ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
AIΓΥΠΤΟΣ - ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ
Ανοιχτά της Αλεξάνδρειας βρέθηκαν τα πρώτα συντρίμμια

Κανένα στοιχείο δεν είχαν δημοσιοποιήσει έως χτες οι αιγυπτιακές αρχές για τα αίτια της τραγωδίας

Από τις έρευνες στη Μεσόγειο για την ανεύρεση συντριμμιών του μοιραίου αεροσκάφους
Από τις έρευνες στη Μεσόγειο για την ανεύρεση συντριμμιών του μοιραίου αεροσκάφους
ΚΑΪΡΟ.--

Ο εντοπισμός συντριμμιών του μοιραίου «Αιρμπάς Α320» με τους 66 επιβαίνοντες της νυχτερινής πτήσης Παρίσι - Κάιρο, που συνετρίβη, για άγνωστους λόγους, τα ξημερώματα της Πέμπτης ανοικτά των αιγυπτιακών ακτών τερμάτισε τις ελπίδες για τυχόν επιζώντες. Οι έρευνες, που έκλεισαν χτες το πρώτο 48ωρο, βάζουν στο «κάδρο» κάθε δυνατό σενάριο και πιθανότητα: Τρομοκρατική επίθεση με την χρήση ενδεχομένως νέων εκρηκτικών υλών που δύσκολα ανιχνεύονται από τα συστήματα ασφαλείας των αεροδρομίων, κάποιο «ανεξήγητο» για την ώρα συμβάν στην καμπίνα των πιλότων, ανθρώπινο λάθος, τεχνικό σφάλμα ή και σαμποτάζ.

Γεγονός είναι πάντως πως το νέο αεροπορικό δυστύχημα σήμανε «κόκκινο συναγερμό» και κλιμάκωση των μέτρων ασφαλείας σε όλα τα μεγάλα διεθνή αεροδρόμια. Πρώτα από όλα, στο διεθνές αεροδρόμιο του Παρισιού, μέρος του οποίου αποκλείστηκε χτες από υπηρεσία σεκιούριτι μετά τον εντοπισμό «ύποπτου αντικειμένου».

Ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού στρατού, ταξίαρχος Μοχάμεντ Σαμίρ, δήλωσε πως συντρίμμια του αεροσκάφους της «EgyptAir» που εντοπίστηκαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής σε απόσταση 295 χλμ. βορείως των ακτών της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, ανήκουν στο Α320. Ο ίδιος τα περιέγραψε ως «προσωπικά είδη επιβατών και τμημάτων του αεροσκάφους».

Παράλληλα, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, ανακοίνωσε πως οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν από τις αιγυπτιακές για τον εντοπισμό «ενός μέλους» ανθρωπίνου σώματος, δύο καθισμάτων και μερικών αποσκευών στη διάρκεια ερευνών στην Α. Μεσόγειο.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας δημοσιοποίησε δορυφορική φωτογραφία που καταγράφει πετρελαιοκηλίδα μήκους δύο χλμ. σε κοντινή απόσταση από την τελευταία γνωστή θέση του μοιραίου αεροσκάφους... Παρόλα αυτά, δεν είχε βρεθεί, έως χτες το απόγευμα, το «μαύρο κουτί» του αεροσκάφους, ώστε να φωτίσει τις έρευνες για το αεροπορικό δυστύχημα.

Προχτές, ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, Σερίφ Φάχθι, είχε εκτιμήσει ότι η «πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης είναι ισχυρότερη από εκείνην ενός τεχνικού σφάλματος». Εντούτοις, χτες, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό, σε μία προσπάθεια να διώξει πιθανά «σύννεφα» ανησυχίας ή τυχόν ευθύνες στις αρχές του αεροδρομίου του Παρισιού, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει απολύτως καμία ένδειξη για τους λόγους συντριβής του αεροσκάφους...».

Σε κάθε περίπτωση, ο εντοπισμός των πρώτων συντριμμιών ανάγκασε την αιγυπτιακή προεδρία να εκδώσει ανακοίνωση εκφράζοντας «βαθιά λύπη και υπέρτατη θλίψη» για το θάνατο των 66 επιβαινόντων της πτήσης 804 της «EgyptAir».

Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι ο επικεφαλής των Αιγυπτίων ερευνητών του δυστυχήματος, Αϊμαν ελ Μοκάνταμ, θα συνεργαστεί με τους τρεις Γάλλους, τους τρεις Βρετανούς ερευνητές καθώς και με έναν τεχνικό εμπειρογνώμονα της εταιρείας «Airbus» που έφθασαν χτες στο διεθνές αεροδρόμιο του Καΐρου για να συμμετάσχουν στις έρευνες για το αεροσκάφος της «EgyptAir».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μαίνονται ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί σε βάρος όλων των γειτονικών λαών

Βουλευτικές εκλογές αύριο στην Κύπρο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Αύριο πραγματοποιούνται οι βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο, σε μια περίοδο κρίσιμη για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και ενώ πολλά ιμπεριαλιστικά κέντρα τάσσονται υπέρ μιας «λύσης» ακόμα και μέσα στο 2016.

Οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό αλληλεπιδρούν με ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς σε όλη τη γύρω περιοχή και ειδικότερα την Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία δεν διατίθεται σε καμία περίπτωση να «χάσει» ένα ορμητήριο όπως αυτό που διασφάλισε με την εισβολή και κατοχή του 1974.

Αυτό αποτυπώνεται και στις διαρροές και τα «σενάρια» που κατά καιρούς εμφανίζονται γύρω από το περιεχόμενο των συνομιλιών και ειδικά τις θέσεις που το ψευδοκράτος (σε ανοιχτή επαφή) με την Αγκυρα προβάλλει.

Χτες, κυπριακά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν εκτενώς δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ», σύμφωνα με το οποίο, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, έχει προτείνει να εφαρμοστεί το «σύστημα εγγυήσεων» μόνο στο βόρειο τμήμα, εμφανιζόμενος δηλαδή ότι θα δεχτεί ένα ...συμβιβασμό ως προς το να μην υπάρχουν εγγυήσεις για όλη την Κύπρο. Συγκεκριμένα, φέρεται να είπε ότι «όλοι οι Τουρκοκύπριοι ζουν στο βόρειο τμήμα. Γι' αυτό μπορεί να μην χρειάζονται οι εγγυήσεις της Τουρκίας στο νότιο μέρος».

Σύμφωνα πάντα με τη «Μιλιέτ», ο Αναστασιάδης φέρεται να είπε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί, στην περίπτωση που αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα.

Επιπλέον, η «Μιλιέτ» υποστηρίζει ότι η πρόταση Ακιντζί ήταν βασικό θέμα και στις πρόσφατες επαφές που είχε (για πολλοστή φορά) στην Κύπρο η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία μάλιστα φέρεται να πρότεινε το νέο σύστημα «να μην το πούμε εγγυήσεις, αλλά ασφάλεια».

Χτες, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, διέψευσε το δημοσίευμα επαναλαμβάνοντας ότι θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για το θέμα των εγγυήσεων είναι ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για στρατιωτικές εγγυήσεις στην περίπτωση λύσης. Ο ίδιος διέψευσε και άλλα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει από τη Λευκωσία να αναστείλει τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς μέχρι το τέλος του 2016.

Πάντως, η όλη συζήτηση για τις «εγγυήσεις» διεξάγεται με στόχο να κρύψει ότι πηγή των νέων, αυξημένων απειλών για τον κυπριακό λαό (αλλά και τους γειτονικούς) δεν είναι μόνο η παραμονή ξένων στρατευμάτων στο νησί, αλλά συνολικά το αυξημένο «ενδιαφέρον» των ιμπεριαλιστών, που θέλουν την Κύπρο ενωμένη για να επιταχυνθούν μονοπωλιακές επενδύσεις σε Ενέργεια, Μεταφορές κ.τ.λ. Σε αυτή τη βάση μεγαλώνει και η ανάμειξη της ΕΕ, η οποία έχει φιλόδοξες προσδοκίες για το ρόλο που θα ήθελε να αποκτά στην περιοχή. Ακόμη, ενδεικτικό είναι και το πώς το Κυπριακό αξιοποιείται σε άλλες «κόντρες», όπως τη ρωσοτουρκική. Χτες, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζακχάροβα, ανέφερε πως η Αγκυρα «χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τον ενοχλητικό όρο "κατοχή" (σ.σ. για την Κριμαία), ενώ, στο μεταξύ, γνωρίζουν, για παράδειγμα, τον πραγματικό κατακτητή στην Κύπρο». Βεβαίως, τη Μόσχα δεν την πήρε κανένας πόνος για τον κυπριακό λαό, απλά επιλέγει την τακτική που θεωρεί πιο πρόσφορη για την προάσπιση των δικών της συμφερόντων.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου τη Δευτέρα ξεκινά η πρώτη Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδος του ΟΗΕ. Στην ίδια πόλη αναμένεται να βρεθούν εκτός από τον Ελληνα πρωθυπουργό και η Γερμανίδα καγκελάριος, ενώ ήδη έχουν κυκλοφορήσει φήμες για πολύπλευρες επαφές που θα αφορούν και το Κυπριακό.

ΣΟΥΗΔΙΑ
Εκδήλωση γνωριμίας με την ΠΣΟ

Ανοιχτή συγκέντρωση γνωριμίας με την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία διοργανώνει το Συνδικάτο Εργαζομένων στο μετρό της Στοκχόλμης με θέμα: «Ταξικοί αγώνες στη Σουηδία, Ευρώπη και στον κόσμο». Η συγκέντρωση αυτή, που αναμένεται να συμμετάσχουν συνδικαλιστές από διάφορους κλάδους εργαζομένων στη Σουηδία, διοργανώνεται στην κεντρική Στοκχόλμη, το Σάββατο στις 4 Ιούνη και ώρα 13.00 στο ABF, Sveavagen 41.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα λειτουργεί και έκθεση αφίσας της ΠΣΟ.

ΙΣΡΑΗΛ
Παραιτήθηκε ο υπουργός Αμυνας Μ. Γιααλόν

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Βροντώντας και αστράφτοντας, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μοσέ Γιααλόν, αποχώρησε χτες από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επικαλούμενος την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, με τον οποίο βρίσκεται σε οξεία αντιπαράθεση, ένα 24ωρο αφότου ο τελευταίος είχε κλείσει συμφωνία συνεργασίας με το ακροδεξιό κόμμα «Ισραήλ το Σπίτι μας» του Αβιγκντορ Λίμπερμαν.

«Είπα στον πρωθυπουργό σήμερα το πρωί ότι, δεδομένης της συμπεριφοράς του κατά τη διάρκεια των τελευταίων γεγονότων και της έλλειψης εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, παραιτούμαι από την κυβέρνηση και την Κνεσέτ» έγραψε στο Twitter ο Γιααλόν. Ο ίδιος κατήγγειλε τον πρωθυπουργό και αρχηγό του δεξιού κόμματος Λικούντ πως «μετάλλαξε» το κόμμα, τοποθετώντας το στη «δεξιότερη» θέση της ιστορίας του, κάνοντας συνεργασίες με ακροδεξιά στοιχεία...

Υπογράμμισε, τέλος, πως παρά την απόφασή του να παραιτηθεί από την κυβέρνηση, δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον πολιτικό βίο και πως στο μέλλον θα διεκδικήσει και πάλι την ηγεσία της χώρας.

Ο Νετανιάχου, από την άλλη, αντέδρασε ζητώντας από τον Γιααλόν να ξανασκεφτεί την πρότασή του και να δεχτεί το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ