ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΑΝΘΡΩΠΟΙ - ΧΡΩΜΑ + ΣΙΔΕΡΟ»
Αύριο τα εγκαίνια για την έκθεση εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας

Από παλιότερη έκθεση
Από παλιότερη έκθεση
«Οι αγώνες είναι τέχνη του λαού και η Τέχνη όπλο του». Με αυτό το σύνθημα, ταξικά συνδικάτα της Αττικής, η κίνηση καλλιτεχνών «Πέρα(σ)μα», ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες, φωτογράφοι, μουσικοί, ηθοποιοί, λογοτέχνες καλλιτέχνες σηκώνουν αύριο, Παρασκευή 27 Μάη, στις 19.30, την αυλαία της 9ης έκθεσης εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας «Ανθρωποι - χρώμα + σίδερο».

Η έκθεση ξεκίνησε το 2006, με πρωτοβουλία μικρής ομάδας εικαστικών καλλιτεχνών, με στόχο να γεννηθεί και να έρθει το έργο τέχνης στους χώρους δουλειάς, εκεί που βρίσκεται ο φυσικός του αποδέκτης και η κινητήρια έμπνευση της δημιουργίας του: η εργατική τάξη. Τότε οι συμμετοχές έφταναν μόλις τις 24, τώρα ξεπερνάνε πια τις 250...

Η έκθεση εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας έχει πλέον καθιερωθεί ως ένα σημαντικό πολιτιστικό και όχι μόνο γεγονός, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο τα έργα εκατοντάδων καλλιτεχνών. Φέτος κάνει ένα νέο ξεκίνημα, αφού αφήνει το γνώριμο χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος και εγκαθίσταται για 10 μέρες στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο υφασμάτων «Καχραμάνογλου» στο Κερατσίνι (Κωνσταντινουπόλεως 51). Εκεί, 278 εικαστικοί θα εκθέσουν τα έργα τους, εμπνευσμένα από την κρίση, τη μετανάστευση και την προσφυγιά.

Στο 10ήμερο πρόγραμμα της έκθεσης, διοργανώνονται παράλληλες εκδηλώσεις με συναυλίες, θέατρο, ειδικά εικαστικά εργαστήρια για παιδιά, ξεναγήσεις. Επίσης, στο χώρο προγραμματίζονται συζητήσεις για τη μετανάστευση, τον πόλεμο, την αλληλεγγύη, την ανεργία, την τέχνη και τον πολιτισμό.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Παρασκευή 27/5, 19.30: Εγκαίνια της Εκθεσης. Μουσική βραδιά με το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro.
  • Σάββατο 28/5, 20.00: «Ενα τραγούδι αφιερωμένο στους μετανάστες και τους πρόσφυγες».
  • Κυριακή 29/5, 10.30 - 13.00: Εργαστήρια για παιδιά, 19.00: Συζήτηση «Γιατί κλείνουν τα εργοστάσια», 20.30: «Περί τιμής ή αλλιώς, Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ», από τη Θεατρική Ομάδα του Στεκιού Εργαζομένων & Νεολαίας Πατησίων Κυψέλης.
  • Τετάρτη 1/6, 19.30: Συζήτηση για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα ως αποτέλεσμα της κρίσης και του πολέμου, 20.30: «Τραγούδια της ξενιτιάς», από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Αγγελος Σικελιανός» Αγ. Κωνσταντίνου Ηλιούπολης, συγκρότημα «Altera Vita».
  • Παρασκευή 3/6, 21.00: Προβολή της ταινίας «Ludlow, οι Ελληνες στους Πολέμους του Ανθρακα» του Λεωνίδα Βαρδαρού.
  • Σάββατο 4/6, 19.00: Συζήτηση «Τέχνη και εργατικό κίνημα», 20.30: «Ο Δράκος» του Ευγκένι Σβαρτς, από τη Θεατρική Σκηνή«Εκτός Σχεδίου».
  • Κυριακή 5/6, 10.30 - 13.00: Εργαστήρια για παιδιά, 21.00: Γιορτή στην πλατεία Κύπρου με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

Διοργάνωση: Κίνηση εικαστικών καλλιτεχνών «Πέρα(σ)μα», Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, Λαϊκές Επιτροπές Δήμων: Πειραιά, Κορυδαλλού, Νίκαιας - Ι. Ρέντη, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Περάματος, Σαλαμίνας

Με την υποστήριξη των: Συνδικάτου Φάρμακου - Καλλυντικών και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής, Πειραιά και νήσων, Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, Κλαδικού Σωματείου Χαρτεργατών, Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων & Ποτών, Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Νομού Αττικής, Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας

Λεωφορεία για το χώρο: Από Ομόνοια: Β18, στάση Νερό, Από Μετρό «Αιγάλεω»: 820, 848, στάση Σχολείο, Από Πειραιά: 843 (Σταθμός ΗΣΑΠ), στάση Ταμπούρια, 824, 825, 826, 871, στάση Χαλκηδόνα

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Επανακυκλοφορεί η έκδοση «Βλαντιμίρ Μαγιακόβσκη, Ποιήματα»

Επανακυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό από τις εκδόσεις «Κέδρος» η έκδοση «Βλαντιμίρ Μαγιακόβσκη, Ποιήματα», του ποιητή που έδωσε τη φωνή του στη Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση, σε απόδοση και πρόλογο του Γιάννη Ρίτσου. Ο τόμος περιλαμβάνει τα ποιήματα: Σύγνεφο με παντελόνια - αποσπάσματα, Ο πόλεμος και η ειρήνη - αποσπάσματα, Ο αυτοαγαπώμενος συγγραφέας αφιερώνει τούτες τις γραμμές στον εαυτό του, Ο άνθρωπος, Παρίσι (Κουβεντολόι με τον Πύργο του Αϊφελ), Ιωβηλαίο, Ξελασπώστε το μέλλον, Καλά πάμε (Το ποίημα του Οχτώβρη) - αποσπάσματα, Μ' όλη μου τη φωνή.

Πέρα από τα ποιήματα του Μαγιακόφσκι, στην έκδοση ξεχωρίζει ο πρόλογος του Γιάννη Ρίτσου για την ποίηση του Β. Μαγιακόφσκι. Γράφει χαρακτηριστικά: «Αχαρο λοιπόν έργο η κριτική, όταν αντιμετωπίζει ένα έργο σαν του Μαγιακόβσκη, που την αφοπλίζει. (Τουλάχιστο αυτή η αναγνώριση κι η ομολογία ας μετριάσει την εντύπωση της αχαριστίας και της αδικίας). Αχαρο, είπαμε, και σχεδόν ακατόρθωτο, γιατί η ακτινοβολία της ποίησης του Μαγιακόβσκη είταν, και παραμένει, τόσο μεγάλη, που θαμπώνει την όραση και το λόγο του κριτικού, τόσο που να θεωρούμε τούτο το θάμβος σαν χαρακτηριστικό στοιχείο της ποίησής του και να μη θέλουμε να παραιτηθούμε απ' αυτό, με το φόβο μήπως απογυμνώσουμε και φτωχύνουμε κι εμάς κ' εκείνην. Εξάλλου η ποίηση του Μαγιακόβσκη είναι συνυφασμένη, φύσει και θέσει, με τη δύναμη της επανάστασης, με τη νεότητα μιας πανανθρώπινης ελπίδας, με τις προσωπικές μας συγκινήσεις και την ίδια μας τη νεότητα, σωματική, ψυχική, ιδεολογική, καλλιτεχνική. Κι ακόμη, η γενική αναγνώριση, από φίλους και αντιπάλους, της αξίας του Μαγιακόβσκη έκανε το έργο του Μαγιακόβσκη μια ουσιαστική κοινωνική, προοδευτική δύναμη, ένα όπλο πάλης, που το χρησιμοποιούσε κανείς χωρίς να 'χει τη δυνατότητα να σταθεί στη μέση της μάχης και με τα δάχτυλα ψυχρά και ουδέτερα να ψηλαφήσει και να περιεργαστεί το καυτό μέταλλό του.

Το κύρος, επιπλέον, του Mαγιακόβσκη στάθηκε μια έμπρακτη απόδειξη της αξίας της κοινωνικής ποίησης (και το θεμέλιό της, άλλωστε) κι ένα αποστομωτικό επιχείρημα των συναδέλφων του στη χώρα του, και των προοδευτικών ποιητών όλου του κόσμου, έναντι των δύσπιστων, των ταλαντευόμενων, των αναποφάσιστων ή των αμείλικτων αρνητών που αμφισβητούσαν κατά βάση τη δυνατότητα ύπαρξης μιας καθαρά κοινωνικής, ιδεολογικής, κι ακόμη περισσότερο, κομματικής ποίησης».

ΔΗΜΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ
20ή Εκθεση Γελοιογραφίας

Τιμώμενος δημιουργός ο Ιάκωβος Βάης από τον «Ριζοσπάστη»

Ο Δήμος Λεβαδέων, η Τοπική Κοινότητα Λαφυστίου και ο Μορφωτικός Σύλλογος Λαφυστίου διοργανώνουν την 20ή Εκθεση Γελοιογραφίας.

Τιμώμενος δημιουργός ο Ιάκωβος Βάης, σκιτσογράφος του «Ριζοσπάστη».

Παράλληλα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Λέσχη Γελοιογραφίας, θα παρουσιαστεί η έκθεση «50 χρόνια τηλεόρασης».

Επίσης, αφιέρωμα στην ιστορία της Γελοιογραφίας του Αζερμπαϊτζάν σε συνεργασία με την FECO - AZERBAIJAN.

Η έκθεση θα ανοίξει τις πόρτες της το Σάββατο 28 Μάη και ώρα 8 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Λαφυστίου.

Διάρκεια έκθεσης έως και τις 5 Ιούνη.

Ωρες λειτουργίας από 7 μ.μ. έως 10 μ.μ.

«Αnna's Boyfriends» στο El Converto Del Arte

Μια μπάντα με δυναμικό ρομαντικό χαρακτήρα και ήχο σε ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο για όλα τα γούστα, η «Αnna's Boyfriends», την Παρασκευή 3 Ιούνη, στις 22.30, αποχαιρετά την άνοιξη, καλωσορίζει το καλοκαίρι, την «εποχή που στήνονται τα όνειρα». Στον όμορφο χώρο - βγαλμένος λες από ταινία εποχής - του El Converto Del Arte (Βιργινίας Μπενάκη 7, τηλ. 2105200602), η Αννα και τα αγόρια της επιχειρούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της θετικής ψυχολογίας, μήπως και καρπίσουν μέσα μας παλιά καλοκαίρια, τότε που άναβαν τα βλέμματα και μετρούσαμε τ' άστρα χωρίς να χάνουμε τον ουρανό.

Θα μας ταξιδέψουν στο ουράνιο τόξο της μελωδίας, με τον Τάσο Σωτηράκη να διευθύνει από το πιάνο του, τον Πάνο Τσαλαγιώργο με την κιθάρα του να κρατάει τις ισορροπίες μεταξύ παλιού και νέου ύφους, τον Σωτήρη Χαμπά με το καχόν του να δίνει το βήμα κρατώντας το ρυθμό και την Αννα Σαράντη να μας μαγεύει με τις ερμηνείες της.


Η Τζία Γιοβάνη, που επιμελείται τη σελίδα του «Κινηματογράφου», απουσιάζει εκτάκτως.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Εικαστικού Επιμελητηρίου

Συγκροτήθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, όπως προέκυψε από τις εκλογές στις 8 και 10 Μάη.

Η νέα σύνθεση είναι η εξής:

Πρόεδρος: Εύα Μελά, ζωγράφος, χαράκτρια

Αντιπρόεδρος: Βασίλης Χαλικιάς, αγιογράφος

Γενική Γραμματέας: Αικατερίνη Χατζή, ζωγράφος

Ταμίας: Σωκράτης Κουβαράτης, γλύπτης

Μέλη: Μάρθα Κορίτσογλου Εφορος Ζωγραφικής, ζωγράφος, Αχιλλέας Βασιλείου Εφορος Γλυπτικής, γλύπτης, Ευθύμης Παπαϊωάννου Εφορος Διακοσμητικής, αγιογράφος, Παρασκευή Αθανασίου Εφορος Χαρακτικής, χαράκτρια, Δήμητρα Πετροπούλου - Δημητράκη χαράκτρια, Παναγιώτης Βαρελάς ζωγράφος, Σταυρούλα Γούνελα κεραμίστρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ