ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μέτωπο στην εργοδοσία, στην πολιτική και τα στηρίγματά της

Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση μπροστά στις εκλογές του Απρίλη έγινε προχτές, με ιδιαίτερα μαζική συμμετοχή εργαζομένων του κλάδου

Στιγμιότυπο από τη Γενική Συνέλευση. Στο βήμα ο Νίκος Παπαγεωργίου
Στιγμιότυπο από τη Γενική Συνέλευση. Στο βήμα ο Νίκος Παπαγεωργίου
Την πεποίθηση ότι «ισχυρό Συνδικάτο σημαίνει ισχυρό κίνημα στον κλάδο, με γραμμή ρήξης με τα μονοπώλια, σημαίνει Συνδικάτο των εργαζομένων, που δυναμώνει εκεί που δουλεύουν και κατοικούν και εκφράζει τα δίκαια της εργατικής τάξης», επιβεβαίωσε η εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας, στη γεμάτη από εργαζόμενους αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων. Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης θα γίνουν τον Απρίλη.

Συζητήθηκαν η πλούσια δράση του Συνδικάτου το δίχρονο που μεσολάβησε από τις προηγούμενες εκλογές και μέτρα για την ενίσχυση του ταξικού προσανατολισμού και την παραπέρα μαζικοποίησή του. Επίσης, υπερψηφίστηκαν ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός, καθώς και το πρόγραμμα δράσης του Συνδικάτου, ενώ εγκρίθηκαν ομόφωνα δύο ψηφίσματα, ένα για την καταδίκη της αποφυλάκισης του χρυσαυγίτη Ρουπακιά, κι ένα για τη στήριξη των προσφύγων.

Στην εισήγηση της Κεντρικής Διοίκησης, ο απερχόμενος πρόεδρος του Συνδικάτου, Νίκος Παπαγεωργίου, τόνισε ανάμεσα σε άλλα ότι «η ανάκαμψη στον κλάδο του Τουρισμού όχι μόνο δεν απέτρεψε τα τρία τελευταία χρόνια την επιδείνωση της ζωής των εργαζομένων και την επιβολή νέων μέτρων, αλλά οι εργοδότες αύξησαν την εντατικοποίηση, τις ελαστικές μορφές εργασίας, τα 4ωρα, τα 4ήμερα, την εξτρά απασχόληση και τα δουλεμπορικά, συνέχιση της τζάμπα δουλειάς μέσα από προγράμματα του ΟΑΕΔ, της μαθητείας μέσα από την πρακτική άσκηση. Με αυτόν τον τρόπο κυρίως αντιμετωπίστηκαν οι αυξημένες πληρότητες».

Παράλληλα «με τη σιωπηρή συμφωνία, ή ακόμα και την ανοιχτή στήριξη σε όλα τα προηγούμενα, αντιμετώπισε ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός την επίθεση που δεχτήκαμε το τελευταίο δίχρονο (...) καλλιεργώντας κλίμα αναμονής απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Συντονισμένη προσπάθεια υπονόμευσης

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε εισηγητικά, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού «συντάχτηκε ανοιχτά με το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιούλη, δεν κήρυξε ούτε μια κλαδική απεργία, δεν οργάνωσε καμιά γενική απεργία, στήριξε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό πριν γίνει κυβέρνηση, πρόγραμμα στήριξης των μεγάλων τουριστικών επιχειρηματικών ομίλων».

Ακόμα, υπέγραψε με τους ξενοδόχους άλλη μια ΣΣΕ πέρα κι έξω από τις ανάγκες των εργαζομένων, δεν έκανε ούτε μια συζήτηση με τα σωματεία, απέκλεισε από την αρχή κάθε προσπάθεια για κοινή δράση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. «Φρόντισε να διασφαλίσει τους συσχετισμούς με εκτεταμένες νοθείες σε όλη τη χώρα, με την εκλογική σύμπραξη ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, που αποτέλεσμά τους είναι και όσα είδαμε στο συνέδριο της ΓΣΕΕ με τις βρώμικες μεθοδεύσεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού», είπε ο Ν. Παπαγεωργίου.

Τέλος, σημείωσε, «με απόφαση της Δημοκρατικής Συμμαχίας (παράταξη με την οποία εμφανίζονται οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ στο Συνδικάτο της Αττικής) αποφάσισε να μην συμμετάσχει στις εκλογές με εκλογικό συνδυασμό (...) Επιλέγει να βάλλει ευθέως ενάντια στην ενότητά μας, με τις χειρότερες μεθοδεύσεις, με την αισχρή συκοφαντία στο Συνδικάτο και στο ΠΑΜΕ».

«Η απόφασή της δεν είναι μόνο τακτικισμός για να πλήξουν το συσχετισμό δύναμης στην Αττική. Είναι σχεδιασμός των εργοδοτών με βαθύτερη στόχευση τη δημιουργία αμφιβολιών στους εργαζόμενους για την αναγκαιότητα ύπαρξης και δράσης ενός ταξικού - μαζικού Συνδικάτου, να απομακρύνουν τη νέα γενιά από την οργανωμένη ζωή και τον αγώνα απέναντι στον ταξικό αντίπαλο και την εξουσία του», ανέφερε ο συνδικαλιστής.

Σχετικά με την παράταξη ΛΑΝΤΖΑ, «που έκανε προσπάθεια να παρουσιαστεί ως ακομμάτιστη παράταξη, με πρωτοκλασάτα στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να εμφανίζονται στο κίνημα και σε κινητοποιήσεις με τις κομματικές τους σημαίες», είπε: «Δεν ασκούν κριτική στο Συνδικάτο από την άποψη της βελτίωσης της δράσης του, της παραπέρα μαζικοποίησής του. Λένε ό,τι λέει και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός: Αναφέρονται σε παραμάγαζο του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, λες και έχουμε αποκλείσει ποτέ κάποιον από την οργάνωσή του στο Συνδικάτο, ή του απαγορέψαμε να φέρει και να βάλει τις θέσεις του σε ψηφοφορία».

Εχουν «γραμμή αθώωσης του καπιταλισμού. Αυτό που τους φταίει είναι πάντα μια κυβέρνηση, που γι' αυτούς μπορεί να γίνει αριστερότερη, καλύτερη και τελικά φιλολαϊκή (...) για να έρθει ο Μανωλιός που έβαλε τα ρούχα αλλιώς», πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν λείπουν και συνεργασίες με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, όπως π.χ. στο "Hilton"».

Χρειάζεται αποφασιστική σύγκρουση

Ο Ν. Παπαγεωργίου ξεκαθάρισε ότι ο δρόμος που έχει επιλέξει το Συνδικάτο είναι αυτός της αποφασιστικής σύγκρουσης με την εργοδοσία, την ΕΕ, τις συνδικαλιστικές και πολιτικές τους δυνάμεις. Είναι γραμμή σύγκρουσης με τα συνδικαλιστικά στηρίγματα της εργοδοσίας, είναι γραμμή ενίσχυσης της ταξικής ενότητας, με μαζικές εγγραφές εργαζομένων στο Συνδικάτο, σημειώνοντας μάλιστα πως «έχουμε κάνει ως σήμερα από τις περασμένες εκλογές (σ.σ. 2014) πάνω από 500 νέες εγγραφές».

Για το επόμενο διάστημα, το βάρος δίνεται στην προετοιμασία της 48ωρης απεργίας για το Ασφαλιστικό και στη συνέχιση των συσκέψεων, συζητήσεων, μαζικών διαδικασιών σε κάθε χώρο που υπάρχει σωματείο, σε κάθε μεγάλο χώρο δουλειάς, για τη διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων μέσα από τοπική ΣΣΕ, επιχειρησιακές ΣΣΕ και συμφωνίες. Επίσης, το συνδικάτο έχει προσανατολιστεί σε επισιτιστικές αλυσίδες, για τη βελτίωση του βαθμού οργάνωσης των εργαζομένων σ' αυτές.


Πλούσια συζήτηση και αντιπαράθεση

Το ΠΑΜΕ είναι κατάκτηση όλων των εργαζομένων, τόνισε στο χαιρετισμό του ο Χρήστος Κατσώτης, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας πως «δεν μπορεί η εργατική τάξη να μην βάζει εμπόδια στην εργοδοσία, στο κράτος και τους μηχανισμούς τους, που θέλουν να μας κάνουν όλο και πιο φτηνούς». Επισήμανε πως το ΠΑΜΕ «είναι μέτωπο σωματείων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, εργαζομένων, συνδικαλιστών, ανήκει σε όλη την εργατική τάξη και όχι σε ένα κόμμα ή σε μια παράταξη, όπως θέλουν κάποιοι να προβάλλουν».

Αναφερόμενος στην αποχώρηση της ΠΑΣΚΕ από το Συνδικάτο, είπε πως οι εργοδότες σκοπεύουν να κάνουν σωματείο για να στηριχτεί η επίθεσή τους απέναντι στους εργαζόμενους, «επειδή τους έχουμε δυσκολέψει, επειδή το συνδικάτο μας είναι ταξικό, λειτουργεί με ενότητα και μαχητικότητα, έχει εχθρούς το κεφάλαιο, την εργοδοσία, την ΕΕ». Τέλος, σε υβριστικές τοποθετήσεις στο διαδίκτυο συνδικαλιστών από τις παρατάξεις των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το ΠΑΜΕ που έκανε οικονομική εξόρμηση, απάντησε: «Από πού θα ζητήσει ενίσχυση το ΠΑΜΕ; Από τους εργοδότες; Στους εργαζόμενους απευθύνεται να δώσουν 5 ευρώ από το υστέρημά τους», για να είναι το ΠΑΜΕ οικονομικά αυτοτελές, να μην εξαρτάται από κανέναν.

Ο Γιώργος Στεφανάκης, εργαζόμενος στον Επισιτισμό, σημείωσε πως σήμερα δεν υπάρχει χρόνος για αυταπάτες για άλλου είδους διαχείριση. «Εχει σημασία αν θα μας εκμεταλλεύονται με ευρώ ή δραχμή;», είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε επίσης στις συνθήκες «γαλέρας» που επικρατούν στον Επισιτισμό, όπου ιδιαίτερα οι νέοι έχουν φτάσει να δουλεύουν χωρίς ΣΣΕ, με 400 ευρώ το μήνα.

Η Κατερίνα Λαζανά, μέλος του απερχόμενου ΔΣ του Συνδικάτου, άσκησε κριτική στην πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), που για τις μεγάλες απώλειες των εργαζομένων λένε «ό,τι έγινε, έγινε». Οπως είπε, «η κάλυψη όλων των απωλειών απαιτεί σύγκρουση με τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Γι' αυτό άφησαν ξεκρέμαστο έναν τεράστιο κλάδο, τον Επισιτισμό. Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν η μείωση των μισθών να είναι 40%, με βίαιο και άμεσο τρόπο ξεμπέρδεψαν με μια σειρά επιδόματα του κλάδου, εργασιακά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες όταν η Ομοσπονδία ανήκε στις ταξικές δυνάμεις».

Αντίστοιχα, ο Γιάννης Βλάχος, μέλος του απερχόμενου ΔΣ, σημείωσε πως «το "Olympic Catering" είχε 500 εργαζόμενους και με τη συνδρομή της πλειοψηφίας του επιχειρησιακού σωματείου (ΠΑΣΚΕ) έμειναν 25 εργαζόμενοι χωρίς να "ανοίξει μύτη"»...

Ο Στέφανος Τριανταφυλλίδης, εκ μέρους της ΛΑΝΤΖΑ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), σημείωσε πως δεν είναι ψευτοδίλημμα το «ευρώ ή δραχμή» και ότι «δεν μπορεί το εργατικό κίνημα μόνο να αποκαλύπτει την καταλήστευση των Ταμείων, το κούρεμα των αποθεματικών κ.λπ. και να διεκδικεί συντάξεις χωρίς να νοιάζεται πού θα βρεθούν τα χρήματα...». Μάλιστα, ως απάντηση «στο σήμερα», αναφέρθηκε σε μια «εργατική - λαϊκή κυβέρνηση, που θα αναλάβει να δώσει συντάξεις, που δεν θα ενδιαφέρεται για το ζήτημα του ευρώ». Με άλλα λόγια, οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν αναλάβει να συντηρούν τις αυταπάτες που κυριάρχησαν το προηγούμενο διάστημα, ότι μια άλλη κυβέρνηση, με μια άλλη διαχείριση, στο έδαφος του ίδιου αντιλαϊκού δρόμου ανάπτυξης, θα ικανοποιήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και των εργαζομένων ταυτόχρονα.

Στο κλείσιμο, ο Ν. Παπαγεωργίου υπογράμμισε την ξεκάθαρη θέση του ταξικού εργατικού κινήματος σχετικά με το πού θα βρεθούν τα λεφτά για το Ασφαλιστικό: «Μα να πληρώσουν το κράτος και οι εργοδότες, αφού αυτοί ευθύνονται! Εκτός κι αν εννοούν κάποιοι να βάλουμε κι εμείς λίγο πλάτη, να δεχτούμε περικοπές (...) Γιατί αν δεν ξεκινάς από τη θέση ότι οι εργαζόμενοι παράγουν τον πλούτο, τότε πώς θα διαμορφώσεις αιτήματα, πώς θα μιλήσεις για την εξουσία; (...) Εμείς ξεκαθαρίζουμε πως σε καμία κυβέρνηση - όπως κι αν ονομαστεί - δεν πρόκειται να αναθέσουμε την ικανοποίηση των αναγκών μας. Γιατί αν και το πάθημα είναι πρόσφατο, για ορισμένους δεν γίνεται μάθημα», είπε ανάμεσα σε άλλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ