Κεντρικό σημείο στην προπαγάνδα της ΝΔ η παρουσίαση της πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου ως μονόδρομου για το λαό
Συνεχίζει η ΝΔ τη δικομματική κοκορομαχία με την κυβέρνηση, πάνω στο ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου, την προσπάθεια αναθέρμανσης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.
Σε αυτήν τη βάση, μετά την «πρόκληση», χτες το πρωί, από πλευράς του υπουργού Επικρατείας, Ν. Παππά, να απαντήσει η αξιωματική αντιπολίτευση εάν πιστεύει ότι πρέπει να ληφθούν τα «έξτρα μέτρα», όπως ζητά το ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, έσπευσε να απαντήσει:
«Ολοι οι Ελληνες γνωρίζουν - το ζουν καθημερινά - ότι η ελληνική οικονομία βυθίζεται (...)Η ανικανότητα και η αναξιοπιστία της κυβέρνησης τροφοδοτούν τις υπερβολικές αξιώσεις του ΔΝΤ.Ετσι, το κόστος της αποτυχημένης, δήθεν "σκληρής" διαπραγμάτευσης εκτοξεύθηκε στα 5,4 + 3,6 δισ. ευρώ. Ολα αυτά είναι δική τους ευθύνη. Είναι ευθύνη Τσίπρα. Και βέβαια, το γνωρίζουν καλά, τίποτα από αυτά δεν είναι αποδεκτό από τη ΝΔ. Παρ' όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να προκαλεί τους Ελληνες, ποντάροντας στο απόλυτο ψέμα».
Στην πραγματικότητα, βέβαια, η ΝΔ όχι μόνο έχει ψηφίσει παρέα με τον ΣΥΡΙΖΑ το 3ο μνημόνιο, στη βάση του οποίου προωθούνται και τα «κανονικά» και τα «έξτρα» αντιλαϊκά μέτρα, αλλά ταυτόχρονα - με βάση τη στρατηγική επιλογή του εγχώριου κεφαλαίου - απαιτεί να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η «αξιολόγηση» που τα περιλαμβάνει...
Στο μεταξύ, στα κεντρικά της ΝΔ και το επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη εξετάζουν όλα τα σενάρια: Από υποχώρηση της κυβέρνησης από τους τωρινούς λεονταρισμούς της και συμφωνία με τους «εταίρους» - ενδεχομένως με ένα ενδιάμεσο στάδιο δραματοποίησης των παζαριών ώστε να μην έχει διαρροές η κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία κατά την ψήφιση των νέων αντιλαϊκών μέτρων - έως εκλογές ή και δημοψήφισμα, με αναβίωση σεναρίων περί εξόδου της χώρας από Ευρωζώνη και ΕΕ, προκειμένου ο Αλ. Τσίπρας ή να επιτύχει μια «ηρωική έξοδο» ή αναβαπτισμένος στη «λαϊκή εντολή» να προωθήσει με μεγαλύτερη άνεση τα εν λόγω μέτρα.
Εξ ου και στη ΝΔ ετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο, προτάσσοντας στην προπαγανδιστική τους φαρέτρα το σύνθημα της «αλήθειας», που, όπως λένε, εκπέμπουν απέναντι στα «ψέματα» του ΣΥΡΙΖΑ. Την «αλήθεια» του κεφαλαίου, βεβαίως, σχετικά με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που χρειάζεται ώστε να αναθερμάνει την οικονομία του, και πάνε - και από πλευράς ΝΔ - να την επιβάλουν ως αναπόδραστη συνθήκη στο λαό...
«Η εκτίμησή μου είναι ότι η κυβέρνηση παίζει ένα από τα συνήθη χαρτιά της: "Διαπραγματεύομαι μέχρι τελευταία στιγμή και λίγο πριν την ασφυξία υπογράφω αυτό που θα μου δώσουν"» δήλωσε χτες αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, προσθέτοντας ότι «η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα. Ο περισσότερος κόσμος καταλαβαίνει ότι δεν είναι μία διαπραγμάτευση προς όφελος της χώρας, αλλά μία ακόμα παράσταση από την κυβέρνηση».
Παραπέρα, ενώ είπε ότι κι από πλευράς των «εταίρων» «υπάρχουν και υπερβολικές απαιτήσεις - από το ΔΝΤ κυρίως - αλλά αυτές οι υπερβολικές απαιτήσεις καλλιεργούνται από τη στάση της κυβέρνησης», συμπλήρωσε, δίνοντας ως εξήγηση ότι «όταν μια κυβέρνηση δεν έχει σαφέστατα όρια σε μια διαπραγμάτευση, όταν αφήνει να εννοηθεί ότι το "όχι" μπορεί να γίνει "ναι" και το "ναι" μπορεί να γίνει "όχι", τότε ο κάθε δανειστής μπορεί να απαιτεί το ανώτερο στην προσπάθειά του να κερδίσει το λιγότερο».
Ερωτώμενος από δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο εκλογών, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια «για παιχνίδι με εκλογές ή δημοψήφισμα. Θα είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Θα είναι μια ρώσικη ρουλέτα, γιατί αυτή τη στιγμή η χώρα μας είναι για άλλη μια φορά αποδυναμωμένη και οι εταίροι μας είναι υποψιασμένοι ότι η κυβέρνηση τούς "παίζει"».
Παραπέρα, ρίχνοντας νερό στο μύλο των εκβιασμών ενόψει της ψήφισης των αντιλαϊκών μέτρων ώστε να κλείσει η περιλάλητη «αξιολόγηση», είπε: «Χρειαζόμαστε πολύ άμεσα τα 6 σχεδόν δισ. που θα φέρει η υπογραφή της αξιολόγησης. Χωρίς αυτά τα λεφτά, οι επόμενοι μήνες θα είναι πάρα πολύ δύσκολοι. Δύσκολοι στα νοσοκομεία, στην Παιδεία, παντού. Ελπίζω ότι ο κ. Τσίπρας δε θα σκεφτεί την ηρωική έξοδο και ότι θα σκεφτεί ότι αυτό που επιβάλλεται να κάνει είναι να συμφωνήσει και να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα».
Τέλος, υπογράμμισε ότι από την πλευρά του Ποταμιού δεν υπάρχει περιθώριο στήριξης της κυβέρνησης, εφόσον «γυρίζει την πλάτη στις προτάσεις της μεταρρύθμισης», στο μείγμα διαχείρισης και εκείνες τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις με τις οποίες συντάσσεται το Ποτάμι.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Πλατεία Αρχαίας Αγοράς, στις 8 μ.μ., εκδήλωση με τίτλο «Ο Μάης του '36 με τη ματιά του λογοτέχνη Θέμου Κορνάρου».
Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, στις 6 μ.μ., εκδήλωση - ημερίδα με θέμα «80 χρόνια από το Μάη του 1936. Οι ιστορικές συνθήκες της εποχής. Τα γεγονότα και η επίδρασή τους. Ο ρόλος και οι θέσεις του ΚΚΕ».
Θα μιλήσουν:
-- Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ: «Βιέννη - Παρίσι - Οβιέδο - Μαδρίτη - Θεσσαλονίκη. Το κομμουνιστικό κίνημα στην πολυτάραχη δεκαετία του '30 - '39».
-- Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ: «Το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διαδραματίστηκαν τα γεγονότα του Μάη του '36».
-- Ζήσης Λυμπερίδης, Γραμματέας της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ: «Ο Μάης του '36 δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Τα γεγονότα. Ο ρόλος του ΚΚΕ. Συμπεράσματα - διδάγματα».
Θα μιλήσουν:
-- Γιώργος Λεοντιάδης, ιστορικός: «Η πορεία του εργατικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή».
-- Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της ΕΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, ευρωβουλευτής: «Μάης '36. Διδάγματα και πείρα για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Οροι και προϋποθέσεις της ανασύνταξης».
Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις:
-- Η δουλειά στα σωματεία: Το παράδειγμα και η πείρα από τον κλάδο των καπνεργατών, από την Μαργαρίτα Αρβανιτάκη, υποψήφια διδάκτορα Ιστορίας.
-- Στρατευμένος λαός και Μάης '36, από τον Γιώργο Χρανιώτη, υποψήφιο διδάκτορα Ιστορίας.
-- Μάης '36: Η αλληλεγγύη του λαού, από τον Κώστα Τζιάρα, υποψήφιο διδάκτορα Ιστορίας.
-- Οι γυναίκες της εργατικής τάξης βάζουν τη δική τους σφραγίδα στα γεγονότα του Μάη, από την Μαρία Τσολάκη, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βιομηχανίας.
Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας, βιβλίου και αρχειακού υλικού.
Θα παρουσιαστεί το έργο των Γ. Ρίτσου και Μ. Θεοδωράκη «ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ».
Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Μ. Ανδρουλιδάκης. Θα ερμηνεύσει η Μ. Φαραντούρη.
Για «απόλυτη αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε όλους τους τομείς» έκανε λόγο η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου, μιλώντας χτες στον «ΣΚΑΪ», λέγοντας π.χ. ότι «αντί για τα 10 δισ. παροχές που είχε τάξει στους Ελληνες πολίτες με το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και με το παράλληλο πρόγραμμα, φέρνει σχεδόν 10 δισ. μέτρα».
Και συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «μας οδήγησε σε τρίτο μνημόνιο, τη στιγμή που τον Δεκέμβριο του 2014 ήμασταν έτοιμοι να βγούμε από τα μνημόνια, και οσονούπω μας οδηγεί και σε τέταρτο. Ας σταματήσει λοιπόν να κάνει την "ηρωική" διαπραγμάτευση, γιατί όσο περισσότερο διαπραγματεύεται, τόσο περισσότερα μέτρα φορτώνει στην πλάτη του ελληνικού λαού και αυξάνει τον λογαριασμό».
Ο... «καημός» και η κριτική, βέβαια, δεν αφορούν τα δεινά του λαού - η πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει στην αντιλαϊκή πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - αλλά τις δυνατότητες να στηριχθεί η καπιταλιστική ανάκαμψη.
Σε αυτήν ακριβώς τη βάση, πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Το καλύτερο που μπορεί να κάνει αυτή η κυβέρνηση είναι να παραιτηθεί, ώστε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με τη συμμετοχή όλων των δημοκρατικών, φιλοευρωπαϊκών κομμάτων. Το "φύγε εσύ - έλα εσύ" το έχουμε δει, τόσο το 2015 όσο και το 2012, με πρωταγωνίστρια τότε τη ΝΔ (...) Μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης και συνεργασίας μπορεί να διαπραγματευτεί πολύ καλύτερα, για την αξιολόγηση, για τη ρύθμιση του χρέους, για το νέο παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα μας για την δημιουργία πλούτου, για το κοινωνικό κράτος και το πολιτικό σύστημα».
Τέλος, αναφερόμενη και αυτή - όπως και άλλα αστικά επιτελεία - στο ζήτημα του μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής, ισχυρίστηκε ότι οι αυξήσεις φόρων δεν είναι αποτέλεσμα π.χ. του τρίτου μνημονίου που μαζί ψήφισαν πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά «αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που αποφάσισε αντί να κάνει μεταρρυθμίσεις, να αυξήσει φόρους και εισφορές και να μειώσει συντάξεις. Καμία μεταρρύθμιση, απλά και μόνο φοροκαταιγίδα».