...στο όνομα των «παράλογων απαιτήσεων» του ΔΝΤ και του «πολέμου» της «διαπλοκής»
Το προφίλ της κυβέρνησης που μάχεται κατά των «παράλογων απαιτήσεων» του ΔΝΤ και του «πολέμου» που της έχει κηρύξει η «διαπλοκή», προσπαθούν να καλλιεργήσουν στελέχη της συγκυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, συσκοτίζοντας το μπαράζ νέων αντιλαϊκών μέτρων που έρχονται να προσθέσουν στα παλιά, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της πρώτης «αξιολόγησης» του μνημονίου.
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, μιλώντας χτες στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι η διαπραγμάτευση θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση να κλείσει (...) εξαιτίας του ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή μια συμφωνία και της πλευράς των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και της ελληνικής πλευράς. Σε αντίθεση με σχέδια τα οποία προβάλλονται από το ΔΝΤ που προσπαθούν αδικαιολόγητα να καθυστερήσουν τη διαδικασία (...) Μιλάμε για πράγματα αδιανόητα, τα οποία καμία σχέση δεν έχουν με τη συμφωνία του Ιουλίου».
Η όλη υπόθεση αξιοποιείται και για τη συντήρηση του δικομματικού καβγά, με την Ρ. Σβίγκου να εγκαλεί τη ΝΔ ότι «τάσσεται στο πλευρό του ΔΝΤ και αντί να στέκεται απέναντι σ' αυτές τις παράλογες απαιτήσεις, στέκεται ουσιαστικά αρωγός των χειρότερων σεναρίων ενάντια στη χώρα».
Στο ίδιο πνεύμα, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, (ρ/σ «Παραπολιτικά»), υπερασπιζόμενος το μνημόνιο, ισχυρίστηκε ότι «ο ελληνικός λαός γνωρίζει τι συμφωνία κάναμε, ότι είναι εμπροσθοβαρής (...) Γίνεται μια προσπάθεια να μην πληγούν και δεν θα πληγούν τα χαμηλά εισοδήματα με αναδιανομή εντός του συστήματος, ώστε να συνεισφέρουν λίγο περισσότερο αυτοί οι οποίοι μπορούν και έχουν τη δυνατότητα (...) Εμείς λέμε τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο από τη συμφωνία την οποία υπογράψαμε».
Εκτίμησε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην κλείσει η «αξιολόγηση» έως τις 22/4, ενώ με τη σειρά του κατηγόρησε τη ΝΔ για «στάση με αντεθνικά χαρακτηριστικά»... «Είναι προφανές ότι η ΝΔ στηρίζει με μανία τα συμφέροντα που τόσα χρόνια αποτελούν την επιτομή της διαπλοκής», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, ως την «παρακμή μιας ιστορικής εφημερίδας» χαρακτήρισε το Μέγαρο Μαξίμου το δημοσίευμα των χτεσινών «Νέων», σύμφωνα με το οποίο ο Αλ. Τσίπρας μαζί με τον Ν. Παππά κι έναν ακόμη συνεργάτη είχαν συστήσει κατασκευαστική εταιρεία, με την εφημερίδα να κάνει λόγο για «παραλείψεις στις δηλώσεις "πόθεν έσχες" του πρωθυπουργού».
Για επαγγελματική δραστηριότητα πριν αναλάβει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο το Μέγαρο Μαξίμου, υποστηρίζοντας ότι «στις δηλώσεις "πόθεν έσχες" του ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει κανονικά από το 2010 τη συμμετοχή του στην εν λόγω εταιρεία. Το ίδιο ισχύει και για την αντίστοιχη δήλωση του υπουργού Επικρατείας».
Τα «Νέα» ανταπάντησαν και ανάρτησαν την ηλεκτρονική δήλωση «πόθεν έσχες» του 2010, του Αλ. Τσίπρα (σ.σ. οι δηλώσεις αυτές έχουν δημοσιοποιηθεί από τη Βουλή), απ' την οποία προκύπτει ότι δεν έχει δηλωθεί η συγκεκριμένη εταιρεία. «Υπενθυμίζεται επίσης ότι η εκποίηση του εταιρικού μεριδίου από πλευράς του νυν πρωθυπουργού, η οποία έγινε τον Ιανουάριο του 2010, δεν αναγράφεται στη δήλωση Πόθεν Εσχες του 2011 που είναι επίσης δημοσιοποιημένη», αναφέρει η εφημερίδα.
Κύκλοι του Μαξίμου επέμειναν πάντως ότι η αποχώρηση του Αλ. Τσίπρα απ' την εταιρεία είχε γίνει πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες, επικαλούμενοι μάλιστα και σχετικό δημοσίευμα των ίδιων των «Νέων» από τις 20/9/2010.
Ολοκληρώθηκε χτες η διήμερη επίσκεψη της κυβερνητικής εκπροσώπου, Ολγας Γεροβασίλη, στη Μόσχα, για συμμετοχή σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του «Αφιερωματικού Ετους Ελλάδας - Ρωσίας».
Η Ο. Γεροβασίλη συναντήθηκε προχτές με τον εκπρόσωπο του Β. Πούτιν, Ντ. Πεσκόφ. Απ' τη συνάντηση προέκυψε η πληροφορία περί επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου στην Αθήνα στο τέλος του Μάη, την οποία η κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτήρισε ως ένα «εξαιρετικά σημαντικό γεγονός», που θα αποτελέσει ευκαιρία «για την περαιτέρω σύσφιξη των οικονομικών και ενεργειακών σχέσεων» Ελλάδας - Ρωσίας.
Σε συνέντευξή της στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Tass», παραδέχτηκε εξάλλου ότι το Αφιερωματικό Ετος «αποτελεί μια ακόμα εξαιρετική ευκαιρία για την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών σε όλους τους τομείς», διαβεβαίωσε ότι «η παρούσα ελληνική κυβέρνηση έχει εμπράκτως δείξει την προσήλωσή της για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων» και εκτίμησε ότι «οι οικονομικές μας σχέσεις έχουν πολλές προοπτικές για περαιτέρω βελτίωση. Ειδικά στον τομέα των διμερών εμπορικών συναλλαγών, θα πρέπει να αυξηθεί και να διαφοροποιηθεί το φάσμα των εκατέρωθεν εξαγομένων προϊόντων μέσω συνεργειών με συλλογικούς φορείς, όπως επιμελητήρια και ενώσεις, καθώς και ενδιαφερόμενες ελληνικές επιχειρήσεις».
Η Ο. Γεροβασίλη κάλεσε «τους Ρώσους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα σε όλους τους τομείς οικονομίας και ιδιαίτερα σε εκείνους των εφαρμογών υψηλής τεχνολογίας, την Ενέργεια, τον Τουρισμό, τις υποδομές και τα ακίνητα. Πρωτοβουλίες όπως επιχειρηματικές αποστολές, προωθητικές ενέργειες, εβδομάδες προβολής προϊόντων κ.ά. ενεργούν υποστηρικτικά στον τομέα αυτό».
Αναφερόμενη σε πιο συγκεκριμένα βήματα συνεργασίας που γίνονται, είπε πως «στο άμεσο μέλλον αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας υπογραφής ορισμένων συμφωνιών, όπως για παράδειγμα η νέα Συμφωνία Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας και το Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», ενώ «σημαντικό γεγονός για το 2016 θα αποτελέσει το 1ο Φόρουμ του Ελληνο-ευρασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, στις 29-30 Σεπτεμβρίου, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η επιδίωξη για τη σύσφιγξη των εμπορικών δεσμών των δύο χωρών επιβεβαιώνεται και με την ανάδειξη της Ρωσίας ως τιμώμενης χώρας, φέτος, στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης».
Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις που η ΕΕ έχει επιβάλλει στη Ρωσία, απάντησε πως «η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά, σε όλα τα επίπεδα εντός της ΕΕ, την επανέναρξη σχέσεων ΕΕ - Ρωσίας. Εκφράσαμε την υποστήριξή μας στο τελευταίο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 15/3/2016, στο οποίο συζητήθηκαν οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας».
«Εχουμε εκφράσει επανειλημμένως τις επιφυλάξεις μας και το σκεπτικισμό μας για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων και υποστηρίζουμε μία μετριοπαθή και ισορροπημένη στάση» ισχυρίστηκε, προσπερνώντας το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει ψηφίσει όλες τις μέχρι τώρα κυρώσεις της ΕΕ...
Χωρίς να δοθεί κανένα περισσότερο στοιχείο πέραν όσων έχουν ήδη δημοσιευτεί, ολοκληρώθηκε χτες η ενημέρωση του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλου και Δ. Παπαγγελόπουλου, αντίστοιχα, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου - Γ. Τσατάνη.
Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας Εφετών, Γ. Τσατάνη, έχει προβεί σε καταγγελίες ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος παρενέβη στους χειρισμούς της σχετικά με την υπόθεση του μεγαλοεπιχειρηματία Α. Βγενόπουλου.
Από την πλευρά τους, υπουργός και αναπληρωτής υπουργός, απέρριψαν κατηγορηματικά όλα όσα τους προσάπτουν τα άλλα αστικά κόμματα για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Ενδεικτικά, ο Δ. Παπαγγελόπουλος ανέφερε ότι δεν τον ενδιέφερε η υπόθεση Βγενόπουλου, επανέλαβε ότι η συνάντηση με την εισαγγελέα έγινε μετά από δική της πρόσκληση, ενώ ...«σκοτεινό σημείο» θεωρήθηκε κυρίως από τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής, τηλεφώνημα που παραδέχτηκε ο Δ. Παπαγγελόπουλος ότι έκανε στην Γ. Τσατσάνη μετά τη συνάντησή τους, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Είπε ότι έχει στη διάθεσή του έγγραφα που τον δικαιώνουν...
Στον αντίποδα αυτού του σκηνικού, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, αφού σημείωσε ότι πρέπει «να δοθεί άπλετο φως, όσο είναι δυνατόν σε αυτή την υπόθεση», πρόσθεσε ότι «τα σκάνδαλα και η διαφθορά είναι συνυφασμένα με το ίδιο το σύστημα γιατί είναι το λάδι για να γυρίσει η μηχανή ενός άδικου βάρβαρου συστήματος (...) Δηλαδή, για μας το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι η λειτουργία του ίδιου του συστήματος, οι νόμοι οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα σε μία χούφτα ανθρώπους να εκμεταλλεύονται τον πλούτο που παράγει ο εργαζόμενος». Εκεί πρέπει να στοχεύσει ο λαός, σημείωσε, όσο και αν προσπαθούν να τον αποπροσανατολίσουν.
Οσον αφορά στα περί «ανεξάρτητης Δικαιοσύνης», σημείωσε ότι η Δικαιοσύνη είναι «μηχανισμός του ίδιου του αστικού συστήματος και είναι πλήρως εξαρτημένη».
«Η Δικαιοσύνη», είπε, «εφαρμόζει τους άδικους νόμους που εισάγει η εκάστοτε κυβέρνηση και ψηφίζει η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία» και «διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση». Πρόσθεσε ότι επί χρόνια το ΚΚΕ προτείνει «ευρύ εκλεκτορικό σώμα. Οχι ότι θα αλλάξει ριζικά η κατάσταση, αλλά θα εξασφαλιστεί ένας πιο αντικειμενικός, όσο γίνεται, τρόπος για την ηγεσία της Δικαιοσύνης».
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα που δείχνει ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη έφερε τις αποφάσεις - καρμπόν που εκδίδουν τα δικαστήρια βγάζοντας παράνομες τις απεργίες.
Αντικείμενο της Επιτροπής έγιναν και οι «διαρροές» μέσω της ιστοσελίδας «Wikileaks».
Ο Ευ. Βενιζέλος από το ΠΑΣΟΚ, με τον οποίο συμφώνησε και ο Μ. Τραγάκης από τη ΝΔ, πρότεινε να κληθούν στην Επιτροπή η ΕΥΠ και η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, προκειμένου κατά τον Ευ. Βενιζέλο να «δοθεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ένα ευνομούμενο κράτος που σέβεται τις αρχές του εθνικού και διεθνούς Δικαίου».
«Της υποκρισίας το ανάγνωσμα», χαρακτήρισε τη συζήτηση ο Θ. Παφίλης, σημειώνοντας ότι «είναι κοινό μυστικό το τι συμβαίνει με τις παρακολουθήσεις, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς. Δηλαδή ποιο είναι το ευνομούμενο κράτος, για παράδειγμα, οι ΗΠΑ; Πόσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας; Είναι μήπως η Γερμανία, ή η Ρωσία;». Και πρόσθεσε: «Θα φωνάξουμε την ΕΥΠ να μας πει αν έκανε υποκλοπές ή αν ξέρει πώς έγιναν; `Η την ΑΔΑΕ».
Οπως σημείωσε «όλα αυτά, κατά τη γνώμη μας, αποπροσανατολίζουν τον κόσμο από τα βασικά προβλήματα. Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι, είτε με το ΔΝΤ είτε με την ΕΕ, αυτός που θα πληρώσει τη νύφη θα είναι ο ελληνικός λαός. Εδώ είναι η πολιτική ουσία και όχι αν έγιναν και πώς έγιναν οι υποκλοπές, ποιος τις έκανε».