ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ
«Επιτυχίες μέσα από άθλιες συνθήκες προετοιμασίας»

Με αφορμή τις δύο νέες διεθνείς επιτυχίες στον Υγρό Στίβο, το χάλκινο μετάλλιο της Εθνικής ανδρών στο πόλο στο Παγκόσμιο Λιγκ και το αντίστοιχο του ντουέτου νεανίδων της συγχρονισμένης κολύμβησης στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, η Κολυμβητική Ομοσπονδία διοργάνωσε χτες συνέντευξη Τύπου. Σε αυτήν, πέραν της αναφοράς στις δυο επιτυχίες, καυτηριάστηκαν από αθλητές και αρμοδίους της ΚΟΕ οι δύσκολες συνθήκες κάτω απ' τις οποίες προετοιμάζονται οι αθλητές για να φέρουν αυτές τις επιτυχίες.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δ. Διαθεσόπουλος, στην ομιλία του, αφού αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες των δυο επιτυχιών, έκανε ειδική αναφορά στις δυσκολίες που υπάρχουν σήμερα για την προετοιμασία των αθλητών. Οπως είπε, δεν υπάρχει σήμερα καμιά βοήθεια απ' την πολιτεία, παρά τις περσινές υποσχέσεις του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, για μια αξιόλογη ολυμπιακή προετοιμασία. Οπως είπε χαρακτηριστικά, ο λόγος της συγκεκριμένης συνέντευξης Τύπου «είναι διεκδικητικός» προς τους αρμόδιους. Από την πλευρά του, αποκάλυψε τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν σε σημαντικά ζητήματα όπως το οικονομικό («είμαστε στεγνοί από λεφτά» ήταν η φράση του), αλλά και η άθλια κατάσταση των εγκαταστάσεων.

«Ψάχνουμε πισίνα για προπόνηση»

Στις άθλιες συνθήκες κάτω απ' τις οποίες οι αθλητές προσπαθούν να προετοιμαστούν, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και ο τεχνικός της Εθνικής ανδρών, ο οποίος δήλωσε τον εκνευρισμό του για τα όσα βρήκε μπροστά της η ομάδα στην επιστροφή της απ' την Κίνα και τους αγώνες του Παγκόσμιου Λιγκ. Ο Ελληνας τεχνικός έκανε λόγο για τις «πλέον άσχημες συνθήκες» απ' την εποχή που ακόμα ο ίδιος ήταν παίκτης, εστιάζοντας στο γεγονός ότι στην προσπάθεια της ομάδας να προπονηθεί στην πισίνα του Ζαππείου, βρήκε «πιο βρώμικα νερά απ' ό,τι και του λιμανιού του Πειραιά», όπως αποκάλυψε. Παράλληλα, καυτηρίασε και το γεγονός της μόνιμης έδρας. «Σήμερα θα πάμε στον Αγιο Κοσμά, αύριο ποιος ξέρει πού. Παρ' όλα αυτά συνεχίζουμε τη δουλειά. Θέλω να προασπίσω κάποια πράγματα για τους αθλητές μου. Ζητάμε πολλά πράγματα από αυτούς, αλλά πρέπει κάποια πράγματα να είναι δεδομένα και να τους τα παρέχουμε. Κάποιοι κρύβονται πίσω από το δάχτυλο της οικονομικής κρίσης και έχουν ισοπεδώσει τα πάντα στο βωμό της. Εχουμε προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες από πέρσι στις 9 Αυγούστου και ψάχνουμε πισίνα για να κάνουμε προπόνηση» τόνισε ο Θοδωρής Βλάχος.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της προπονήτριας συγχρονισμένης κολύμβησης Μαρίας Θηβαίου, η οποία μίλησε για «αιώνιο» πρόβλημα στο αγώνισμα την έλλειψη χώρου προπόνησης, αποκαλύπτοντας πως κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της ομάδας υπήρξαν αρκετοί τραυματισμοί λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας στο νερό, στις πισίνες όπου υποχρεώθηκε η ομάδα να προπονηθεί. Χτες, αργά το απόγευμα, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού απάντησε στα όσα υποστήριξε ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος, τονίζοντας ότι η ΚΟΕ ουδέποτε έχει ζητήσει να χρησιμοποιήσει το ΟΑΚΑ για τις προπονήσεις της Εθνικής ομάδας πόλο των ανδρών.

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ
Αγώνας ... δρόμου για διόρθωση

Στη διόρθωση των αδυναμιών που αναδείχθηκαν από την ήττα στο φιλικό παιχνίδι με τη Σερβία με 91 - 76 στο Βελιγράδι αναμένεται να δοθεί το μεγαλύτερο βάρος κατά τις τελευταίες μέρες της προετοιμασίας της Εθνικής ανδρών λίγο πριν τη συμμετοχή της στο προολυμπιακό τουρνουά του Τορίνο, όπου θα κριθεί μια θέση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μετά τα δυο επιτυχημένα τεστ κόντρα στην Τουρκία, η ουσιαστική πρόβα τζενεράλε της Εθνικής, πριν την έναρξη του προολυμπιακού (4 - 10 Ιούλη), κόντρα στη Σερβία θεωρείται αποτυχημένη.

Και μπορεί δικαιολογίες να υπάρχουν, όπως η ξαφνική απουσία του Κώστα Κουφού λόγω γαστρεντερίτιδας, οι ενοχλήσεις που συνεχίζονται για τον Κώστα Σλούκα ή ακόμα και η μόλις πρώτη εμφάνιση του Στράτου Περπέρογλου (άρτι αφιχθείς στην αποστολή), ωστόσο αυτά δεν κρύβουν τα σημεία που χρειάζονται διόρθωση, όπως, για παράδειγμα, η βελτίωση της αμυντικής λειτουργίας και ο καλύτερος έλεγχος των ριμπάουντ. Από την άλλη, ο αγώνας κόντρα στους Σέρβους φανέρωσε και την έλλειψη λύσεων στις θέσεις των γκαρντ, κάτι που έχει τον δικό του αντίκτυπο τόσο στο επιθετικό κομμάτι (λείπουν τα περιφερειακά σουτ) όσο και στο αμυντικό με προβλήματα στον έλεγχο της αντίπαλης κυκλοφορίας. Οπως και να έχει, πάντως, όπως τόνισε και ο ομοσπονδιακός τεχνικός Φώτης Κατσικάρης, τα φιλικά γίνονται προκειμένου να υπάρχουν διορθώσεις, τονίζοντας πως η Εθνική είχε την ανάγκη ενός τόσο δυνατού τεστ όπως αυτό κόντρα στη Σερβία λίγο πριν μπει στη μάχη της διεκδίκησης ενός εισιτηρίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΣΤΙΒΟΣ
Η αποστολή για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα

Με αρκετά μέλη της να συγκεντρώνουν αρκετές ελπίδες διάκρισης και κάποια άλλα να έχουν την ευκαιρία για ένα γερό τεστ δυνάμεων, ενόψει της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ανακοινώθηκε χτες η ελληνική αποστολή που θα μετάσχει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Αμστερνταμ, που αρχίζει την άλλη βδομάδα (6 Ιούλη). Η ελληνική ομάδα αποτελείται από 35 μέλη (15 άνδρες - 20 γυναίκες) και θεωρείται από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών.

Τα... βαριά χαρτιά της ομάδας αποτελούν οι συμμετοχές στο επί κοντώ, με το «παρών» να δίνουν οι Κατερίνα Στεφανίδη και Νικόλ Κυριακοπούλου, καθώς και ο Κώστας Φιλιππίδης. Από εκεί και πέρα, ξεχωρίζουν η Βούλα Παπαχρήστου στο τριπλούν, ο Λυκούργος Τσάκωνας στα 200 μ., ο Κώστας Μπανιώτης στο ύψος και ο Κώστας Δουβαλίδης στα 110 μ. εμπ. Εκτός αυτών, όμως, στην ομάδα μετέχουν και αρκετοί νεαροί νέοι αθλητές/τριες, οι οποίοι θα ριχτούν και αυτοί στη μάχη της διάκρισης. Μάλιστα, 15 από αυτούς θα κάνουν το ντεμπούτο τους σε συμμετοχές σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

ΑΝΔΡΕΣ: Λυκούργος Τσάκωνας (200 μ.), Κώστας Δουβαλίδης (110 μ. εμπ.), Κώστας Γκελαούζος (ημιμαραθώνιος), Κώστας Μπανιώτης (ύψος), Κώστας Φιλιππίδης (επί κοντώ), Δημήτρης Πατσουκάης (επί κοντώ), Νίκος Καψής (μήκος), Γιώργος Τσάκωνας (μήκος), Μιχάλης Μερτζανίδης (μήκος), Δημήτρης Τσιάμης (τριπλούν), Δημήτρης Μπαλταδούρος (τριπλούν), Νίκος Σκαρβέλης (σφαιροβολία), Μιχάλης Αναστασάκης (σφυροβολία), Γιάννης Κυριαζής (ακοντισμός), Παρασκευάς Μπατζάβαλης (ακοντισμός).

ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Μαρία Μπελιμπασάκη (200 μ.), Ειρήνη Βασιλείου (400 μ.), Αννα Βασιλείου (400 μ.), Αναστασία Μαρινάκου (1.500 μ.), Ειρήνη Πάππας (10.000 μ/5.000 μ.), Ουρανία Ρεμπούλη (ημιμαραθώνιος), Ελισάβετ Πεσιρίδου (100μ. εμπ.), Κατερίνα Στεφανίδη (επί κοντώ), Νικόλ Κυριακοπούλου (επί κοντώ), Χάιδω Αλεξούλη (μήκος), Ευθυμία Κολοκυθά (μήκος), Βούλα Παπαχρήστου (τριπλούν), Σταματία Σκαρβέλη (σφαιροβολία), Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου (δισκοβολία), Σοφία Υφαντίδου (7αθλο).

ΠΟΛΩΝΙΑ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Πρεμιέρα προημιτελικών με κόντρα αουτσάιντερ

Mε το ντέρμπι ανάμεσα σε δυο βασικά αουτσάιντερ της φετινής διοργάνωσης, το οποίο θα διεξαχθεί σήμερα στο Βελοντρόμ της Μασσαλίας (22.00 ΕΡΤ), ανοίγει η αυλαία της προημιτελικής φάσης στο EURO της Γαλλίας. Από τη μια οι Πορτογάλοι του Φερνάντο Σάντος, που μπορεί ακόμα να μην έχουν πείσει με την απόδοσή τους, ωστόσο με πιστή εφαρμογή της συνταγής του τεχνικού τους ήδη φιγουράρουν στην οκτάδα, και από την άλλη οι πολλά υποσχόμενοι - με βάση την εικόνα τους μέχρι τώρα - Πολωνοί του Λεβαντόφσκι, θα διεκδικήσουν το πρώτο εισιτήριο για την τετράδα. Αν και φαβορί της αναμέτρησης θεωρούνται οι Πορτογάλοι, το παιχνίδι φαντάζει λεπτών ισορροπιών με μοιρασμένα προγνωστικά.

Με βάση την εικόνα των δυο αντιπάλων μέχρι τώρα, αναμένεται να δώσουν το μεγαλύτερο βάρος στην ανασταλτική λειτουργία, αφού πρώτο μέλημα και των δυο είναι το μηδέν παθητικό.

Η Πορτογαλία μετά τον αποκλεισμό της Κροατίας δείχνει να έχει πάρει τα πάνω της ψυχολογικά, ενώ οι αλλαγές σε πρόσωπα και σχήμα που πραγματοποίησε ο Φερνάντο Σάντος βγήκαν, αποδεικνύοντας ότι η ομάδα διαθέτει το βάθος ώστε να εμφανίζεται έτοιμη κάθε φορά ανάλογα με την περίσταση. Από την άλλη οι Πολωνοί διαθέτουν τη δεύτερη καλύτερη άμυνα του τουρνουά, με μόλις 1 γκολ παθητικό μέχρι τώρα, έχουν ένα συμπαγές σύνολο, ωστόσο η έλλειψη βάθους στο ρόστερ έχει οδηγήσει σε σημάδια κούρασης. Τα τελευταία φάνηκαν χαρακτηριστικά στο τελευταίο 20λεπτο του αγώνα με την Ελβετία.

ΙΤΑΛΙΑ
Τη... λαβώνουν οι απουσίες

Την ώρα που, παρά την επιτυχία κόντρα στην Ισπανία, το πρόγραμμα συνεχίζει να είναι βουνό για την Ιταλία, αφού το Σάββατο καλείται να δώσει ένα ακόμη ντέρμπι αντιμετωπίζοντας τη Γερμανία για τα προημιτελικά, οι πονοκέφαλοι συνεχώς αυξάνονται για τον τεχνικό των «Ατζούρι», Αντόνιο Κόντε. Εχουν να κάνουν με τις απουσίες βασικών στελεχών, οι οποίες αλλάζουν άρδην τα όποια πλάνα του Ιταλού τεχνικού. Ετσι, εκτός του Τιάγκο Μότα που θα είναι απών λόγω τιμωρίας καρτών, όπως δείχνουν τα πράγματα και ο Καντρέβα, που έλειψε από τον αγώνα με την Ισπανία λόγω τραυματισμού, θα απουσιάσει και από την αναμέτρηση με τους Γερμανούς. Την ίδια ώρα, όπως διαπιστώθηκε χτες από το ιατρικό επιτελείο, εξαιρετικά αμφίβολος είναι και ο Ντε Ρόσι, που αισθάνεται αρκετές ενοχλήσεις.

ΟΠΑΔΟΙ
Ενδοαγγλικό... ξύλο

Μετά το αρκετό ξύλο με τους Ρώσους και αφού αυτοί έφυγαν, οι Αγγλοι οπαδοί είπαν να συνεχίσουν την... παράσταση μόνοι τους. Και μπορεί αυτήν τη φορά να μην είχαν κάποιον αντίπαλο, ωστόσο ο αποκλεισμός της Εθνικής τους από την Ισλανδία ήταν μια ...καλή αφορμή να πλακωθούν μόνοι τους. Μετά το τέλος του αγώνα, η fan zone της Νίκαιας μετατράπηκε σε ρινγκ, όταν Αγγλοι άρχισαν να παίζουν ξύλο μεταξύ τους και να δίνουν μάχες σώμα με σώμα.

FIBA - EUROCUP
Στους ομίλους απευθείας ΠΑΟΚ, Αρης

Μετά τον Αρη, όπως ανακοινώθηκε επίσημα χτες, και ο ΠΑΟΚ θα μετέχει απευθείας στους ομίλους του νεοσύστατου Champions League της FIBA, που θα κάνει πρεμιέρα τη νέα αγωνιστική σεζόν στα δρώμενα των διασυλλογικών διοργανώσεων της Ευρώπης. Από χτες, μάλιστα, τα σχέδια της παγκόσμιας συνομοσπονδίας μπάσκετ για τη διοργάνωση έλαβαν «σάρκα και οστά» με την επίσημη ανακοίνωση του «χάρτη της διοργάνωσης», ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε ότι η κλήρωση των αγώνων θα γίνει στις 21 Ιούλη. Στη μάχη για την κατάκτηση του τροπαίου θα «ριχτούν» 48 ομάδες από 31 διαφορετικά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, μεταξύ των οποίων 17 πρωταθλητές στη χώρα τους. Οι μισές ομάδες (24) θα βρίσκονται απευθείας στη regular season, ενώ οι υπόλοιπες οκτώ (8) θέσεις θα καλυφθούν μέσω προκριματικών γύρων. Τη μερίδα του λέοντος σε ό,τι αφορά την απευθείας συμμετοχή στη διοργάνωση πήρε η Γαλλία (με 4 ομάδες), ενώ ακολούθησαν η Ιταλία, η Γερμανία, η Ελλάδα και η Τουρκία (με 2). Παρόντες θα είναι, επίσης, οι πρωταθλητές του Βελγίου, της Τσεχίας και του Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι από ελληνικής πλευράς, η 3η του πρωταθλήματος ΑΕΚ προτίμησε τη συμμετοχή στο Eurocup της Ευρωλίγκας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ