ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούλη 2016
Σελ. /24
Αντιπροσωπείες Οργανώσεων από τη Γιουγκοσλαβία και την Ιταλία

Το πανό των αντιπροσωπειών στη συγκέντρωση της Κυριακής
Το πανό των αντιπροσωπειών στη συγκέντρωση της Κυριακής
Στις εκδηλώσεις του 25ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου συμμετείχαν αντιπροσωπείες της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας της Γιουγκοσλαβίας (SKOJ) και του Μετώπου Κομμουνιστικής Νεολαίας Ιταλίας (FGC).

Στη μεγάλη συγκέντρωση της Κυριακής στη Φλώρινα, οι αντιπροσωπείες κρατούσαν πανό με το σύνθημα: «Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός, ζήτω η πάλη του ΔΣΕ», γραμμένο σε τρεις γλώσσες, ελληνικά, ιταλικά και σέρβικα, ενώ στις εκδηλώσεις το βράδυ του Σαββάτου στην κατασκήνωση εκπρόσωποί τους απηύθυναν χαιρετισμό. «Σήμερα βλέπουμε μια διαδικασία αναθεώρησης της Ιστορίας με στόχο να χτυπηθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα και οι αγώνες του. Η Ιστορία του ΔΣΕ είναι σίγουρα μια μεγάλη απόδειξη της ηθικής και πολιτικής ανωτερότητας των κομμουνιστών, δηλαδή ένας στρατός εθελοντών που συμφωνούσαν σε ένα ιδανικό και που κατάφερε να συγκρουστεί με έναν αντίπαλο πολύ πιο ισχυρό. Είναι ένα μεγάλο παράδειγμα που σήμερα πρέπει να μας καθοδηγήσει στους αγώνες για νέες νίκες και κατακτήσεις», σημείωσε, μεταξύ άλλων, στο χαιρετισμό του ο Paolo Spena, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της FGC. Και ο Marco Sovic, μέλος του ΚΣ και υπεύθυνος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της SKOJ τόνισε μεταξύ άλλων: «Η τιτάνια μάχη και θυσία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που διεξήχθη σε αυτόν τον τόπο, παρά την ήττα, αναδεικνύει την ηθική και πολιτική ανωτερότητα του αγώνα μας. Για εμάς είναι μεγάλη ευθύνη και τιμή να ακολουθήσουμε τα βήματα του δοξασμένου Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας! Με τη νίκη μας θα δείξουμε ότι καμία θυσία δεν ήταν μάταιη. Η πάλη συνεχίζεται».


Τα χνάρια τους ακολουθούμε, για μια ζωή χωρίς σκλαβιά!

Παιδιά σχηματίζουν με το σώμα τους το σήμα του ΔΣΕ
Παιδιά σχηματίζουν με το σώμα τους το σήμα του ΔΣΕ
Από το σπίτι μας φύγαμε όλοι / πάμε μαζί για το βουνό / Για να τιμήσουμε στο Βίτσι/ τον Δημοκρατικό Στρατό

Στις κορυφές εδώ στο Βίτσι / που πολεμήσαν τα παιδιά / τα χνάρια τους ακολουθούμε / για μια ζωή χωρίς σκλαβιά...

Αυτό ήταν το φετινό τραγούδι της κατασκήνωσης για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας, για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ.

Και φέτος, αυτές τις δύο μέρες, στον όμορφο χώρο της κατασκήνωσης, ξεδιπλώθηκε παράλληλα κι ένα πρόγραμμα πλούσιων, πολύμορφων και φροντισμένων δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων για τα παιδιά. Τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες μέσα από τις δραστηριότητες, κατακτούσαν αξίες όπως η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη, η ομαδικότητα, η συντροφικότητα, η γνώση, η διεκδίκηση και ο αγώνας περνώντας δυο μέρες γεμάτες διασκέδαση, με πολύ παιχνίδι.

Ξεχώρισε το εργαστήρι «Μικροί χαράκτες», που τα παιδιά έμαθαν για τη χαρακτική, ήρθαν σε επαφή με το έργο του Α. Τάσσου και της Β. Κατράκη, αλλά και δοκίμασαν όσα έμαθαν στο χαρτί με εντυπωσιακά αποτελέσματα! Ακόμα, παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Η Λιχουδοχώρα αλλάζει», από «Τα κόκκινα αλεξίπτωτα», τη θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ Κεντρικής Μακεδονίας, βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι της Ταμάρας Καζαντζίδου. Ξεχωριστή στιγμή ήταν και η πεζοπορία, που συνοδεύτηκε από πολλά παιχνίδια, στην περιοχή της Βίγλας.

Την Κυριακή έδωσαν το δικό τους ξεχωριστό «παρών» στη συγκέντρωση με το πανό, που είχαν φτιάξει μόνα τους. «Ολοι για έναν και ένας για όλους»...


Στην έκθεση και το βιβλιοπωλείο

Μεγάλο το ενδιαφέρον των κατασκηνωτών για την έκθεση που έχει ετοιμάσει η ΚΝΕ για τη στρατιωτική και επιχειρησιακή δράση του ΔΣΕ στο Βίτσι και για το έργο της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης, που είχε την έδρα της στην ίδια περιοχή. Στην έκθεση παρουσιαζόταν ειδικότερα η συμμετοχή της νεολαίας στον ΔΣΕ, η ιδεολογικοπολιτική δουλειά στον ΔΣΕ, η συμμετοχή των γυναικών, η Σχολή Αξιωματικών, ο μεγάλος ελιγμός από τον Γράμμο στο Βίτσι, η μάχη στο Μάλι - Μάδι και η μάχη της Φλώρινας. Στην έκθεση γινόντουσαν ξεναγήσεις από στελέχη της ΚΝΕ.

Παράλληλα, λειτούργησε και έκθεση με πολεμικό υλικό του ΔΣΕ που συλλέχτηκε τις προηγούμενες μέρες στους γύρω από την κατασκήνωση ορεινούς όγκους.

Το ενδιαφέρον συγκέντρωσε και το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» στην κατασκήνωση, όπου δέσποζαν οι δύο νέες εκδόσεις για τον ΔΣΕ: Το λεύκωμα, με τίτλο «Φωτογραφίζοντας το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας», με φωτογραφίες του οπερατέρ του ΔΣΕ Απόστολου Μουσούρη και η έκδοση του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, με τίτλο «Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας, Συλλογή Κειμένων. Εγγραφα από το Αρχείο του ΚΚΕ».


Παιχνίδια στο χώρο της κατασκήνωσης

Με ευρηματικό και διασκεδαστικό τρόπο η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ οργάνωσε ένα πρωτότυπο «κυνήγι χαμένου θησαυρού», ένα αλλιώτικο μάθημα Ιστορίας για μαθητές, ενταγμένο στις εκδηλώσεις του 25ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ.

Μέσα από αποστολές, γρίφους και κώδικες, οι μαθητές κλήθηκαν να αναζητήσουν και να μάθουν για τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, την περίοδο που έδρασε, πώς συγκροτήθηκε, το σκοπό και το χαρακτήρα της πάλης του, πώς οργάνωσε τη ζωή εκεί που κυριάρχησε κ.ά.

Ετσι, από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου εκατοντάδες μαθητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας έφτιαξαν τις ομάδες τους και άρχισαν το παιχνίδι: Οι ομάδες εντόπισαν τους «συνδέσμους - πληροφοριοδότες», που ήταν διασκορπισμένοι στην κατασκήνωση, μάζευαν στοιχεία, αποκρυπτογραφούσαν κώδικες, ώστε στον τερματισμό του παιχνιδιού να καταφέρει η νικήτρια ομάδα να λύσει τον τελευταίο γρίφο και να αποκαλύψει το «θησαυρό», που έκρυβε αναμνηστικές κονκάρδες του ΔΣΕ!

Ομως και οι κατασκηνωτές των μεγαλύτερων ηλικιών είχαν το δικό τους παιχνίδι στην κατασκήνωση. Επαιξαν διελκυστίνδα, το γνωστό τράβηγμα του σχοινιού χωρισμένοι σε ομάδες των δέκα ατόμων. Νικήτρια - μάλλον εύκολα - η ομάδα της Αττικής.



Εξαιρετική ήταν η παρουσίαση μακεδονίτικων τραγουδιών της μπάντας με τα χάλκινα από την Σιάτιστα, το βράδυ της Παρασκευής, ενώ το πρόγραμμα των εκδηλώσεων το βράδυ του Σαββάτου στην κατασκήνωση έκλεισε με συναυλία από τους Sober και λαϊκό γλέντι με τον Βασίλη Κασούρα και την ορχήστρα του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ