ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανακάλυψε τώρα τις «παρα-οργανώσεις» γύρω απ' τους πρόσφυγες!

Σε νέα επίπεδα ανέβασε την πολιτική υποκρισία ο πρωθυπουργός, που χτες, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο της Αρμενίας, εμφανίστηκε να εξανίσταται για «παρα-οργανώσεις με το μανδύα των ΜΚΟ», τη στιγμή που η κυβέρνηση ενισχύει ποικιλοτρόπως τέτοιου είδους οργανώσεις που έχουν στήσει «χορό», αναπτύσσοντας ασύδοτη δράση σε όλη τη διαδρομή των προσφύγων απ' τα νησιά ως τα σύνορα.

Με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν στα σύνορα, ο Αλ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση «σε ΜΚΟ να ελέγξουν αυτή τη μετάδοση της παραπληροφόρησης και να σταματήσει αυτό το παιχνίδι με ανθρώπινες ζωές. Με ανθρώπους απροστάτευτους και κατατρεγμένους, δεν μπορούμε να παίζουμε. Αυτή είναι μια εγκληματική συμπεριφορά που πρέπει άμεσα να σταματήσει», και πρόσθεσε: «Και η έκκληση αυτή απευθύνεται κυρίως προς την Υπατη Αρμοστεία και σε διεθνείς οργανώσεις, διότι εδώ υπάρχει ευθύνη, η οποία πρέπει να καταλογιστεί. Δεν μπορεί, αυτή τη στιγμή, τον έλεγχο της πληροφόρησης να τον έχουν παρα-οργανώσεις με το μανδύα των ΜΚΟ, που κατευθύνουν τους ανθρώπους αυτούς σε συνθήκες περαιτέρω εκμετάλλευσης. Αρκετή εκμετάλλευση έχουν υποστεί. Αυτή η εγκληματική συμπεριφορά πρέπει να σταματήσει».

Απευθυνόμενος δε στους πρόσφυγες δήλωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί που έκλεισαν το δρόμο να τον ξανανοίξουν», και τους προέτρεψε «να βρεθούν στα κέντρα υποδοχής», καλλιεργώντας και ελπίδες ότι «από εκεί και πέρα, να δουλέψουμε όλοι μαζί για την επιτάχυνση της διαδικασίας της νόμιμης μετάβασής τους στην Ευρώπη, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου επιθυμούν να πάνε, μέσα από την επιτάχυνση της διαδικασίας της μετεγκατάστασης, του relocation».

Ακόμα, ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε τις αποφάσεις της ΕΕ, που έχουν προκαλέσει αυτή την κατάσταση εγκλωβισμού δεκάδων χιλιάδων στην Ελλάδα. Χαρακτήρισε «μονομερείς ενέργειες, απαράδεκτες και καταδικαστέες» το κλείσιμο του βαλκανικού δρόμου, επιμένοντας να ισχυρίζεται ότι αυτό ήταν κάτι «πέρα και έξω από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης», παρά τη διάψευσή του απ' τον ίδιο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ και το γεγονός ότι και ο ίδιος υπέγραψε την κοινή ανακοίνωση των «28», η οποία αναφέρεται και στην τήρηση του Κώδικα Συνόρων της Σένγκεν, κάτι που προβλέπει ακόμα και το κλείσιμο συνόρων.

Η απόπειρα πάντως προσφύγων απ' την Ειδομένη να διασχίσουν τα σύνορα, σε αφύλαχτο σημείο, και να περάσουν στα Σκόπια θορύβησε την κυβέρνηση και πυροδότησε νέο γύρο αντιπαράθεσης με τα άλλα κόμματα που προσπαθούν να συγκαλύψουν τις δικές τους ευθύνες για τη στήριξη των επικίνδυνων αποφάσεων της ΕΕ και την εξουσιοδότηση που παρείχαν στον πρωθυπουργό να τις υλοποιήσει.

Την ευκαιρία δεν άφησε να πάει χαμένη η κυβέρνηση που ανέσυρε κάλπικες διαχωριστικές γραμμές. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη απάντησε πως η ΝΔ έχει γίνει «έρμαιο της ακροδεξιάς της πτέρυγας», ότι «επιδίδεται σε καθημερινές, πλέον, τηλεοπτικές επιδείξεις μικροπολιτικής και καιροσκοπισμού».

Χτες, με αφορμή τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη, η Ολγα Γεροβασίλη μίλησε για «επίδειξη ευαισθησίας από την Ειδομένη», του καταλόγισε ότι «αντιδρά στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, επιδίδεται σε κάθε είδους ακροδεξιά καπηλεία του προσφυγικού, σιωπά σε μονομερείς ενέργειες σε βάρος της χώρας μας», προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να πατά ταυτόχρονα στην βάρκα του ακροδεξιού λαϊκισμού και στην βάρκα της ευαισθησίας».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Οριστικό το σφράγισμα του βαλκανικού διαδρόμου

Eurokinissi

Ολο και πιο καθαρό γίνεται από τις δηλώσεις αξιωματούχων αστικών κυβερνήσεων της ΕΕ (και εν όψει της Συνόδου Κορυφής για το Προσφυγικό) το σφράγισμα του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου για τους ξεριζωμένους των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και των συμμάχων τους στην Μέση Ανατολή, την Βόρεια Αφρική και την Ασία. Συνέπεια αυτού είναι και ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην χώρα μας. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα σημείωσε ο εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής κυβέρνησης Σ. Ζάιμπερτ: «Κάποια πράγματα έγιναν, άλλα απομένει να γίνουν. Ο στόχος είναι σε κάθε περίπτωση μία κοινή ευρωπαϊκή λύση, που θα είναι βιώσιμη και θα συμβάλει προκειμένου σε κάθε χώρα ο αριθμός των προσφύγων (που θα φτάνουν) να μειωθεί σημαντικά». Αυτό σημαίνει το κλείσιμο της στρόφιγγας ώστε να περνάνε μόνο οι «χρήσιμοι» για τα ευρωπαικά μονοπώλια. Κατά τα άλλα υποσχέθηκε γερμανική βοήθεια στην Ελλάδα, εφόσον φυλάσσονται τα εξωτερικά σύνορα.

Στη γνωστή αντιμεταναστευτική γραμμή που κινείται η αυστριακή κυβέρνηση, η οποία πρωτοστατεί στο κλείσιμο των συνόρων, o Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς μιλώντας στην κυριακάτικη Bild ζητά σφράγισμα και των διαδρόμων σε όλη την Μεσόγειο. Είπε εντελώς κυνικά: «Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τους διακινητές από το έργο τους. Γι΄ αυτό θα πρέπει να κάνουμε και κατά μήκος της μεσογειακής διαδρομής προς Ιταλία ό,τι κάναμε στον δυτικό βαλκανικό διάδρομο». Πρόσθεσε δε πως «έπρεπε να σταματήσουμε να μεταφέρουμε στην κεντρική Ευρώπη με κρατική οργάνωση κάθε πρόσφυγα που έφτανε στην Ελλάδα. Μπορεί με τον τρόπο αυτό να ανταποκρινόμασταν στις επιθυμίες των προσφύγων, το οποίο είναι ανθρωπίνως κατανοητό. Την ίδια ώρα όμως φροντίσαμε ώστε να ξεκινούν όλο και περισσότεροι πρόσφυγες με κατεύθυνση την Ευρώπη».

Αλλά και η ιταλική κυβέρνηση φαίνεται ότι ενεργά θα συμβάλει στο σφράγισμα των αλβανοελληνικών συνόρων. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Αλβανός ομόλογός του Σαϊμίρ Ταχίρι στο ιταλικό ραδιοφωνικό δίκτυο «Ράδιο 24», έχει συμφωνήσει για παροχή βοήθειας σε υποδομές και έμψυχο δυναμικό, δηλαδή επί της ουσίας σε δυνάμεις καταστολής.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Συνεδρίασε για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής

Για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Σύνοδος Κορυφής), που συνεδριάζει την Πέμπτη και την Παρασκευή, συνεδρίασε χτες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ). Κύρια θέματα που το απασχόλησαν ήταν το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό αλλά και τα ζητήματα ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας. Επιπλέον το ΣΓΥ απασχόλησαν το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, η Διαθεσμική Συμφωνία και η Πολιτική Συνοχής, με επίκεντρο τις επενδύσεις σε θέσεις εργασίας και τη μεγιστοποίηση της συμβολής των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων.

Απ' την ελληνική κυβέρνηση συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ν. Ξυδάκης. Στην παρέμβασή του, που επικεντρώθηκε στο Προσφυγικό και Μεταναστευτικό ζήτημα, υποστήριξε ότι το σχήμα 1:1 που προτείνεται στη νέα συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας «χρειάζεται ευρύτατη νομιμοποίηση από τα κράτη - μέλη και η εφαρμογή του δεν πρέπει να καταλήξει ένα διμερές ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

«Υπάρχει ένα πολύ δύσκολο διαχειριστικό πρόβλημα. Με τόσο μεγάλο αριθμό εισερχομένων, ποιος μπορεί να διαχειριστεί τις αιτήσεις ασύλου; Είναι πλέον εμφανές πως οφείλουμε να περάσουμε σε ένα κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου», ανέφερε, προσθέτοντας: «Για να ξεπεράσουμε την κρίση δεν πρέπει να τεχνικοποιούνται τα πολιτικά προβλήματα και οι λύσεις να επαφίενται σε γραφειοκράτες υπαλλήλους. Αυτό οδηγεί σε μαζικό ευρωσκεπτικισμό που αποτυπώνεται στην άνοδο του σκληρού ακροδεξιού λαϊκισμού και οδηγεί σε αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού οράματος».

Δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει μείζον πρόβλημα τη μη τήρηση των αποφάσεων που λαμβάνονται από τα όργανα της ΕΕ, κάνοντας λόγο για ασυνέπεια και ασυνέχεια και συσκοτίζοντας τον αντιλαϊκό και επικίνδυνο χαρακτήρα αυτών των αποφάσεων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μέγιστη υποκρισία οι δηλώσεις του πρωθυπουργού

Με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τις ΜΚΟ και την απαράδεκτη κατάσταση των προσφύγων στην Ειδομένη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Αποτελούν μέγιστη υποκρισία οι σημερινές (σ.σ. χτεσινές) δηλώσεις του πρωθυπουργού για "παρα-οργανώσεις με το μανδύα των ΜΚΟ", τη στιγμή που η επίσημη πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ είναι αυτή που ενισχύει τον εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ειδομένη, τους εγκαταλείπει στην τύχη τους και ταυτόχρονα στηρίζει τις διάφορες ΜΚΟ, χορηγώντας σ' αυτές τα κονδύλια της λεγόμενης ανθρωπιστικής βοήθειας και αφήνοντας χώρο στην ασύδοτη δράση τους. Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έχει προτείνει την άμεση ενίσχυση των υποδομών, της υποδοχής, περίθαλψης και καταγραφής, με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους, χωρίς καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ