ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Ιούλη 2016
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Παζάρια και κομπρεμί για τα ζητούμενα του κεφαλαίου

«Η κυβέρνηση εκπληρώνει σήμερα ένα ιστορικό χρέος και υλοποιεί μια πάγια θέση της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου», ήταν ο σχολιασμός, σε γραπτή δήλωση, της κυβερνητικής εκπροσώπου, Ολγας Γεροβασίλη, την περασμένη Παρασκευή, μετά την ανάρτηση στη διαδικτυακή «δημόσια διαβούλευση» της κυβερνητικής πρότασης για τον εκλογικό νόμο. Με τα περί «ιστορικού χρέους» και «πάγιων θέσεων», η κυβερνητική εκπρόσωπος προσπάθησε να «κουκουλώσει» μια ακόμα «γυριστή» του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η πρόταση που κατέθεσε δεν είναι απλή αναλογική και φυσικά δεν έχει σχέση με την πρόταση νόμου που ο ίδιος είχε καταθέσει το 2012...

Στην τότε πρόταση νόμου, μάλιστα, η οποία ήταν σύμφωνη με το προφανές για την απλή αναλογική, αφού έλεγε «Κατάργηση της αποκλειστικής ρήτρας του 3% που δε συμβιβάζεται με το σύστημα της απλής αναλογικής», ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωνε στην εισηγητική έκθεση: «Η θεσμοθέτηση λοιπόν της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος, όχι μόνο για τις προσεχείς εκλογές, αλλά ως πάγια σταθερά στη διαμόρφωση του πολιτικού συστήματος της χώρας είναι απαραίτητη, χωρίς αποκλεισμούς και αποκλειστικές ρήτρες».

Η κυβέρνηση με τον εκλογικό νόμο που προτείνει κάνει πλέον φανερό ότι δεν την πήρε ο πόνος για την εφαρμογή της απλής αναλογικής, να εκφράζεται δηλαδή σε έδρες στη Βουλή η επιλογή των ψηφοφόρων. Τη «βολεύει» για να αποπροσανατολίζει απέναντι στη νέα σφαγή που φέρνει σε βάρος του λαού τον Σεπτέμβρη ενόψει της επόμενης «αξιολόγησης», αλλά το βασικό είναι η επιδίωξη για κυβερνήσεις συνεργασίας.

Ταυτόχρονα, είναι ανησυχητική η επιχειρηματολογία υπέρ του 3% που ανακινεί θέμα μειονοτήτων της Θράκης.

Ζητούμενο η «κυβερνητική σταθερότητα» για την απρόσκοπτη σφαγή του λαού

Παράλληλα, η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο είναι συνυφασμένη με τις διεργασίες και τα παζάρια που γίνονται ανάμεσα στα κόμματα του αστικού τόξου για τη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος, ώστε να προχωράει απρόσκοπτα η σκληρή αντιλαϊκή πολιτική για την επίτευξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Η ΝΔ, συνεχίζοντας την προσπάθεια αυτοπροβολής της ως η ικανότερη εναλλακτική για την αστική διακυβέρνηση και λανσάροντας το δικό της πρόγραμμα, από τη στιγμή που ξεκίνησε η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο έχει σηκώσει παντιέρα ενάντια σε αλλαγές που έχουν να κάνουν είτε με το μπόνους είτε με το πλαφόν. «Η ΝΔ δεν μπαίνει στη συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου στην παρούσα συγκυρία», είχε δηλώσει ο πρόεδρος της δεξιάς παράταξης Κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Η ΝΔ συνέχισε «μπορεί να συζητήσει μόνο δύο επιμέρους πτυχές (...) Τη δυνατότητα ψήφου στους Ελληνες πολίτες, εκτός Ελλάδας, στο μόνιμο τόπο διαμονής τους», για να ξεκαθαρίσει ότι «η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις και θεωρούμε ότι ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος αυτήν τη σημαντική ανάγκη την υπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Βέβαια, δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ προτίμησε να την κάνει την μέρα που σε εκατομμύρια Ελληνες πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις, εκφράζοντας δήθεν τη στενοχώρια της, για εργαζόμενους και συνταξιούχους.

«Κυβερνητική σταθερότητα» δεν σημαίνει και αυτοδύναμη κυβέρνηση...

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση, με τη διατήρηση του πλαφόν έδειξε ότι αναζητά κομπρεμί με τη σοσιαλδημοκρατία, τα λεγόμενα κεντρώα, κεντροαριστερά κόμματα, όπως προβλήθηκε μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας και ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Πάντως, η κυβέρνηση απαντώντας και στα περί ακυβερνησίας της ΝΔ, που εκφράζουν και ανησυχίες τμημάτων του κεφαλαίου, διαμηνύει με τα όσα αναφέρει στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου ότι «δουλεύει» για το πώς θα σταθεροποιηθεί το σύστημα και θα περάσουν καλύτερα οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι «η απαξίωση της πολιτικής και των δημοκρατικών θεσμών και η ενίσχυση του πολιτικού κυνισμού και των αντικοινωνικών και αντιπολιτικών στάσεων και συμπεριφορών» είναι μέρος της κρίσης και πως «με το παρόν σχέδιο νόμου πραγματοποιούνται σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση ανάσχεσης της κρίσης αυτής και αποκατάστασης της σχέσης των Ελλήνων πολιτών με την πολιτική και τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Η στάση των ...εναλλακτικών πόλων

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, με τη δημοσιοποίηση της πρότασης για τις τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο, η Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της αντέδρασε έντονα, λέγοντας ότι πρόκειται για πρόταση «αποσπασματική, με επιμέρους ρυθμίσεις, ενώ ήταν γνωστή η θέση μας ότι "εμείς εκλογικό νόμο σε δόσεις δεν πρόκειται να ψηφίσουμε"». Πρόσθεσε ότι «είναι φανερό ότι η πρόταση αυτή δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη διαμόρφωση μιας ευρείας κοινωνικής, πολιτικής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά αντιθέτως αναγορεύει σε κρίσιμο ρυθμιστικό παράγοντα για κρίσιμα πολιτικά ζητήματα το φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής». Κατέθεσε τις προτάσεις του κόμματός της για «αναλογικότερο σύστημα», το οποίο βαφτίζει «απλή αναλογική», προτείνοντας κατάργηση μεν του μπόνους ...με εξαίρεση στην περίπτωση που το 1ο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων λάβει το 42% των ψήφων και άνω, όπου θα προβλέπεται ένα μικρότερο bonus 25 - 30 εδρών» και άλλα.

Πάντως, να σημειωθεί εδώ ότι ακόμα πρόκειται για πρόταση εκλογικού νόμου και όχι νομοσχέδιο, γεγονός που δείχνει ότι τα παζάρια είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ακόμα ότι με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν συμφωνήσει εν μέρει και κυβερνητικά στελέχη όπως ο Π. Κουρουμπλής.

Το Ποτάμι χαρακτήρισε «την πρόταση όπως κατατέθηκε» «θεσμικό έγκλημα» και «η πλήρης κατάργηση του μπόνους θα οδηγήσει τον τόπο σε ακυβερνησία και πολιτική παραλυσία». Επαναφέρει την πρότασή του για «ένα αναλογικό λογικό μπόνους στο πρώτο κόμμα (1 έδρα για κάθε 2% που λαμβάνει)». « Η χώρα χρειάζεται κυβερνήσεις που να βασίζονται σε ειλικρινείς συνεργασίες και όχι ευκαιριακές συμπράξεις για τον διαμερισμό της εξουσίας».

Η Ενωση Κεντρώων, από την αρχή, είχε συμφωνήσει με την κυβέρνηση και την ύπαρξη του μπόνους.

Τη δική της θέση στις διεργασίες στο αστικό σύστημα διεκδικεί και η ναζιστική Χρυσή Αυγή. Ο αρχηγός της, Ν. Μιχαλολιάκος, την περασμένη Πέμπτη μιλώντας στη Βουλή ανάφερε ότι «η προπαγάνδα της ΝΔ σχετικά με τον εκλογικό νόμο προσπαθεί να παγιδέψει τη Χρυσή Αυγή. Και θέλει να πει ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι αν αποφασίσουμε να ψηφίσουμε τον εκλογικό νόμο, είμαστε "ουρά" του ΣΥΡΙΖΑ. Και ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του λέει ότι αν δεν ψηφίσουμε τον εκλογικό νόμο, είμαστε "ουρά" της ΝΔ. Δεν είμαστε ούτε με τον έναν, ούτε με τον άλλον. (...)θα αποφασίσουμε ό,τι αποφασίσουμε όταν έρθει η ώρα. Και θα είμαστε είτε το θέλετε είτε όχι - προς άπαντες απευθύνεται αυτό - οι ρυθμιστές για το τι θα γίνει». Να σημειωθεί εδώ ότι ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε: «Στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι. Δεν έχουμε μιλήσει με τη ΧΑ. (...) η Βουλή λειτουργεί με 300. (...) Αυτό που σας λέω δεν αποτελεί πρόσκληση προς τη Χρυσή Αυγή. Αλλά επειδή ο εκλογικός νόμος είναι ένα κορυφαίο ζήτημα (...) περιμένουμε να δούμε τι θα πει και η Χρυσή Αυγή»...

Πάντως, το κύριο για το λαό είναι πως ο όποιος εκλογικός νόμος στο πλαίσιο του σάπιου συστήματος, δεν μπορεί να φέρει και φιλολαϊκή διακυβέρνηση.


Α. Ζ.

Εκδηλώσεις Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ
Στην Αττική

-- Την Τρίτη 5/7, στις 8 μ.μ., στο Ιλιον στην πλατεία Ρίμινι θα μιλήσει η Σταυρούλα Τσίτσου, Γραμματέας της ΤΕ Δυτικού Τομέα.

-- Την Κυριακή 10/7, στις 7.30 μ.μ. στην Παιανία, στην πλατεία Παλαιού Δημαρχείου Γλυκών Νερών (επί της λεωφ. Λαυρίου) θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Στη Δυτική Ελλάδα

Σήμερα, Κυριακή

-- Η ΚΟΒ Πόλης Αιγίου οργανώνει ομιλία στην Τέμενη, στο καφενείο «Παπουτσή», στις 11 π.μ., με ομιλήτρια την Ειρήνη Ακαρέπη, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

Αύριο, Δευτέρα

-- Η ΚΟΒ Πόλης Αιγίου οργανώνει ομιλία στο Αίγιο, στην πλατεία Δεξαμενής, στις 7.30 μ.μ., με ομιλήτρια την Ειρήνη Ακαρέπη.

Την Τρίτη 5/7

-- Η ΚΟΒ Εργαζομένων Δήμου Πάτρας οργανώνει ομιλία στην Ξερόλακκα, στις 11 π.μ., με ομιλητή τον Γιάννη Τόλη, μέλος του ΓΠ Δυτικής Ελλάδας.

ΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμούν τον ΔΣΕ στη Σπανούρα Κοτύλης

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους μαχητές και τις μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στη Σπανούρα Κοτύλης στο Γράμμο, την Τρίτη 5/7, στις 12.30 το μεσημέρι.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Βασιλική Χαραμοπούλου, Γραμματέας της ΤΕ Καστοριάς του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι στις 2 μ.μ. στην πλατεία του χωριού Νέα Κοτύλη.

ΤΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τους αλύγιστους στις Φυλακές της Αίγινας

Η ΤΟ Πειραιά του ΚΚΕ διοργανώνει την Κυριακή 10/7, στις Φυλακές της Αίγινας, εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους εκατοντάδες κομμουνιστές και λαϊκούς αγωνιστές που κρατήθηκαν και βασανίστηκαν εκεί.

Στις 10.30 π.μ., έξω από το κτίριο των φυλακών, θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία προς το κοινοτάφιο, ενώ όσοι επιθυμούν θα ξεναγηθούν στο χώρο των φυλακών.

Το ραντεβού έχει δοθεί για τις 8.30 π.μ. στο λιμάνι του Πειραιά.

Εκθεση βιβλίου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Με στόχο την πλατιά διάδοση του μαρξιστικού - λενινιστικού βιβλίου, των πολιτικών και λογοτεχνικών εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής», η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει έκθεση βιβλίου στον 1ο όροφο των γραφείων της (Κοτοπούλη & Βερανζέρου, Ομόνοια).

Η έκθεση θα λειτουργήσει από την Τρίτη 5/7 μέχρι την Τετάρτη 13/7.

Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 5.30 - 8.30 μ.μ., Σαββατοκύριακο: 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5.30 - 8.30 μ.μ.

Βιβλιοπαρουσίαση

Την Τετάρτη 6/7, στις 8.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΘΕΟΓΝΙΣ», στην κεντρική πλατεία Μεγάρων, η ΚΟΒ Μεγάρων της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης με τα ντοκουμέντα της Διημερίδας της ΚΕ του ΚΚΕ, με τίτλο «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ».

Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ