ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Μάη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
29ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Δικαστική συνδρομή στην προσπάθεια αλλοίωσης του συσχετισμού

Κάνοντας πλάτες στην εργοδοσία και τους συνδικαλιστές της, το δικαστήριο νομιμοποίησε χτες δεκάδες αντιπροσώπους που απορρίφθηκαν από το Σώμα

Ο εκφυλισμός του συνεδρίου, που επιχείρησε από την πρώτη μέρα ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, βρήκε χτες συνέχεια στις αίθουσες των δικαστηρίων
Ο εκφυλισμός του συνεδρίου, που επιχείρησε από την πρώτη μέρα ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, βρήκε χτες συνέχεια στις αίθουσες των δικαστηρίων
Στις αίθουσες των δικαστηρίων και με τη βούλα της αστικής Δικαιοσύνης, ανατράπηκε χτες η απόφαση του 29ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας να αποκλείσει από τις εργασίες του αντιπροσώπους από σωματεία - φαντάσματα ή εκλεγμένους με παράτυπες διαδικασίες. Μ' αυτόν τον τρόπο, επικυρώθηκε το «κομπρεμί» των δυνάμεων του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στο ΕΚΑ και η προσπάθειά τους να αλλοιώσουν το συσχετισμό στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης, που θα γίνουν το Σάββατο και την Κυριακή.

Κρατώντας η μία την άλλη και όλες μαζί το χέρι της μεγαλοεργοδοσίας, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Νέα Πορεία και Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (ΜΕΤΑ με ένα κομμάτι του ΕΜΕΙΣ), αφού αποχώρησαν από τις εργασίες του συνεδρίου, επειδή δεν μπόρεσαν να επιβάλουν στο Σώμα δεκάδες νόθους και παράτυπους αντιπροσώπους, κατέφυγαν στην αστική Δικαιοσύνη, οργανώνοντας και στηρίζοντας την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από τρία αποκλεισμένα σωματεία. Με την προσφυγή τους στα δικαστήρια, τα σωματεία αυτά ζητούσαν να καταργηθεί η εκφρασμένη βούληση των εκατοντάδων συνέδρων που τα απέκλεισαν από τις εργασίες και οι αντιπρόσωποί τους να συμμετάσχουν στις αρχαιρεσίες του Σαββατοκύριακου. Πρόκειται για τα εξής σωματεία:

  • Εργαζομένων στην Alpha Bank. Αποκλείστηκε από το συνέδριο, με απόφαση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία από το Σώμα, καθώς η διοίκηση του σωματείου δεν έφερε εμπρόθεσμα κατάσταση ψηφισάντων μελών. Εκπρόθεσμα προσκόμισε μια λίστα που περιείχε περίπου 2.000 λιγότερους ψηφίσαντες από αυτούς που αναφέρονταν στο πρακτικό αρχαιρεσιών. Από τη λίστα έλειπαν ονόματα τα οποία είχαν ψηφίσει. Μάλιστα, εμφανίζονταν να έχει ψηφίσει για το ΕΚΑ εκλεγμένος εκπρόσωπος στο ΕΚΘ, ενώ με βάση αυτήν τη λίστα δεν είχε ψηφίσει ούτε ο πρόεδρος του Σωματείου! Αυτήν την καραμπινάτη νοθεία κάλυψε στο δικαστήριο ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΚΑ, Μ. Λιαγούρης, ο οποίος έφτασε στο σημείο να διώξει τη νομική υπηρεσία του ΕΚΑ από το δικαστήριο και να πει στην Πρόεδρο του δικαστηρίου ότι το ΕΚΑ συμφωνεί το συγκεκριμένο σωματείο να πάρει κανονικά μέρος στο συνέδριο!
  • «Συσπείρωση» (πανελλαδικό σωματείο της Βιομηχανίας). Αποκλείστηκε από το Συνέδριο με απόφαση του Σώματος, επειδή παρουσίασε κατάσταση ψηφισάντων με μέλη που ποτέ δεν έχουν εγγραφεί ως τέτοια και ποτέ δεν έχουν ψηφίσει, κατά δήλωσή τους. Οπως φαίνεται και από τα πρακτικά, σε χώρο 10 τετραγωνικών έκαναν συνέλευση με 400 μέλη!
  • Υπαλλήλων Ασφάλειας. Με απόφαση της διοίκησης του ΕΚΑ - εκτός της ΔΑΚΕ - και κατόπιν του Σώματος του Συνεδρίου αποκλείστηκε το Σωματείο που ιδρύθηκε από χρυσαυγίτες.

Αργά χτες το μεσημέρι βγήκαν οι αποφάσεις για την Alpha Bank και τη «Συσπείρωση», με τις οποίες η πρόεδρος ανέτρεψε την εκφρασμένη βούληση της πλειοψηφίας των συνέδρων και επέτρεψε τη συμμετοχή των αντιπροσώπων τους στις αρχαιρεσίες! Επισφράγισε έτσι την προσπάθεια των εργατοπατέρων του ΕΚΑ να αλλοιώσουν τον πραγματικό συσχετισμό, νομιμοποιώντας τις παρανομίες και τις παρατυπίες που έγιναν στη διαδικασία της εκλογής των αντιπροσώπων. Η απόφαση για το τρίτο σωματείο αναμένεται σήμερα.

Ανακοίνωση της ΔΑΣ ΕΚΑ

Σε ανακοίνωσή της, η ΔΑΣ ΕΚΑ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) καταγγέλλει στους εργαζόμενους την «πρωτοφανή παρέμβαση από την εργοδοσία και τη γνωστή γραφειοκρατική εργοδοτική ελίτ της ΓΣΕΕ» με στόχο «να αλλοιωθεί ο πραγματικός συσχετισμός δύναμης, όπως διαμορφώθηκε με τις αποφάσεις του 29ου Συνεδρίου, που ψηφίστηκαν με συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων». Θυμίζει επίσης ότι «πριν από λίγους μήνες είδαμε ξανά τις ίδιες κατάπτυστες διαδικασίες στο συνέδριο της ΓΣΕΕ από τους ίδιους ανθρώπους και μηχανισμούς», ενώ «σήμερα ξεπέρασαν κάθε όριο».

«Οι αντιπρόσωποι στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποδεχτούν τις απαράδεκτες παρεμβάσεις της εργοδοσίας και την προσπάθεια αλλοίωσης του πραγματικού συσχετισμού δύναμης», αναφέρει η ανακοίνωση και μεταξύ άλλων σημειώνει: «Δεν πρέπει να νομιμοποιήσουν τα κομπρεμί και τις συναλλαγές μεταξύ εργοδοσίας και εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, ώστε το εργατικό κίνημα να μένει αποδυναμωμένο και οι εργαζόμενοι να είναι ανίσχυροι μπροστά στη θύελλα των αντεργατικών μέτρων που ψηφίζουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου.

Συνάδελφοι είναι η ώρα να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας για συνδικάτα - υπερασπιστές των συμφερόντων των εργαζομένων, ζωντανά, δημοκρατικά με ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων. Να βάλουμε τέλος στον εκφυλισμό. Σας καλούμε να δυναμώσετε τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, να στηρίξετε τα ψηφοδέλτια της ΔΑΣ. Να δυναμώσουν οι δυνάμεις που μάχονται με συνέπεια για την οργάνωση και την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος».

Την Κυριακή η εκδήλωση για τα 40 χρόνια της ΟΓΕ

Πολιτιστική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 40 χρόνων αγώνα, οργανώνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), την Κυριακή 29 Μάη, στις 7 μ.μ., στο κλειστό γυμναστήριο Σπόρτιγκ (Ηλία Ζερβού 89, κοντά στο σταθμό ΗΣΑΠ «Αγιος Ελευθέριος»), με σύνθημα «Συνεχίζουμε ασυμβίβαστα στο δρόμο του αγώνα για τη γυναικεία ισοτιμία και τις σύγχρονες ανάγκες μας». Στην εκδήλωση θα μιλήσει η πρόεδρος της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν με καλλιτεχνικό πρόγραμμα η Ρίτα Αντωνοπούλου και η Αφροδίτη Μάνου, μαζί με τους μουσικούς Ανδρέα Σίκκη (κρουστά), Σταύρο Καβαλιεράτο (μπάσο), Θύμιο Παπαδόπουλο (πνευστά) και Κώστα Σταυρόπουλο (πιάνο). Αποσπάσματα από λογοτεχνικά έργα θα διαβάσουν τα μέλη της θεατρικής σκηνής «Αλέκα Παΐζη» Μαρία Καπετανοπούλου, Γιοβάννα Καποδίστρια, Στεφανία Στεφάνου και Στελίνα Χαιρέτη, σε σκηνοθετική επιμέλεια του Γιώργου Αντωνακάκη.

Δικάζεται συνδικαλίστρια την Παρασκευή

Δικάζεται την Παρασκευή, μετά από μήνυση της εργοδοσίας, η συνδικαλίστρια Ολγα Κολιούση, ταμίας του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) και εκλεγμένη στο επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων στη «Wind». Το ΣΕΤΗΠ καλεί σε συγκέντρωση την Παρασκευή, στις 9 π.μ., στα δικαστήρια Ευελπίδων, ενώ το επιχειρησιακό σωματείο στη «Wind» έχει προκηρύξει την ίδια μέρα στάση εργασίας (9 π.μ. - 3 μ.μ.). Η δίωξη είχε ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2009, όταν η διοίκηση της εταιρείας είχε υποβάλλει μήνυση σε βάρος της, με αφορμή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιούσαν οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της «Wind» στη Λεωφόρο Αθηνών, ενάντια στην απόλυση εργαζόμενης. Η εργοδοσία είχε την ίδια μέρα προχωρήσει στην απόλυση της συνδικαλίστριας, όπως υπενθυμίζει το ΣΕΤΗΠ, έπειτα όμως από τις κινητοποιήσεις του επιχειρησιακού και του κλαδικού σωματείου, είχε υποχρεωθεί να την επαναπροσλάβει. Τη συνδικαλιστική δίωξη καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στην «360 Connect».

Στάση εργασίας στις αστικές συγκοινωνίες

Σε στάσεις εργασίας προχωρούν αύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες. Στάση από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ. θα κάνουν οι εργαζόμενοι σε Μετρό, Ηλεκτρικό, Τραμ, ενώ από τις 11 π.μ. μέχρι τις 5 μ.μ. δεν θα κυκλοφορούν λεωφορεία και τρόλεϊ. Την ίδια μέρα, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε Γενικές Συνελεύσεις για τις εξελίξεις μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, που εντάσσει τους φορείς των αστικών συγκοινωνιών στο υπερ-ταμείο για την αξιοποίηση της περιουσίας του κράτους.

Νέα απεργία σήμερα στο «Athens Ledra»

Με νέα 24ωρη απεργία σήμερα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Athens Ledra». Για αύριο, Πέμπτη, έχουν αποφασίσει τετράωρη στάση εργασίας (6 μ.μ. έως 10 μ.μ.). Οι εργαζόμενοι και το επιχειρησιακό σωματείο βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Μετά την απεργία του περασμένου Σαββάτου, στην οποία συμμετείχε η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, έγινε νέα Γενική Συνέλευση, όπου οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τα επόμενα βήματά τους.

Οι οικοδόμοι τιμούν σήμερα την απεργία του 1967

Εκδήλωση αφιερωμένη στην πολιτική απεργία των οικοδόμων το 1967 πραγματοποιούν η Ομοσπονδία Οικοδόμων και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα ΚΥΒΕ στο Περιστέρι (Εθνάρχου Μακαρίου 1). «12 Απρίλη 1967, πολιτική απεργία των οικοδόμων, διδάγματα και πηγή έμπνευσης για τους ταξικούς αγώνες μας», είναι ο τίτλος της εκδήλωσης. «Η άντληση συμπερασμάτων από τους μεγάλους αγώνες των οικοδόμων στην ιστορική διαδρομή της ταξικής πάλης σφυρηλατεί τον προσανατολισμό της πάλης και τα καθήκοντα των εργαζομένων στις σημερινές συνθήκες», σημειώνουν Ομοσπονδία και Συνδικάτο. Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με εργατικά τραγούδια.

Συνελεύσεις - συσκέψεις - εκδηλώσεις
  • Η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά προχωρά στην ετήσια Γενική της Συνέλευση σήμερα, Τετάρτη 25/5, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.
  • Σε οργανωτική σύσκεψη καλούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ, την Πέμπτη 26/5, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.
  • Σε συμμετοχή στην εκλογοαπολογιστική Συνέλευση και στις εκλογές που θα γίνουν στα γραφεία του (Περιάνδρου 18, Ιλίσια) καλεί το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ζωγράφου, στις 26 Μάη, στις 11 το πρωί.
  • Σε Γενική Συνέλευση προχωρά ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας την Κυριακή 29/5, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως).
  • Γλέντι για τους εργαζόμενους και τους ανέργους του κλάδου οργανώνει η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, την Κυριακή 29/5, στη 1 μ.μ., στα «Ξύλινα» στην Καισαριανή (επί της λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως).


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ