ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καλλιεργεί αυταπάτες στο λαό με αφορμή τη διευθέτηση του χρέους

Copyright 2016 The Associated

Ανασύροντας την υπόθεση της διευθέτησης του χρέους της μεταπολεμικής Γερμανίας, που για ένα διάστημα πριν από την αναρρίχησή του στον κυβερνητικό θώκο αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος της προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας έκανε αργά το βράδυ της Δευτέρας μια παρέμβαση πολλαπλών στοχεύσεων.

Στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και με αφορμή τη συμπλήρωση 63 χρόνων απ' τη συμφωνία του Λονδίνου για τη ρύθμιση του χρέους της Γερμανίας, έκανε την ακόλουθη ανάρτηση: «Σαν σήμερα, στις 8 Αυγούστου του 1953, ολοκληρώνεται η σχεδόν 6μηνη διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Γερμανία και τους πιστωτές της, με την υπογραφή της "Συμφωνίας του Λονδίνου". Η καταχρεωμένη και κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γερμανία απολαμβάνει τη μέγιστη κίνηση αλληλεγγύης στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία με τη διαγραφή του 60% του χρέους της, αποπληρωμή σε 30 χρόνια και ρήτρα εμπορικού πλεονάσματος. Η Συμφωνία υλοποιείται και με την υπογραφή της Ελλάδας. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την εποχή που βρισκόταν στην αντιπολίτευση αλλά και σήμερα ως κυβέρνηση θέτει επί τάπητος το ζήτημα του ελληνικού χρέους έχοντας πλέον κερδίσει σημαντικό έδαφος με συγκεκριμένα αποτελέσματα που αποτυπώνονται στην απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου. Η Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να στρέψει το βλέμμα της στο μέλλον, συνυπογράφοντας ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα διασφαλίζει την ευημερία των λαών της».

Ο πρωθυπουργός ξανασερβίρει «ληγμένες» αυταπάτες για το ρόλο της ΕΕ και το περιεχόμενο της «αλληλεγγύης» ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη. Οι ανιστόρητες αναφορές του - καθώς η περίπτωση που επικαλείται συντελέστηκε σε ένα διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο - δεν μπορούν να κρύψουν ότι η όποια διευθέτηση του χρέους θα πληρωθεί διπλά και τρίδιπλα απ' το λαό, που όχι μόνο θα καλείται εσαεί να αποπληρώνει χρέη που δεν δημιούργησε αλλά, επιπλέον, θα υφίσταται τα μνημόνια που συνοδεύουν τέτοιου είδους διευθετήσεις.

Στην πραγματικότητα, επιχειρεί να στρατεύσει το λαό πίσω από στοχεύσεις που είναι του κεφαλαίου, καθώς η ρύθμιση του χρέους κρίνεται αναγκαία προκειμένου να στηριχθεί πιο αποφασιστικά η ανάκαμψη της κερδοφορίας του απ' την εξοικονόμηση που θα προκύψει.

Να σημειωθεί, πάντως, πως πολλοί είδαν πίσω απ' την ανάσυρση παλιών προπαγανδιστικών αιχμών την πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να καταφύγει σε εκλογές προκειμένου να διαφύγει ένα «καυτό» φθινόπωρο.

Και συνάντηση σοσιαλδημοκρατών υπουργών στην Αθήνα

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ν. Ξυδάκης, σε συνέντευξή του στο «Euro2Day», δήλωσε πως θα φιλοξενήσει συνάντηση των ομολόγων του από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

«Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων συνδεόμενοι ή προερχόμενοι από το ΕΣΚ (ESP) συναντώνται τακτικά στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και επεξεργάζονται θέσεις ευρωπαϊκής πολιτικής. Η ελληνική πλευρά συμμετέχει ως παρατηρητής, ενεργά από τη συνάντηση της 15ης Ιουλίου στη Ρώμη, όπου συμμετείχαμε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και εγώ. Εκεί αποφασίστηκε η επόμενη συνάντηση να γίνει στην Αθήνα. Το αντικείμενο είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, φυσικά: Πώς θα ανταποκριθεί στις τρέχουσες προκλήσεις των πολλαπλών κρίσεων, οικονομικής και προσφυγικής, και στον κίνδυνο αποσυντονισμού μετά το Brexit», δηλώνει σχετικά.

Σε ό,τι αφορά τη Διάσκεψη Ανατολικής Μεσογείου - Βαλκανικών χωρών - Μέσης Ανατολής, που προετοιμάζει το ΥΠΕΞ στη Ρόδο, ο Ν. Ξυδάκης αναφέρει ότι «η Διάσκεψη της Ρόδου φιλοδοξεί να συγκεντρώσει γύρω από το ίδιο τραπέζι όλους τους δρώντες στη Μεσόγειο, όχι μόνο Ευρωπαίους και όχι μόνο σοσιαλιστές, για να συζητήσουν τις γεωπολιτικές προκλήσεις, ζητήματα ασφαλείας και δυνατές προσεγγίσεις». Για το πού αποσκοπεί η έντονη δραστηριότητα που αναπτύσσεται με αναφορά στην ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία, αναφέρει ότι «η χώρα μας οφείλει να συζητά με όλους και να αρθρώνει μια πολυεδρική διπλωματία με μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προοπτική. Η γεωγραφία και η συγκυρία που μας ταλαιπώρησαν στο πρόσφατο παρελθόν θα μπορούσαν να στραφούν σε πλεονεκτήματα».

ΤΕ ΘΗΒΑΣ - ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ
Για τον ΔΣΕ στα Χώστια

Η ΤΕ Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για τα 70χρονα του ΔΣΕ, στα Χώστια (Πρόδρομος), σήμερα, Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη δράση του 2ου Τάγματος της 126ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ με διοικητή τον Κρόνο (Κώστα Αντωνόπουλο) και έδρα τον Ελικώνα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Σερ. Κοσσόρα και στο Ηρώο του χωριού. Χαιρετισμό από την ΤΕ και ομιλία από τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα στον αγώνα του ΔΣΕ με αντάρτικα τραγούδια, μεταξύ αυτών και της Βοιωτίας, και απαγγελία μαρτυριών αγωνιστών του ΔΣΕ. Εκθεση αφιερωμένη στη δράση του ΔΣΕ στην περιοχή.

Εκδηλώσεις για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Οι ΚΟ Κοκκινιάς του ΚΚΕ και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές που εκτελέστηκαν απ' τους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, στο μεγάλο μπλόκο της 17/8/1944. Την Τετάρτη 17/8, στις 6 μ.μ., από την πλατεία Αγίου Νικολάου ξεκινούν τα στεφανώματα. Την Κυριακή 21/8, στις 6 μ.μ., στο κοινοτάφιο του Γ' Νεκροταφείου θα γίνουν ανάγνωση των ονομάτων των αγωνιστών, χαιρετισμός από εκπρόσωπο του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, κατάθεση στεφάνων και μετά την ενός λεπτού σιγή θα ακουστούν ο Υμνος στους πεσόντες και ο Εθνικός Υμνος. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Παρασκευή 16/9, στο κηποθέατρο και την Κυριακή 18/9 στο χώρο της ιστορικής μάντρας του Μπλόκου.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός πληρώνει χρέη που δεν δημιούργησε

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για το μήνυμα του πρωθυπουργού για το χρέος:

«Στις ανιστόρητες αναφορές του, ο κ. Τσίπρας "ξεχνά" να πει ότι η ρύθμιση του χρέους και η μεταπολεμική ανασυγκρότηση της Γερμανίας δεν είχε στόχο την ευημερία του λαού της, αλλά αφενός την αναχαίτιση της αυξανόμενης επιρροής της Σοβιετικής Ενωσης και του σοσιαλιστικού συστήματος, σχέδιο που εκτός των άλλων περιελάμβανε και την αξιοποίηση πάμπολλων πρώην στελεχών του ναζιστικού καθεστώτος, και αφετέρου την καπιταλιστική ανάκαμψη της Γερμανίας. Σήμερα, η ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που έχει ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα συνοδεύεται με νέα μνημόνια και αντιλαϊκά μέτρα, προς όφελος της ανάκαμψης των καπιταλιστικών κερδών, ενώ αυτό το χρέος θα κληθεί να το πληρώσει ο λαός, που δεν το δημιούργησε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ