ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Μνημόνια διαρκείας με «εμπροσθοβαρή» και «εφεδρικά» αντιλαϊκά πακέτα

Παραπέρα απογείωση της φοροληστείας, νομοθέτηση του μηχανισμού των «εφεδρικών» αντιλαϊκών μέτρων, επιτάχυνση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και «άνοιγμα» της αγοράς των «κόκκινων» δανείων

Από τη χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ
Από τη χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ
Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα, και μάλιστα σε μακροπρόθεσμη περίοδο, πέρα από αυτά που ψηφίστηκαν προχτές στη Βουλή, αλλά και από αυτά που ήδη δρομολογούνται για το αμέσως προσεχές διάστημα, φέρνει η ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου, όπως επιβεβαιώθηκε στη χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, από την πλευρά της, μέσα στις επόμενες μέρες καταθέτει στη Βουλή ένα μπαράζ νέων αντιλαϊκών μέτρων, με άξονες:

-- Την παραπέρα απογείωση της φοροληστείας μέσω του ΦΠΑ και άλλων χαρατσιών στη λαϊκή κατανάλωση.

-- Τη νομοθέτηση του «εφεδρικού μηχανισμού» που θα ενεργοποιεί πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα σε κάθε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους του μνημονίου και των κρατικών προϋπολογισμών, στα οποία μέτρα θα συμπεριλαμβάνεται και η αυτόματη καρατόμηση συντάξεων και μισθών.

-- Τη συγκρότηση και λειτουργία του νέου υπερ-Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

-- Το άνοιγμα της αγοράς των «κόκκινων» δανείων και μια σειρά από άλλες αντιλαϊκές παρεμβάσεις.

Την ίδια ώρα, η διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, όπως δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, αλλά και σύμφωνα με την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα περιλαμβάνει:

-- Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, σχετικά με τη «βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης του χρέους».

-- Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα με τις αποφάσεις που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος (δηλαδή, μετά το 2018) και μάλιστα με προϋπόθεση την «πλήρη εφαρμογή του προγράμματος», δηλαδή των αντιλαϊκών μέτρων. Σε αυτό το πλαίσιο, θα εξεταστούν ρυθμίσεις, όπως η μεγαλύτερη «περίοδος χάριτος» και η επιμήκυνση των αποπληρωμών, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αν κριθεί αναγκαίο στο τέλος του προγράμματος.

-- Τα μακροπρόθεσμα μέτρα για τις επόμενες δεκαετίες, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού κράτους παραμένουν «βιώσιμες».

Σχετικά με το μηχανισμό «εφεδρικών μέτρων», ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του τις επόμενες βδομάδες και ότι η βάση του θα είναι η ελληνική πρόταση.

Μπαράζ νέων αντιλαϊκών μέτρων και αναδιαρθρώσεων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ, το ελληνικό κράτος στο πλαίσιο της πρώτης «αξιολόγησης» θα εφαρμόσει τα παρακάτω:

  • Ενα πρώτο πακέτο παραμετρικών μέτρων 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2018: Το πακέτο περιλαμβάνει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, τη μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος και πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, όπως η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και μέτρα στο μισθολογικό κόστος του δημόσιου τομέα.
  • «Πρόσθετο έκτακτο μηχανισμό», ο οποίος θα νομοθετηθεί για να διασφαλίσει πως το πακέτο των μέτρων θα εφαρμόζεται αυτόματα όταν υπάρχουν αντικειμενικά δεδομένα ότι ο στόχος επίτευξης του ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος (3,5% σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο) δεν εκπληρώνεται. Ταυτόχρονα, οι «εξαιρέσεις» στην ενεργοποίηση του μηχανισμού θα περιορίζονται μόνο «για έκτακτα γεγονότα με μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο που δεν μπορούν να ελεγχθούν από την κυβέρνηση», ενώ παράλληλα ακόμη και αυτές οι «εξαιρέσεις» πρέπει να συμφωνηθούν με τους «θεσμούς». Σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ ο προληπτικός μηχανισμός θα νομοθετηθεί εκ των προτέρων και θα ενεργοποιείται «με αντικειμενικό τρόπο», όπως δηλαδή με τον ειδικό αλγόριθμο που σχεδιάζεται για το σκοπό αυτό.
  • Η πρώτη «αξιολόγηση» περιλαμβάνει επίσης την εφαρμογή της στρατηγικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ως προαπαιτούμενα, θα ληφθούν μέτρα για να ανοίξει η αγορά για την πώληση εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την προσωρινή εξαίρεση μικρών δανείων διασφαλισμένων με την κύρια κατοικία.
  • Το Γιούρογκρουπ χαιρετίζει τη συμφωνία για την επικείμενη έγκριση του νόμου για την ίδρυση του συμφωνηθέντος «Ελληνικού Ταμείου Επενδύσεων». Το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου θα διοριστεί μέχρι τον Ιούνη του 2016 και το Ταμείο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το αργότερο το Σεπτέμβρη.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σε συνδυασμό με τη συμφωνία για την εφαρμογή του πακέτου πολιτικής, αυτή η συμφωνία στο χρέος και οι επαρκείς χρηματοδοτικές εγγυήσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους «αναμένεται να επιτρέψουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλ. Ρέγκλινγκ, σημείωσε πως «σύντομα» θα πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, καθώς χρειάζεται ακόμα κάποια «δουλειά», ενώ ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, εξέφρασε την ελπίδα πως μια «θετική απόφαση» μπορεί να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, στις 24 Μάη.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ενημέρωσε τηλεφωνικά τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, για τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ.

Για το ίδιο θέμα, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε... ιδιαίτερα θετική την έκβαση του Γιούρογκρουπ, ισχυριζόμενος ότι κλείνει η «αξιολόγηση» χωρίς... «πρόσθετα μέτρα» και ότι αποτυπώνεται ο «οδικός χάρτης» για την ελάφρυνση του χρέους. Αυτό, επισήμανε ο πρωθυπουργός, αποτελεί αναγκαία έκφραση... «αλληλεγγύης» της ΕΕ προς τον ελληνικό λαό!

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο.


«ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ» ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Αβεβαιότητες, παζάρια και ανταγωνισμοί

Σύμφωνα με έγγραφο εργασίας της Ευρωζώνης, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του χτεσινού Γιούρογκρουπ και δημοσιοποιήθηκε από τη «Wall Street Journal», το ελληνικό κρατικό χρέος, μέχρι το 2060, μπορεί να φτάσει έως 258,3% του ΑΕΠ ή αντίθετα να έχει υποχωρήσει έως 62,6% του ΑΕΠ.

Πρόκειται, βέβαια, για τεράστιες αποκλίσεις, που προκύπτουν ανάλογα με τα εξεταζόμενα σενάρια και τις μακροπρόθεσμες προβολές τους, γύρω από τους μελλοντικούς ρυθμούς εξέλιξης της οικονομικής δραστηριότητας και του ΑΕΠ, τη διαμόρφωση των ματοβαμμένων πρωτογενών πλεονασμάτων, του ύψους των επιτοκίων, των αναγκών χρηματοδότησης του κράτους με νέα δάνεια και μια σειρά από άλλες παραμέτρους.

Στο συγκεκριμένο έγγραφο, με την «ανάλυση βιωσιμότητας» του χρέους που καταρτίστηκε από τους πιστωτές της Ευρωζώνης αναφέρεται πως «το αποτέλεσμα αυτής της ανάλυσης αναδεικνύει τις σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους σε μακροπρόθεσμη βάση».

Το έγγραφο εξετάζει τέσσερα διαφορετικά σενάρια για την ελληνική οικονομία και υπολογίζει τις πιθανές τιμές που μπορεί να πάρει ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ τις επόμενες δεκαετίες. Στο βασικό σενάριο, θα διαμορφωθεί στο 182,9% του ΑΕΠ το 2016 για να υποχωρήσει στο 104,9% του ΑΕΠ μέχρι το 2060. Στο έγγραφο εμφανίζονται και οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες, δηλαδή τα νέα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την κάλυψη των ελλειμμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς, για τις πληρωμές τόκων και για την εξόφληση των δανείων που λήγουν.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το ελληνικό κράτος έχει ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες που φτάνουν έως το 62,8% του ΑΕΠ το 2060. Ακόμη και με το βασικό σενάριο, οι ανάγκες της αυτές θα κυμαίνονταν πάνω από το 15% για αρκετά χρόνια και θα αυξάνονταν στο 24,3% του ΑΕΠ το 2060. Οπως προκύπτει, οι δανειακές ανάγκες για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, σε συνδυασμό, βέβαια, με τις αποπληρωμές του χρέους ξεκινούν από τα 27 δισ. ευρώ (15% του ΑΕΠ) σε ετήσια βάση και αυτό παρά την άγρια φορολογία απέναντι στο λαϊκό εισόδημα και τη συνεχή διάλυση των κονδυλίων που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες.

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

Σύμφωνα με πληροφορίες που διοχετεύονται στον Τύπο, o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), μέσω επιστολής του επικεφαλής του Κλ. Ρέγκλινκ στο Γιούρογκρουπ, εμφανίζεται αρνητικός στο ενδεχόμενο «κλειδώματος» των επιτοκίων, στα σημερινά, θεωρούμενα χαμηλά επίπεδα, με τα οποία ο ESM έχει δανείσει το ελληνικό κράτος, ενώ παράλληλα εμφανίζεται αρνητικός και στο ενδεχόμενο μετατροπής των επιτοκίων από κυμαινόμενα που είναι σήμερα σε σταθερά.

Να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο αύξησης των βασικών επιτοκίων του ευρώ από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - κάτι το οποίο σε κάποιο βάθος χρόνου θεωρείται βέβαιο - θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τους τόκους εξυπηρέτησης του ελληνικού κρατικού χρέους. Και βέβαια, το γεγονός αυτό δημιουργεί νέα ερωτήματα γύρω από τους όρους διασφάλισης της «βιωσιμότητας» του χρέους και το αναγκαίο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γ. Κατάινεν τόνισε: «Ενδέχεται οι υπουργοί Οικονομικών να αποφασίσουν κάποια στιγμή να παρατείνουν τις ωριμάνσεις των δανείων και ίσως επίσης να μειώσουν τα επιτόκια». Αναφερόμενος, στην ψήφιση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό από την ελληνική Βουλή σημείωσε ότι «οι αποφάσεις είναι ένα βασικό βήμα προς τα εμπρός. Δεν έχω τις τελευταίες πληροφορίες, εάν λείπει ακόμα κάτι, αλλά ως σημείο έναρξης, η Ελλάδα έκανε αυτό που αναμενόταν».

«Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει» (σχετικά με τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους), επισήμανε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στ. Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του αντικαγκελάριου, Ζ. Γκάμπριελ, περί ανάγκης «ελάφρυνσης». Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «όλα έχουν εδώ και οκτώ μήνες αποσαφηνιστεί γραπτώς και σε αυτό αναφέρονται όλοι ξανά και ξανά. Και στο τέλος υπάρχει και μία πολύ σημαντική φράση - διότι γίνεται πάλι λόγος για κούρεμα χρέους - το Γιούρογκρουπ επαναβεβαιώνει ότι ονομαστικό κούρεμα δημόσιου χρέους δεν είναι δυνατόν. Αυτή είναι, πιστεύω, η σαφής και διόλου αμφίσημη βάση πάνω στην οποία εργάζονται όλοι».

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε ότι ο Ζ. Γκάμπριελ μιλούσε στο πλαίσιο εκδήλωσης του SPD, ως αρχηγός του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και υποστήριξε ότι ο αντικαγκελάριος «μιλάει συνειδητά για ελάφρυνση χρέους και το έχει συγκεκριμενοποιήσει και τους περασμένους μήνες. Ελάφρυνση χρέους, π.χ. μέσω μεγαλύτερων ωριμάνσεων, αυτό εννοεί».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ