ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με αιχμή τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις

Στην πλάτη του λαού έρχονται να προστεθούν και τα «φορολογικά κίνητρα» και οι κάθε είδους ενισχύσεις που απαιτούν οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι

Σε νέα προαναγγελία κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ελλάδα προχώρησαν χτες τα επιτελεία της ΕΕ και της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των «δεσμεύσεών» της.

Την ίδια ώρα, οι εγχώριοι βιομήχανοι βάζουν σταθερά στο τραπέζι το μοναδικό «παράλληλο πρόγραμμα», αυτό που αφορά στην τόνωση των νέων κερδοφόρων επενδύσεων, μέσω κάθε είδους κρατικών ενισχύσεων και φορολογικών απαλλαγών για το εγχώριο κεφάλαιο.

Από την πλευρά τους, οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι προχωρούν με αποφασιστικό βηματισμό στην κατεύθυνση της αποτελεσματικής διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, με έμφαση στα επιχειρηματικά, που αποτελούν μοχλό αναδιαρθρώσεων για τη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών.

«Αναγνωρίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και παρέχουμε βοήθεια για τον χειρισμό της προσφυγικής κρίσης, αλλά όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα, οι όροι του έχουν τεθεί», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις. Σε χτεσινές δηλώσεις του στο πρακτορείο «Bloomberg», ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάρει τα μέτρα για τις συντάξεις, το φόρο εισοδήματος και τις ιδιωτικοποιήσεις, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της προσφυγικής κρίσης. «Υπάρχει ανάγκη να κινηθούμε γρήγορα, αναφορικά με την πρώτη αξιολόγηση, αλλά φυσικά δεν μπορούμε να κινηθούμε ταχύτερα απ' ό,τι κινείται η ελληνική κυβέρνηση, παίρνοντας τις αναγκαίες αποφάσεις», δήλωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες δείχνουν μία μικρή αύξηση και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αντιμετωπίζονται.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, τόνισε χαρακτηριστικά: «Αν, για λόγους που ξέρουμε, δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο ελιγμών στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τότε οι θεσμοί θα πρέπει μαζί με την ελληνική κυβέρνηση να εργαστούν ώστε να βρουν κάτι άλλο στη θέση της». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι δυστυχώς μια συζήτηση για κάτι που δεν επείγει», τονίζοντας ότι υπάρχουν πιο πιεστικά ζητήματα, όπως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Κίνητρα και απαλλαγές για την προσέλκυση επενδύσεων

«Η ανάγκη για ένα επενδυτικό σοκ: Φορολογικά κίνητρα, άρση αντικινήτρων και επενδύσεις» ήταν το θέμα της χτεσινής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, στο πλαίσιο παρουσίασης των προτάσεών του για την πολιτική ανάκαμψης και ενίσχυσης των εγχώριων βιομηχάνων.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ παρουσίασαν το «πακέτο επενδυτικών φορολογικών κίνητρων με βασικούς μοχλούς την έξυπνη φορολογία και την άρση των αντικινήτρων, που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του επενδυτικού κενού στη χώρα μας - γύρω στα 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2022 - μέσα από την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων».

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ο ΣΕΒ θέτει τους παρακάτω άξονες:

-- Επέκταση του χρόνου συμψηφισμού τυχών ζημιών στα 10 χρόνια, με στόχο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «να διασφαλιστεί η δυνατότητα συμψηφισμού των υψηλών ζημιών, οι οποίες δημιουργήθηκαν τα έτη της συνεχιζόμενης ύφεσης». Σε αυτό το πλαίσιο, αρκετοί εγχώριοι όμιλοι θα εξασφαλίζουν μηδενική φορολογία στα επόμενα χρόνια, μέσω της οποίας θα αναπληρώσουν τη χασούρα της καπιταλιστικής κρίσης, που φορτώνουν στα λαϊκά στρώματα.

-- Ανάδειξη της χώρας ως σημαντικού επενδυτικού προορισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, αξιώνουν την εκ των υστέρων φορολογική επιβράβευση των παραγωγικών δαπανών που δημιουργούν κερδοφορία (μέσω υπερ-αποσβέσεων) και την ενθάρρυνση «εμβληματικών» επενδύσεων σε τεχνολογία, υποδομές, περιβάλλον, βιομηχανία, μεταποίηση κ.ά.

-- Προτείνεται η θέσπιση σταθερής ανταγωνιστικής φορολόγησης δεκαετούς διάρκειας, για επενδύσεις που δημιουργούν θετικές εξωτερικές επιδράσεις με μεγάλα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Ενδεικτικά, προτείνεται η φορολογία να μειωθεί στο 20% για επενδύσεις μεγαλύτερες των 100 εκατ. ευρώ ή και για περισσότερες από 1.000 νέες προσλήψεις.

-- Στο πακέτο προτάσεων του ΣΕΒ περιλαμβάνονται, επιπλέον, μέτρα άμεσης απόδοσης, για τις επενδύσεις στην έρευνα, στην τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία, μέσα από μια «ενεργητική φορολογική λογική ισχυρών κινήτρων που ευθυγραμμίζουν την Ελλάδα με επιτυχημένες ευρωπαϊκές πρακτικές».

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών (ΣΕΒΤ) ζητά τη «διόρθωση της μονόπλευρης επιβολής δασμών» στα ελληνικά είδη διατροφής που εισάγονται στην Τουρκία.

Στο πλαίσιο των ανταγωνισμών για την απόσπαση μεγαλύτερων μεριδίων της επιχειρηματικής πίτας, ο ΣΕΒΤ υπενθυμίζει ότι «πριν από 21 χρόνια, το 1995, ετέθη σε εφαρμογή η εμπορική συμφωνία μεταξύ της τότε ΕΕ και της Τουρκίας». Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «σήμερα, η τουρκική οικονομία είναι πολύ πιο ισχυρή. Κατά συνέπεια, αυτό το καθεστώς προστασίας της παραγωγής της θα πρέπει να αρθεί, γιατί στην παρούσα φάση ζημιώνει το ελληνικό Δημόσιο, τον εγχώριο κλάδο ειδών διατροφής, αλλά και την ευρωπαϊκή παραγωγή γενικότερα».

Επιπλέον, επισημαίνουν πως «με δεδομένο το χαμηλότερο κόστος παραγωγής στην Τουρκία, σημαντικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας απειλούνται με κατάρρευση (...). Στις περισσότερες κατηγορίες ελληνικού ενδιαφέροντος, όπου τα τουρκικά προϊόντα έχουν ΜΗΔΕΝ δασμούς για εισαγόμενα στην Ελλάδα, εκτός από τα ποτά, οι δασμοί για να εξαχθούν ελληνικά προϊόντα στην Τουρκία είναι υπερβολικά υψηλοί».

Τα «κόκκινα» δάνεια

Την ίδια ώρα, οι τραπεζικοί όμιλοι βρίσκονται σε φάση προχωρημένων διαβουλεύσεων με άλλους «επενδυτές» για το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος της Alpha Bank ετοιμάζει τη διαμόρφωση κοινού επιχειρηματικού σχήματος με θυγατρική εταιρεία της ισπανικής Aktua, η οποία έχει «εμπειρία» από τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων στην Ισπανία. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος όμιλος «φημίζεται» για την εξειδίκευση στη διαχείριση δανείων που διασφαλίζονται με υποθήκες σε ακίνητη περιουσία.

Από την πλευρά της, η Eurobank σχεδιάζει να προχωρήσει σε συμφωνία με την εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων KKR, για τη μεταβίβαση χαρτοφυλακίου προβληματικών δανείων μεγάλων επιχειρήσεων.


ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2016
Σκηνικό εκβιασμών ενόψει του επόμενου αντιλαϊκού «πακέτου»

«Δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος για τα ταμειακά διαθέσιμα, αλλά η κατάσταση εξ ορισμού δεν μπορεί να συνεχίζεται επ' αόριστο»...

Ετσι σχολιάζει ο γγ Δημοσιονομικής Πολιτικής, Δ. Κουτεντάκης, την πορεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, με αφορμή τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών για το πρώτο δίμηνο του 2016. Και ενώ η συγκυβέρνηση «αμπαλάρει» τα νέας κοπής αντιλαϊκά πακέτα, τόσο από την πλευρά της διόγκωσης της φοροληστείας, όσο και από αυτή της συμπίεσης των κρατικών δαπανών (συντάξεις, πρόνοια κ.ά.), ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας, χαρακτηριστικά τονίζει: «Δεν υπάρχει καμία πολιτική στάσης πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας, ούτε δημιουργία ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τα πράγματα είναι εύκολα»...

Ουσιαστικά, όλα τα παραπάνω αποτελούν μια ακόμη προαναγγελία της σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης που θα ακολουθήσει προκειμένου να «κλείσει» η πρώτη «αξιολόγηση» του τρίτου μνημονίου. Παράλληλα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προκάτοχοί της, για μια ακόμη φορά, επανέρχεται στο γνώριμο μοτίβο των εκβιασμών, με στόχο να πειθαναγκάσει λαϊκές οικογένειες να αποδεχθούν το σφαγείο.

Σύμφωνα με τον Δ. Κουτεντάκη, στην τρέχουσα διαπραγμάτευση, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, τέθηκε ως ενδεχόμενο από την πλευρά του κουαρτέτου να δοθεί προτεραιότητα στην πληρωμή των τόκων και χρεολυσίων έναντι των συντάξεων, αν η κατάσταση επιδεινωθεί, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δε συζητά αυτό το ενδεχόμενο. Είναι φανερό δηλαδή ότι ξαναστήνεται το σκηνικό που διαμόρφωναν τις παραμονές των υπογραφών για το τρίτο μνημόνιο...

Σε κάθε περίπτωση, το ατού της συγκυβέρνησης στα παζάρια της με το «κουαρτέτο» είναι η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική στη γραμμή των ματοβαμμένων πρωτογενών πλεονασμάτων: «Πληρώνουμε δαπάνες τεσσάρων μηνών με τα έσοδα τριών μηνών», σημείωσε ο Δ. Κουτεντάκης. Παράλληλα, απέδωσε σημαντικές ευθύνες στους «θεσμούς», σημειώνοντας ότι «η τακτική των δόσεων με το σταγονόμετρο είναι συμπεριφορά Σάιλοκ» και ακόμη ότι η «αβεβαιότητα κοστίζει ακριβά στην πραγματική οικονομία», αλλά οι «θεσμοί κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν».

Ομολογείται ουσιαστικά ότι το ελληνικό κράτος, σε αυτήν τη φάση, έχει την ανάγκη της χρηματοδοτικής στήριξης από την πλευρά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, στο έδαφος των μνημονίων και των διαδοχικών αντιλαϊκών μέτρων...

Σε ράγες μνημονίων

Τα αντιλαϊκά μέτρα με τους δυσβάσταχτους φόρους και τα χαράτσια, η παραπέρα σύνθλιψη των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη λαϊκών αναγκών, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη στάση πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας, αποτελούν τους άξονες της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη του 2016:

-- Οικρατικές δαπάνες, διαμορφώνονται χαμηλότερα από τους στόχους κατά το αστρονομικό ύψος των 975 εκατ. ευρώ (!), στα 8,3 δισ. ευρώ, εξέλιξη που οφείλεται εν μέρει και σε συγκυριακούς παράγοντες, σύμφωνα με το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο.

-- Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διογκώθηκε στα 6,9 δισ. ευρώ από 6,5 δισ. πέρυσι, ως αποτέλεσμα της επιβολής των πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων, ωστόσο υπολείπονται από τον αντιλαϊκό στόχο κατά 148 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των καθαρών εσόδων διαμορφώνεται στα 9,6 δισ. ευρώ, καθώς οι εισροές από την ΕΕ, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, έφτασαν στα 1,5 δισ. εκατ. ευρώ (από 496 εκατ. ευρώ πέρυσι). Σημαντική ήταν η συμβολή από το μέρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας, ύψους 775 εκατ. ευρώ (έναντι πρόβλεψης 450 εκατ.)

-- Με βάση και τα παραπάνω, το απεικονιζόμενο «πρωτογενές πλεόνασμα» εμφανίζεται περίπου στα 3 δισ. ευρώ, από 1,06 δισ. πέρυσι.

Φορολογικές δηλώσεις 2016

Στο μεταξύ, σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, θα πληρωθεί και φέτος ο τυχόν συμπληρωματικός φόρος εισοδήματος που θα προκύψει για τα εισοδήματα του 2015. Το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των δόσεων του φόρου εισοδήματος δεν αλλάζει, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν συμφώνησε με τους «θεσμούς» για την καταβολή του σε 6 ή 7 μηνιαίες δόσεις. Ωστόσο, όπως αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, το θέμα της πληρωμής του φόρου εισοδήματος σε περισσότερες δόσεις παραμένει ανοιχτό, καθώς θα συζητηθεί ξανά με το «κουαρτέτο».

Η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxis, μέσω της οποίας υποβάλλονται οι δηλώσεις, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από την επόμενη βδομάδα. Η καταβολή των δόσεων αναμένεται να ξεκινήσει από τον Μάη, οπότε προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Σημειώνεται ότι και φέτος οι φορολογούμενοι θα δουν στις φορολογικές δηλώσεις συμπληρωμένα τα στοιχεία με τα εισοδήματά τους, αφού οι επιχειρήσεις και οι φορείς του δημοσίου υποχρεούνται να τα αποστείλουν στο υπουργείο Οικονομικών.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ