ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
«Γεφυρώνουν» τις αντιλαϊκές αλλαγές στο Ασφαλιστικό

Την «αρχιτεκτονική» της κυβερνητικής πρότασης συμπληρώνουν νέες περικοπές και μέτρα

Από πρόσφατη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Από πρόσφατη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Με τη νέα συνάντηση, σήμερα το απόγευμα, της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου, οι ανατροπές που σχεδιάζουν από κοινού στην Κοινωνική Ασφάλιση παίρνουν όλο και πιο αντιδραστικό - αντιλαϊκό χαρακτήρα, ενώ το «νέο μοντέλο» Ασφάλισης που περιγράφεται στην αρχική κυβερνητική πρόταση παραμένει αναλλοίωτο, επιβεβαιώνοντας το χαρακτηρισμό που του έδωσαν οι εργαζόμενοι ως νόμο - λαιμητόμο.

Είχε προηγηθεί ακόμα μία συνάντηση (η δεύτερη σε αυτόν τον κύκλο συζητήσεων), το περασμένο Σάββατο, μετά το τέλος της οποίας ο υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι η διαπραγμάτευση «σε καμία περίπτωση δεν είναι αγεφύρωτη».Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις και τις ιδιαίτερες απόψεις της κάθε πλευράς, η ουσία και η στρατηγική της νέας «μεταρρύθμισης» όχι μόνο δεν αλλάζουν, αλλά με κάθε νέο κύκλο διαπραγμάτευσης γίνονται ακόμα χειρότερες σε σχέση με την αρχική πρόταση της κυβέρνησης.

Από τα μέχρι χτες δεδομένα και τις σχετικές δηλώσεις, οι συζητήσεις, πέραν των μεγάλων ανατροπών που προκαθορίζονται από την αρχική κυβερνητική πρόταση, επικεντρώνονται:

  • Στο ύψος των νέων περικοπών στις επικουρικές συντάξεις που ήδη αποδίδονται. Οι μειώσεις στις επικουρικές θεωρούνται δεδομένες και από τις δύο πλευρές. Η συζήτηση αφορά στο ύψος τους, καθώς ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία αν θα υπάρξει επιβολή νέων αυξήσεων στις εισφορές των ασφαλισμένων κατά 1,5 μονάδα για τις επικουρικές συντάξεις, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ του ΕΤΕΑ για το 2016. Από το αν θα επιβληθεί νέα εισφορά στους ασφαλισμένους και από το ύψος της, θα εξαρτηθεί και το βάθος των περικοπών στους σημερινούς συνταξιούχους. Πάντως, και τα δύο σενάρια οδηγούν στην εφαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» στις επικουρικές, που μέχρι πρότινος αρνούνταν η κυβέρνηση.
  • Στην υπονόμευση της 15ετίας και στην αύξησή της σε 20ετία για το δικαίωμα στη συνταξιοδότηση. Η συζήτηση για τους όρους και το ύψος της λεγόμενης «εθνικής σύνταξης» έχει ανοίξει το ζήτημα για το πότε οι ασφαλισμένοι θα κατοχυρώνουν τελικά το δικαίωμα στη συνταξιοδότηση. Οι προτάσεις που εξετάζονται να μη δίνεται ολόκληρη η «εθνική» όταν ο ασφαλισμένος έχει μόνο 15 έτη ασφάλισης, αλλά να λαμβάνει τμήμα αυτής (π.χ. 15/20 των 384 ευρώ), θέτουν ευθέως ζήτημα για κατάργηση της 15ετίας, έστω και αν αυτό επιλεγεί να οριστικοποιηθεί σε κάποια επόμενη «αξιολόγηση»!
  • Σε ακόμα μικρότερες συντάξεις για τους νέους συνταξιούχους. Σε συνάρτηση με το ύψος της «εθνικής» και τους όρους απόδοσής της, εξετάζονται και τα ποσοστά αναπλήρωσης του «ανταποδοτικού» τμήματος της σύνταξης. Στο τραπέζι έχει τεθεί το ενδεχόμενο για ακόμη μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης και απ' αυτά που ήδη υπάρχουν στην κυβερνητική πρόταση, που έτσι και αλλιώς οδηγούσαν σε μείωση του συνολικού ποσοστού αναπλήρωσης μέχρι και κατά 50% (π.χ. στην περίπτωση 30ετίας στο 29%, αντί του 60% με το ισχύον καθεστώς).
  • Στο ισχυρό ενδεχόμενο για νέα μείωση και των κύριων συντάξεων που ήδη αποδίδονται. Οι κυβερνητικές αναφορές για προστασία εισοδημάτων από κύριες και επικουρικές συντάξεις μόνο για ποσά που αθροιστικά δεν θα ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πάνω απ' αυτά τα όρια οι συντάξεις στοχοποιούνται και πάλι. Αυτό εξυπηρετεί και η μεθόδευση με τον επανυπολογισμό των παλιών συντάξεων και τη νομοθέτηση της «προσωπικής διαφοράς», που στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να αποδίδεται στους ήδη συνταξιούχους μόνο μέχρι το 2018. Πρόσθετα σε αυτά, σχεδιάζονται μειώσεις στα εφάπαξ και στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων. Το σίγουρο είναι ότι, όπως έχει υποστηρίξει η κυβέρνηση, «θα τηρηθεί μέχρι κεραίας» η συμφωνία του 3ου μνημονίου που προβλέπει μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ για φέτος και πρόσθετα ποσά μέχρι το 2018. Ετσι, για άλλη μια φορά συντάξεις και ασφαλιστικά δικαιώματα γίνονται βορά στο κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου...
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Συνεχής λαϊκή ετοιμότητα και κινητοποίηση για να μην περάσει η «ταφόπλακα»

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, μετά τη χτεσινή συνάντηση με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση για το Ασφαλιστικό:

«Οι διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο που βρίσκονται σε εξέλιξη, δυστυχώς θα οδηγήσουν σε όλους τους τομείς και στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα σε ακόμα χειρότερα μέτρα απ' αυτά για τα οποία μας ενημέρωσε η κυβέρνηση όταν μας έδωσε το πρώτο σχέδιό της.

Ο λαός, όλοι οι κλάδοι των εργαζομένων πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα και κινητοποίηση για να μην έρθει τελικά αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή και εάν έρθει, να καταψηφιστεί, να μην πάρει την απαιτούμενη πλειοψηφία, γιατί πρόκειται πραγματικά για "ταφόπλακα" του ασφαλιστικού συστήματος, για ένα νόμο - λαιμητόμο και θίγει όλους τους εργαζόμενους: Τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, τους μισθωτούς του δημόσιου τομέα, τους δημοσιογράφους, επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες, φτωχούς αγρότες, νέους και νέες.

Μας αφορά όλους, άρα λαϊκή κινητοποίηση και συμμετοχή στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, στις απεργίες που εξαγγέλλουν τα συνδικάτα, τα σωματεία, οι σύλλογοι αυτό το διάστημα, με πρώτο σταθμό τη 48ωρη πανεργατική - πανυπαλληλική απεργία όταν τολμήσει να το φέρει στη Βουλή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ