Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γερμανίας (αριστερά) και Ρωσίας (δεξιά) |
Σε «κέντρο» σκληρών διπλωματικών παζαριών σε σχέση με την προώθηση της επόμενης φάσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Γενεύη έχει αναδειχθεί από χτες η Μόσχα, στην οποία πραγματοποιούν επισκέψεις οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ και ΗΠΑ, Τζον Κέρι.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών συμφώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στην ανάγκη διατήρησης μίας «ενιαίας κοσμικής Συρίας». Εκτίμησε ότι για «πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου», ο διάλογος για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης στη Συρία «προχωρά σημαντικά». Ζήτησε «περισσότερες διεθνείς προσπάθειες» προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».
Στη Μόσχα έφτασε αργότερα χτες βράδυ και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, που θα έχει σήμερα συναντήσεις στο Κρεμλίνο με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν και το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ και σε σχέση με τις εξελίξεις στη Συρία, οι οποίες θα απασχολήσουν και σημαντικό μέρος της συνάντησης που θα έχει αργότερα στη Μόσχα με το Γερμανό ομόλογό του, Φρ. Β. Σταϊνμάγιερ. Ο Κέρι φτάνοντας δεν δίστασε να υπογραμμίσει τις ρωσο-αμερικανικές διαφορές ειδικά σε σχέση με την παραμονή ή όχι του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, στην εξουσία, δηλώνοντας: «Αυτό που αναζητούμε και που αναζητήσαμε εδώ και πολύ καιρό, είναι το πώς θα φτάσουμε σε μία κατάσταση όπου ο Ασαντ δεν θα βρίσκεται πλέον στην εξουσία...».
Η γνωστή ρωσο-αμερικανική κόντρα σε σχέση με το μέλλον του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, έκανε χτες τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να εκτιμήσει ότι οι διαπραγματεύσεις για τη Συρία «θα είναι χρονοβόρες και δύσκολες» και ότι «είναι ακόμη πολύ νωρίς» για να μιλάει κάποιος «για εξάντληση της υπομονής»...
Στη Γενεύη, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα, ανακοίνωσε ότι έδωσε στις αντιπροσωπείες της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης έγγραφο υλικό, για να το μελετήσουν μέχρι την έναρξη του επόμενου γύρου διαπραγμάτευσης που αναμένεται να ξεκινήσει στις 4 ή 5 Απρίλη. Ο ίδιος είπε ότι σκέφτεται να δημοσιοποιήσει έκθεση σε σχέση με ένα «πιθανό κοινό όραμα» για τη Συρία, όπου θα συμπεριλαμβάνονται προτάσεις της συριακής αντιπολίτευσης και προτάσεις από προηγούμενες πλατφόρμες ενδοσυριακού διαλόγου σε Κάιρο και Μόσχα.
Στη ίδια πόλη έφτασε αργότερα χτες βράδυ η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία συναντήθηκε διαδοχικά με τον επικεφαλής της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, Μπασάρ Τζααφάρι και τον διεθνή απεσταλμένο Στάφαν ντε Μιστούρα, καθώς σήμερα ολοκληρώνεται ο πρώτος γύρος διαπραγμάτευσης.
Στη Λαττάκεια, ο Ρώσος υποστράτηγος, διοικητής των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία, Αλεξάντερ Ντβορνίκοφ, παραδέχτηκε τη δράση κομάντος των ρωσικών ειδικών δυνάμεων, ΣΠΕΤΝΑΤΖ, τόσο στην πραγματοποίηση αναγνωριστικών επιχειρήσεων πριν την εξαπόλυση ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών, στην παροχή βοήθειας σε επιχειρήσεις του συριακού στρατού, όσο και σε άλλα «ειδικά καθήκοντα». Σημείωσε πως στη Συρία εδώ και καιρό δεν δρουν μόνο ρωσικές, αλλά και ειδικές δυνάμεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους...
Πρόσθεσε ότι το τελευταίο διάστημα έφτασαν στη Συρία νέα φορτία με πυραυλικά συστήματα, ειδικό τηλεπικοινωνιακό υλικό και εξοπλισμός αναγνωριστικών επιχειρήσεων για το συριακό στρατό.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε αναφερθεί στη νέα ρωσική στρατιωτική βοήθεια στη Δαμασκό, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχουν νομικά όρια» στη διμερή στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία. Αναφέρθηκε, επίσης, στις σημαντικές επιχειρήσεις που διενεργεί από τις 7 Μάρτη ο συριακός στρατός στα προάστια της Παλμύρας, καθώς επιδιώκει να κόψει στα δύο τις δυνάμεις των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» μεταξύ Ράκας και Ντέιρ Εζόρ. Σύμφωνα με το διευθυντή του αντικυβερνητικού «Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» που εδρεύει στο Λονδίνο, Ραμί Α. Ραχμάν, ο συριακός στρατός βρίσκεται από χτες στην είσοδο της Παλμύρας, σε απόσταση μικρότερη των 2 χλμ. από τη νότια πλευρά της πόλης, μετά την κατάληψη του παρακείμενου λόφου αλ-Χίγιαλ.
Επαφές Κασουλίδη στο Βερολίνο και σχέδια και για δίκτυο ηλεκτρισμού μεταξύ Τουρκίας - ψευδοκράτους
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Το Κυπριακό ήταν το βασικό θέμα στις επαφές που είχε πριν μερικές μέρες στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, στον απόηχο και της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που έδωσε νέα ώθηση στο παζάρι των δύο πλευρών για διάφορα ζητήματα που συνδέονται με την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Κύπριος υπουργός συνάντησε προχτές το Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ και παράγοντες της καγκελαρίας. Σε δηλώσεις που έκανε στο ΡΙΚ, ο Ι. Κασουλίδης προσπάθησε να εμφανίσει το αποτέλεσμα της πρόσφατης Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας ως θετικό για την Κύπρο, με την έννοια ότι τελικά δεν «άνοιξαν» ενταξιακά κεφάλαια για την Αγκυρα που η Λευκωσία έχει μπλοκάρει.
Απαντώντας σε ερώτημα για το αν μπορεί να αξιοποιηθεί το συνολικό «κλίμα» υπέρ του Κυπριακού, ο Κασουλίδης ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι μέλημα και της κυπριακής κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει λόγο, σε ένα παζάρι που ολοφάνερα θα περιπλέξει κι άλλο τους κινδύνους για τους λαούς, αναφέροντας: «Μπροστά στην Τουρκία αυτή τη στιγμή βρίσκεται η ανάγκη για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Εχει αντιληφθεί η Τουρκία, με την κίνηση που δοκίμασε να κάνει, ότι ακόμα και τη στιγμή της μεγάλης ανάγκης της ΕΕ, η επίλυση του κυπριακού προβλήματος βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο των δικών της υποχρεώσεων». Ο Κύπριος υπουργός συμπλήρωσε ότι «το καλοκαίρι δεν αναμένω ούτε αδιέξοδο ούτε ναυάγιο (σ.σ. σε σχέση και με τις συνολικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας - ΕΕ)».
Στο μεταξύ, αίσθηση προκαλούν δημοσιεύματα που εμφανίζουν Τουρκία και ψευδοκράτος να ετοιμάζονται για την επέκταση του δικτύου μεταφοράς νερού στα Κατεχόμενα (που εγκαινιάστηκε πρόσφατα), ώστε να μεταφέρεται από την τουρκική επικράτεια και ηλεκτρικό ρεύμα.
Τουρκοκυπριακά ΜΜΕ επικαλούνταν δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του «υπουργείου Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, που μιλά για «σχέδιο ηλεκτρικής μεταφοράς» και σχετικό πρωτόκολλο που θα υπογραφεί με συμμετοχή και εταιρειών από Τουρκία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία.
Τέλος, χτες αναμενόταν να φτάσει στην Κύπρο πάλι ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, ώστε να προετοιμαστεί η νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί που θα γίνει τη Δευτέρα 28 Μάρτη.
Σε μήνυμά του προς το «2ο Οικονομικό Φόρουμ της Κύπρου» (με οργανωτές τουρκοκυπριακές επιχειρηματικές οργανώσεις), ο Αϊντε εξήγησε ότι «επιμένω συνέχεια ότι πρέπει αληθινά να αναλογιστούμε τις οικονομικές διαστάσεις όλων των πλευρών των διαπραγματεύσεων για την Κύπρο», ότι «ο ουρανός θα είναι το ανώτατο όριο του τι θα μπορέσει να συμβεί στο πλαίσιο μιας διευθέτησης», ότι «όλοι οι Κύπριοι θα μπορούν να έχουν εμπορικές σχέσεις με όλους τους γείτονές τους και όλοι θα μπορούν να κάνουν το ίδιο με την ΕΕ. (Θα) υπάρχουν νέες επενδυτικές ευκαιρίες. (Θα) υπάρχουν νέες ευκαιρίες στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες με έδρα την Κύπρο, που (θα) εξυπηρετεί μια ευρύτερη περιοχή...».
Στο ίδιο Φόρουμ έκανε παρέμβαση και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, επαναφέροντας τις εκτιμήσεις ότι η Τουρκία θα είναι η «προσφορότερη» οδός μεταφοράς των υδρογονανθράκων όλης της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη, ενώ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι «η βελτίωση των τουρκο-ευρωπαϊκών σχέσεων θα συμβάλει θετικά και στην ειρηνευτική διαδικασία για τη λύση του Κυπριακού».
Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατός και εθνικιστικά τάγματα) σε περιοχές που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Χτες, στην οδική αρτηρία Γκορλόφκα - Ντονέτσκ και άλλες πόλεις έγιναν γύρω στα 300 χτυπήματα με όλμους διαμετρήματος 82 και 122 χιλιοστών και χρήση χειροβομβίδων, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματίες από την πλευρά των πολιτοφυλάκων. Πάντως, η λεγόμενη Ομάδα Επαφής (από εκπροσώπους της κυβέρνησης, των πολιτοφυλάκων, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη - ΟΑΣΕ) που συναντήθηκε χτες στο Μινσκ της Λευκορωσίας, δεν κατέληξε σε μια συμφωνία για την ανταλλαγή αιχμαλώτων. Ωστόσο ανακοινώθηκε ότι αποφασίστηκε ένας «οδικός χάρτης» για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, Μαρτίν Σαϊντίκ, ο οποίος ανέφερε ότι το θέμα της ασφάλειας για τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών στις περιοχές που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές συζητήθηκε χτες.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μετά την προχτεσινή ανακοίνωση της ποινής 22 ετών κάθειρξης σε ρωσικό δικαστήριο στην πρώην Ουκρανή πιλότο Νάντια Σαβτσένκο για συνέργεια στη δολοφονία δύο Ρώσων δημοσιογράφων, τον Ιούνη του 2014 στην Ανατολική Ουκρανία, όταν συμμετείχε στο εθνικιστικό τάγμα «Αϊντάρ», έγινε γνωστό ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος πρότεινε την ανταλλαγή της με 2 Ρώσους στρατιωτικούς που κρατούνται στην Ουκρανία.
Αν και αρχικά ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, εμφάνισε τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν να έχει δεχτεί την ανταλλαγή της Ουκρανής κρατούμενης που είναι και βουλευτής, πράγμα που διαψεύστηκε, στη συνέχεια δηλώθηκε από τη ρωσική πλευρά ότι είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί. Επίσης, δηλώνεται ότι είναι αρμοδιότητα και μόνο του Ρώσου Προέδρου, ενώ εκπρόσωποι πολλών θεσμών της ΕΕ και κυβερνήσεων, όπως ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φρ. Β. Σταϊνμάγερ, που βρέθηκε στη Μόσχα, έχουν ζητήσει να απελευθερωθεί η Σαβτσένκο.
Στο μεταξύ, η νυν υπουργός Οικονομικών, Αμερικανο-ουκρανή Ναταλία Γιαρέσκο, ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να σχηματίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών ως «λύση για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να ξεπεραστούν τα εμπόδια της διαφθοράς». Ετσι φαίνεται ότι είναι προ των πυλών μια αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, με παραμερισμό του έως τώρα πρωθυπουργού, Α. Γιάτσενιουκ, και δεδομένη βεβαίως την αντιλαϊκή πολιτική.