευαν με Συμβάσεις αορίστου χρόνου μερικής απασχόλησης. Με βάση τις Συμβάσεις αυτές, η εργοδοσία είχε την υποχρέωση να τους απασχολεί τουλάχιστον 24 ώρες τη βδομάδα, δηλαδή τρεις μέρες στην περίπτωση οχτάωρης εργασίας. Ωστόσο, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, όπως προέκυψε από τη συζήτηση, η υποχρέωση αυτή δεν τηρούνταν.

«Υπήρχε βδομάδα που είχα επτά ρεπό», «Το χειμώνα που δεν είχε δουλειά δουλεύαμε λιγότερο», ανέφεραν εργαζόμενοι που πήραν μέρος στη σύσκεψη. Η εργοδοσία, παραβιάζοντας τα προβλεπόμενα από τη Σύμβαση, τους αντιμετώπιζε ως «έξτρα» προσωπικό, δηλαδή ως εργαζόμενους της μιας μέρας. Τους καλούσε για δουλειά όποτε τους χρειαζόταν, αφήνοντάς τους χωρίς μεροκάματο όταν δεν της ήταν απαραίτητοι.

Το επιχειρησιακό και το κλαδικό σωματείο διεκδικούν να χορηγηθεί το έκτακτο βοήθημα των 1.000 ευρώ και στους εργαζόμενους αυτούς, που βρίσκονται στην ανεργία χωρίς να δικαιούνται την παραμικρή αποζημίωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και όσοι δουλεύουν στο ξενοδοχείο για χρόνια δεν δικαιούνται αποζημίωση από την εταιρεία, αφού η εργοδοσία φρόντιζε να διακόπτει και να ξαναρχίζει τις Συμβάσεις, έτσι ώστε να μη συμπληρώνουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να αποζημιωθούν στην περίπτωση απόλυσης.

Τις επόμενες μέρες, οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Athens Ledra» θα προχωρήσουν σε νέα Γενική Συνέλευση, ώστε να συζητήσουν και να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα του αγώνα τους.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟ «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ»
Απαιτούν Γενική Συνέλευση στην Αττική την Κυριακή

Να συγκληθεί Γενική Συνέλευση για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση «Μαρινόπουλος» στην Αττική, την Κυριακή 4 Σεπτέμβρη, ζητούν οι Επιτροπές Αγώνα από το επιχειρησιακό σωματείο. Σε μια περίοδο που «δίνουν και παίρνουν» τα σενάρια γύρω από το ενδεχόμενο συμφωνίας με το «Σκλαβενίτη» και η δανειοδότηση της επιχείρησης συζητείται στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών, οι Επιτροπές Αγώνα επισημαίνουν: «Δεν χωράει εφησυχασμός, ούτε αναμονή, αλλά πρέπει εμείς οι εργαζόμενοι να σχεδιάσουμε την απάντησή μας με άξονα τα δικά μας συμφέροντα».

Μετά την τελευταία κοινή τους συνεδρίαση, στις 24 Αυγούστου, οι Επιτροπές Αγώνα αποφάσισαν να ζητήσουν από τη διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου να καλέσει Γενική Συνέλευση. Οπως τονίζουν, κανένας «σωτήρας» δεν θα διασφαλίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων και κανένα σχέδιο «εξυγίανσης» δε θα πραγματοποιηθεί χωρίς απολύσεις και κλείσιμο καταστημάτων. Είναι επομένως ανάγκη οι εξελίξεις να βρουν τους εργαζόμενους έτοιμους να κάνουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα.

Το αίτημα των Επιτροπών Αγώνα στηρίζουν οι εκλεγμένοι της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) στην κεντρική διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου. Από την πλευρά της, η πλειοψηφία στο επιχειρησιακό σωματείο συνεχίζει την προσπάθεια καθησυχασμού των εργαζομένων, επικαλούμενη «προφορικές ενημερώσεις που είχαμε από εκπροσώπους της εταιρείας όσο και ενημερώσεις μέσω του Τύπου».

Σύμφωνα με αυτές, όπως ισχυρίζεται η συνδικαλιστική πλειοψηφία, επίκειται η «διάσωση του συνόλου του δικτύου της "Μαρινόπουλος" με τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας, τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς και την καταβολή τυχόν δεδουλευμένων», ενώ επιχαίρει ότι «κάτω από τη συνεχή πίεση του Σωματείου μας, υπολείπεται μόνο το 65% του μισθού Ιουλίου». Η πλειοψηφία υπερασπίζεται τη συμφωνία που έκανε με την εργοδοσία την 1η Ιούλη, αλλά αφήνει την πόρτα ανοιχτή για «απρόβλεπτες εξελίξεις»,δείχνοντας ότι γνωρίζει πολλά περισσότερα απ' όσα δεσμεύεται να ενημερώνει τους εργαζόμενους.

Τέλος, οι Επιτροπές Αγώνα έχουν αποφασίσει πρόγραμμα κινητοποιήσεων και παρεμβάσεων, διεκδικώντας μέτρα για την ανακούφιση των εργαζομένων στο «Μαρινόπουλο», που αντιμετωπίζουν σημαντικές καθυστερήσεις και τμηματική καταβολή της μισθοδοσίας τους.

Την Τετάρτη θα συγκεντρωθούν, στις 10 π.μ., στη ΔΕΗ (Αριστείδου 5-7) και στις 12 μ. στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Αμαλιάδος 17 Αμπελόκηποι), διεκδικώντας να μη γίνει καμία διακοπή της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης στα σπίτια των εργαζομένων. Την Παρασκευή καλούν στις 10 π.μ. στα γραφεία του ΟΑΣΑ (Μετσόβου 15) και στις 12 μ. στο υπουργείο Μεταφορών (Αναστάσεως 2, Χολαργός) με αίτημα τη δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

ΟΕΝΓΕ
Ζητά συνάντηση για τα ειδικά μισθολόγια

Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για τις επικείμενες αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου - οι οποίες διαρρέονται από την ίδια την κυβέρνηση στα ΜΜΕ - και για την ψηφισμένη τροπολογία που παγώνει τις μισθολογικές προαγωγές και ωριμάνσεις του χρονοεπιδόματος από 1/1/17 έως 31/12/18, ζητά η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ). Αλλά και σε συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον Ιούλη, είχε απαιτηθεί να μην εφαρμοστεί η τροπολογία, ωστόσο παρά τις δεσμεύσεις του υπουργείου, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει. «Δυστυχώς έως σήμερα καμία απολύτως ανταπόκριση ή σχετική ενημέρωση δεν έχει υπάρξει για τα σοβαρότατα αυτά θέματα ούτε από το υπουργείο Υγείας ούτε από το υπουργείο Οικονομικών. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με δημοσιεύματα του Τύπου, δημιουργεί μεγάλη ανησυχία για νέες περικοπές στους ήδη εξευτελιστικούς μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ, και καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς της χώρας σε αγωνιστική ετοιμότητα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ