ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΕΣΠΑ 2014 - 2020
Μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί στο «ψάξιμο» ανάθεσης έργων

Το ενδεχόμενο για προσωρινό πάγωμα των πληρωμών από τις ενισχύσεις του ΕΣΠΑ και άλλων ταμείων της ΕΕ προς τους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους προαναγγέλλεται με έγγραφο των υπηρεσιών της ΕΕ, που «διέρρευσε» χτες μέσω του δικτύου «New Europe». Το ζήτημα συνδέεται άμεσα με τη διερεύνηση υποθέσεων που αφορούν σε ανάθεση δημόσιων έργων και υποδομών της περιόδου 1989 - 2015.

Μάλιστα, σε πρόσφατο πολυνόμο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΖΑ - ΑΝΕΛ υπάρχει και «φωτογραφική» διάταξη, με την οποία προβλέπονται διαγραφές τυχόν μελλοντικών προστίμων που θα επιβληθούν στους εμπλεκόμενους επιχειρηματικούς ομίλους. Από την πλευρά της, η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ξεκινήσει αυτεπάγγελτη έρευνα που αφορά την ανάθεση έργων, όπως «κατασκευής μεγάλων οδικών αξόνων, έργα Μετρό, Προαστιακού και σιδηροδρομικών γραμμών / σταθμών, έργα που δημοπρατήθηκαν με το σύστημα της παραχώρησης και έργα μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ)». Στην υπόθεση αυτή κατονομάζονται οι: ΕΛΛΑΚΤΩΡ, J&P ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΕΓΕΚ, ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ και INTRACOM. Επιπλέον, αναφέρει ότι συνεννοήσεις για το μοίρασμα των κρατικών διαγωνισμών είχαν και μονοπώλια, όπως VINCI, HOCHTIEF και SIEMENS.

Σύμφωνα με το έγγραφο που διέρρευσε και το οποίο φέρει την υπογραφή του γενικού διευθυντή Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ, Γ. Ντεφάα, «οι περαιτέρω αξιώσεις πληρωμών δεν θα εξεταστούν, εκτός και αν υπάρχει βεβαιότητα σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πιστοποιημένων δαπανών». Οπως αναφέρεται, οι ελληνικές αρχές (Επιτροπή Ανταγωνισμού) έχουν ήδη εντοπίσει συμπράξεις όλων των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών (ελληνικών και ξένων) που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ενώ τονίζεται πως ορισμένα από αυτά τα έργα, σίγουρα θα έχουν συγχρηματοδοτηθεί από τα ταμεία της ΕΕ.

Βέβαια, ο χρόνος της διαρροής φαίνεται να συνδέεται και με την επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, στην Ελλάδα.

«Καθησυχαστική» η συγκυβέρνηση

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομίας σε ανακοίνωσή του διευκρινίζει πως «η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκεται σε εξέλιξη και το πόρισμά της αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα». Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνεται ότι «οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρακολουθούν το θέμα και θα προβούν σε όλες τις διορθωτικές κινήσεις που απαιτούνται και προβλέπονται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σε σχέση με τις υπό έρευνα συμβάσεις».

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 - 2020 «συνεχίζονται απρόσκοπτα βάσει των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ
Σταθερή η κρατική ενίσχυση των ιδιωτών

Δόθηκε στη δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) υπό τον τίτλο «Νέο καθεστώς στήριξης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης». Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, σκοπός του νομοσχεδίου είναι «η ανάπτυξη ενός νέου καθεστώτος στήριξης», σύμφωνου με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της Ενέργειας της ΕΕ. Επίσης, όπως αναφέρει, επιδίωξη είναι «η βέλτιστη αξιοποίηση του εγχώριου δυναμικού ηλεκτροπαραγωγής» από ΑΠΕ, με τη βασική κατεύθυνση επιδότησης των ιδιωτών παραγωγών με ζεστό χρήμα, το οποίο εντέλει επιβαρύνει τα λαϊκά νοικοκυριά. Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 27 Ιούνη 2016 και ώρα 14.00.

«Εφυγε» η Χρυσούλα Παπαλαζαρίδη - Λεβέντη

Με την παρουσία συντρόφων της από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, συγγενών και φίλων, κηδεύτηκε προχτές Δευτέρα στη Λάρισα η συντρόφισσα Χρυσούλα Παπαλαζαρίδη - Λεβέντη. Ηταν μία από τις χιλιάδες ατρόμητες μαχήτριες του λαού που αναμετρήθηκαν με τον ταξικό αντίπαλο έχοντας το όπλο στο χέρι.

Γεννήθηκε στις 6 Απρίλη του 1928 στο Δομιρό Σερρών. Στον ανθό της νιότης της, όπως και χιλιάδες άλλα κοριτσόπουλα απ' όλη την Ελλάδα, εντάχθηκε στον ΔΣΕ και πολέμησε για μια Ελλάδα λεύτερη και ανεξάρτητη, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Συμμετείχε σε πολλές μάχες στο Γράμμο και στο Βίτσι.

Με την υποχώρηση του ΔΣΕ, κατέφυγε ως πολιτικός πρόσφυγας στη φιλόξενη Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Τσεχοσλοβακίας, όπου έζησε τα αγαθά του σοσιαλισμού, ενώ δούλεψε στην εκεί Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ. Το 1987 επαναπατρίστηκε κι έμεινε στη Λάρισα, όπου, μαζί με τον αείμνηστο σύζυγό της Δημοσθένη Λεβέντη, βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Σε όλη της τη ζωή παρέμεινε μαχήτρια για τα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, μέλος του ΚΚΕ μέχρι που έκλεισε, για πάντα, τα μάτια της.

Στον επικήδειο που, εκ μέρους της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ, εκφώνησε ο Γ. Παντελίδης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος, ανάμεσα στα άλλα τόνισε: «Η συντρόφισσα Χρυσούλα ανήκει στη γενιά των κομμουνιστών, των αλύγιστων της ταξικής πάλης που, με τη ζωή και τη δράση τους, θα εμπνέουν, πάντα, τις νεότερες γενιές. Αφήνει παρακαταθήκη το παράδειγμα της αγωνιστικής διαδρομής στο δύσκολο αγώνα μας.

Συντρόφισσα Χρυσούλα, το Κόμμα σου, το ΚΚΕ, θα στέκει πάντα ακλόνητο. Είναι χιλιάδες αυτοί που συνεχίζουν το έργο σου. Η σπορά που κι εσύ έριξες φουντώνει και καρπίζει. Οι ιδέες μας είναι παντοδύναμες κι ανίκητες. Καλό σου ταξίδι...».

Πολυετής βίζα για Ρώσους τουρίστες

Την έκδοση θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων τριετούς και πενταετούς διάρκειας για τους Ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα ανακοίνωσε χτες από τη Μόσχα η αν. υπουργός Τουρισμού, Ελ. Κουντουρά, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την υφυπουργό Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας αρμόδια για τον τουρισμό, Αλα Μανίλοβα. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η Ελληνίδα υπουργός, μιλώντας σχετικά με τις αυξημένες απαιτήσεις του νέου συστήματος βιομετρικών στοιχείων, είπε πως έχουν πλήρως ξεπεραστεί οι αρχικές δυσκολίες και κατόπιν των ενεργειών του υπουργείου Εξωτερικών, οι διαδικασίες της έκδοσης πραγματοποιούνται με ταχείς ρυθμούς, καλύπτοντας την αυξημένη ζήτηση της ρωσικής αγοράς. Η Ρωσίδα ομόλογός της χαρακτήρισε την Ελλάδα κορυφαίο προορισμό για τους Ρώσους το 2016.

ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ
Μείωση ελλείμματος τον Απρίλη

Μειωμένο κατά 216 εκατ. ευρώ ήταν το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Απρίλη του 2016 σε σχέση με τον Απρίλη του προηγούμενου έτους και διαμορφώθηκε στα 822 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χτες η Τράπεζα της Ελλάδας. Το έλλειμμα ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε κατά 276 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με εκείνο του ίδιου μήνα του 2015, αποκλειστικά λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 307 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της πτώσης των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 316 εκατ. ευρώ, από 669 εκατ. ευρώ τον Απρίλη του 2015. Οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 7% και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών μειώθηκαν κατά 3,5%. Τέλος, το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών εμφάνισε αυξημένο πλεόνασμα έναντι εκείνου του ίδιου μήνα του 2015.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Σήμερα η εκδήλωση τιμής για τον Αρη Βελουχιώτη

Εκδήλωση τιμής για τη μεγάλη μορφή του ΕΑΜικού αγώνα 1940 - 1944, Αρη Βελουχιώτη, διοργανώνει το Παράρτημα Αγίων Αναργύρων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, σήμερα Τετάρτη, στις 8 το βράδυ. Η εκδήλωση θα γίνει στην πλατεία Ανάκασας, με ομιλητή τον Βασίλη Μάρα, πρόεδρο του Παραρτήματος, ενώ θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Κατάθεση Βγενόπουλου για αρχειοθετημένη υπόθεση

Εγγραφη, ανωμοτί (σ.σ. χωρίς όρκο) κατάθεση παρέδωσε, χτες, στη 10η ειδική ανακρίτρια ο επιχειρηματίας Α. Βγενόπουλος για σκέλος της υπόθεσης της Λαϊκής Τράπεζας, στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής των κυπριακών αρχών. Η παρουσία του στο ανακριτικό γραφείο κράτησε λίγα λεπτά και μάλιστα η αποχώρησή του συνοδεύτηκε από το σχόλιό του «άνθρακες ο θησαυρός».

Εκδήλωση στην Πτολεμαΐδα

Εκδήλωση με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει η ΤΕ Υπαίθρου Κοζάνης του ΚΚΕ στο Δημαρχείο Πτολεμαΐδας, αύριο, Πέμπτη, στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον Αντώνη Τσάκωνα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Αντίδραση δικαστών για Πολάκη

Την αντίδραση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προκάλεσε αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη, ότι μέρος των δικαστών είναι στο παραδικαστικό κύκλωμα.

Σε ομιλία του στο Περιστέρι, την Πέμπτη 16 Ιούνη, ανέφερε πως «υπάρχει ένα μεγάλο θέμα με τη δικαιοσύνη. Ενα πολύ μεγάλο μέρος των δικαστών - και πρέπει να μπει νέο αίμα σε αυτό το σώμα - ένα πολύ μεγάλο μέρος των δικαστών, για να το πω κομψά, έχει δεσμεύσεις ή τέλος πάντων να το πω λιγότερο κομψά, είναι στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρελθόντος ή του παρόντος».

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων χαρακτηρίζει απαράδεκτες και συκοφαντικές τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού και ζητά να παρέμβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος.

Βιβλιοπαρουσίαση

-- Στο πλαίσιο των γιορτασμών για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, οι ΚΟΒ Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και Γενικού Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» του ΚΚΕ καθώς και οι ΟΒ Ιατρικής και ΟΒ ΣΕΥΠ της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση σήμερα, Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, για την παρουσίαση του βιβλίου του Νώντα Σακελλαρίου «Το Υγειονομικό του ΔΣΕ». Θα μιλήσει η Χάρις Λαμπαδά, ειδικευόμενη παιδιατρικής ΠΓΝΙ, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ.

Συλλυπητήρια στον σ. Γιάννη Βήττα

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στον σ. Γιάννη Βήττα, Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του Κόμματος, για την απώλεια του πατέρα του, Χρήστου.

ΧΑΪΔΑΡΙ
Πολιτιστική εκδήλωση για το Μάη του '36

Αύριο, Πέμπτη, στις 8.30 μ.μ., στο ανοιχτό θέατρο του ΚΕΒΟΠ στο Χαϊδάρι, η ΤΟ Νοτιοδυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτιστική εκδήλωση για το Μάη του '36.

Το μουσικό συγκρότημα της ΤΟ Δυτικών Συνοικιών θα παρουσιάσει μουσικοθεατρική παράσταση, αφιερωμένη στα 80 χρόνια από τη δημιουργία του «Επιτάφιου» του Γ. Ρίτσου.

Στο χώρο θα υπάρχει, επίσης, έκθεση αρχειακού υλικού από το Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο «Πρώτα βήματα - πρώτες μάχες (1870 - 1935)».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ