ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Η κυβέρνηση απειλεί ευθέως τους απεργούς

Θα χρησιμοποιηθεί «κάθε απαραίτητο μέσο» για την απρόσκοπτη διενέργεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ

Από μπλόκο των εργατών καθαριότητας σε χώρο περισυλλογής των απορριμμάτων έξω από το Παρίσι

Copyright 2016 The Associated

Από μπλόκο των εργατών καθαριότητας σε χώρο περισυλλογής των απορριμμάτων έξω από το Παρίσι
ΠΑΡΙΣΙ.--

Ευθείες απειλές κατά των απεργών και των χιλιάδων εργαζομένων που συνεχίζουν να αγωνίζονται για την απόσυρση του νόμου «Ελ Κομρί» και για δουλειά με δικαιώματα εξαπέλυσε και χτες η γαλλική κυβέρνηση, δηλώνοντας διά μέσου του Προέδρου της χώρας ότι «θα παρθούν όλα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για το καλωσόρισμα, τη μετακίνηση, την εξασφάλιση της διενέργειας των αγώνων (σ.σ. του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2016 που ξεκινούσε χτες βράδυ) σε συνθήκες απαιτούμενης ασφάλειας». Αν και ο Φρανσουά Ολάντ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας ότι «προς το παρόν, δεν έχουμε φτάσει στο σημείο» της επίταξης των απεργών, έκανε έκκληση στην «υπευθυνότητα του καθενός», στέλνοντας προειδοποίηση προς πάσα κατεύθυνση ότι όποιος δεν ασπαστεί τις «εθνικές προτεραιότητες» (σ.σ. δηλαδή της ντόπιας κυβέρνησης και αστικής τάξης) θα υποστεί και τις αντίστοιχες συνέπειες.

Αντίστοιχη ήταν και η παρέμβαση του πρωθυπουργού, Μανουέλ Βαλς, που δεν απέκλεισε «καμία υπόθεση» για τη διάνοιξη του δρόμου και τη μεταφορά των οπαδών στην περιοχή Σεν Ντενίς, όπου βρίσκεται το γνωστό «Σταντ ντε Φρανς» («Στάδιο της Γαλλίας»), όπου μέχρι και χτες ήταν προγραμματισμένη να γίνει η πρώτη αναμέτρηση του Πρωταθλήματος (μεταξύ των Εθνικών ομάδων Γαλλίας και Ρουμανίας).

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν το «σήμα» που έστειλαν όλα τα κυβερνητικά στελέχη, με τον υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, να μιλά από την Πέμπτη ακόμα για απεργία που συνεχίζεται «χωρίς κανένα νόημα», ενώ και η δήμαρχος Παρισιού, Ανί Ινταλγκό, υποστήριξε ότι «όλα τα σκουπίδια θα μαζευτούν... Εδώ, τώρα». Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων ανανέωσαν πάλι την απόφασή τους για απεργία, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Τρίτη, 14 Ιούνη, όταν και προγραμματίζεται πανεθνική μέρα δράσης στο Παρίσι κατά του νόμου «Ελ Κομρί».

Να σημειωθεί ότι, μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίζονταν και σε πολλά διυλιστήρια, με τη «Λε Μοντ» να μεταδίδει ότι «τρία από τα πέντε διυλιστήρια της "Τοτάλ" επηρεάζονται».

Στο μεγάλο λιμάνι της Χάβρης, στα βορειοανατολικά, περιοχή από όπου εξαρτάται η μεταφορά μεγάλου μέρους των καυσίμων που χρειάζεται η γαλλική οικονομία, προχτές έγινε νέα διαδήλωση στην οποία, σύμφωνα με τους διοργανωτές, συμμετείχαν 37.000 - 40.000 άτομα.

Σήμερα, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η 4ήμερη απεργία των πιλότων της «Air France», ενώ η απεργία συνεχίζεται σε σημαντικό βαθμό και στους σιδηροδρόμους (SNCF).

Εκτός από τη μεγάλη κινητοποίηση της 14ης Ιούνη, προετοιμάζεται κινητοποίηση και στις 23 Ιούνη, μέρα κατά την οποία το αντεργατικό έκτρωμα «Ελ Κομρί» θα συζητηθεί ξανά στη Γερουσία.

«Υπεύθυνες» δηλώσεις εντοπίζει ο Βαλς

Πάντως, ενδεικτικές του ρόλου που παίζουν οι περισσότερες συνδικαλιστικές ηγεσίες είναι οι νέες δηλώσεις του γγ της CGT (όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις του μεταλλαγμένου ΚΚ Γαλλίας) Φιλίπ Μαρτίνες, ο οποίος είπε πως «δεν είναι σίγουρος ότι το μπλοκάρισμα (της πρόσβασης) των φιλάθλων θα είναι η καλύτερη εικόνα που μπορούμε να δώσουμε για τη CGT», προσθέτοντας πως «η οργάνωση (σ.σ. η CGT) εύχεται το Euro να κυλήσει σαν μια αληθινή λαϊκή γιορτή στα στάδια όπως και στους τόπους συνάντησης των φιλάθλων». Είπε ακόμα ότι η ηγεσία της CGT θα άφηνε τους εργαζόμενους «να αποφασίσουν την επιστροφή στη δουλειά» ή όχι, επισημάνσεις, που φυσικά ο πρωθυπουργός Βαλς έσπευσε μετά να χαρακτηρίσει «υπεύθυνες».

Αλλωστε και η υπουργός Εργασίας, Μιριάμ Ελ Κομρί, κάλεσε τον Μαρτίνες σε συνάντηση στις 17 του Ιούνη. Τα δεδομένα αυτά καταγράφονται σε μια χώρα που συν τοις άλλοις βρίσκεται σε «πορτοκαλί συναγερμό», εξαιτίας της απειλής για «τρομοκρατικό χτύπημα», με χιλιάδες ακροβολισμένους πάνοπλους στρατιώτες και αστυνομικούς σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα και την κυβέρνηση να δηλώνει έτοιμη να στείλει παντού «σήμα» ακόμα και για κάθε «υποψία για επίθεση».

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΝ - ΡΩΣΙΑ
Κοινό σχέδιο ενάντια στους ισλαμιστές

ΔΑΜΑΣΚΟΣ-ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Την κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων με στόχο «όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις» που δρουν στη Συρία και τη διακοπή κάθε πολιτικής ή στρατιωτικής υποστήριξης, αποφάσισαν οι υπουργοί Αμυνας Συρίας, Ιράν και Ρωσίας στη διάρκεια τριμερούς Συνόδου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Τεχεράνη.

Ειδικότερα σε δηλώσεις του ο «οικοδεσπότης» της συνάντησης, Ιρανός υπουργός Αμυνας, στρατηγός Χοσεΐν Ντεγκχάν, δήλωσε πως ο ίδιος και οι άλλοι δύο ομόλογοί του είναι «αποφασισμένοι να δώσουν καθοριστική μάχη ενάντια σε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις». Τόνισε πως ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί «μπλοκάροντας ή εμποδίζοντας αυτές τις ομάδες να πάρουν πολιτική υποστήριξη, όπλα που θα τους βοηθήσουν να πραγματοποιήσουν ευρύτερες επιχειρήσεις». Το Γαλλικό Πρακτορείο, αναμεταδίδοντας τις δηλώσεις του Ιρανού υπουργού, σημείωσε πως η μάχη κατά της τρομοκρατίας στη Συρία θα δοθεί «στη βάση αμοιβαίου προγράμματος και συγκεκριμένων προτεραιοτήτων με συγκεκριμένο, συντονισμένο τρόπο».

«Το πρώτο βήμα προς την αποκατατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή είναι μία συνολική εκεχειρία και ανθρωπιστική βοήθεια» είπε ο Ιρανός υπουργός, συμπληρώνοντας ότι στην ίδια συνάντηση συζητήθηκε επιμέρους η υποστήριξη του συριακού στρατού.

Πριν από τη συνάντηση των τριών υπουργών, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας είχε σημειώσει σε ανακοίνωσή του ότι θα συζητούνταν «η λήψη μέτρων προτεραιότητας στην ενίσχυση της συνεργασίας των τριών υπουργείων Αμυνας στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου Νούσρα». Επίσης σημείωσε ότι μετά τη συνάντηση ο Ρώσος υπουργός Σεργκέι Σόιγκου θα πραγματοποιούσε ξεχωριστές,διμερείς συναντήσεις με το Σύρο ομόλογό του, στρατηγό Φαχντ Τζάσεμ ελ Φρέιτζ, και τον Ιρανό, στρατηγό Χ. Ντεχγκάν. Βεβαίως οι κινήσεις αυτές, ή παλιότερα και με το Ιράκ, που συνεργάζεται ταυτόχρονα και με τις ΗΠΑ, απορρέουν από τις επιδιώξεις των αστικών τάξεων να κερδίσουν θέσεις στο μοίρασμα του πλούτου και σφαιρών επιρροής σε μια κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή.

Τέλος, χτες για πρώτη φορά από το 2012 κατέφτασε στο προάστιο Νταράγια της συριακής πρωτεύουσας, Δαμασκού, ανθρωπιστική βοήθεια σε τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης για τουλάχιστον έναν μήνα, με τη μεσολάβηση της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου και του ΟΗΕ. Η βοήθεια αναμένεται να ανακουφίσει προσωρινά τους περίπου 4 με 8 χιλιάδες κατοίκους της Νταράγια που έχουν βασανιστεί και μαρτυρήσει από τις κακουχίες και τις ελλείψεις βασικών αγαθών στη διάρκεια του καταστροφικού πολέμου. Νωρίτερα, οι συριακές αρχές είχαν ανάψει «πράσινο φως» για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε άλλες 19 περιοχές της χώρας που τελούν υπό πολιορκία.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Κλειστά τα σύνορα του Ισραήλ για όλους τους Παλαιστίνιους...

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Την προσωρινή απαγόρευση της εισόδου όλων των Παλαιστινίων από τη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ έως το βράδυ της σημερινής μέρας ανακοίνωσε, χτες, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, με αφορμή την επίθεση που πραγματοποίησαν το βράδυ της Τετάρτης στο Τελ Αβίβ 2 νεαροί Παλαιστίνιοι με αποτέλεσμα το θάνατο 4 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 5.

Ο ίδιος σημείωσε ότι από την απαγόρευση εισόδου θα εξαιρεθούν μόνο περιπτώσεις ανθρωπιστικές ή ιατρικών λόγων και πως η άρση της απαγόρευσης θα γίνει πιθανώς μέχρι το βράδυ της Κυριακής, στο τέλος της εβραϊκής γιορτής Σαβουότ.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας εφαρμόζουν από χτες σε όλη την παλιά πόλη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ισχυρές ισραηλινές αστυνομικές δυνάμεις. Χιλιάδες αστυνομικοί ξεχύθηκαν για περιπολίες στους δρόμους της πόλης σε μία προσπάθεια να τρομοκρατήσουν τον αραβικό πληθυσμό και να αποτρέψουν «βίαια επεισόδια» μετά την προσευχή της Παρασκευής, που ήταν χτες η πρώτη από την έναρξη του Ραμαζανιού στις 6/6.

Νωρίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε την επίθεση στο Τελ Αβίβ, ενώ ο Μαρκ Τόνερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που είχε κάνει το ίδιο το προηγούμενο 48ωρο, κάλεσε τις ισραηλινές αρχές να είναι προσεκτικές στην αντίδρασή τους και να λάβουν υπόψη τις επιπτώσεις σε αθώους πολίτες. «Κατανοούμε την επιθυμία της ισραηλινής κυβέρνησης να προστατεύσει τους πολίτες της και υποστηρίζουμε σθεναρά αυτό της το δικαίωμα (...) Ελπίζουμε πως όποια μέτρα παρθούν θα συνυπολογίσουν τις επιπτώσεις στους Παλαιστίνιους που προσπαθούν να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Απέκλεισε κάθε διάλογο με το ΡΚΚ

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε (με το ΡΚΚ)», δήλωνε με νόημα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, απαντώντας σε «φήμες», σύμφωνα με τις οποίες δυνάμεις των Κούρδων ανταρτών ζητούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις.

Καταδικάζοντας τις τελευταίες επιθέσεις (σε Κωνσταντινούπολη και επαρχία Μαρντίν στα ανατολικά) που έγιναν μετά την έναρξη του Ραμαζανιού, ο Γιλντιρίμ μίλησε για «ποταπή οργάνωση», που «δεν αναγνωρίζει καμία ιερή αξία».

Πάντως, χτες, η οργάνωση «Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν» (που φέρεται να αποχώρησε από το ΡΚΚ τον περασμένο χειμώνα), ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της περασμένης Τρίτης που σκότωσε 11 άτομα στην Κωνσταντινούπολη. «Μόλις τώρα ξεκινήσαμε τον πόλεμο», σημειώνουν στο μήνυμά τους.

Επίσης, χτες, το PKK ανέλαβε την ευθύνη για την πόλη Μιντιάτ στην επαρχία Μαρντίν, με αποτέλεσμα το θάνατο τελικά 6 ανθρώπων.

  • Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 4 τραυματίστηκαν, όταν μια νταλίκα προσέκρουσε σε φορτηγό που μετέφερε εργάτες γης, σε έναν αυτοκινητόδρομο στην επαρχία Κόνια, κοντά στην πόλη Ερεγκλι. Μόλις τέσσερις μέρες πριν, 14 άνθρωποι (6 παιδιά) σκοτώθηκαν σε ένα ακόμη τροχαίο, όταν λεωφορείο που επέστρεφε από σχολική εκδρομή μεταφέροντας μαθητές, γονείς και δασκάλους ανατράπηκε και έπεσε σε κανάλι άρδευσης, στην επαρχία Οσμανίγε.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ