Τετάρτη 6 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ιχνος τσίπας

«Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από το μεγαλειώδες ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου 2015. Ο ελληνικός λαός όρθωσε το ανάστημά του και, με την ξεκάθαρη απάντηση στο δημοψήφισμα, είπε ΟΧΙ στα τελεσίγραφα και τους εκβιασμούς, ΟΧΙ στις πολιτικές λιτότητας (...) Με το ΟΧΙ του, ο λαός μας έστειλε ένα σαφές μήνυμα σε όλη την Ευρώπη. Ηταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που πυροδότησε και πυροδοτεί προοδευτικές εξελίξεις και σε άλλες χώρες της Ευρώπης (...) Το ΟΧΙ έχει μείνει στην Ιστορία ως η μεγάλη ανατροπή. Με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου που ακολούθησαν, άνοιξε ο δρόμος για μια διαφορετική πολιτική, με αναπτυξιακή προοπτική και κοινωνικό πρόσημο, δέσμευση για την αναδιάρθρωση του χρέους, χωρίς αγγλικό δίκαιο, χωρίς τα δυσθεώρητα πλεονάσματα στα οποία είχαν δεσμευτεί ΝΔ - ΠΑΣΟΚ».

Αυτά, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του για τον ένα χρόνο απ' το δημοψήφισμα. Τα λένε, τα γράφουν και δεν ντρέπονται...

Η ελεύθερη οικονομία...

«Το μεγάλο ζήτημα για τη χώρα δεν είναι ποιο σύστημα. Αλλωστε, όπως έχει γίνει σήμερα ο κόσμος, η ελεύθερη οικονομία είναι η σταθερά πάνω στην οποία κάθε κυβέρνηση που εκλέγουν οι πολίτες μπορεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να εγγυάται δικαιοσύνη με σεβασμό στους κανόνες σε όλους τους τομείς της ζωής. Οταν μια κυβέρνηση μπορεί να αυξήσει το εθνικό και δημόσιο έσοδο μπορεί και να κάνει κοινωνική πολιτική και να αλλάζει τους κανόνες της αναδιανομής των εισοδημάτων. Κοινωνική πολιτική με άδειες τσέπες δεν μπορεί να γίνει και να αντέξει επί μακρόν». Αυτά έγραφε η «Αυγή» στις 3/7/2016, με αφορμή την «Μαρινόπουλος». Καμιά έκπληξη δεν προκαλεί η υπεράσπιση της «ελεύθερης οικονομίας», δηλαδή του καπιταλισμού. Αλλωστε, αυτόν υπερασπίζεται με την κυβερνητική του πολιτική ο ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύοντας τους επιχειρηματικούς ομίλους και τσακίζοντας το λαό. Ο βρώμικος ρόλος της «εφημερίδας της αριστεράς» βρίσκεται αλλού. Στην προσπάθειά της να πείσει ότι ο καπιταλισμός είναι μονόδρομος και ότι μοναδική διέξοδος για το λαό είναι η στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, το ξεπέρασμα της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου, με μια διαχείριση που θα σέβεται τους κανόνες... Αυτές οι κουτοπόνηρες διακηρύξεις και οι αναζητήσεις μιας δίκαιης καπιταλιστικής ανάπτυξης αναιρούνται από την ίδια την πραγματικότητα, που αποδεικνύει ότι παντού η ανάκαμψη για λογαριασμό του κεφαλαίου συνοδεύεται με τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, που είναι πια μόνιμο καθεστώς. Ενώ ο νέος ξέφρενος κύκλος κερδοφορίας θα φέρει με μαθηματική ακρίβεια τη νέα κρίση...

Είδε ο ψύλλος το αλώνι, περπατεί και καμαρώνει...

«Από την εμπειρία μου ως πρόεδρος της Βουλής, πείστηκα ότι το ΚΚΕ σε κάθε στιγμή που το σύστημα θα αρχίσει να τρέμει, θα τρέξει να το κρατήσει», δήλωσε η... ακράτητη Κωνσταντοπούλου, γνωστή από τη θητεία της - πέρσι τέτοια εποχή - ως πρωτοκλασάτο στέλεχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τότε που έκανε το σύστημα να τρέμει... από τα γέλια, όταν δήλωνε ότι οι κορόνες του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των μνημονίων ήταν «σχήμα λόγου». Πάντως, εμείς έχουμε ελπίδες. Αφού έχει τόσο καλή μνήμη από την εποχή εκείνη, ίσως και να θυμάται πού καταχώνιασε την πρόταση νόμου του ΚΚΕ που δεν έφερε ποτέ προς συζήτηση, για την κατάργηση με ένα νόμο και ένα άρθρο των προηγούμενων μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων και του χρέους που δε δημιούργησε ο λαός...

Γαλλοβρετανικές κόντρες...

Θα μπορούσε ποτέ ένας υπουργός πρωτοστάτης στην επιβολή φιλομονοπωλιακών μέτρων να βγει και να ...κάνει παρατήρηση σε συναδέλφους του που ζητούν μείωση των φόρων για τις εταιρείες; Θα μπορούσε.

Ετσι, μετά τις χτεσινές ανακοινώσεις του Βρετανού ομολόγου του περί μείωσης του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων (κάτω από 15%), ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μανουέλ Μακρόν, του τη βγήκε ...από «αριστερά». «Αυτό που πραγματικά αναμένεται από τη βρετανική κυβέρνηση είναι ανακοινώσεις για τα συμπεράσματα που αντλούν από την ψήφο του βρετανικού λαού. Προσωπικά, δεν έχω την εντύπωση πως το πρώτο συμπέρασμα είναι η μείωση των φόρων...».

Τα λέει αυτά ο υπουργός που, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, δίνει ρέστα για να εγκριθούν μέτρα που ουσιαστικά καταργούν την κυριακάτικη αργία, απελευθερώνουν κι άλλο τις απολύσεις, «ελαστικοποιούν» κι άλλο τους μισθούς. Τέτοια είναι η αφοσίωσή του στις ...ανάγκες του λαού, που όταν (πρόπερσι) επιστρατεύτηκε το αντιδραστικό άρθρο του Συντάγματος για να προχωρήσει το «πακέτο Μακρόν», χωρίς καν έγκριση της Βουλής, τόνισε: «Δεν είχαμε χρόνο για χάσιμο, ούτε και τα περιθώρια να ρισκάρουμε».

Η δυσαρέσκεια του Μακρόν για τη μείωση των επιχειρηματικών φόρων εξηγείται, βέβαια. Με τον ενθουσιασμό με τον οποίο οι Γάλλοι αστοί ξεφώνισαν από την πρώτη στιγμή: «Οι απογοητευμένοι του Σίτι να έρθουν στο Παρίσι!».

Οι ανακατατάξεις που το «σενάριο» Brexit φέρνει και στον επιχειρηματικό χάρτη ανοίγουν την όρεξη στους εκπροσώπους πολλών μονοπωλίων...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1535 Πεθαίνει ο Αγγλος πολιτικός, φιλόσοφος και συγγραφέας Τόμας Μορ.

1827 Ρωσία, Βρετανία και Γαλλία υπογράφουν τη Συνθήκη του Λονδίνου, που προέβλεπε αυτονομία για τους επαναστατημένους Ελληνες και την επίδοση φόρου υποτελείας στην οθωμανική αυτοκρατορία. Ωστόσο, ειδικός όρος της Συνθήκης προέβλεπε επίσης τη στρατιωτική επέμβαση των εν λόγω δυνάμεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της μίας ή της άλλης πλευράς στην προτεινόμενη ανακωχή. Στον όρο αυτό βασίστηκε η παρουσία του συμμαχικού στόλου στο Ναβαρίνο και η παρεπόμενη ναυμαχία (Οκτώβρης 1827), που έληξε με τη συντριβή της τουρκοαιγυπτιακής ναυτικής δύναμης.

1854 Πεθαίνει ο Γερμανός φυσικομαθηματικός Γκεόργκ Ζίμον Ομ, ο οποίος διαμόρφωσε τη θεωρία των ηλεκτρικών ρευμάτων. Από αυτόν ονοματίστηκε η μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής αντίστασης.

1885 Ο Γάλλος χημικός Λουί Παστέρ εμβολιάζει για πρώτη φορά έναν ασθενή κατά της λύσσας. Το εμβόλιο είχε επιτυχία.

1907 Γεννιέται η Μεξικανή ζωγράφος Φρίντα Κάλο.

1908 Ο Αμερικανός Ρόμπερ Πίρι ξεκινά το ταξίδι του προς «κατάκτηση» του Βόρειου Πόλου.

1918 Στις 6 και 7 Ιούλη ξεσπούν αντεπαναστατικά κινήματα των αριστερών εσέρων στη Μόσχα και σε μια σειρά άλλες πόλεις. Οι αντεπαναστάτες συντρίβονται γρήγορα από τους επαναστατημένους εργάτες.

1921 Ο Κόκκινος Στρατός και ο μογγολικός επαναστατικός στρατός μπαίνουν νικηφόρα στην πρωτεύουσα της Μογγολίας Ούργκα. Στις 10 του μηνός, σχηματίζεται επαναστατική κυβέρνηση στη Μογγολία.

1923 Ψηφίζεται το πρώτο Σύνταγμα της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.

1943 Υπογράφεται Σύμφωνο με το οποίο ο ΕΛΑΣ υπάγεται στρατιωτικά στο Βρετανικό Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής (ΣΜΑ).

1970 Αρχίζουν στο Εκτακτο Στρατοδικείο της Αθήνας οι δίκες 35 κομμουνιστών με το ΑΝ 509 και την κατηγορία της αντικαθεστωτικής δράσης. Δώδεκα στελέχη του ΚΚΕ και του ΠΑΜ καταδικάζονται σε βαριές ποινές φυλάκισης. Μεταξύ αυτών οι Νίκος Καλούδης και Γιάννης Γιάνναρης (μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ), Ζήνωνας Ζορζοβίλης (αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ), που καταδικάστηκαν σε ισόβια.

1971 Το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας καταδικάζει με τον ΑΝ 509 τους Στρατή Τσαμπή (μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΜ) και Κώστα Λίτσα (στέλεχος του ΚΚΕ και του ΠΑΜ) σε κάθειρξη 10 και 5 ετών αντίστοιχα.

1974 Με ανακοίνωσή του, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταδικάζει το προετοιμαζόμενο από τη χούντα πραξικόπημα στην Κύπρο και καλεί τον ελληνικό λαό και τους φαντάρους να ματαιώσουν τα σχέδια της χούντας και των ιμπεριαλιστών.

1988 Ανατινάζεται η πλατφόρμα πετρελαίου «Πάιπερ Αλφα» στο βρετανικό τομέα της Βόρειας Θάλασσας, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο 167 εργαζομένων. Ηταν το σοβαρότερο ανάλογο ατύχημα στον κόσμο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org