ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντιπολιτεύεται στην ίδια αντιλαϊκή βάση

Ξένη για τα λαϊκά συμφέροντα η διαμάχη ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος είναι ικανότερος διαχειριστής του κεφαλαίου

Eurokinissi

Στο γνωστό διαγκωνισμό τους με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, κινήθηκαν και χτες οι τοποθετήσεις στελεχών της ΝΔ, επαναλαμβάνοντας τις αντιρρήσεις τους για το «μείγμα» αντιλαϊκών μέτρων που προκρίνει η κυβέρνηση, αντιπαραθέτοντας το δικό του, ως πιο συμφέρον κι αποδοτικό για τη δραστηριοποίηση του κεφαλαίου.

Ενδεικτικά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Ν. Δένδιας, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Real», υποστήριξε: «Ούτε θα εφαρμοστούν τα μέτρα, ούτε θα αποδώσουν και θα δημιουργήσουν και ζημιά. Θα δημιουργήσουν φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή και θα οδηγήσουν σε ύφεση. Εξαιτίας αυτών των μέτρων, το σενάριο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας ματαιώνεται».

Πρόσθεσε: «Κάνουμε αφαίμαξη σε έναν ήδη πολύ αδύνατο οργανισμό. Ρεαλιστική ελπίδα με αυτήν την πολιτική δεν μπορεί να δει κανείς. Δεν νομίζω ότι υπάρχει οικονομολόγος στον πλανήτη που προβλέπει ανάπτυξη με φορολογική και ασφαλιστική επιδρομή».

Προβάλλοντας το «success story» της διακυβέρνησης της ΝΔ, που κι αυτό το πλήρωσε πολύ ακριβά ο λαός, ισχυρίστηκε: «Το 2014 είχε δημιουργηθεί αναστροφή πορείας. Είχε μειωθεί ο φόρος αλληλεγγύης, ο φόρος στα καύσιμα κ.ά. Με αυτούς τους φόρους (σ.σ: της τωρινής κυβέρνησης) η οικονομία δεν ανακάμπτει. Θα τους μειώσουμε», υποσχέθηκε με βασική έγνοια του κόμματός του νέες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο ώστε να προσελκυσθούν «επενδύσεις».

Μιλώντας ο ίδιος και στον ΑΝΤ1, έβαλε και την εξής πτυχή σχετικά με το πρόγραμμα της κυβέρνησης: «Υπάρχει τεράστια ευθύνη και των δανειστών. Οσοι δέχονται τέτοια προγράμματα έχουν την ίδια ευθύνη με όσους τα υποβάλλουν. Υποψιάζομαι ότι όποιος θέλει το grexit, αφήνει τον ΣΥΡΙΖΑ να τα κάνει αυτά για να μας πάει σε αδιέξοδο και να φύγουμε μόνοι μας. Το ότι υπάρχει κυβέρνηση που σκέφτηκε αυτά τα πράγματα και δανειστές που τα δέχτηκαν, είναι τρελά πράγματα (...) Τίποτα από αυτά δεν μπορεί να εφαρμοστεί, γιατί κανείς δεν μπορεί να πληρώσει αυτά που προβλέπονται. Το σύστημα θα "στουκάρει" και θα πάμε σε αδιέξοδο».

Σε μια ανάλογη τοποθέτηση, η βουλευτής της ΝΔ Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο είπε ότι επί διακυβέρνησης ΝΔ, είχαν «φέρει το Ασφαλιστικό σ' ένα συμμαζεμένο σημείο»: «Είχαμε φτάσει σ' ένα σημείο, όπου το Ασφαλιστικό προσέγγιζε τη βιωσιμότητα. Και μ' αυτήν την καταστροφική πολιτική (σ.σ: της τωρινής κυβέρνησης) χρειάζονται 1,8 δισ. ευρώ μέτρα. Αυτήν τη χρονική στιγμή και με τον τρόπο που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού, αυτή δεν εξασφαλίζεται».

Για το χρέος

Στο μεταξύ, πάνω στην αποπροσανατολιστική κοκορομαχία των εταίρων του δικομματισμού, με αφορμή το κρατικό χρέος, τη «βιωσιμότητα» και ποιος θα καταφέρει να το πάει στους εταίρους για αναδιάρθρωση, ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, δήλωσε χτες: «Το πρόβλημα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους παραμένει κρίσιμης σημασίας για την οικονομία και την πορεία της χώρας».

Υπερασπιζόμενος τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης είπε ότι «η αυξητική δυναμική του χρέους "φρέναρε" με τη διπλή αναδιάρθρωση του 2012». «Επιπλέον, το Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, συμφώνησε να εξετάσει, υπό προϋποθέσεις, επιπλέον παρεμβάσεις προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η βιωσιμότητα του χρέους (απόφαση της 27ης Νοεμβρίου 2012). Τα Eurogroup της 5ης Μαΐου 2014 και της 20ής Φεβρουαρίου 2015 επιβεβαίωσαν τη δέσμευση σε αυτό το πλαίσιο».

Αναγνωρίζοντας ότι «είναι αναγκαία η λήψη πρόσθετων παραμετρικών μέτρων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους», ζήτησε από την κυβέρνηση «να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα συντελέσουν στην έναρξη της συζήτησης για τη νέα αναδιάρθρωση του χρέους και οι δανειστές να τηρήσουν τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις τους, στην κατεύθυνση: α) Επιμήκυνσης της περιόδου χάριτος. β) Επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής. γ) Χαμηλότερων επιτοκίων. δ) Μετατροπής των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, για όλα τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα από επίσημες πηγές μετά το πρώτο Μνημόνιο».

Εσωκομματικά

Τέλος, να καταγραφούν εκτιμήσεις, που αναπαράγονται σε μια σειρά επιτελεία, ότι η εμμονή του Κυρ. Μητσοτάκη να ζητά εκλογές, που η κυβέρνηση τουλάχιστον προσώρας αρνείται με τους βουλευτές της να ψηφίζουν μονομπλόκ όλα τα μέτρα που φέρνει στη Βουλή, δεν έχει τελικά κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα και στην πράξη δεν βοηθά σε κάτι την αξιωματική αντιπολίτευση.

Να καταγραφεί, επίσης, ότι συνεχίζουν να αναπαράγονται δημοσιεύματα και αναρτήσεις στο διαδίκτυο περί ψυχρότητας στις σχέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη με τους Αντ. Σαμαρά και Ευ. Μεϊμαράκη, ενώ επιχειρείται να καταγραφεί ως «απόσταση» η απουσία της Ντόρας Μπακογιάννη από τη διαδικασία της ψηφοφορίας προχτές βράδυ στη Βουλή, αν και επισήμως αποδίδεται σε αδιαθεσία.

ΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πλούσιες δραστηριότητες στο πλαίσιο του εργατικού δεκαήμερου
Σήμερα, Τρίτη

Στην Πάτρα

  • Στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας (Προσφυγικά), στο πλαίσιο της έκθεσης «Τα πρώτα βήματα και οι πρώτες μάχες της εργατικής τάξης στην Ελλάδα» (ώρες λειτουργίας 18.00 - 21.00), θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της έκδοσης «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ», από τις ΚΟΒ Κατασκευών του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο Στέφανος Λαβράνος, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι.
  • Στις 7 μ.μ., στο Λαϊκό Θέατρο (Γερμανού & Ηλείας), στο πλαίσιο της ίδιας έκθεσης, θα παρουσιαστεί το βιβλίου «Αναμνήσεις ενός κουρέα», από τις ΚΟ Βορειοκεντρικού Διαμερίσματος του ΚΚΕ. Θα μιλήσει η Γεωργία Γαλυφοπούλου, στέλεχος του ΚΚΕ.

Στην Αιτωλοακαρνανία

  • Η ΚΟΒ Μεσολογγίου θα πραγματοποιήσει προβολή της ταινίας «Ludlow, οι Ελληνες στους πολέμους του άνθρακα», στο «Τρικούπειο» Πολιτιστικό Κέντρο, στις 8 μ.μ.
  • Στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του ΕΚΑ, σε εκδήλωση της ΚΟΒ Κατασκευών Αγρινίου, θα γίνει ομιλία με θέμα «Οι μεγάλες απεργίες του κλάδου», από τον Χρήστο Μπούρα, μέλος της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.
Αύριο, Τετάρτη

Στην Πάτρα

  • Στις 7 μ.μ., στο Λαϊκό Θέατρο θα παρουσιαστεί η μπροσούρα με τα υλικά της πρόσφατης διημερίδας της ΚΕ του ΚΚΕ, από τις ΚΟΒ Εμπορίου, Επισιτισμού του ΚΚΕ και τις ΟΒ Ιδιωτ. Υπαλλήλων, Επισιτισμού, ΟΑΕΔ της ΚΝΕ. Θα μιλήσει ο Αντώνης Δεληγιάννης, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Στις 9 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί προβολή της ταινίας «Ανθρώπινο δυναμικό».

Στην Υπαιθρο Αχαΐας

  • Στις 7.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» στην Κάτω Αχαΐα η ΚΟΒ Δυτικής Αχαΐας πραγματοποιεί προβολή της ταινίας «Ludlow, οι Ελληνες στους πολέμους του άνθρακα».
  • Στις 8 μ.μ., στο Αρχοντικό της Παλαιολογίνας, η ΚΟΒ Καλαβρύτων θα προβάλλει την ίδια ταινία.

Στην Αιτωλοακαρνανία

  • Στις 7.30 μ.μ., στο Δημοτικό Κατάστημα Αγ. Κωνσταντίνου, σε εκδήλωση της ΚΟΒ Αγρινίου, θα μιλήσει ο Βασίλης Δήμας, στέλεχος του ΚΚΕ.
  • Στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Δημαρχείου Αιτωλικού η ΚΟΒ Αιτωλικού διοργανώνει εκδήλωση και προβολή της ταινίας «Ludlow, οι Ελληνες στους πολέμους του άνθρακα».
  • Στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ, Ι. Στάικου 2 (2ος όροφος), σε εκδήλωση της ΚΟΒ Υγείας Αγρινίου θα μιλήσει ο Κώστας Τζερτεμέλης, μέλος της ΕΟΕ της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

Στη Ζάκυνθο

  • Στις 8 μ.μ., η ΚΟΒ Νοσοκομείου θα πραγματοποιήσει προβολή της ταινίας «Ludlow, οι Ελληνες στους πολέμους του άνθρακα», στα γραφεία της ΤΕ Ζακύνθου.
ΠΕΚΑΜ
Προσκύνημα στη Μακρόνησο

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) διοργανώνει προσκύνημα στον ιστορικό τόπο της Μακρονήσου, την Κυριακή 5 Ιούνη. Για τη συμμετοχή θα ναυλωθούν λεωφορεία που θα ξεκινήσουν στις 7 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 210.3247.820, 6974.278.797 και 6977.513.165.

Εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης 2ου Διαμερίσματος

Η Επιτροπή Ειρήνης 2ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας διοργανώνει εκδήλωση την Παρασκευή 13/5, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Πλυτά, στο πλαίσιο του 10ημέρου Ειρήνης. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει: Ζωγραφική για παιδιά με θέμα την Ειρήνη στις 7 μ.μ. Χορευτικό του Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης στις 8 μ.μ. Θεατρική παράσταση για την Ειρήνη στις 8.30 μ.μ. Ομιλία από τη Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ, με ομιλήτρια την Ελπίδα Παντελάκη, στις 9 μ.μ. Λαϊκό γλέντι με ζωντανή μουσική και χορό στις 9.30 μ.μ.

Κομματικές Οργανώσεις Σερβίων και Βελβεντού του ΚΚΕ

Εκδήλωση για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Σερβίων και Βελβεντού Κοζάνης του ΚΚΕ την Κυριακή 15 Μάη, στις 11 π.μ., στο φυτώριο Σερβίων. Θα μιλήσει ο Γιάννης Βήττας, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα αποκαλυφθεί τιμητική πλάκα για τους ήρωες κομμουνιστές στην περιοχή, που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους αγωνιζόμενοι ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση.

Ολυμπιακά ακίνητα στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης παραχωρείται η χρήση των Ολυμπιακών ακινήτων που βρίσκονται στη ζώνη Α2 του Ολυμπιακού Πόλου του Φαληρικού Ορμου (εγκαταστάσεις Beach Volley) για να μετατραπούν, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, σε αίθουσες διεξαγωγής μεγάλων δικών, όπως αυτή της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής.

Κατά την ανακοίνωση (την Κυριακή) του υπουργείου Δικαιοσύνης «ένα δομικό πρόβλημα της ελληνικής Δικαιοσύνης, η έλλειψη χώρων για διεξαγωγή μεγάλων δικών, περνά ήδη στη φάση της επίλυσής του. Χωρίς αντάλλαγμα παραχωρήθηκε, με νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων η χρήση ακινήτου που βρίσκεται στη ζώνη Α2 του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου». Επιπρόσθετα, διαβεβαιώνει «ότι οι τρόποι χρήσης μέρους του ακινήτου θα αποτελέσουν αντικείμενο προηγούμενου διαλόγου με την Περιφέρεια Αττικής και τους ενδιαφερόμενους Δήμους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ