ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του αντιλαϊκού «μείγματος»

Εντείνεται ο διαγκωνισμός με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος πληροί καλύτερα τις «προϋποθέσεις» που θέτει το κεφάλαιο

Να πείσει το κεφάλαιο ότι η ΝΔ μπορεί να διασφαλίσει καλύτερα «πολιτική σταθερότητα» και «αγκάλιασμα των ξένων επενδυτών» επιχειρεί ο Κυρ. Μητσοτάκης

Eurokinissi

Να πείσει το κεφάλαιο ότι η ΝΔ μπορεί να διασφαλίσει καλύτερα «πολιτική σταθερότητα» και «αγκάλιασμα των ξένων επενδυτών» επιχειρεί ο Κυρ. Μητσοτάκης
Συνεχίζει η ΝΔ να ιεραρχεί ψηλά στην κριτική της προς την κυβέρνηση πλευρές που «σηκώνουν» μερίδες της αστικής τάξης, σε σχέση με το «μείγμα» της αντιλαϊκής πολιτικής που προωθεί το Μέγαρο Μαξίμου και κατά πόσο αυτό μπορεί να στηρίξει την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Από αυτήν ακριβώς τη σκοπιά, μιλώντας χτες στο «Βήμα FM», ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γ. Κουμουτσάκος, σημείωσε: «Τα μέτρα δεν θα τα ψηφίσουμε. Ενα μείγμα πολιτικής που θα στραγγαλίσει την οικονομία, θα την οδηγήσει σε περισσότερη ασφυξία, δεν πρόκειται να το ψηφίσουμε (...) Θεωρούμε ότι η φοροεπιδρομή, η οποία έρχεται, θα στραγγαλίσει την οικονομία, θα τη ρίξει σε ακόμα βαθύτερη ύφεση και δυστυχώς, επειδή δεν πρόκειται έτσι να ανακάμψει η οικονομία, αρχίζει στο βάθος να αχνοφαίνεται ήδη ένα τέταρτο μνημόνιο. Είναι ήδη κάτω από τις γραμμές, βρίσκεται στις δηλώσεις διαφόρων σημαντικών παικτών, όπως του κ. Σόιμπλε πρόσφατα».

Την ίδια ώρα, βέβαια, συνεχίζουν και τις... παροτρύνσεις προς την κυβέρνηση να παραιτηθεί, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι της αστικής διαχείρισης έχει μεγαλύτερο κόστος για την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, απ' ό,τι οι ενδεχόμενες εκλογές.

Ετσι, με αφορμή, το γαϊτανάκι δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών για τις ιδιωτικοποιήσεις, το ΤΑΙΠΕΔ κ.ο.κ. - δηλώσεις που στην πραγματικότητα αποτυπώνουν τις έντονες ενδοκαπιταλιστικές κόντρες - από τη ΝΔ τονίζουν: «Πρόκειται πλέον για μια κυβέρνηση φαρσοκωμωδία που διαλύει τη χώρα. Φύγετε». Επιβεβαιώνοντας, βέβαια, τη σύγκλισή τους σε ό,τι αφορά τη συνολικότερη στρατηγική του κεφαλαίου, ουσιαστικά υπερασπίζονται την κυβερνητική απόφαση για πώληση του ΟΛΠ στην COSCO, μιλώντας για «καθυστερημένη προσχώρησή τους σε μια σωστή πολιτική απόφαση της ΝΔ».

«Αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» και «επενδυτικές ευκαιρίες»

Ο δε πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος βρέθηκε στη Ν. Υόρκη για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, ζήτησε σε ομιλία του «να προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν ανάσα στην αγορά και στην οικονομία (...) Βήμα - βήμα, πρέπει να χτίσουμε ξανά την αξιοπιστία που εν πολλοίς έχουμε απολέσει», πρόσθεσε, παρουσιάζοντας ως προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάκαμψη την ταχεία προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Παραπέρα, σε δήλωσή του στο ραδιοσταθμό «Cosmos 91,5» της Ν. Υόρκης, είπε: «Η Ελλάδα (...) μπορεί να προσφέρει πολλές επενδυτικές ευκαιρίες, αρκεί να υπάρχει πολιτική σταθερότητα και βέβαια μια κυβέρνηση η οποία να αγκαλιάζει τους ξένους επενδυτές, να επιζητεί ξένες επενδύσεις, είτε αυτές προέρχονται από ομογενείς, είτε από ξένους επενδυτές, να προωθεί την υγιή επιχειρηματικότητα και να νοιάζεται πραγματικά για το καλό και την ανάπτυξη της οικονομίας. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτήν τη στιγμή αυτές οι προϋποθέσεις πληρούνται».

Στα εσωκομματικά, να καταγραφεί η επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στις Σέρρες, τη συνάντησή της εκεί με τον βουλευτή Σερρών, Κώστα Καραμανλή το νεότερο (γιο του Αχιλλέα), τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, και άλλα στελέχη. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ήδη από αστικά ΜΜΕ (π.χ. «Βήμα της Κυριακής») ως «στρατηγική συμμαχία Μητσοτάκηδων - Καραμανλήδων», με στόχο την επάνοδο της ΝΔ στην εξουσία, ως κίνηση που «στέλνει μήνυμα» εντός και εκτός ΝΔ ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ενωμένο υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη, σε μια συγκυρία που φαίνεται να κερδίζει πόντους στο διαγκωνισμό του με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Αντ. Σαμαρά, ο πρώην πρωθυπουργός «θα υποβάλει άμεσα μηνύσεις και αγωγές εναντίον της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη καθώς και των ΜΜΕ ("Παραπολιτικά", "Κουτί της Πανδώρας" και "Δημοκρατία") για όσα εν γνώσει τους, ψευδή και συκοφαντικά, έγραψαν και είπαν σε βάρος του».

Είχαν προηγηθεί το Σαββατοκύριακο ανακοινώσεις από την κυβερνητική εκπρόσωπο και τον ΣΥΡΙΖΑ, με την Ο. Γεροβασίλη να κάνει λόγο για «αποκαλύψεις που εμπλέκουν την προηγούμενη ηγεσία της ΝΔ σε υποθέσεις μαύρου χρήματος», και την Κουμουνδούρου να σημειώνει, υιοθετώντας τα σχετικά δημοσιεύματα, ότι «στη λίστα Λαγκάρντ εμφανίζονται και τα ονόματα δύο πρώτων εξαδέλφων του κ. Σαμαρά» και να προσθέτει ότι «είναι πλέον ξεκάθαροι οι λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου έκανε τα πάντα, προκειμένου η λίστα που περιέχει χιλιάδες ονόματα υπόπτων για φοροδιαφυγή να παραμείνει στο σκοτάδι».

ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ
Διεργασίες και κριτική με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου

Συνεχίζονται οι διεργασίες στην πέραν του ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατία, προς σύμπηξη ενός υπολογίσιμου τρίτου πόλου αστικής διαχείρισης, με άξονες την «κεντροαριστερά» και το «κέντρο». Σε μια τέτοια βάση, Φώφη Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκης απορρίπτουν εκλογές και προκρίνουν νέα κυβέρνηση από την υπάρχουσα Βουλή, με ζητούμενο να προωθηθούν χωρίς παραπέρα «καθυστερήσεις» τα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνονται στην πρώτη «αξιολόγηση» του 3ου μνημονίου.

Ενδεικτικά, όπως είπε η Φ. Γεννηματά σε συνέντευξή της στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», «ζητώ να παραιτηθεί η κυβέρνηση και προτείνω τη λύση να τη δώσει η Βουλή», διότι, όπως ισχυρίζεται, «εκείνο που διαπιστώνεται καθημερινά είναι η αδυναμία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις ανάγκες της χώρας». Προσθέτει, επίσης, πως «η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης είναι άκρως ανησυχητική».

Παρόμοια είναι η θέση του Στ. Θεοδωράκη, που τόνισε μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής»: «Εμείς λέμε όχι τώρα εκλογές. Η κυβέρνηση οφείλει να υλοποιήσει αυτά που έχει δεσμευτεί στους δανειστές. Να χρηματοδοτηθεί η χώρα. Αν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί, ας έρθει στη Βουλή να το πει και ας αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του». Παραπέρα, ζητά από την κυβέρνηση να μειώσει τις κρατικές δαπάνες και να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, λέγοντας: «Ζητάμε, μήνες τώρα, από την κυβέρνηση να προχωρήσει στις αποκρατικοποιήσεις και σε κατάργηση των προνομίων των συντεχνιών. Αν τα είχε κάνει όλα αυτά δεν θα μιλούσαμε τώρα για νέους φόρους».

Στην ίδια συνέντευξη και εκφράζοντας προβληματισμούς μερίδας των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, ο Στ. Θεοδωράκης άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό για την «κόντρα» με το ΔΝΤ: «Ακόμη και άνθρωποι που υποστηρίζουν τον κ. Τσίπρα (σ.σ. στις Βρυξέλλες), αδυνατούν να κατανοήσουν το τελευταίο του ξέσπασμα εναντίον του ΔΝΤ», καθώς «όλοι ξέρουν (...) ότι το ΔΝΤ ζητάει μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή λιγότερα μέτρα, και ότι η κ. Λαγκάρντ επιμένει στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

«Δεν καταλαβαίνουν, λοιπόν, όπως δεν καταλαβαίνω κι εγώ, γιατί ο κ. Τσίπρας αντέδρασε λες και είχε απέναντί του τον Σόιμπλε, που δεν θέλει ούτε μικρότερο πλεόνασμα ούτε κούρεμα του χρέους», τόνισε.

Παζάρια, διαφωνίες και συγκρότηση «κοινής επιτροπής»

Οι εκτιμήσεις τους, βέβαια, για τις κινήσεις ανασυγκρότησης της «κεντροαριστεράς» (ή της «μεγάλης μεταρρυθμιστικής συμμαχίας», όπως αποκαλεί το «εγχείρημα» ο επικεφαλής του Ποταμιού) είναι για την ώρα διαφορετικές.

Η Φ. Γεννηματά σε ερώτηση για την αντίδραση του Στ. Θεοδωράκη αλλά και του Γ. Παπανδρέου για τη συγκρότηση μιας τέτοιας πολιτικής συμμαχίας, απάντησε πως «η πρωτοβουλία που πήρα στις αρχές του χρόνου έχει μεγάλη ανταπόκριση στους προοδευτικούς πολίτες που την υποστηρίζουν με θέρμη. Στη συνάντησή μου με τον κ. Θεοδωράκη έγινε το πρώτο βήμα. Από τη μεριά μας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα δυναμικό, προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό ρεύμα».

Ο δε Στ. Θεοδωράκης δήλωσε για το ίδιο θέμα: «Το Ποτάμι δεν είναι αποσχισθέν τμήμα του ΠΑΣΟΚ για να μας ενδιαφέρει η επανένωσή του, όπως επιδιώκουν κάποιοι. Ούτε μας ενδιαφέρει ένα ΠΑΣΟΚ plus. Η Ελλάδα έχει ανάγκη μία μεγάλη μεταρρυθμιστική συμμαχία, όχι μία ένωση της κεντροαριστεράς. Κάλεσα λοιπόν την κ. Γεννηματά να συμφωνήσει στη δημιουργία μιας επιτροπής με φιλελεύθερους και αριστερούς μεταρρυθμιστές, στην οποία κανένα κόμμα δεν θα έχει πλειοψηφία. Η δυναμική όσων προσέλθουν θα καθορίσει και τα επόμενα βήματα. Και επειδή πολλά ακούγονται, οφείλω να το διευκρινίσω μια και καλή. Σε ομοσπονδία κομμάτων με το ΠΑΣΟΚ δεν θα μετέχουμε».

Στο διά ταύτα, πάντως, μετά από προηγούμενες διαφωνίες και παζάρια για τα πρόσωπα που θα την στελεχώσουν, χτες οριστικοποιήθηκε η σύνθεση της κοινής επιτροπής που στήνουν, με τη συμμετοχή 4 στελεχών από το ΠΑΣΟΚ, 2 από ΔΗΜΑΡ, 1 από τις «Κινήσεις πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία», 4 από Ποτάμι, 1 από τους «ΜΕΤΑρρυθμιστές» του Σπ. Λυκούδη, 1 από τη Δράση, 1 από το «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» της Αννας Διαμαντοπούλου. Παραπέρα, 2 θέσεις έχουν κρατηθεί κενές για εκπροσώπους του ΚΙΔΗΣΟ, εφόσον ο Γ. Παπανδρέου αποφασίσει να συμμετάσχει στο εγχείρημα.

Στην επιτροπή προστίθενται άλλοι 14, ως εκπρόσωποι φορέων και «πρόσωπα κοινής αποδοχής», με ενδιαφέρον στοιχείο ότι 4 προέρχονται από τη δημοτική αρχή της Αθήνας του Γ. Καμίνη.

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Βιβλιοπαρουσιάσεις της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» για τη διημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ», με ομιλητή τον Γιώργο Λούμα, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, θα πραγματοποιηθούν:

-- Σήμερα Τρίτη, στη Σκιάθο, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα «Μπούρτζι».

-- Αύριο Τετάρτη, στη Σκόπελο, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του κινηματογράφου «ΟΡΦΕΑΣ».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ