ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στον ανακριτή οι κατηγορούμενοι δημοσιογράφοι

Πολλά ερωτήματα από μια υπόθεση που βρωμάει

Σήμερα απολογούνται στον ανακριτή, ο 42χρονος εκδότης της εφημερίδας «Ακρόπολις» και δύο δημοσιογράφοι που δουλεύουν στην εφημερίδα και σε ιστοσελίδες και που κατηγορούνται για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, με σκοπό το οικονομικό όφελος, εκβίαση κατ' επάγγελμα και κατά συναυτουργία, καθώς και για δωροδοκία.

Οι τρεις κατηγορούμενοι φέρονται να προχωρούσαν σε εκβιασμούς, με την απειλή αρνητικών δημοσιευμάτων μέσω της εφημερίδας αλλά και σωρείας ιστοσελίδων, σε βάρος εταιρειών - κυρίως εισηγμένων στο χρηματιστήριο - και να αποκομίζουν οικονομικά οφέλη, τα οποία δικαιολογούνταν ως διαφημιστικές προβολές. Χαρακτηριστικό είναι το κομμάτι της συνομιλίας όπου ο ένας εκ των φερόμενων εκβιαστών, λέει στην υπάλληλο της ΕΥΔΑΠ (που προέβη στην καταγγελία στην Αστυνομία και άρχισε να «ξετυλίγεται» η υπόθεση, αν και γνωστή του κατηγορούμενου για 10 χρόνια) ότι «έχει πολλούς φίλους που είναι πολύ ισχυροί και στη "μέρα" και στη "νύχτα"», ενώ της είπε να μην προβαίνει σε προκλητικές εμφανίσεις για να μη συγκεντρώνει δυσμενή σχόλια για την οικονομική κατάστασή της. «Εμείς, λοιπόν, είτε μπορούμε να καίμε θέμα, το οποίο πάει να σκάσει γιατί εμείς θέλουμε να το κάψουμε εκεί θα εξαφανίζονται μετά», τονίζει ένας από τους κατηγορούμενους, για να συμπληρώσει σε άλλο «κομμάτι» ότι «εμείς έχουμε στρατό δικό μας».

Στα αξιοσημείωτα της υπόθεσης, η σύμβαση που είχε υπογράψει η τότε ΝΕΡΙΤ (Απρίλης του 2015) με τον εκδότη για αμοιβαία διαφημιστική προβολή, ύψους 3.000 ευρώ. Αυτή τη σύμβαση την ανανέωσε η ΕΡΤ, με το «άνοιγμά» της.

Επίσης, δύο από τους συλληφθέντες φέρονται να είπαν στην καταγγέλλουσα ότι θα κάνουν μία ομάδα - κλαμπ και θα ελέγχουν τα Μέσα Ενημέρωσης, ώστε να μην γράφονται αρνητικά σχόλια σε μέσα ενημέρωσης για τον Παππά και γενικότερα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Επιπλέον, μέσω αυτής της ομάδας, θα εκβιάσουν όποιον το κεντρικό σύστημα τους υποδεικνύει κάθε φορά για τους πολιτικούς του σκοπούς». Η υπάλληλος στην κατάθεσή της, αναφέρει ότι ο ένας εκ των κατηγορουμένων «άρχισε να μου μιλάει για τον υπουργό Παππά, τον οποίο μού είπε να αποκαλούμε συνθηματικά "αρχιμανδρίτη" και μου τόνισε ότι τώρα που ο Παππάς έχει προβλήματα με τη νομοθεσία για τις άδειες των καναλιών η δική του ομάδα μπορεί να τον εξυψώσει και να γράφει μόνο θετικά γι' αυτόν».

Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Ι. Μπενίσης, που φέρεται να έδωσε χρήματα ως διαφημιστική προβολή της εταιρείας. Οπως, πάντως, τονίζει στην κατάθεσή του, τα χρήματα δόθηκαν στο πλαίσιο της καμπάνιας της εταιρείας. Σημειώνεται πως ο ένας από τους συλληφθέντες είχε διατελέσει υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του προέδρου της ΕΥΔΑΠ Α. Βαρθολομαίου, υπεύθυνος επικοινωνίας στο γραφείο της γενικής Γραμματέως Εσόδων Κ. Σαββαΐδου και δούλεψε στο Γραφείο Τύπου του τότε υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα.

Πολλά ερωτήματα

Από τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας γεννιούνται πολλά ερωτήματα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επιχειρούν να χρεώσουν ο ένας στον άλλο τους κατηγορούμενους. Αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι πως η συγκεκριμένη εφημερίδα κατά καιρούς έχει στηρίξει τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής, τη ΝΔ αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Χτες, ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, με ανακοίνωσή του, σημειώνει πως: «Οι αήθεις επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης και στο πρόσωπό μου συνεχίζεται από τα συγκεκριμένα κέντρα, εδώ και μήνες. Αυτή ή αήθης επίθεση ξεπερνά κάθε όριο. Μέχρι στιγμής επέλεξα να τηρήσω στάση αναμονής ως προς την προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Με δεδομένη την απόλυτη διαστρέβλωση της αλήθειας και τη στοχευμένη κατασυκοφάντηση, είμαι αναγκασμένος να προσφύγω στη Δικαιοσύνη».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Με την πολιτική της εγκλωβίζει χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα μας

Παρά την ...ικανοποίηση για το Συμβούλιο που εκφράζει ο Ελληνας υπουργός, ο εγκλωβισμός των ξεριζωμένων στη χώρα μας θα συνεχιστεί

Από τον Αλμυρό Βόλου στην Ειδομένη...

Eurokinissi

Από τον Αλμυρό Βόλου στην Ειδομένη...
Σε άλλο ένα ακόμα διαβούλιο της ΕΕ, όπως η χτεσινή Σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες, επιβεβαιώθηκαν οι αντιπαραθέσεις για τη διαχείριση του οξυμένου προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος ανάμεσα στις αστικές τάξεις και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους και επιπλέον αυστηροποιούνται οι έλεγχοι. Τα εκατομμύρια των ξεριζωμένων από τις πατρίδες τους στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ασία είναι τα θύματα και της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, μαζί με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, τις πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου, την Τουρκία κ.λπ., με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τον πόλεμο, την καταστροφή, τη φτώχεια και την ανέχεια.

Στο πλαίσιο αυτό και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συμμετέχει σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, γκρινιάζει για μονομερείς ενέργειες και κλείσιμο συνόρων από άλλες χώρες, την ίδια ώρα που υιοθετεί όλες τις αποφάσεις της λυκοσυμμαχίας που ουσιαστικά εγκλωβίζουν χιλιάδες ανθρώπους και στη χώρα μας. Και είναι υποκριτικό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να σηκώνει τους τόνους περί τήρησης των συμφωνιών στην ΕΕ (για παράδειγμα την περιβόητη μετεγκατάσταση των 160.000 προσφύγων, όπως είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Νοέμβρη, δηλαδή μια «σταγόνα στον ωκεανό» σε σχέση με τα εκατομμύρια των ξεριζωμένων), όταν αυτές οι συμφωνίες και οι Συνθήκες της Σένγκεν και του Δουβλίνου 2 είναι που ευθύνονται για τον εγκλωβισμό των προσφύγων. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής και των συμφωνιών είναι το εξής: Διαλογή για τους Σύρους πρόσφυγες και είσοδος στις χώρες ανάλογα με τον αριθμό που έχουν ανάγκη οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Για όλους τους υπόλοιπους υπάρχει η πολιτική της παραμονής και της επαναπροώθησης. Σημειωτέον ότι πλέον οι Αφγανοί πρόσφυγες δεν θεωρούνται πρόσφυγες, αλλά οικονομικοί μετανάστες, με αποτέλεσμα να παραμένουν στη χώρα μας με το καθεστώς του μετανάστη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, Σύρων, Αφγανών και άλλων, στη χώρα μας.

Προσερχόμενος στις εργασίες του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στη συνάντηση, ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Ιωάννης Μουζάλας, είπε χαρακτηριστικά: «Το πρώτο τεράστιο ζήτημα είναι αν η Ευρώπη είναι ενωμένη Ευρώπη ή όχι. Εάν πέντε αστυνομικοί διευθυντές χωρών, ανάμεσα στις οποίες είναι και χώρες εκτός ΕΕ, μπορούν μονομερώς να αλλάζουν, δέκα ώρες μετά, την απόφαση που πάρθηκε απ' όλους τους αρχηγούς κρατών της ΕΕ στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Εάν η Ευρώπη που θέλουμε είναι η Ευρώπη των πέντε αστυνομιών ή η Ευρώπη των αποφάσεων της Επιτροπής και των αποφάσεων των πρωθυπουργών των χωρών της Ευρώπης.

Το δεύτερο ζήτημα έχει μία ιδιορρυθμία. Ερχόμαστε σήμερα εδώ και πάρα πολλοί θα προσπαθήσουν να συζητήσουμε για το πώς θα αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα που οι ίδιοι έχουν σκοπό να δημιουργήσουν. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί μονομερείς ενέργειες. Οι μονομερείς ενέργειες μπορούν να γίνουν επίσης και από την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί να γίνει ένας Λίβανος για την Ευρώπη, μία αποθήκη ψυχών, ακόμα κι αν αυτό παίρνει τη μορφή μιας μεγάλης χρηματοδότησης».

Η κριτική Μουζάλα αφορά τη στάση της ΠΓΔΜ, αλλά και τη συντονισμένη απάντηση της Αυστρίας και 9 χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, που όπως αποφάσισαν σε συνάντησή τους την Τετάρτη, θα κλείσουν και άλλο τη στρόφιγγα της ροής και διαλογής προσφύγων, μόνο από Συρία και Ιράκ, απαιτώντας την αυστηρότερη φύλαξη στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας. Οσο για την αντιμετώπιση της στάσης της Αυστρίας, ο Ελληνας υπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος «για τη στήριξη της Ελλάδας από άλλες χώρες» (χωρίς να διευκρινίσει από ποιες).

Αποφασίστηκαν αυστηρότεροι έλεγχοι

Σε ό,τι αφορά το τι αποφάσισε το χτεσινό Συμβούλιο, στην ουσία ήταν επικλήσεις για «συντονισμό των κινήσεων» - που βέβαια η κάθε αστική κυβέρνηση ερμηνεύει όπως την βολεύει - και αυστηρότεροι έλεγχοι των προσφύγων και μεταναστών. Στο κείμενο που συμφωνήθηκε, γίνεται λόγος για «ενίσχυση των ελέγχων και δημιουργία των σχετικών βάσεων δεδομένων στα εξωτερικά σύνορα» και προτροπή η ολλανδική Προεδρία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το συντομότερο. Ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης και προεδρεύων, Κλας Ντάικχοφ, σημείωσε με νόημα ότι «η ενίσχυση των κοινών εξωτερικών συνόρων μας με την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα αποτελεί ένα σημαντικό μέσο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την προστασία της ασφάλειας των Ευρωπαίων πολιτών».

Σύμφωνα με την απόφαση, «τα κράτη - μέλη πρέπει να διενεργούν συστηματικούς ελέγχους σε όλα τα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των προσώπων που έχουν δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ κατά τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων, να τα συγκρίνουν με βάση δεδομένων απολεσθέντων και κλεμμένων έγγραφων, προκειμένου να εξακριβώνεται ότι τα πρόσωπα αυτά δεν συνιστούν απειλή για τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια. Η υποχρέωση αυτή ισχύει σε όλα τα εξωτερικά σύνορα (αεροπορικά, θαλάσσια και χερσαία), τόσο κατά την είσοδο και την έξοδο». Επιπρόσθετα, σε κάποιες περιπτώσεις, όταν θα υπάρχουν αυξημένες ροές, θα μπορούν να γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι «αν δεν υπάρχουν κίνδυνοι για την εσωτερική ασφάλεια, τη δημόσια τάξη, τις διεθνείς σχέσεις των κρατών - μελών ή απειλή για τη δημόσια υγεία».

Ταυτόχρονα, ο Ολλανδός υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη λήψης νέων μέτρων αν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μάρτη δεν έχουν μειωθεί οι εισροές προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα. Επίσης, αναφερόμενος στη συνάντηση που οργάνωσε η Αυστρία, την δικαιολόγησε πλήρως, λέγοντας: «Είναι λογικό να θέλουν οι χώρες που επηρεάζονται περισσότερο να συζητήσουν για την αντιμετώπιση των ροών και να βεβαιωθούν ότι δεν παίρνει η κάθε χώρα διαφορετικά μέτρα, δηλαδή να γίνονται άλλα στη μια μεριά των συνόρων και άλλα στην άλλη».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει ...συστάσεις

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του επιτρόπου για τη Μετανάστευση, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ζήτησε ουσιαστική πρόοδο εντός 10 ημερών όσον αφορά την προσφυγική κρίση, «διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος όλο το σύστημα να καταρρεύσει». Ο επίτροπος μίλησε επίσης για «ώρα μεγάλης ευθύνης», που δεν «χωράνε μη συντονισμένες ενέργειες». Ταυτόχρονα, σε συνέντευξη εκπροσώπων Τύπου της Επιτροπής διατυπώθηκε η ...απορία της σχετικά με την κίνηση της Ουγγαρίας να κάνει δημοψήφισμα σχετικά με την απόφαση της ΕΕ για την υποχρεωτική συμμετοχή των χωρών στη μετεγκατάσταση προσφύγων. Η σχετική απάντηση ήταν: «Δεν καταλαβαίνουμε πώς αυτό συμβιβάζεται με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων που έχει συμφωνηθεί απ' όλα τα κράτη - μέλη, της Ουγγαρίας περιλαμβανομένης, βάσει των συνθηκών της ΕΕ» και αρκέστηκαν να δηλώσουν ότι «αναμένουν διευκρινήσεις από την Ουγγαρία». Πάντως, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, διευκρίνισε χτες ότι το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα σχετικά με τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις θα αφορά μόνο μελλοντικές προτάσεις, καθώς η Ουγγαρία έχει ήδη αμφισβητήσει δικαστικά την προηγούμενη απόφαση της ΕΕ για τις ποσοστώσεις. Θυμίζουμε ότι και η Σλοβακία έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον της απόφασης της ΕΕ και επίσης αντιδρούν η Τσεχία και η Πολωνία, της λεγόμενης «ομάδας του Βίσεγκραντ».

Οι κόντρες φουντώνουν

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, επέκρινε σε συνέντευξή του στη χτεσινή «Ράινισε Ποστ» τη μονομερή σύγκληση της Διάσκεψης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων από την Αυστρία, σημειώνοντας : «Είναι αυταπάτη να πιστεύεται ότι η διευθέτηση (του Προσφυγικού) μπορεί να γίνει χωρίς την Ελλάδα. Τέτοιες συναντήσεις και αποφάσεις δεν μας φέρνουν πιο κοντά σε λύση της προσφυγικής κρίσης». Στη δεδομένη φάση, είναι φανερό ότι η αντιπαράθεση Γερμανίας - Αυστρίας μεγαλώνει, με τη δεύτερη να διεκδικεί περισσότερα κονδύλια για το προσφυγικό ζήτημα.

Διαδρομές χιλιομέτρων με τα πόδια...

Eurokinissi

Χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ στην Ειδομένη του Κιλκίς και σε μια σειρά πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής των επικίνδυνων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους. Οι ξεριζωμένοι από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους, που κρατούνται εγκλωβισμένοι στην περιοχή, αναζητούν απεγνωσμένα τρόπο για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις χώρες προορισμού τους, στη Βόρεια Ευρώπη. Σύμφωνα με εκτίμηση των αστυνομικών αρχών, ο αριθμός τους κυμαίνεται από 20.000 έως 25.000. Από αυτούς 7.000 - 8.000 βρίσκονται στο δρόμο, στη διαδρομή Αθήνα - Ειδομένη.

Οι αρχές της γειτονικής χώρας, που για άλλη μια φορά έκλεισαν τα σύνορα το βράδυ της Τετάρτης, χτες ανακοίνωσαν ότι στη διάρκεια της μέρας θα δέχονταν μόλις 100 πρόσφυγες.

Στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων που λειτουργεί στο πρώην στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου», στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, χτες το πρωί, περίπου 250 πρόσφυγες, κυρίως νέοι σε ηλικία, έριξαν το προστατευτικό κιγκλίδωμα στο πίσω μέρος του στρατοπέδου και ξεκίνησαν να πραγματοποιήσουν με τα πόδια τη διαδρομή προς την Ειδομένη. Λίγες ώρες μετά, επέστρεψαν οι περισσότεροι, όμως εξίσου αρκετοί συνέχισαν το δρόμο για τον τελικό προορισμό τους. Στο κέντρο ήδη βρίσκονται 2.000 πρόσφυγες και δεν μπορούν να φιλοξενηθούν άλλοι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό των προσφύγων και σε άλλες πόλεις, όπως η Κοζάνη, τα Γρεβενά, η Καβάλα, κ.ά., αλλά και σε σημεία των Εθνικών οδών όπως σε Τέμπη, Σκοτίνα κ.α.

Πολυπληθής ομάδα προσφύγων (άνδρες, γυναίκες, μικρά παιδιά) που είχε «μπλοκαριστεί» από την Αστυνομία στα Τέμπη, χτες, λίγο μετά τις 11 το πρωί, ξεκίνησε με τα πόδια να διανύσει τη διαδρομή προς την Ειδομένη. Τελικά, μετά από απόσταση 2,5 χιλιομέτρων, οι αστυνομικές δυνάμεις τούς σταμάτησαν, ανακοινώνοντας ότι θα έρθουν στο σημείο λεωφορεία προκειμένου να επιβιβαστούν σε αυτά και να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Ειδομένη. Στην Κοζάνη περίπου 380 πρόσφυγες φιλοξενούνται στο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης.

Στην Αττική

Στην Αττική, όσοι από τους αλλοδαπούς είναι πρόσφυγες οδηγούνται στον Ελαιώνα (φιλοξενούνται 900) και στο Ελληνικό (φιλοξενούνται 1.500), ενώ οι υπόλοιποι στο Σχιστό (1.400 άτομα). Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς έχει παραχωρήσει τέσσερις χώρους για τη φιλοξενία όσων φτάνουν με καράβια από τα νησιά πριν γίνει ο διαχωρισμός τους σε πρόσφυγες και μετανάστες. Την ίδια ώρα, οι αρμόδιοι φορείς έχουν έρθει σε επαφή με δήμους που βρίσκονται κατά μήκος της Νέας Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης προκειμένου να βρεθούν χώροι προσωρινής φιλοξενίας για πρόσφυγες (π.χ. γυμναστήρια κ.ά.).

Δύο από τους μετανάστες που βρίσκονται στην πλατεία Βικτωρίας αποπειράθηκαν χτες να κρεμαστούν από ένα δέντρο φτιάχνοντας από μπλουζάκια και κασκόλ αυτοσχέδιες θηλιές. Οι συμπατριώτες τους που βρίσκονταν στο σημείο απέτρεψαν τους δύο άνδρες και στο σημείο πήγαν ασθενοφόρο και αστυνομικοί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο λόγος για τον οποίο οι μετανάστες προέβησαν σε μια τέτοια ενέργεια, είναι η απελπισία τους για το γεγονός πως έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, μετά και από το κλείσιμο των συνόρων με την ΠΓΔΜ. Οι δύο μετανάστες διακομίστηκαν στον «Ερυθρό Σταυρό» και στο Ιπποκράτειο, αντίστοιχα, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν φέρουν κάποιο σοβαρό τραυματισμό και αναμένεται σύντομα να πάρουν εξιτήριο.

Στο μεταξύ, χτες, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έδωσε απευθείας εντολή στις ναυτιλιακές εταιρείες να μειώσουν στο ήμισυ τη χωρητικότητα των πλοίων που κάνουν δρομολόγια από τα νησιά του Αιγαίου προς τον Πειραιά. Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης έχει ήδη προκαλέσει ένταση σε πολλά νησιά - κυρίως σε όσα έχουν «hots pots» -, καθώς πρόσφυγες και μετανάστες συνωστίζονται στα λιμάνια.

  • Για δεύτερη μέρα βρέθηκαν στην Εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, έξω από τον Αλμυρό, εκεί όπου στην ουσία έχει δημιουργηθεί χώρος «εγκλωβισμού» προσφύγων, πολυμελής αντιπροσωπεία από τη Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, από το Συνδικάτο Μετάλλου, από το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου και την Επιτροπή Αγώνα Εμποροϋπαλλήλων, η οποία διένειμε σημαντικές ποσότητες ειδών ένδυσης. Η αντιπροσωπεία συζήτησε με τους πρόσφυγες, εκ των οποίων αρκετοί βρίσκονται στο σημείο αυτό για τρεις μέρες. Eκτός από τους Σύρους, στο χώρο υπάρχουν και πρόσφυγες από το Ιράκ, κυρίως από περιοχές όπου μαίνονται οι μάχες.
Πιάστηκαν για επεισόδια σε διαδηλώσεις και γήπεδα

Συνελήφθησαν από την Αστυνομία και κατηγορούνται ότι προκαλούσαν επεισόδια σε πορείες, διαδηλώσεις και αθλητικούς αγώνες, έκαναν επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών, ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών. Σύμφωνα με τις αρχές τα άτομα που πιάστηκαν είχαν συγκροτήσει «εγκληματική ομάδα».

Σε διάφορες περιοχές της Αττικής καθώς και στην Εύβοια, συνελήφθησαν, την Τρίτη και την Τετάρτη, πέντε από τα μέλη της, σε επιχείρηση της Κρατικής Ασφάλειας σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας. Πρόκειται για τρεις Ελληνες, δύο 22χρονους κι έναν 29χρονο, καθώς και δύο Αλβανούς, 24 και 31 χρόνων, ενώ αναζητούνται ως μέλη της άλλα 19 άτομα.

Από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή μελών της «ομάδας» σε τουλάχιστον έντεκα υποθέσεις. Ανάμεσά τους, κατά την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. είναι:

«Η επίθεση στις 15/11/2015, με τη χρήση σιδερένιων λοστών, καδρονιών, γυάλινων μπουκαλιών και άλλων αντικειμένων, κατά μελών πολιτικών οργανώσεων έξω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην οδό Στουρνάρη, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον επτά ατόμων.

Συμμετείχαν στα επεισόδια που έγιναν πριν την έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού, που είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή του, στις 21/11/2015.

Στις 3/12/2015, στη διάρκεια και μετά τη λήξη πορείας στο πλαίσιο πανελλαδικής απεργίας, προκάλεσαν φθορές σε οχήματα, κτίρια και εγκαταστάσεις στο κέντρο της Αθήνας».

Οπως διαπιστώθηκε από τις Αρχές, η «ομάδα» δραστηριοποιούνταν συστηματικά και στην καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών. Σε κατ' οίκον έρευνες, καθώς και στην κατοχή των μελών της, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα εξοπλισμένο εργαστήριο υδροπονικής καλλιέργειας χασίς, πέντε δενδρύλλια και 19 γραμμάρια χασίς, ζυγαριά, δύο αεροβόλα όπλα, ομοίωμα πιστολιού, τρία φυσίγγια, πτυσσόμενη ράβδος και κουκούλες τύπου full face. Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές για παρόμοια αδικήματα. Σε βάρος των συλληφθέντων και των άλλων 19 μελών της ομάδας, σχηματίστηκε δικογραφία.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Εμπρακτη αλληλεγγύη

Την έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα Τέμπη έδειξε το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας. Το πρωί της Τετάρτης, κλιμάκιο συνδικαλιστών επισκέφτηκε τα Τέμπη και μοίρασε στους πρόσφυγες και τις οικογένειές τους τρόφιμα, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης που συγκέντρωσε μετά από έκκληση στους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους του νομού. Υπολογίζεται πως στα Τέμπη έχουν εγκλωβιστεί περίπου 700 πρόσφυγες. Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Γι' αυτό το σκοπό, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας συγκεντρώνει κάθε μέρα, στο ισόγειο του Εργατικού Κέντρου (Εργατικής Πρωτομαγιάς 6, τηλέφωνο 2410.250.708), είδη πρώτης ανάγκης που είναι τα εξής: Εμφιαλωμένο νερό, χυμοί, γάλα, ψωμί, κρουασάν, είδη αρτοποιίας, φρούτα (κυρίως μπανάνες), τυριά, κομπόστες, παιδικά ρούχα, μωρομάντιλα, χαρτί υγείας, κάλτσες, κουβέρτες.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ