Eurokinissi |
Στο φόντο των αντιλαϊκών παζαριών με τους «εταίρους», επανέρχονται και σενάρια κυβερνητικού ανασχηματισμού, ως μια επιλογή «εκτόνωσης» της συσσωρευμένης λαϊκής αγανάκτησης |
Ο πρωθυπουργός, στις Βρυξέλλες, πέραν του Προσφυγικού που πέρασε σε δεύτερο πλάνο, μετά την ακύρωση της συμμετοχής του Τούρκου πρωθυπουργού στις προγραμματισμένες συναντήσεις, θέτει το ζήτημα της ολοκλήρωσης της πρώτης «αξιολόγησης», το οποίο «καίει» την κυβέρνηση.
«Θα υπάρξει συζήτηση και για τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την αξιολόγηση έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην προσπάθεια για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε, χτες, στον «ΣΚΑΪ» ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας.
Μάλιστα, επιμένοντας να διαχωρίζει τους «θεσμούς» σε καλούς και κακούς, υπέδειξε σε ΕΕ και ΔΝΤ να σταματήσουν το παιχνίδι και «να αποφασίσουν αν υπάρχει δυνατότητα να προχωρήσουν τα πράγματα ή θα συνεχίσουν μέσα από την αντιπαράθεσή τους να δημιουργούν προβλήματα στην ελληνική οικονομία». Η αντιπαράθεση στην οποία αναφέρεται, βέβαια, δεν αφορά στα δικαιώματα του λαού, όπως σκόπιμα ισχυρίζονται οι της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που ξετυλίγονται με μόνιμα χαμένους τους λαούς.
Ο Π. Ρήγας αφού δήλωσε ότι «πρέπει να κλείσουν τα εσωτερικά μέτωπα, όπως το θέμα των αγροτών», υποστήριξε ότι «υπάρχουν τα περιθώρια ώστε να γίνει συζήτηση και να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα προς όφελος της παραγωγικής αγροτικής ανασυγκρότησης», στην οποία προφανώς δε «χωράνε» οι μικρομεσαίοι αγρότες. Αναπαρήγαγε, εξάλλου, τις συκοφαντίες περί «ακραίων στοιχείων», που «θα απομονωθούν γιατί δεν βοηθάνε την πραγματική επίλυση των προβλημάτων».
«Αν η κυβέρνηση κινηθεί σε κάποια θέματα στη σωστή κατεύθυνση, τότε δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα να την στηρίξουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αργά προχτές βράδυ, σε εκδήλωση του κόμματός του στις Βρυξέλλες. Αντίστοιχα, οι επαφές του, χτες, στη βελγική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), κινήθηκαν ακριβώς στο πλαίσιο της επίδειξης από πλευράς ΝΔ χαρακτηριστικών «υπεύθυνης» αντιπολίτευσης, εν γένει «αξιόπιστης» αστικής πολιτικής δύναμης, πρόθυμης να βάλει πλάτη στην κυβέρνηση για τα ζητούμενα του κεφαλαίου.
Με αυτά τα κριτήρια, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση κινείται προς τη «σωστή κατεύθυνση» στο Προσφυγικό, εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Στο Προσφυγικό, συνέχισε, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για διαμόρφωση «εθνικής γραμμής».
Να καταγραφεί, παράλληλα, ότι ζήτησε από τα στελέχη της ΝΔ να είναι σε ετοιμότητα και εξήγησε: «Δεν ξέρω πότε θα γίνουν οι εκλογές, δεν εξαρτάται από εμάς, όμως όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, η ΝΔ θα τις κερδίσει».
Στο ίδιο μήκος, «υπευθυνότητας» και «εθνικής ομοψυχίας», προσερχόμενος χτες στη Σύνοδο του ΕΛΚ, δήλωσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Η κατάσταση αυτή, όμως, υπερβαίνει τη δυνατότητα μιας χώρας να την αντιμετωπίσει. Πρέπει να γίνουν περισσότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. (...) Η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να αντιμετωπίσει τις παράνομες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές».
Τέτοια επιχειρήματα χρησιμοποίησε στις διμερείς συναντήσεις που είχε, στο περιθώριο της Συνόδου, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Α. Μέρκελ (η οποία φέρεται να τον συνεχάρη που δεν ασκείται αντιπολίτευση στην Ελλάδα για το Προσφυγικό...), το Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπ. Μπορίσοφ, τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Π. Κοέλιο, τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Τζ. Ντολ, τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Μ. Βέμπερ και την Επίτροπο Ανταγωνισμού της ΕΕ, Μ. Φέσταγκερ.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν, επίσης, τα ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής σκηνής, τι θα γίνει μπρος στα νομοσχέδια που φέρνει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση στη Βουλή. Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ έσπευδαν να διαβεβαιώσουν ότι δεν υπήρξε «καμία όχληση ή πίεση για να στηρίξει η ΝΔ κυβερνητικά νομοσχέδια», ο δε Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση του ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να κινείται με «δύο πλειοψηφίες», μία των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που ψηφίζει τα «ανώδυνα» για τον κυβερνητικό συνασπισμό νομοσχέδια και μία άλλη, με ψήφους της αντιπολίτευσης, όποτε σημειώνονται διαρροές στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Παράλληλα, η ΝΔ συνεχίζει την κριτική της στην κυβέρνηση, από τη σκοπιά ότι παίρνει μέτρα που δυσκολεύουν την αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.
Π.χ., μιλώντας στο «MEGA», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Ν. Δένδιας, είπε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση επιχειρεί σε μία ασθενή οικονομία μία νέα αφαίμαξη με το Φορολογικό και το Ασφαλιστικό. Ετσι δεν πρόκειται να ανακάμψει ποτέ. Με οικονομία στο -0,7% και με λιγότερα δημόσια έσοδα κατά 600 εκατ. ευρώ, παρά την αύξηση φόρων, έχουμε μπει ξανά σε έναν κύκλο ύφεσης (...) Αυτό που σίγουρα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση, ήταν να μην αύξανε τις δημόσιες δαπάνες με 458 εκατ. ευρώ, με διορισμούς από εδώ κι από εκεί. Η αγορά στενάζει. Δεν αντιλαμβάνομαι τη λογική στην αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%, σε μία οικονομία σε ύφεση» υποστήριξε.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας και ο υπεύθυνος του Τομέα Φορολογικής Πολιτικής της ΝΔ, Απ. Βεσυρόπουλος, δήλωσαν μετά τη δημοσιοποίηση της Εκθεσης της Γενικής Γραμματείας Εσόδων για τα φορολογικά έσοδα του 2015: «Το πέτυχαν και αυτό: Εβαλαν νέους φόρους, μείωσαν τα έσοδα, "στραγγάλισαν" την πραγματική οικονομία, επανέφεραν τη χώρα στην ύφεση (...) Μέτρα που "στραγγαλίζουν" την πραγματική οικονομία και διαλύουν τον ιδιωτικό τομέα».
Ακόμα κι έτσι, δεν αρνούνται πλάτη στην κυβέρνηση. Οπως είπε, άλλωστε, κι ο βουλευτής τους Κ. Καραγκούνης, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο: «Θέλω να δω ποια θα είναι η κοστολόγηση του "παράλληλου προγράμματος". Οτιδήποτε, ωστόσο, είναι προς θετική κατεύθυνση, δεν έχει λόγο η ΝΔ να μην το στηρίξει»...
Στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής προσέφυγε χτες ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, ζητώντας να αποφανθεί για τα επεισόδια που προκάλεσαν βουλευτές της Χρυσής Αυγής, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής προχτές Τετάρτη.
Σημειώνεται ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Χρ. Παππάς και Ηλ. Κασιδιάρης, στη διάρκεια της συνεδρίασης, στήνοντας ένα ακόμα «σόου» επιδόθηκαν σε ρατσιστική φρασεολογία εναντίον μεταναστών και προσφύγων, ενώ εξαπέλυσαν ύβρεις σε βάρος του Αρχηγού ΓΕΣ, αλλά και σε όσους βουλευτές προσπάθησαν να τους σταματήσουν. Ταυτόχρονα βιντεοσκοπούσαν τη συνεδρίαση, η οποία ήταν «κλειστή».
Στο σχετικό δελτίο Τύπου, που εκδόθηκε χτες από την προεδρεία της Βουλής, αναφέρεται συγκεκριμένα: «Κατά τη χτεσινή απόρρητη συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία σημειώθηκαν τα γνωστά έκτροπα από βουλευτές της Χρυσής Αυγής, διαπιστώθηκε ότι έγινε παράνομη μαγνητοσκόπηση της συνεδρίασης, αποσπάσματα της οποίας προβλήθηκαν σε ΜΜΕ.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, απηύθυνε ερώτημα στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, προκειμένου να διερευνηθούν οι νομικές διαδικασίες για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων καθώς και η δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη».
Σε εκδήλωσή της, η Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικής Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ θα βραβεύσει τις πρωτοπόρες Οργανώσεις και συντρόφους, που συνέβαλαν στην επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21/2, στις 6.30 μ.μ, στο Δημαρχείο Ιλίου.
Ο χρόνος και ο τρόπος ιδιωτικοποίησης του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχουν προκαλέσει διαφωνίες μεταξύ του σημερινού προέδρου του αεροδρομίου, Π. Ρουμελιώτη, και του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Στ. Πιτσιόρλα, αντανακλώντας στην πραγματικότητα τους έντονους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς. Ο μεν πρώτος επιθυμεί διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος μέχρι τη λήξη της σύμβασης το 2026, υποστηρίζοντας ότι το Δημόσιο σήμερα έχει έσοδα από το αεροδρόμιο κι έτσι «πρέπει να πείσουμε τους δανειστές ότι το Δημόσιο θα μπορέσει καλύτερα να εξυπηρετήσει τα χρέη του συνεχίζοντας να εισπράττει από το αεροδρόμιο 60 εκατ. ευρώ κέρδη». Με αυτό το σκεπτικό χαρακτήρισε «σκάνδαλο» ενδεχόμενη επέκταση της σημερινής σύμβασης για επιπλέον 20 χρόνια, αφού, όπως υποστήριξε, το τίμημα γύρω από το οποίο γίνονται οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ «χαμηλό».
Πάντως, από το ΤΑΙΠΕΔ, ο πρόεδρος του οποίου κινείται προς επέκταση της σύμβασης, σημειώνεται ότι τα ποσά που έχουν «ακουστεί» μέχρι σήμερα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ότι το Δημόσιο θα λάβει «πολλαπλάσια» αποζημίωση.
Στο μεταξύ, δόθηκε παράταση έως τις 6 Μάη για την κατάθεση προσφορών και έως τις 26 Φλεβάρη για υποβολή σχολίων από τους ενδιαφερόμενους, για την κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης, βάσει απόφασης του υπουργού Υποδομών, Χρ. Σπίρτζη, έπειτα από αίτημα των ενδιαφερόμενων εταιρειών και «ενόψει του πολύπλοκου χαρακτήρα τού υπό δημοπράτηση έργου παραχώρησης».
Το αίτημα για παράταση υπέβαλαν η κοινοπραξία «China State Construction Engineering / Co-Archirodon Group-Zurich Airport» και ο κατασκευαστικός όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.