Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Με την πολιτική της εγκλωβίζει χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα μας

Παρά την ...ικανοποίηση για το Συμβούλιο που εκφράζει ο Ελληνας υπουργός, ο εγκλωβισμός των ξεριζωμένων στη χώρα μας θα συνεχιστεί

Από τον Αλμυρό Βόλου στην Ειδομένη...

Eurokinissi

Από τον Αλμυρό Βόλου στην Ειδομένη...
Σε άλλο ένα ακόμα διαβούλιο της ΕΕ, όπως η χτεσινή Σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες, επιβεβαιώθηκαν οι αντιπαραθέσεις για τη διαχείριση του οξυμένου προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος ανάμεσα στις αστικές τάξεις και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους και επιπλέον αυστηροποιούνται οι έλεγχοι. Τα εκατομμύρια των ξεριζωμένων από τις πατρίδες τους στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ασία είναι τα θύματα και της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, μαζί με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, τις πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου, την Τουρκία κ.λπ., με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τον πόλεμο, την καταστροφή, τη φτώχεια και την ανέχεια.

Στο πλαίσιο αυτό και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συμμετέχει σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, γκρινιάζει για μονομερείς ενέργειες και κλείσιμο συνόρων από άλλες χώρες, την ίδια ώρα που υιοθετεί όλες τις αποφάσεις της λυκοσυμμαχίας που ουσιαστικά εγκλωβίζουν χιλιάδες ανθρώπους και στη χώρα μας. Και είναι υποκριτικό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να σηκώνει τους τόνους περί τήρησης των συμφωνιών στην ΕΕ (για παράδειγμα την περιβόητη μετεγκατάσταση των 160.000 προσφύγων, όπως είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Νοέμβρη, δηλαδή μια «σταγόνα στον ωκεανό» σε σχέση με τα εκατομμύρια των ξεριζωμένων), όταν αυτές οι συμφωνίες και οι Συνθήκες της Σένγκεν και του Δουβλίνου 2 είναι που ευθύνονται για τον εγκλωβισμό των προσφύγων. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής και των συμφωνιών είναι το εξής: Διαλογή για τους Σύρους πρόσφυγες και είσοδος στις χώρες ανάλογα με τον αριθμό που έχουν ανάγκη οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Για όλους τους υπόλοιπους υπάρχει η πολιτική της παραμονής και της επαναπροώθησης. Σημειωτέον ότι πλέον οι Αφγανοί πρόσφυγες δεν θεωρούνται πρόσφυγες, αλλά οικονομικοί μετανάστες, με αποτέλεσμα να παραμένουν στη χώρα μας με το καθεστώς του μετανάστη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, Σύρων, Αφγανών και άλλων, στη χώρα μας.

Προσερχόμενος στις εργασίες του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στη συνάντηση, ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Ιωάννης Μουζάλας, είπε χαρακτηριστικά: «Το πρώτο τεράστιο ζήτημα είναι αν η Ευρώπη είναι ενωμένη Ευρώπη ή όχι. Εάν πέντε αστυνομικοί διευθυντές χωρών, ανάμεσα στις οποίες είναι και χώρες εκτός ΕΕ, μπορούν μονομερώς να αλλάζουν, δέκα ώρες μετά, την απόφαση που πάρθηκε απ' όλους τους αρχηγούς κρατών της ΕΕ στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Εάν η Ευρώπη που θέλουμε είναι η Ευρώπη των πέντε αστυνομιών ή η Ευρώπη των αποφάσεων της Επιτροπής και των αποφάσεων των πρωθυπουργών των χωρών της Ευρώπης.

Το δεύτερο ζήτημα έχει μία ιδιορρυθμία. Ερχόμαστε σήμερα εδώ και πάρα πολλοί θα προσπαθήσουν να συζητήσουμε για το πώς θα αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα που οι ίδιοι έχουν σκοπό να δημιουργήσουν. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί μονομερείς ενέργειες. Οι μονομερείς ενέργειες μπορούν να γίνουν επίσης και από την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί να γίνει ένας Λίβανος για την Ευρώπη, μία αποθήκη ψυχών, ακόμα κι αν αυτό παίρνει τη μορφή μιας μεγάλης χρηματοδότησης».

Η κριτική Μουζάλα αφορά τη στάση της ΠΓΔΜ, αλλά και τη συντονισμένη απάντηση της Αυστρίας και 9 χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, που όπως αποφάσισαν σε συνάντησή τους την Τετάρτη, θα κλείσουν και άλλο τη στρόφιγγα της ροής και διαλογής προσφύγων, μόνο από Συρία και Ιράκ, απαιτώντας την αυστηρότερη φύλαξη στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας. Οσο για την αντιμετώπιση της στάσης της Αυστρίας, ο Ελληνας υπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος «για τη στήριξη της Ελλάδας από άλλες χώρες» (χωρίς να διευκρινίσει από ποιες).

Αποφασίστηκαν αυστηρότεροι έλεγχοι

Σε ό,τι αφορά το τι αποφάσισε το χτεσινό Συμβούλιο, στην ουσία ήταν επικλήσεις για «συντονισμό των κινήσεων» - που βέβαια η κάθε αστική κυβέρνηση ερμηνεύει όπως την βολεύει - και αυστηρότεροι έλεγχοι των προσφύγων και μεταναστών. Στο κείμενο που συμφωνήθηκε, γίνεται λόγος για «ενίσχυση των ελέγχων και δημιουργία των σχετικών βάσεων δεδομένων στα εξωτερικά σύνορα» και προτροπή η ολλανδική Προεδρία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το συντομότερο. Ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης και προεδρεύων, Κλας Ντάικχοφ, σημείωσε με νόημα ότι «η ενίσχυση των κοινών εξωτερικών συνόρων μας με την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα αποτελεί ένα σημαντικό μέσο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την προστασία της ασφάλειας των Ευρωπαίων πολιτών».

Σύμφωνα με την απόφαση, «τα κράτη - μέλη πρέπει να διενεργούν συστηματικούς ελέγχους σε όλα τα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των προσώπων που έχουν δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ κατά τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων, να τα συγκρίνουν με βάση δεδομένων απολεσθέντων και κλεμμένων έγγραφων, προκειμένου να εξακριβώνεται ότι τα πρόσωπα αυτά δεν συνιστούν απειλή για τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια. Η υποχρέωση αυτή ισχύει σε όλα τα εξωτερικά σύνορα (αεροπορικά, θαλάσσια και χερσαία), τόσο κατά την είσοδο και την έξοδο». Επιπρόσθετα, σε κάποιες περιπτώσεις, όταν θα υπάρχουν αυξημένες ροές, θα μπορούν να γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι «αν δεν υπάρχουν κίνδυνοι για την εσωτερική ασφάλεια, τη δημόσια τάξη, τις διεθνείς σχέσεις των κρατών - μελών ή απειλή για τη δημόσια υγεία».

Ταυτόχρονα, ο Ολλανδός υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη λήψης νέων μέτρων αν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μάρτη δεν έχουν μειωθεί οι εισροές προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα. Επίσης, αναφερόμενος στη συνάντηση που οργάνωσε η Αυστρία, την δικαιολόγησε πλήρως, λέγοντας: «Είναι λογικό να θέλουν οι χώρες που επηρεάζονται περισσότερο να συζητήσουν για την αντιμετώπιση των ροών και να βεβαιωθούν ότι δεν παίρνει η κάθε χώρα διαφορετικά μέτρα, δηλαδή να γίνονται άλλα στη μια μεριά των συνόρων και άλλα στην άλλη».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει ...συστάσεις

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του επιτρόπου για τη Μετανάστευση, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ζήτησε ουσιαστική πρόοδο εντός 10 ημερών όσον αφορά την προσφυγική κρίση, «διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος όλο το σύστημα να καταρρεύσει». Ο επίτροπος μίλησε επίσης για «ώρα μεγάλης ευθύνης», που δεν «χωράνε μη συντονισμένες ενέργειες». Ταυτόχρονα, σε συνέντευξη εκπροσώπων Τύπου της Επιτροπής διατυπώθηκε η ...απορία της σχετικά με την κίνηση της Ουγγαρίας να κάνει δημοψήφισμα σχετικά με την απόφαση της ΕΕ για την υποχρεωτική συμμετοχή των χωρών στη μετεγκατάσταση προσφύγων. Η σχετική απάντηση ήταν: «Δεν καταλαβαίνουμε πώς αυτό συμβιβάζεται με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων που έχει συμφωνηθεί απ' όλα τα κράτη - μέλη, της Ουγγαρίας περιλαμβανομένης, βάσει των συνθηκών της ΕΕ» και αρκέστηκαν να δηλώσουν ότι «αναμένουν διευκρινήσεις από την Ουγγαρία». Πάντως, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, διευκρίνισε χτες ότι το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα σχετικά με τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις θα αφορά μόνο μελλοντικές προτάσεις, καθώς η Ουγγαρία έχει ήδη αμφισβητήσει δικαστικά την προηγούμενη απόφαση της ΕΕ για τις ποσοστώσεις. Θυμίζουμε ότι και η Σλοβακία έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον της απόφασης της ΕΕ και επίσης αντιδρούν η Τσεχία και η Πολωνία, της λεγόμενης «ομάδας του Βίσεγκραντ».

Οι κόντρες φουντώνουν

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, επέκρινε σε συνέντευξή του στη χτεσινή «Ράινισε Ποστ» τη μονομερή σύγκληση της Διάσκεψης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων από την Αυστρία, σημειώνοντας : «Είναι αυταπάτη να πιστεύεται ότι η διευθέτηση (του Προσφυγικού) μπορεί να γίνει χωρίς την Ελλάδα. Τέτοιες συναντήσεις και αποφάσεις δεν μας φέρνουν πιο κοντά σε λύση της προσφυγικής κρίσης». Στη δεδομένη φάση, είναι φανερό ότι η αντιπαράθεση Γερμανίας - Αυστρίας μεγαλώνει, με τη δεύτερη να διεκδικεί περισσότερα κονδύλια για το προσφυγικό ζήτημα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ