ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Παζάρια με «κοινό παρονομαστή» την αντιλαϊκή πολιτική

«Υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα» τάχθηκαν Α. Μέρκελ και Κρ. Λαγκάρντ - Για «διατηρήσιμα μέτρα που θα διαρκέσουν πολύ μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ» μίλησε η επικεφαλής του...

Από τη χτεσινή συνάντηση της Κρ. Λαγκάρντ με την Α. Μέρκελ
Από τη χτεσινή συνάντηση της Κρ. Λαγκάρντ με την Α. Μέρκελ
Στο φόντο των ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών εξελίσσονται τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, ο ρόλος του οποίου στο αντιλαϊκό πρόγραμμα στην Ελλάδα και κατά συνέπεια η παρουσία του στο χώρο της Ευρωζώνης, αποτελεί ένα ακόμη πεδίο αντιπαράθεσης.

Την ίδια ώρα, η κυρίαρχη άποψη «κλειδώνει» στην ανάγκη συμμετοχής και του ΔΝΤ στο αντιλαϊκό πρόγραμμα και τις διεργασίες στην Ελλάδα. Το ζήτημα αυτό ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο Βερολίνο.

«Παραμένουμε υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα», υποστήριξε χαρακτηριστικά η Α. Mέρκελ, προσθέτοντας πως το ΔΝΤ συμμετέχει στην «αξιολόγηση» του προγράμματος. «Θέλουμε να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση», σημείωσε. Η ίδια κατέστησε εκ νέου σαφές ότι η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να τάσσεται κατά της διαγραφής του ελληνικού κρατικού χρέους. «Διαγραφή χρέους δεν είναι δυνατή σε νομική βάση» υποστήριξε, προσθέτοντας ότι για την αντιμετώπιση του ζητήματος «υπάρχουν διάφορα εργαλεία» (όπως η επιμήκυνση των αποπληρωμών κ.ά.).

«Είμαστε δεσμευμένοι, συνεργαζόμαστε, είχαμε μία πραγματικά καλή συζήτηση με την καγκελάριο και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να βοηθάμε», δήλωσε μετά τη συνάντηση η Κρ. Λαγκάρντ.«Σαφώς, δεν είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε και ιδιαίτερα εκεί που πρέπει να είναι η Ελλάδα για να είναι σταθερή», πρόσθεσε.

Πριν από τη χτεσινή συνάντηση, η ίδια είχε δηλώσει ότι «συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε στην αντιμετώπιση της Ελλάδας με διαπραγματεύσεις με καλή πίστη». Σύμφωνα με την ίδια, «εάν τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι χαμηλότερα (...) τότε η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να είναι μεγαλύτερη μακροπρόθεσμα, γιατί τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν». Ως άξονες της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ελλάδα προσδιόρισε την αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και το «βιώσιμο χρέος» (δηλαδή τη δυνατότητα εξυπηρέτησής του), καθώς και την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Καταλήγοντας σημείωσε ότι «θέλουμε διατηρήσιμα μέτρα, που θα διαρκέσουν πολύ μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα...».

Την ίδια ώρα, χαρακτηριστική των αντιθέσεων και των αντιφάσεων είναι και η χτεσινή δήλωση από τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας (και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ), Ε. Νοβότνι: «Μιλώντας με οικονομικούς όρους, το ΔΝΤ δεν είναι πλέον αναγκαίο για τη σταθεροποίηση της οικονομίας της Ελλάδας. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να το λύσουν μόνοι τους», τόνισε στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse». Βέβαια, η συγκεκριμένη αναφορά εστιάζει στο χρηματοδοτικό σκέλος του «προγράμματος», που μπορεί να καλυφθεί από τα κεφάλαια και τους μηχανισμούς στήριξης αποκλειστικά της Ευρωζώνης. Ωστόσο, αφήνει μετέωρο το ενδεχόμενο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, για λόγους πέρα από τους «οικονομικούς», όπως π.χ. οι γεωπολιτικές εξελίξεις, οι συμφωνίες ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα κ.ά.

«Το ΔΝΤ είναι οπωσδήποτε μέρος της λύσης», είναι το μήνυμα που απέστειλε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε προχτές με τον Αλ. Τσίπρα, συμφώνησαν στην «ανάγκη» να «υπάρξει συνεχής και ταχεία πρόοδος» στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, που επαναβεβαιώνει τη θέση για «ελάφρυνση» του ελληνικού κρατικού χρέους.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γ. Βάιντμαν, σε ομιλία του στη Φραγκφούρτη, παρουσία της Κρ. Λαγκάρντ, δήλωσε ότι το ΔΝΤ αποτελεί «αναγκαία συνιστώσα» σε κάθε πρόγραμμα στήριξης στην Ευρωζώνη.

Η «αξιολόγηση» του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές είναι πιθανόν να ολοκληρωθεί στις αρχές Μάη, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ.

Τέλος, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντ. Κάμερον. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, συζητήθηκαν το βρετανικό δημοψήφισμα, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η «ανάγκη να παραμείνει ενωμένη και σταθερή», καθώς και η πορεία της «αξιολόγησης» στην Ελλάδα.

Φουντώνουν οι «αβεβαιότητες» στην παγκόσμια οικονομία

«Οι παγκόσμιες προοπτικές έχουν εξασθενήσει τους τελευταίους έξι μήνες, επομένως μπορεί να (εικάσετε) από αυτό ότι θα υπάρξει μία ελαφρά αναθεώρηση (στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ)», υπογράμμισε την ίδια ώρα η Κρ. Λαγκάρντ σε ομιλία της στη Φραγκφούρτη, ενόψει και της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, «είμαστε σε επιφυλακή, όχι σε συναγερμό. Υπάρχει μια απώλεια στη δυναμική της ανάπτυξης» (...) που «παραμένει πολύ αργή, πολύ εύθραυστη και οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητά της αυξάνονται».

Παράλληλα, ζήτησε καλύτερα φορολογικά κίνητρα για την ενθάρρυνση των επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη και περισσότερες δημόσιες δαπάνες στον τομέα αυτό, επικαλούμενη έρευνα του ΔΝΤ που δείχνει ότι μια αύξηση κατά 40% στις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα μπορούσε να παράγει μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 5% σε ορίζοντα 20ετίας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
«Βιώσιμο» το χρέος μέχρι το 2022...

Το Ασφαλιστικό θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά τη συμφωνία για την «αξιολόγηση», η οποία αναμένεται έως το τέλος Απρίλη.

Αυτό το μήνυμα απέστειλε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Ελληνογερμανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο Βερολίνο. Οπως, μάλιστα, διαβεβαίωσε τους επενδυτές, το νομοσχέδιο θα «περάσει» χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αναφερόμενος προφανώς στην κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του «Ecomomist» (διοργανωτής του φόρουμ), ο Γ. Σταθάκης, αναφερόμενος στη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους τόνισε: «Το χρέος είναι βιώσιμο μέχρι το 2022, μετά τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, αλλά μία μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους μετά από το 2022 απαιτεί έναν νέο κύκλο συζητήσεων, που επίσης περιλαμβάνεται στην άμεση ατζέντα». Σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαιώνεται ότι η συζήτηση για την όποια «ελάφρυνση» από τα κράτη της Ευρωζώνης αφορά στην περίοδο μετά το 2022, δηλαδή μετά τη λήξη της 10ετούς «περιόδου χάριτος» που αποφασίστηκε (αποκλειστικά με τα κράτη της Ευρωζώνης) μετά την αναδιάρθρωση και το «κούρεμα» το 2012.

«Η βασική ιδέα είναι να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των δημοσιονομικών και άλλων μεγάλων μεταρρυθμίσεων και να επιτραπεί χώρος για το άλλο μέρος της συμφωνίας, που σχετίζεται με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Σταθάκης.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας προς την κατεύθυνση μακροπρόθεσμων επενδύσεων, «αντί για την προσέλκυση βραχυπρόθεσμων επενδύσεων που αποδίδουν προσωρινά υψηλά κέρδη, αλλά μακροπρόθεσμα υπονομεύουν την παραγωγική βάση της εθνικής οικονομίας».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, μιλώντας στο «news247», σημειώνει: «Εάν καταφέρουμε να κλείσουμε αυτήν την πρώτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του Απρίλη και πάρουμε κάτι για το χρέος και φανεί στους πολίτες και στους οικονομικούς παράγοντες ότι κάτι άλλαξε στη σελίδα αυτής της χώρας, τότε νομίζω ότι θα έχει τελειώσει αυτή η κρίση στο χειρότερό της. Από κει και πέρα, μετά, μπορούμε να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη». Σε ερώτηση για τις εξελίξεις μετά τα «Wikileaks», δήλωσε ότι «από την απάντηση της Λαγκάρντ στον πρωθυπουργό, πληροφορηθήκαμε ότι το ΔΝΤ επιθυμεί ό,τι και η ελληνική κυβέρνηση: Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σύντομα. Μένει να το αποδείξει»...

Να σημειωθεί ότι τα παζάρια της συγκυβέρνησης με το «κουαρτέτο» αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα. Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση φέρεται να βάζει στο τραπέζι και νέα μέτρα παραπέρα μείωσης των κρατικών δαπανών. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται πλέον και η «επιβράδυνση» των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα για τουλάχιστον ακόμη 2 χρόνια, με πιθανή «εξαίρεση» από τον «κανόνα» τους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Στο μεταξύ, υπάρχουν σενάρια για έκτακτο Γιούρογκρουπ στις 25 ή 29 Απρίλη, αν οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί έως την προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 22/4.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρά τις αντιθέσεις τους ΔΝΤ και ΕΕ έχουν κοινούς αντιλαϊκούς στόχους

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τη συζήτηση σχετικά με το ΔΝΤ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Πριν από λίγο καιρό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ "λοξοκοίταζε" προς το ΔΝΤ - ΗΠΑ, τώρα τάσσεται με τις θέσεις της ΕΕ - Γερμανίας. Αυτή η εναλλαγή ρόλων "καλού - κακού", που επιλέγει η κυβέρνηση για να επιταχύνει την "αξιολόγηση", δηλαδή την ψήφιση του σκληρού πακέτου μέτρων, δεν μπορεί να κρύψει ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΕ, παρά τις μεταξύ τους αντιθέσεις στο ζήτημα του χρέους και της πορείας της Ευρωζώνης, έχουν κοινό στόχο την υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων και τη θωράκιση της κερδοφορίας των ομίλων τους, σε βάρος του λαού».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
Σήμερα, Τετάρτη

-- Στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1), σε συγκέντρωση με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ» καλεί η ΤΟ Χρηματοπιστωτικού. Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ. η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, θα επισκεφτεί το Νοσοκομείο «Μεταξά», για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Εκδήλωση διοργανώνει η ΚΟ Βόρειας Θάσου του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., στο «Focafe» στην Παναγιά. Θα μιλήσει ο Θόδωρος Κοντογεωργίου, μέλος της ΕΠ Αν. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

Αύριο, Πέμπτη

-- Η ΤΕ Λήμνου του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ», στις 8 μ.μ., στο κινηματοθέατρο «ΜΑΡΟΥΛΑ». Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Ξένος, στέλεχος του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ