Τετάρτη 22 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΕΣΠΑ 2014 - 2020
Μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί στο «ψάξιμο» ανάθεσης έργων

Το ενδεχόμενο για προσωρινό πάγωμα των πληρωμών από τις ενισχύσεις του ΕΣΠΑ και άλλων ταμείων της ΕΕ προς τους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους προαναγγέλλεται με έγγραφο των υπηρεσιών της ΕΕ, που «διέρρευσε» χτες μέσω του δικτύου «New Europe». Το ζήτημα συνδέεται άμεσα με τη διερεύνηση υποθέσεων που αφορούν σε ανάθεση δημόσιων έργων και υποδομών της περιόδου 1989 - 2015.

Μάλιστα, σε πρόσφατο πολυνόμο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΖΑ - ΑΝΕΛ υπάρχει και «φωτογραφική» διάταξη, με την οποία προβλέπονται διαγραφές τυχόν μελλοντικών προστίμων που θα επιβληθούν στους εμπλεκόμενους επιχειρηματικούς ομίλους. Από την πλευρά της, η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ξεκινήσει αυτεπάγγελτη έρευνα που αφορά την ανάθεση έργων, όπως «κατασκευής μεγάλων οδικών αξόνων, έργα Μετρό, Προαστιακού και σιδηροδρομικών γραμμών / σταθμών, έργα που δημοπρατήθηκαν με το σύστημα της παραχώρησης και έργα μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ)». Στην υπόθεση αυτή κατονομάζονται οι: ΕΛΛΑΚΤΩΡ, J&P ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΕΓΕΚ, ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ και INTRACOM. Επιπλέον, αναφέρει ότι συνεννοήσεις για το μοίρασμα των κρατικών διαγωνισμών είχαν και μονοπώλια, όπως VINCI, HOCHTIEF και SIEMENS.

Σύμφωνα με το έγγραφο που διέρρευσε και το οποίο φέρει την υπογραφή του γενικού διευθυντή Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ, Γ. Ντεφάα, «οι περαιτέρω αξιώσεις πληρωμών δεν θα εξεταστούν, εκτός και αν υπάρχει βεβαιότητα σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πιστοποιημένων δαπανών». Οπως αναφέρεται, οι ελληνικές αρχές (Επιτροπή Ανταγωνισμού) έχουν ήδη εντοπίσει συμπράξεις όλων των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών (ελληνικών και ξένων) που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ενώ τονίζεται πως ορισμένα από αυτά τα έργα, σίγουρα θα έχουν συγχρηματοδοτηθεί από τα ταμεία της ΕΕ.

Βέβαια, ο χρόνος της διαρροής φαίνεται να συνδέεται και με την επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, στην Ελλάδα.

«Καθησυχαστική» η συγκυβέρνηση

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομίας σε ανακοίνωσή του διευκρινίζει πως «η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκεται σε εξέλιξη και το πόρισμά της αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα». Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνεται ότι «οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρακολουθούν το θέμα και θα προβούν σε όλες τις διορθωτικές κινήσεις που απαιτούνται και προβλέπονται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σε σχέση με τις υπό έρευνα συμβάσεις».

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 - 2020 «συνεχίζονται απρόσκοπτα βάσει των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμπληγάδες(2020-06-05 00:00:00.0)
Λαός κερνάει ...κεφάλαιο πίνει(2019-05-11 00:00:00.0)
Ολα για την «εξωστρέφεια»(2014-11-28 00:00:00.0)
Σύμφωνία «απρόσκοπτης πρόσβασης» των βιομηχάνων στις ερευνητικές υποδομές(2014-10-04 00:00:00.0)
Σύμφωνία «απρόσκοπτης πρόσβασης» των βιομηχάνων στις ερευνητικές υποδομές(2014-10-04 00:00:00.0)
Ενίσχυση πόρων για διπλασιασμό απορρόφησης(2010-12-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ