ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Εκθεση αφίσας με θέμα το Μεταναστευτικό

Εκθεση αφίσας μελών του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος για το Μεταναστευτικό πραγματοποιείται από τις 3 έως τις 19 Ιούνη, στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», στην Αθήνα (Πειραιώς 206, Ταύρος). Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 3 Ιούνη, στις 20.00.

Σημειώνουν οι διοργανωτές: «Οι εικαστικοί καλλιτέχνες δημιουργούν αφίσες με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, των εργαζομένων, πάνω σε αυτό το τόσο μεγάλο ζήτημα της μετανάστευσης, ζήτημα που γεννούν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, οι ανταγωνισμοί του μεγάλου κεφαλαίου, που ρημάζουν ολόκληρες περιοχές και σπρώχνουν εκατομμύρια ανθρώπων στην απόγνωση. Ζήτημα που συντηρούν εκείνοι που υπερεκμεταλλεύονται το αδύναμο αυτό κομμάτι της εργατικής τάξης, που συντηρούν την κατάσταση της "παρατυπίας" προκειμένου οι "παράτυποι" μετανάστες να στερούνται στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Ζήτημα που συντηρούν οι κυβερνήσεις της ΕΕ που τσακίζουν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στις ίδιες τους τις χώρες. Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν υπογράψει τη Συνθήκη Σένγκεν και Δουβλίνο 2, συμφωνίες με τις οποίες το πρόβλημα θα οξύνεται αφού χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες εγκλωβίζονται στη χώρα μας. Η Ελλάδα, χώρα - μάνα μεταναστών, που έχει ζήσει την προσφυγιά και τη μετανάστευση στο παρελθόν, λόγω της κρίσης και της ανεργίας, είναι σήμερα μπροστά σε μια νέου τύπου μετανάστευση...».

Ωράριο λειτουργίας: Από Δευτέρα έως Κυριακή, από τις 18.00 έως τις 22.00.

Οι καλλιτέχνες που λαμβάνουν μέρος στην Εκθεση: Αθανασίου Εύη, Αλεξίου Σώτος, Αραβαντινού - Λευκοκίλου Αννα, Βαρελάς Παναγιώτης, Βαρνάς Κωνσταντίνος, Βουτσινά Μαριάννα, Γεράκη - Φερράν Ιωσηφίνα, Γιαβασιάν Αννυ, Γούναρη Ελένη, Δουραμάνης Περικλής, Δρακόπουλος Παναγιώτης, Ζαχάρωφ Μαρίβα, Ζερβάκη Ντιάνα, Ζωγραφάκη Μαρίνα, Ζωίδη Πόπη, Κέφαλος Σταμάτης, Λαμπρέτσα Δήμητρα, Μαντζούκα Αντωνία, Μαραγκού Νίκη, Ματάλα Μαρία, Μελά Εύα, Μορφογένη Λένα, Μπαλή Χριστίνα και Ιωάννα, Μποκέας Νικόλαος, Νασιοπούλου Ντιάνα, Ξενάκη Μαριάννα, Οικονομίδου Ελένη, Πεζά - Ψαρώνη Ευγενία, Πετροπούλου - Δημητράκη Μιμή, Σαμουηλίδου Βασιλική, Σίμα Ιλίριαν, Σκεπετζή Χρυσούλα, Σπύρου Βασιλική, Στεργιοπούλου Νάνα, Στόικου Ελεάνα, Τουλιάτου - Θεοφανίδου Κερασία, Τσαμάνδουρας Ζαχαρίας, Φαράντου Πέγκυ, Φουνκ Εφη, Χανδέλη Ολγα.

«STARS, η μπαλάντα ενός λαού»

Η «New Star», στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το Ινστιτούτο DEFA, παρουσιάζει από την Πέμπτη 26 Μάη το αριστούργημα του Κόνραντ Βολφ «STARS, η μπαλάντα ενός λαού» σε α' προβολή.

Είναι η πρώτη ταινία του παγκόσμιου κινηματογράφου, η οποία αναδεικνύει την εξολόθρευση των Ελληνοεβραίων από τη Θεσσαλονίκη το 1943. Αναμφισβήτητα, ένα ασυνήθιστο για εκείνη την εποχή θέμα. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της κρατούμενης Ρουθ ερμήνευσε μια πολύ νεαρή τότε Βουλγάρα ηθοποιός, η Σάσα Κρουσάρσκα, σημαντική ηθοποιός του μεταπολεμικού βουλγαρικού κινηματογράφου. Το ρόλο του Γερμανού υπαξιωματικού Βάλτερ ερμήνευσε ο Γιούργκεν Φρόριεπ, ένας εξαιρετικά δημοφιλής ηθοποιός στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία.

Η ταινία έχει πολλές πρωτιές...

Το «Stars» είναι η πρώτη ταινία του παγκόσμιου κινηματογράφου, η οποία αναδεικνύει την εξολόθρευση των Ελληνοεβραίων κατά τη διάρκεια της Κατοχής, σε μια περίοδο τόσο πρόσφατη προς τα γεγονότα που έλαβαν χώρα εκείνη την εποχή.

Είναι η πρώτη ταινία με θέμα τους Ελληνοεβραίους στη διάρκεια της Κατοχής που βραβεύεται στο Φεστιβάλ των Καννών (Βραβείο Κριτικών) το 1959. Στην επιτροπή συμμετείχε και ο Μιχάλης Κακογιάννης.

Επίσης, είναι η πρώτη ταινία του κινηματογράφου της ΓΛΔ που βραβεύεται σε Φεστιβάλ που οργανώνεται στη Δύση, αν και η ταινία υποβλήθηκε στο Φεστιβάλ ως υποψηφιότητα της Βουλγαρίας και όχι της ΓΛΔ, αφού τότε η ΓΛΔ δεν αναγνωριζόταν διπλωματικά ως κράτος από τα δυτικά καπιταλιστικά κράτη.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και παράλληλες δραστηριότητες

«Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας»
«Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας»
Ενα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με πολλές παράλληλες δραστηριότητες παρουσιάζει, φέτος το καλοκαίρι, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Εκτός από τους «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, το ΚΘΒΕ θα ανεβάσει επίσης τον «Αγαπητικό της βοσκοπούλας», ενώ, παράλληλα, εντάσσει, μετά από πολλά χρόνια, στον προγραμματισμό του μια παράσταση κουκλοθέατρου. Ακόμη, διοργανώνει για πρώτη χρονιά Ολοήμερο Θερινό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι αποκλειστικά για παιδιά και πραγματοποιεί για δεύτερη φορά το Φεστιβάλ Δάσους.

«Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας», του Δημητρίου Κορομηλά, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, είναι η απόλυτη ιστορία αγάπης, με φόντο την ελληνική ύπαιθρο και ήρωες βοσκοπούλες και μπιστικούς, τσέλιγκες και χωριατοπούλες, πλούσιους και φτωχούς, νέους και γέρους που μπλέκονται όλοι μαζί σε ένα κουβάρι έρωτα, πάθους, παρεξηγήσεων, μυστικών και ανατροπών.

Συντελεστές: Μανόλης Παντελιδάκης (σκηνικά και κοστούμια), Θοδωρής Οικονόμου (μουσική), Δημήτρης Παπάζογλου (χορογραφίες), Σάκης Μπιρμπίλης (φωτισμοί). Παίζουν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Ταξιάρχης Χάνος, Εφη Σταμούλη, Κώστας Σαντάς, Δημήτρης Κολοβός, κ.ά. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στην κλιματιζόμενη αίθουσα του Βασιλικού Θεάτρου (Τρίτη έως Παρασκευή) από 1 Ιούλη έως 11 Σεπτέμβρη με υπέρτιτλους στην αγγλική και τη ρωσική γλώσσα.

Επιπλέον, αυτό το καλοκαίρι το ΚΘΒΕ ταξιδεύει στις γειτονιές της πόλης και των περιφερειακών δήμων με μια ευέλικτη παράσταση κουκλοθέατρου - θεάτρου αντικειμένων, που με ζωντανή μουσική, χιούμορ και ευαισθησία απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, μιλώντας τους για την αξία του «δώρου», αλλά και της αγάπης.

Από τις 21 Ιούνη έως τις 9 Σεπτέμβρη, το ΚΘΒΕ διοργανώνει τα Εργαστήρια, που περιλαμβάνουν έντεκα θεματικές βδομάδες και θα πραγματοποιούνται από Δευτέρα έως Παρασκευή (7.30 π.μ. - 4 μ.μ.), καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τέλος, το Φεστιβάλ Δάσους πραγματοποιείται από την 1η Ιούνη έως τις 15 Σεπτέμβρη, με κέντρο το Θέατρο Δάσους, αλλά και με παράλληλες εκδηλώσεις στο Θέατρο Γης, στο Βασιλικό Θέατρο και στην ΕΜΣ.

Οι «Εγκλωβισμένες»

Μέχρι και 28 Ιούνη κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00, στο Θέατρο «Αλκμήνη» (Αλκμήνης 8-12 Γκάζι, Στάση Μετρό «Κεραμεικός»), παρουσιάζεται το ψυχολογικό θρίλερ του Θανάση Χλιάρα «Εγκλωβισμένες» (Οταν η Αντιγόνη συνάντησε την Ιφιγένεια...).

Δύο ιστορίες που εξελίσσονται ταυτόχρονα στο Τότε και στο Τώρα. Στο μακρινό παρελθόν, δύο νεαρά κορίτσια εγκλωβίζονται στη μακάβρια ματαιοδοξία του συγγενή τους. Απειλούνται οι ίδιες οι ζωές τους. Η δοκιμασία για την ελευθερία τους, ωστόσο, αναδεικνύει την κοινωνία τους ως το πραγματικό γυάλινο κλουβί τους και τα οδηγεί στον πρόωρο ορισμό της Ζωής, του Θανάτου και της Μοίρας.

Σκηνοθεσία: Θανάσης Χλιάρας. Σκηνικά - κοστούμια: Μαρίνα Μηλιάρη & Clepsydra. Φλάουτο - Μουσική Σύνθεση: Χλόη Λάμπρου. Μουσική επιμέλεια: Αλέξανδρος Ανδρεάδης. Παίζουν: Δανάη Καπιτσαλά, Χριστίνα Κούτρα, Χλόη Λάμπρου, Θανάσης Χλιάρας. Ακούγεται η φωνή της Συραΐνας Κούτρα. Σε συνεργασία με την ομάδα «Παρ' ολίγον Αυτόχειρες».

Ακρόαση ηθοποιών

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για τις ανάγκες του έργου «Ανεμοδαρμένα Υψη», της Εμιλι Μπροντέ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, καλεί επαγγελματίες, γυναίκες και άντρες ηθοποιούς, σκηνικής ηλικίας μέχρι 45 ετών, σε ανοιχτή ακρόαση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 30/5.

Οσοι/όσες θα επιλεγούν από τον σκηνοθέτη, βάσει του βιογραφικού τους, το οποίο θα έχει κατατεθεί εντός της προθεσμίας, θα ενημερωθούν σχετικά με την ημερομηνία και ώρα της συμμετοχής τους στην ακρόαση, αποκλειστικά μέσω e-mail.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ