ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Μάη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Διαμαρτυρία για την άθλια κατάσταση στην Ειδική Αγωγή

Δέκα μήνες απλήρωτοι είναι οι εργαζόμενοι στην «Παμμακάριστο», που έκαναν χτες 24ωρη απεργία

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Εργασίας
Στο υπουργείο Εργασίας διαδήλωσαν χτες εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή, με μαζική παρουσία εργαζομένων από το Ιδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος», οι οποίοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση με 24ωρη απεργία. Την κινητοποίηση οργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) ενάντια στην απλήρωτη εργασία που «θερίζει» τους εργαζόμενους του χώρου της Ειδικής Αγωγής, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκε και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Ενδεικτικά, οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος «Η Παμμακάριστος» παραμένουν απλήρωτοι σχεδόν 10 μήνες. Παράλληλα, αντιδρούν στις μεθοδεύσεις της διοίκησης για μειώσεις μισθών (25% - 30%) και μάλιστα αναδρομικά από το Γενάρη σε οφειλόμενα δεδουλευμένα. Επίσης, η διοίκηση έχει προχωρήσει σε απολύσεις και έχει επιβάλει πληρωμές σε γονείς ατόμων με νοητική υστέρηση, αυτισμό κ.λπ.

Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με την Θ. Φωτίου, αναπληρώτρια υπουργό για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία παρέπεμψε τις όποιες λύσεις στην ...εκταμίευση της δόσης από τους «θεσμούς»! Το ΣΕΜΙΣΕΑ καλεί σε πάλη για: Καμία μείωση μισθών, καμία απόλυση. Καταβολή όλων των δεδουλευμένων. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, κάθε πληρωμής (τροφεία, δωρεές, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.). Κάλυψη όλων των Κέντρων Ειδικής Αγωγής από τον κρατικό προϋπολογισμό με προοπτική ένταξής τους στο Δημόσιο. Να επιστρέψουν στην «Παμμακάριστο» όλα τα παιδιά που διώχτηκαν γιατί οι οικογένειές τους δεν είχαν να πληρώσουν.

ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
Χρεώνει με «τέλη διαφήμισης» τους αυτοαπασχολούμενους

Τέλη διαφήμισης αξιώνει να εισπράξει ο Δήμος Κηφισιάς από καταστηματάρχες για τις επιγραφές που έχουν αναρτημένες στις προσόψεις και τις εισόδους των επαγγελματικών τους χώρων. Οπως καταγγέλλει ο Εμπορικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Νέας Ερυθραίας, από τις αρχές του έτους η δημοτική αρχή Κηφισιάς ξεκίνησε να στέλνει ειδοποιητήρια σε μαγαζάτορες, προκειμένου να πληρώσουν τέλη διαφήμισης για τις επιγραφές των καταστημάτων τους, εξισώνοντας τις επαγγελματικές επιγραφές με τις υπαίθριες διαφημίσεις, παρά το γεγονός ότι ο νόμος διαχωρίζει σαφώς τις μεν από τις δε.

Στη βάση της αξίωσης της σημερινής δημοτικής αρχής βρίσκεται μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από το 2011. Σε αυτήν, οι ταμπέλες των καταστημάτων χαρακτηρίζονταν «επιγραφές/διαφημίσεις» και καθορίζονταν τέλη διαφήμισης με βάση τις διαστάσεις τους. Η απόφαση αυτή έμεινε «στον πάγο», ενώ στις αντίστοιχες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, μέχρι το 2015, δεν χρησιμοποιήθηκε ο χαρακτηρισμός «επιγραφές/διαφημίσεις».

Τώρα, όμως, η δημοτική αρχή αποφάσισε να στείλει το «λογαριασμό» στους επαγγελματίες και σε αυτόν συμπεριλαμβάνει και τα τέσσερα έτη, από το 2012 έως και το 2015! Ετσι, πολλοί αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται από την αναδουλειά, το αυξανόμενο κόστος λειτουργίας, αλλά και τη φορολεηλασία, καλούνται να πληρώσουν μερικές εκατοντάδες ευρώ ως «τέλος διαφήμισης» για την επιγραφή τους! Το ποσό υπολογίζεται με βάση τις διαστάσεις της επιγραφής, ενώ σε μια επιγραφή εμβαδού περίπου 3 τ.μ. αναλογούν συνολικά γύρω στα 700 ευρώ!

Οι επαγγελματικές επιγραφές διαχωρίζονται σαφώς από τις υπαίθριες διαφημίσεις. Για τις τελευταίες ο νόμος (ν.2946/2001) προβλέπει τη χορήγηση άδειας τοποθέτησης από τον δήμο και καταβολή σχετικού τέλους, σε αντίθεση με τις πρώτες για τις οποίες δεν ισχύουν τέτοιες προβλέψεις και υποχρεώσεις. Επιπλέον, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με αφορμή υπόθεση σχετικά με τέλη διαφήμισης που είχε επιβάλει ο Δήμος Αθηναίων για το οικονομικό έτος 2000, επισήμανε ότι (2979/2011) «η διαφήμιση που αναγράφεται ή προσαρτάται ή αναρτάται σε χώρο καταστήματος, γραφείου ή κατοικίας δεν υπόκειται σε τέλος διαφημίσεως».

Ημερίδα του ΠΑΜΕ για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Το ΠΑΜΕ διοργανώνει ημερίδα τη Δευτέρα 6 Ιούνη, στις 6 μ.μ., στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42 - 46, πλ. Βικτωρίας, σταθμός ΗΣΑΠ «Βικτώρια»), με θέμα «Η πάλη του εργατικού κινήματος για την κάλυψη των απωλειών και ο αγώνας για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές». Οπως σημειώνει το ΠΑΜΕ στο κάλεσμά του, «η ΕΓΣΣΕ και οι κλαδικές ΣΣΕ είναι καίριο ζήτημα για τη ζωή των εργαζομένων. Αποτελούν μια μεγάλη κατάκτηση. Η αντεργατική νομοθεσία, που πέρασαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των απαιτήσεων του μεγάλου κεφαλαίου για θωράκιση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας και έχει δώσει ισχυρό πλήγμα στις ΣΣΕ, με συνέπεια τη σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης των εργαζομένων. Σκοπός της ημερίδας είναι να φωτιστούν όλες αυτές οι πλευρές με τη συμμετοχή και τη συμβολή σωματείων, επιτροπών εργαζομένων, συνδικαλιστών. Να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα που θα ενισχύσουν την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων για την υπεράσπιση των ΣΣΕ, για την υπογραφή ΣΣΕ στην κατεύθυνση της ανάκτησης των απωλειών, αλλά και της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών».

Μπλόκαρε η έκδοση νέων συντάξεων στο ΝΑΤ

Μπλοκάρισμα στο σύστημα του ΝΑΤ έχουν προκαλέσει οι διαδικασίες για την εφαρμογή του νέου αντιασφαλιστικού νόμου, με αποτέλεσμα να παραμένει άγνωστο πότε θα καταβληθούν συντάξεις σε ασφαλισμένους που έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους και αναμενόταν αυτό το διάστημα να πάρουν τα πρώτα τους χρήματα, εφάπαξ, επιδόματα κ.λπ. Το πρόβλημα έχει εμφανιστεί από την επομένη της ψήφισης του σχετικού νόμου και αναδείχτηκε στη Βουλή από το βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλη, με αφορμή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων. Να σημειωθεί ότι η καταβολή των συντάξεων του ΝΑΤ από τη μέρα υποβολής της αίτησης και χωρίς να είναι μπλοκαρισμένο το σύστημα, καθυστερεί για πάνω από δυόμιση χρόνια. Οπότε, γίνεται αντιληπτό τι σημαίνει αυτή η επιπρόσθετη καθυστέρηση. Ο βουλευτής απαίτησε, ακόμα, να δοθούν τα στοιχεία που αφορούν τις βεβαιωμένες ανεξόφλητες οφειλές των εφοπλιστών προς τα Ταμεία των ναυτεργατών (ΝΑΤ, Ταμεία Πρόνοιας κ.λπ.), επισημαίνοντας ότι το ΚΚΕ τρεις φορές έχει καταθέσει μέχρι τώρα σχετική Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στη Βουλή και το υπουργείο ακόμα να απαντήσει. Ο Θ. Πετρόπουλος ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία δυσλειτουργία στο ΝΑΤ και απαίτησε από το βουλευτή, όσον αφορά τις οφειλές των εφοπλιστών, να καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση τη Βουλή και θα δει αν θα απαντήσει, αφού, όπως είπε, «υπάρχουν δυσκολίες στον έλεγχο».

«Στύβουν» όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση

Για να πάρει σύνταξη από τον ΟΑΕΕ (με 26 ετών ένσημα), του ζητούν να αποποιηθεί ένσημα 11 χρόνων και 29 ημερών ασφάλισης στο ΙΚΑ και ταυτόχρονα να πληρώσει είτε εφάπαξ όλο το ποσό που οφείλει στον ΟΑΕΕ για εφτά χρόνια (47.000 ευρώ) είτε να το ρυθμίσει σε 60 δόσεις! Ακόμα κι έτσι, η σύνταξη που θα πάρει, θα είναι 580 ευρώ περίπου, που σημαίνει ότι για 6-7 χρόνια δεν θα παίρνει τίποτα στο χέρι, αφού θα τα παρακρατά όλα ο ΟΑΕΕ για την εξόφληση της οφειλής του! Αυτά κατήγγειλε στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας ένας 70χρονος, που τώρα είναι άνεργος και χωρίς ασφάλιση υγείας. Το ΕΚΛ, σε ανακοίνωσή του, καταγγέλλει την κυβέρνηση γιατί δεν δίνει λύση στο μεγάλο πρόβλημα πολλών ασφαλισμένων με διαδοχική ασφάλιση, οι οποίοι οφείλουν ένα ποσό στον ΟΑΕΕ. Απαιτεί μόλις κάποιος συμπληρώσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, να του δίνεται όλη η σύνταξη για όλα τα χρόνια ασφάλισης απ' όσα Ταμεία ήταν ασφαλισμένος και όχι από ένα Ταμείο μόνο και να δοθεί επίσης η δυνατότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα να γίνεται η αποπληρωμή των οφειλών στον ΟΑΕΕ και όχι να παρακρατείται όλη η σύνταξη, καθώς και να διαγραφούν όλες οι προσαυξήσεις.

Νέα παρέμβαση για το πλοίο «OCEAN GLORY»

Συνδικαλιστές από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, την ΠΣΟ και μέλη του πληρώματος του M/V «OCEAN GLORY» έκαναν παρέμβαση στη Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας, ζητώντας να πάρει άμεσα μέτρα ώστε η ναυτιλιακή εταιρεία «NICOLAKISSHIPPING SA» να καταβάλλει τα δεδουλευμένα και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών στο συγκεκριμένο πλοίο. Τα σωματεία είχαν καταγγείλει από τις 11 Μάη ότι η εταιρεία χρωστάει στο πλήρωμα του «OCEAN GLORY» δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών, αρνείται να επαναπατρίσει τους ναυτικούς που έχουν δώσει έγγραφες παραιτήσεις, ενώ επιβάλλει καθημερινά 12ωρίες σε δυο λιπαντές επί πέντε μήνες.

Στον αέρα οι εργαζόμενοι του «Mega»

Απλήρωτοι και στον αέρα βρίσκονται οι 500 περίπου εργαζόμενοι στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, καθώς ούτε χτες, στη συνεδρίαση του ΔΣ των μετόχων, δόθηκε οποιαδήποτε απάντηση για το εργασιακό τους μέλλον και την εξόφληση των δεδουλευμένων. Παράλληλα, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή συνεδρίαση, συνεχίζονται οι επιχειρηματικές κόντρες και οι ανταγωνισμοί γύρω από τη λειτουργία του σταθμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ