ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο, «νουθεσίες» και εκβιασμοί στο λαό

Οσους «χειραγωγούν» τις κινητοποιήσεις σε «γραμμή αδιαλλαξίας», στοχοποιεί ο Αλ. Τσίπρας, «κάθε επόμενη πρόταση θα είναι χειρότερη», εκβιάζει ο Γ. Δραγασάκης

Eurokinissi

Οσους «χειραγωγούν» τις κινητοποιήσεις σε «γραμμή αδιαλλαξίας», στοχοποιεί ο Αλ. Τσίπρας, «κάθε επόμενη πρόταση θα είναι χειρότερη», εκβιάζει ο Γ. Δραγασάκης
Τη διαβεβαίωση στο κεφάλαιο ότι η κυβέρνηση θα περάσει επιτυχώς τον «κάβο» της «αξιολόγησης», παρέχει ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, μέσω της συνέντευξής του στην «Αυγή της Κυριακής». Αποδίδει, μάλιστα, τις καθυστερήσεις στις αντιθέσεις ανάμεσα στους «θεσμούς», υποστηρίζοντας: «Δεν γίνεται να καθυστερεί άλλο το πρόγραμμα επειδή οι θεσμοί δεν συμφωνούν μεταξύ τους».

Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του μνημονίου - δηλαδή η υλοποίηση στο ακέραιο των σφοδρών αντιλαϊκών μέτρων που αυτό περιλαμβάνει - συνδέεται από τον Αλ. Τσίπρα με τη διευθέτηση του κρατικού χρέους, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα μεγαλύτερης κρατικής στήριξης στο κεφάλαιο, εξέλιξη που θα επισύρει πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα. «Η διαπραγμάτευση είναι στο τέλος της και αυτό είναι ίσως το πιο δύσκολο σημείο (...) Εχουμε μπροστά μας τρεις μεγάλες προκλήσεις: Την αξιολόγηση, το ζήτημα του χρέους και το Προσφυγικό. Θα τα διαχειριστούμε όλα με τον πιο αποτελεσματικό και αποφασιστικό τρόπο. Οταν τα μέτωπα αυτά κλείσουν - και θα κλείσουν πολύ σύντομα, η Ελλάδα θα έχει γυρίσει σελίδα», υποστηρίζει.

Επιβεβαιώνοντας δε ποιον αφορά το... «γύρισμα σελίδας», παραθέτει τις θετικές για τους επιχειρηματικούς ομίλους επιδόσεις της κυβέρνησης, που ο λαός πληρώνει ακριβά. Στην κατεύθυνση, προαναγγέλλει σαν μία απ' τις επόμενες κυβερνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες τον αναπτυξιακό νόμο, νέα μέτρα δηλαδή στήριξης των καπιταλιστικών επενδύσεων και το νομοσχέδιο για την «οικειοθελή αποκάλυψη της φοροδιαφυγής», δηλαδή για τη νομιμοποίηση και «προνομιακή» φορολογική μεταχείριση αδήλωτων κεφαλαίων.

Καθώς μάλιστα τα παραπάνω έχουν ως προϋπόθεση την αντιμετώπιση των εργατικών - λαϊκών κινητοποιήσεων, ο Αλ. Τσίπρας κατηγορεί όσους αγωνίζονται ότι «χειραγωγούνται» από «κάποιους» και σύρονται σε «γραμμή αδιαλλαξίας» (δείχνοντας έτσι τις ταξικές δυνάμεις του κινήματος, που παλεύουν ενάντια στο συμβιβασμό με την αντιλαϊκή πολιτική). Παράλληλα, αναπαράγει και την αυταπάτη περί διορθώσεων στην αντιλαϊκή πολιτική, υποστηρίζοντας ότι «είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, ώστε να διασφαλιστούν σοβαρές βελτιώσεις»...

Στρατηγική επιλογή η εμπλοκή σε επικίνδυνους σχεδιασμούς

Στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των συμφερόντων της αστικής τάξης εντάσσονται και οι κυβερνητικές προσπάθειες για αναβάθμιση του ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή, τις οποίες ο πρωθυπουργός διαφημίζει, αναφέροντας ότι η εμβάθυνση σχέσεων με Ισραήλ, Αίγυπτο, Ιράν, Τουρκία εντάσσονται σε μια στρατηγική με «πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας σε διάφορους τομείς, όπως η Ενέργεια, το εξωτερικό εμπόριο, οι επενδύσεις», η οποία θα συνεχιστεί για την ενίσχυση του «γεωπολιτικού ρόλου και της οικονομίας».

Ταυτόχρονα, ο Αλ. Τσίπρας καθησυχάζει το κεφάλαιο ότι στις διεργασίες εντός ΕΕ, «η ελληνική κυβέρνηση αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ παίζουν ξεχωριστό ρόλο στη διαμόρφωση μετώπου κατά της λιτότητας», δηλαδή «χαλάρωσης» των δημοσιονομικών κανόνων που εμποδίζουν στην παρούσα φάση μεγαλύτερη ακόμα στήριξη του κεφαλαίου απ' τον κρατικό κορβανά. Προκειμένου, μάλιστα, να επιτευχθεί ο στόχος, καθαγιάζει την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία, κορυφαίο δήμιο των λαϊκών δικαιωμάτων στα κράτη - μέλη της ΕΕ, υποστηρίζοντας πως «το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα διαμορφώνει μια πιο επιθετική ατζέντα κατά της λιτότητας» και πως «στις συμμαχίες δεν κοιτάμε τους άλλους στα δόντια, ούτε ζητάμε πιστοποιητικά ιδεολογικής καθαρότητας. Μας αρκούν αυτά που μας ενώνουν - και είναι πολλά»...

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, την επικίνδυνη ΝΑΤΟική εμπλοκή στο Αιγαίο, ο Αλ. Τσίπρας επαναλαμβάνει τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι «δεχτήκαμε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ υπό την εξαιρετικά αυστηρή προϋπόθεση ότι θα είναι σεβαστά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία θα επιχειρούν η κάθε μία μέσα στα δικά της χωρικά ύδατα», όταν η Αγκυρα «γκριζάρει» συστηματικά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, με το ΝΑΤΟ να σφυρίζει αδιάφορα...

Η βαθύτερη εμπλοκή του λαού και της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς άλλωστε πάει χέρι - χέρι με την «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» στην οποία αναφέρθηκε.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, αναφέρει ότι «για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες η προοπτική δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού είναι τόσο κοντά», όταν στην πραγματικότητα βάση των διαπραγματεύσεων είναι ένα νέο διχοτομικό σχέδιο, τύπου «σχεδίου Ανάν».

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εκλογών, επανέφερε το παραμύθι περί λαϊκής έγκρισης στην αντιλαϊκή πολιτική: «Εκλογές έγιναν πριν από τρεις μήνες και συνολικά η πολιτική μας έχει κριθεί από τον λαό μας στις κάλπες, τρεις φορές σε λιγότερο από ένα χρόνο (...) η κοινοβουλευτική μας ομάδα (...) γίνεται σαν σκληρή γροθιά»!

Εκβιάζουν με χειρότερα...

Σε προσπάθεια εξωραϊσμού του τρίτου μνημονίου αναλώνεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, υποστηρίζοντας (στο «Βήμα») ότι η υλοποίησή του είναι το «καλό σενάριο» και η κυβέρνηση λέει «"όχι" σε προτάσεις που συνιστούν ένα νέο πρόγραμμα με μέσα καταστροφικά - μειώσεις μισθών ή συντάξεων για την οικονομία και τη χώρα...».

Απευθύνει μάλιστα στο λαό τον ωμό εκβιασμό πως ή συναινεί με το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο ή η επόμενη πρόταση θα είναι πολύ χειρότερη.«Η ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και κάθε καθυστέρηση της τελευταίας θα μπορούσε να επιφέρει περιπλοκές. Επαναλαμβάνω πάντως ότι, αν δεν εξασφαλισθεί μια συμφωνία στη βάση της υφιστάμενης πρότασης, τότε κάθε επόμενη πρόταση θα είναι κατά πολύ χειρότερη. Και η ευθύνη γι' αυτό θα βαρύνει εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες υπονομεύουν την παρούσα προσπάθεια», ισχυρίζεται.

Ο Γ. Δραγασάκης επιβεβαιώνει, εξάλλου, ότι η σχεδιαζόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου εντάσσεται σε ευρύτερους σχεδιασμούς για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος και την «ανάκτηση της εμπιστοσύνης» προς αυτό. Οπως παραδέχεται, «ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι σε μια φάση που πρέπει να κατακτήσει νέα πεδία γνώσης και εμπειριών, να ανοίξει νέους δρόμους, να αναδείξει νέες μορφές διακυβέρνησης (...) μια βαθιά μεταρρύθμιση του ίδιου του πολιτικού συστήματος ωθώντας το στην ανασύνθεσή του με μοχλό (...) την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την επανεξέταση της λογικής του μπόνους. Βασικό κριτήριο των αλλαγών πρέπει να είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς την πολιτική και τους θεσμούς άσκησής της».

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016
Ματώνει ο λαός για τα «πρωτογενή πλεονάσματα»

Η παραπέρα συμπίεση των κρατικών κονδυλίων που σχετίζονται με τις λαϊκές ανάγκες και μάλιστα κατά 438 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το στόχο του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και η ενίσχυση της φοροαφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων, αποτελούν τα πρώτα δείγματα γραφής της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί με συνέπεια και για το 2016.

Για το μήνα Γενάρη, το «πρωτογενές πλεόνασμα» απεικονίζεται περίπου στο 1,2 δισ. ευρώ, με αποφασιστική συμβολή σε αυτό και των αυξημένων «εμπροσθοβαρών» εισροών από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, για την εφαρμογή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), προς όφελος του εγχώριου κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών (Γενάρης 2016):

-- Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (χωρίς το ΠΔΕ) φτάνουν στα 3,65 δισ. ευρώ, με μηνιαία αύξηση ύψους 165 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Γενάρη του 2015. Η παραπέρα διόγκωση οφείλεται σε μια σειρά από αντιλαϊκά μέτρα που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου. Αυτά θα εμπλουτισθούν στη συνέχεια με την ενίσχυση της φοροληστείας απέναντι σε μισθωτούς, συνταξιούχους, φτωχομεσαίους αγρότες, στο πλαίσιο της πρώτης «αξιολόγησης» του μνημονίου.

-- Οι πρωτογενείς δαπάνες υποχώρησαν στα 2,89 δισ. ευρώ και είναι συρρικνωμένες κατά 469 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τις προβλεπόμενες για το μήνα Γενάρη. Είναι φανερό ότι συνεχίζεται η άτυπη στάση πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας... Την ίδια ώρα, οι δαπάνες για την αποπληρωμή τόκων εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους έφτασαν στα 116 εκατ. ευρώ.

-- Οι εισροές από την ΕΕ για την εκτέλεση του ΠΔΕ έφτασαν στα 565 εκατ. ευρώ (από 193 εκατ. το Γενάρη του 2015).

ΠΤΩΣΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Κηδεύτηκαν τα τρία μέλη του πληρώματος

Παρουσία πλήθους συγγενών, φίλων και συναδέλφων, εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, κηδεύτηκαν τα τρία μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο συνετρίβη την περασμένη Πέμπτη στη νήσο Κίναρο, ενώ συμμετείχε στην άσκηση «Αστραπή 2/2016».

Η εξόδιος ακολουθία για τον υποπλοίαρχο Αναστάσιο Τουλίτση τελέστηκε το Σάββατο 13/2 στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στη Μεταμόρφωση Αττικής, για τον υποπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πανανά την Κυριακή 14/2 στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Αρια Ναυπλίου, και για τον ανθυπασπιστή Ελευθέριο Ευαγγέλου, χτες Δευτέρα, στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Ιλιον.

ΕΠΑΦΕΣ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Σήμερα με Τουσκ, αύριο με Γιούνκερ

Η ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» και η διαχείριση του Προσφυγικού θα κυριαρχήσουν στις επαφές του πρωθυπουργού με αξιωματούχους της ΕΕ και ηγέτες κρατών - μελών, τις επόμενες μέρες, αλλά και στην ίδια τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Σήμερα, ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Χτες, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Μπ. Κούντερς, υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας, η οποία έχει αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο Προσφυγικό, ενώ συζητήθηκαν ιδιαίτερα η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης ΕΕ - Τουρκίας, η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας, καθώς και η συγκρότηση «ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού μηχανισμού επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία στα κράτη - μέλη της ΕΕ».

Ανεπίσημη συνάντηση είχε χτες ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή και με τον επικεφαλής του τουρκικού φιλοκουρδικού σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σ. Ντεμιρτάς. Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή (το κουρδικό ζήτημα, οι συγκρούσεις στη Συρία και η προσφυγική κρίση).



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ