ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΑΣΔΑ
Μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης για τα προβλήματα του πάρκου «Α. Τρίτσης»

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της ΤΟ Δυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για τα εκρηκτικά προβλήματα του πάρκου «Α. Τρίτσης», αντιπροσωπεία του Κόμματος, αποτελούμενη από τον Χρ. Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή, τον Γ. Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Αττικής, την Σ. Τσίτσου, Γραμματέα της ΤΕ Δυτικών Συνοικιών και δημοτική σύμβουλο Ιλίου, και τον Θ. Σκολαρίκο, μέλος του Γραφείου της ΠΕ Δυτικής Αθήνας και δημοτικό σύμβουλο Αγίων Αναργύρων - Καματερού, συναντήθηκε χτες με την Εκτελεστική Επιτροπή του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ), που έχει την ευθύνη για τη λειτουργία του πάρκου από το Σεπτέμβρη του 2014.

Στη συνάντηση η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έθεσε το ζήτημα ότι η κατάσταση στο πάρκο είναι πλέον οριακή, ως αποτέλεσμα του διαχρονικού ελλείμματος κρατικής χρηματοδότησης και ότι πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα για την αναστροφή της κατάστασης.

Εκ μέρους του ΑΣΔΑ ο πρόεδρος, Α. Παχατουρίδης, και ο γγ. του Συνδέσμου, Θ. Αρβανίτης, είπαν ότι ο ΑΣΔΑ δεν έχει πάρει ούτε ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για το πάρκο, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις της κυβέρνησης και ότι ο Σύνδεσμος περιορίζεται σε πληρωμές παλαιότερων οφειλών στη ΔΕΗ για να μη διακοπεί η ηλεκτροδότηση του χώρου και σε άλλες μικρές παρεμβάσεις. Συμπλήρωσαν ότι τυπικά δεν έχουν παραλάβει το χώρο, καθώς εκκρεμούν η απογραφή της ακίνητης και κινητής περιουσίας του πάρκου και ο διαχειριστικός έλεγχος.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τόνισε ότι ο ΑΣΔΑ πρέπει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για άμεσες παρεμβάσεις ανακούφισης στο πάρκο και υπογράμμισε ότι και από τη συνάντηση αναδεικνύονται οι μεγάλες ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έχει αφήσει το πάρκο στην τύχη του.

Οι εξαγγελίες κυβερνητικών στελεχών για τη χρηματοδότησή του έμειναν κενό γράμμα και, πλέον, γίνεται ευθέως αναφορά σε λειτουργία με ίδια έσοδα. Επιβεβαιώνεται ότι βασική προϋπόθεση για να είναι το πάρκο στη διάθεση του λαού της περιοχής, για ελεύθερη και δωρεάν χρήση, είναι η κρατική χρηματοδότηση που θα είναι αποκλειστική, επαρκής και σταθερή. Επίσης, ευθύνες έχει και ο ΑΣΔΑ που πανηγύριζε για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του πάρκου, χωρίς να έχει διασφαλισθεί η κρατική χρηματοδότηση. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, σημείωσε η αντιπροσωπεία, το ΚΚΕ θα συνεχίσει να συμβάλλει στην οργάνωση της πάλης του λαού της περιοχής για την περιφρούρηση του πάρκου και θα αναδείξει το θέμα στη Βουλή, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και στα Δημοτικά Συμβούλια των όμορων δήμων.

Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που θα πάρει το επόμενο διάστημα το ΚΚΕ για το θέμα, ξεχωρίζει η συγκέντρωση που καλεί η ΤΟ Δυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής, την Πέμπτη 16 Ιούνη, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία των Αγίων Αναργύρων, με σύνθημα: «Το πάρκο Τρίτση είναι λαϊκή περιουσία - Κλειστό στα επιχειρηματικά συμφέροντα - ανοιχτό στο λαό!». Θα ακολουθήσει πορεία που θα καταλήξει στο πάρκο.

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τους παιδικούς σταθμούς

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση για τους παιδικούς σταθμούς
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση για τους παιδικούς σταθμούς
Τα σοβαρά προβλήματα στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς αναδεικνύει το ΚΚΕ με Ερώτησή του στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Στην Ερώτηση, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Χρήστος Κατσώτης και Σταύρος Τάσσος, σημειώνεται:

«Το πρόγραμμα ΕΣΠΑ "Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής", που υλοποιείται και αφορά στη χρηματοδότηση βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ) από κοινοτικά κονδύλια και εθνικούς πόρους, βρίσκεται "στον αέρα". Ο δε αρμόδιος υπουργός σε δημόσια αναφορά του πρόσφατα δήλωσε ότι τα εναπομείναντα κονδύλια του προγράμματος είναι μόλις 60 εκατ. ευρώ! Για δε τη φετινή χρονιά 2015-2016, δεν έχει ακόμα δοθεί ούτε μία δόση από το μέρος της εθνικής χρηματοδότησης του προγράμματος! Αυτή είναι η κατάσταση με το συγκεκριμένο πρόγραμμα και ενώ αυτό το διάστημα θα έπρεπε ήδη να έχουν λήξει οι κατευθύνσεις και οι οδηγίες, ώστε να ξεκινήσουν οι αιτήσεις των γονιών στις συγκεκριμένες δομές. Πρόγραμμα και διαδικασία αναγκαία, που δεν συμπληρώνει απλά τη λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών σήμερα, αλλά που δυστυχώς την καθορίζει ως μέγεθος όσον αφορά τη λειτουργία τους, το προσωπικό, τη χρηματοδότησή τους.

Δοθέντος ότι για τα 85.000 βρέφη και νήπια που μπήκαν για φέτος στο πρόγραμμα, προϋπολογίστηκαν 137,9 εκατ. από το κονδύλι του ΕΣΠΑ και 46,1 εκατ. από εθνικούς πόρους, γίνεται φανερό ότι οι εξελίξεις σε αυτό το κρίσιμο και ζωτικής σημασίας ζήτημα για την εργατική - λαϊκή οικογένεια, χιλιάδες βρέφη, νήπια και τους εργαζόμενους στις δομές θα είναι δραματικές, αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα χρηματοδότησής του.

Επίσης, συμπληρωματικά αναδεικνύεται ως κρίσιμο το ζήτημα πολλών εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, που ενώ έχουν κερδίσει πρωτόδικες αποφάσεις για τη μονιμοποίησή τους, οι δήμοι εξαναγκάζονται από το θεσμικό πλαίσιο σε εφέσεις εναντία τους. Στο Δήμο Ηρακλείου, για 35 εργαζομένους των δομών αυτών, ο Δήμος έχει προσφύγει στο Εφετείο, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η αγωνία των εργαζομένων και να κινδυνεύουν οι β/ν σταθμοί να μείνουν γυμνοί από προσωπικό. Με δεδομένο ότι οι πραγματικές ανάγκες του Δήμου Ηρακλείου σε παιδικούς σταθμούς δεν καλύπτονται καν από τους υφιστάμενους, καθώς με βάση και τις γεννήσεις, οι θέσεις στους β/ν σταθμούς είναι κατά πολύ λιγότερες από αυτές που χρειάζονται, μια τέτοια αρνητική εξέλιξη για τους εργαζόμενους θα οξύνει παραπέρα τα προβλήματα για νεαρά νοικοκυριά που προσβλέπουν και έχουν ανάγκη σε αυτές τις δομές».

Με αυτά τα δεδομένα, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό:

  • Πώς και με ποια μέτρα η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει τη συνέχιση του προγράμματος και πότε θα ξεκινήσει η υλοποίησή του.
  • Αν θα διευρύνει ως αναγκαία τη χρηματοδότηση των βρεφονηπιακών σταθμών από τον κρατικό προϋπολογισμό για το έτος 2016-2017.
  • Αν θα προχωρήσει στην πρόσληψη επιπλέον προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασιακή σχέση, ώστε να καλυφτούν οι πραγματικές ανάγκες.
  • Αν θα πάρει άμεσα μέτρα ώστε να λήξει η δικαστική οδύσσεια των 35 εργαζομένων του Δήμου Ηρακλείου και των υπολοίπων δήμων, ώστε να μονιμοποιηθούν άμεσα χωρίς όρους και προϋποθέσεις».
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Διεκδικεί προσλήψεις προσωπικού

Τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό στον τομέα Πρασίνου επισημαίνει σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή Πάτρας, υπογραμμίζοντας ότι διεκδικεί από την κυβέρνηση προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των οξυμένων λαϊκών αναγκών. Απαντώντας σε δημοσιεύματα που αναφέρονται σε κοινόχρηστους χώρους του δήμου, όπου χρειάζεται να κοπούν χόρτα, η Αντιδημαρχία Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Περιβάλλοντος και Εργων Υποδομής, ενημερώνει ότι οι ανάγκες σε όλη την έκταση του δήμου, που ξεκινά από τα Καμίνια και καταλήγει στη Ροδινή (38 χιλιόμετρα), είναι τεράστιες.

Σημειώνεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της διοίκησης του δήμου: «Η Υπηρεσία Πρασίνου του δήμου μας είναι αποδεκατισμένη από προσωπικό, λόγω της απαγόρευσης των προσλήψεων από την κυβέρνηση και προσπαθεί να ανταποκριθεί, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες και την αυτοθυσία σε ορισμένες περιπτώσεις των εργαζομένων. Το εργατοτεχνικό προσωπικό που έχει απομείνει στον τομέα Πρασίνου αποτελείται από 21 άτομα. Ενώ για την άρδευση και το πότισμα όλων των πλατειών και των ελεύθερων χώρων πρασίνου, υπάρχει ένας υδραυλικός. Η δημοτική αρχή, γνωρίζοντας τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, διεκδικεί από την κυβέρνηση, και με την πρόσφατη μεγάλη πορεία κατά της ανεργίας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των οξυμένων λαϊκών αναγκών. Από τον δήμο λείπουν 650 εργαζόμενοι που συνταξιοδοτήθηκαν τα τελευταία 5 χρόνια και οι συνταξιοδοτήσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, παλεύουμε και προσπαθούμε να κρατήσουμε την πόλη καθαρή, χωρίς σκουπίδια στους δρόμους, με πλατείες και κοινόχρηστους χώρους σε αξιοπρεπή κατάσταση, ανταποκρινόμενοι όσο είναι δυνατόν στα αιτήματα φορέων, συλλόγων και δημοτών, επιδιώκοντας τη συνεργασία και την κινητοποίηση όλων για να κρατήσουμε την πόλη όρθια.

Αποτελεί όμως μέγιστη υποκρισία, δημοτικές παρατάξεις και δημοτικοί σύμβουλοι, που στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, τη μείωση της χρηματοδότησης και την απαγόρευση των προσλήψεων και οι οποίοι βγάζουν "σπυράκια" όταν γίνονται αγώνες για τα αυτονόητα, να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την άσχημη εικόνα των κοινόχρηστων χώρων, επιρρίπτοντας την ευθύνη στη δημοτική αρχή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ