Ο Ρ. Χιτζάμπ από την «Υπατη Διαπραγματευτική Επιτροπή» της συριακής αντιπολίτευσης βρέθηκε χτες στο Λονδίνο |
Στο Μόναχο μεταφέρεται σήμερα η έδρα των σκληρών διπλωματικών παζαριών για την επανέναρξη των έμμεσων ενδο-συριακών συνομιλιών στις 25 Φλεβάρη στη Γενεύη της Ελβετίας, καθώς συναντώνται οι υπουργοί Εξωτερικών και διπλωμάτες της λεγόμενης «Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας». Αυτή απαρτίζεται από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, την επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, εκπρόσωπο του Αραβικού Συνδέσμου και 17 χώρες, μεταξύ των οποίων τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και άλλες γειτονικές με τη Συρία χώρες.
Ο Ρώσος πρέσβης στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, Αλεξέι Μποροντάβκιν, εξέφρασε την ελπίδα πως οι διαπραγματεύσεις σήμερα στο Μόναχο θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διπλωματικών συνομιλιών για τη Συρία, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι πρόσφατες απαιτήσεις για όρους που έθεσε η συριακή αντιπολιτευόμενη «Υπατη Διαπραγματευτική Επιτροπή» για την πραγματοποίηση των ενδο-συριακών διαπραγματεύσεων, δεν προβλέπονται από την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που είχε εκδοθεί το Δεκέμβρη, σε σχέση με την έναρξη διαπραγματευτικής διαδικασίας για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Συρία.
Επιπλέον, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, αναφερόμενη στη σημερινή συνάντηση του Μονάχου, σημείωσε ότι ειδικά ο συνασπισμός των ΗΠΑ κατά - υποτίθεται - των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» «δεν έχει συντονισμένη στρατηγική», κατηγορώντας τον ότι «ανακοινώνει νέα σχέδια κάθε εξάμηνο» και πως τέτοιες ενέργειες προκαλούν «χαοτικές κινήσεις». Προκάλεσε τις ΗΠΑ να ξεκαθαρίσουν εάν οι πρόσφατες ανακοινώσεις Σαουδικής Αραβίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Τουρκίας για την αποστολή χερσαίων δυνάμεων περίπου 150.000 στρατιωτών στο συριακό έδαφος αποτελούν σχέδιο της συμμαχίας των ΗΠΑ ή πρόταση μίας νέας συμμαχίας, που αποχώρησε από εκείνη των ΗΠΑ! Υπενθύμισε τα ...κυριαρχικά δικαιώματα της Συρίας και πως η εισβολή ξένων στρατευμάτων στο έδαφος μιας χώρας πρέπει να γίνεται μόνο σε συνεννόηση με την κυβέρνησή της, το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποιεί η Ρωσία για τη δική της επέμβαση.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι και το γεγονός ότι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών (που τελεί υπό παραίτηση λόγω επικείμενου κυβερνητικού ανασχηματισμού), Λοράν Φαμπιούς, επέκρινε χτες τις ΗΠΑ για τη στάση τους στη Συρία, λέγοντας: «Δεν αισθάνομαι πως υπάρχει πολύ ισχυρή δέσμευση από τη μεριά τους». Κατηγόρησε, μάλιστα, την κυβέρνηση του Προέδρου Ομπάμα για «αμφίσημη πολιτική», για «πολλά λόγια χωρίς πράξεις» και ελάχιστη διάθεση για αποφάσεις, λέγοντας ότι αυτό το έχουν ήδη αντιληφθεί Ιράν και Ρωσία.
Πάντως, οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, συμφώνησαν τηλεφωνικά στην ανάγκη να επιτευχθεί «σύντομα» στη Συρία εκεχειρία και πρόσβαση ανθρωπιστικών οργανώσεων σε περιοχές υπό πολιορκία.
Το ίδιο 24ωρο, διαφορετικές ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης πήραν θέση σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στα μέτωπα των συγκρούσεων και τις δυσκολίες διαπραγμάτευσης.
Ο επικεφαλής της αντιπολιτευόμενης συριακής «Υπατης Διαπραγματευτικής Επιτροπής» (ΥΔΕ), Ριάντ Χιτζάμπ, μετέβη στο Λονδίνο, όπου συναντήθηκε με το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ. Ο Χιτζάμπ είπε ότι η ΥΔΕ θα επιστρέψει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μόνο εάν τηρηθούν κάποιοι όροι όπως εκεχειρία, άρση της πολιορκίας σε πόλεις υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών δυνάμεων και παύση των ρωσικών και συριακών βομβαρδισμών. Αλλο στέλεχος της ΥΔΕ απαίτησε νέο εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών δυνάμεων από τη Δύση, αξιώνοντας ακόμη και αντιαεροπορικούς πυραύλους εδάφους - αέρος.
Ο Χάμοντ επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης στην ΥΔΕ, λέγοντας ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία «στοχοποιούν την αντιπολίτευση και ενισχύουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους».
Από την άλλη, ο Κάντρι Σαμίλ του αντιπολιτευόμενου «Λαϊκού Μετώπου για την Αλλαγή και Απελευθέρωση της Συρίας» χαρακτήρισε «ανεύθυνες» τις πρόσφατες επικρίσεις του γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, σε σχέση με τις ρωσικές αεροπορικές επιχειρήσεις στη Συρία και τις συνέπειες που αυτές έχουν στην αύξηση των προσφυγικών ροών.
Νωρίτερα, το συριακό πρακτορείο ειδήσεων ΣΑΝΑ μετέδωσε πως αντικαθεστωτικές δυνάμεις έριξαν πυρ σε κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας που μετέφεραν αποστολές της Ερυθράς Ημισελήνου και του Ερυθρού Σταυρού στην πόλη Μαντάγια, που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό και στην οποία έχουν αναφερθεί κρούσματα λιμοκτονίας και σοβαρές ελλείψεις τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.
Το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», από την άλλη, εκτίμησε ότι από την 1η Φλεβάρη έχουν σκοτωθεί στις μάχες στο Χαλέπι τουλάχιστον 518 άτομα, εκ των οποίων οι 101 αναφέρονται ως άμαχοι, οι 169 αντικαθεστωτικοί και τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα» και οι 143 Σύροι στρατιώτες και φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές.
ΜΟΣΧΑ.--
Χοντραίνει η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ρωσία για την κατάσταση στη Συρία, αλλά και τη συγκέντρωση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων γύρω από τη Ρωσία. Η ρωσική κυβέρνηση απέρριψε χτες τις αμερικανικές κατηγορίες ότι οι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Συρία έχουν προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, είπε ότι οι ισχυρισμοί για χρήση από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία βλημάτων μη ακριβείας που προκαλούν απώλειες σε άμαχο πληθυσμό, είναι «παντελώς αβάσιμοι». Επίσης, απέρριψε ως αβάσιμες τις επικρίσεις ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Συρία ωθούν πρόσφυγες στην Ευρώπη, ενώ χαρακτήρισε «μεγάλο ψέμα τις κατηγορίες σε βάρος της Μόσχας πως αυτή ευθύνεται για την κατάρρευση στη Γενεύη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τη Συρία» και συμπλήρωσε πως «οι ενέργειες των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων έχουν αποκλειστικό στόχο την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και ο κόσμος εγκαταλείπει τη χώρα για να σωθεί από το ΙΚ».
Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «ουδέποτε εξιδανικεύσαμε το υπάρχον πολιτικό σύστημα στη Συρία, συχνά επικρίνουμε αυτά που κάνει η κυβέρνηση, όπως στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δημοκρατικών αρχών και σε πολλά ακόμη θέματα. Δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις έπρεπε να γίνουν εδώ και πολύ καιρό. Δεν ασχολούμαστε με την υποστήριξη της κυβέρνησης στη Συρία. Θεωρούμε ότι η κατάσταση στη χώρα αυτή είναι υπόθεση των Σύρων πολιτών».
Σε σχέση με την αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ, η Ρωσίδα αξιωματούχος είπε ότι «το σχέδιό του για τη μέγιστη ανάπτυξή του στην Ανατολική Ευρώπη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης, που έχει στόχο να περιορίσει τη Ρωσία, κάτι που δεν είναι καινούργιο» και πρόσθεσε πως «η ανάπτυξη αυτή του ΝΑΤΟ εμποδίζει την ευρωπαϊκή ήπειρο να επιτύχει την κοινή ασφάλεια. Η σταθερότητα και η ασφάλεια πρέπει να είναι κοινές».
Νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί μεθαύριο
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
Για μεθαύριο είναι προγραμματισμένη η νέα συνάντηση του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί. Οι επαφές των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί είναι σχεδόν καθημερινές, ενώ όλα δείχνουν ότι σύντομα θα ανοίξει «στα γεμάτα» η συζήτηση και για κρίσιμα θέματα όπως η διακυβέρνηση και το εδαφικό.
Το τελευταίο διάστημα, όλο και πιο καθαρά διατυπώνει το ενδιαφέρον της για να βρεθεί γρήγορα μια «λύση» και η Αγκυρα, σε μια περίοδο που πληθαίνουν οι φωνές αναλυτών, στελεχών πολυεθνικών, αλλά και εκπροσώπων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και οργανισμών, ότι η «τουρκική δίοδος» είναι η πιο «συμφέρουσα λύση» για να φτάσουν στην Ευρώπη οι άφθονοι υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο πρέσβης της Τουρκίας στην ΕΕ, Σελίμ Γενέλ, χαρακτήρισε «κλειδί» και για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας τη «λύση» του Κυπριακού. «Μπορούμε να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα, επί του οποίου εργαζόμαστε καλά με τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους συναδέλφους μας. Υπάρχουν ακόμα δυσκολίες και προκλήσεις, αλλά υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές. Ελπίζουμε ότι θα συμβεί. Αν αυτό γίνει, οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ θα ανθίσουν, γιατί θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε περισσότερα κεφάλαια... Περιμένουμε τη λύση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Και οι δύο ηγέτες τη θέλουν, η Ελλάδα τη θέλει, η Τουρκία τη χρειάζεται, η ΕΕ χρειάζεται μια ιστορία επιτυχίας. Ο ΟΗΕ επίσης τη χρειάζεται».
Πλήθος δημοσιευμάτων στον κυπριακό και τον τουρκικό Τύπο επιβεβαιώνουν καθημερινά ότι το Κυπριακό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των αστικών τάξεων της περιοχής, με το τουρκικό κεφάλαιο να υψώνει τους τόνους και να προβάλλει ενισχυμένες αξιώσεις, εντείνοντας και διαπλέκοντας τα παζάρια σε μια σειρά ζητήματα (Συρία, Αιγαίο κ.τ.λ.).
Η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» αναφερόταν σε συνάντηση που είχε πρόσφατα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την «πρόεδρο» της βουλής του ψευδοκράτους, Σιμπέλ Σιμπέρ, στην οποία και φέρεται να τόνισε πως δεν έχει σημασία αν δεν έγινε δεκτό (το 2004) το σχέδιο «Ανάν» και πως «η υποχώρηση είναι λάθος», ενώ έθεσε επιτακτικά το ζήτημα της νομιμοποίησης των χιλιάδων Τούρκων εποίκων, ειδικά την ανάγκη χορήγησης «υπηκοότητας» σε Τούρκους επιχειρηματίες, σχολιάζοντας ότι «είστε μικρό κράτος, ανοίξτε τις πόρτες σας». Στο ίδιο δημοσίευμα, ο Ερντογάν φέρεται να θέτει επίμονα και το ζήτημα «να μη δοθεί η χερσόνησος της Μόρφου στην ελληνοκυπριακή πλευρά».
Στο μεταξύ, εν μέσω ζωηρών διεργασιών, μερίδες και εκπρόσωποι του κεφαλαίου στρώνουν το έδαφος για την υποδοχή των μονοπωλίων. Για παράδειγμα, το δημοτικό συμβούλιο Λεμεσού έσπευσε να απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους κολοσσούς ENI και «Τοτάλ», για παραχώρηση εγκαταστάσεων που αναζητούν για εργασίες υποστηρικτικές των γεωτρήσεων που πραγματοποιούν στην κυπριακή ΑΟΖ. Πρόσφατα, κυπριακά ΜΜΕ υποστήριξαν ότι μετά τις σχετικές δυσκολίες που συνάντησε η «Τοτάλ» στη Λάρνακα, η εταιρεία μελετά το ενδεχόμενο να εγκαταστήσει «βάση» σε Ισραήλ (Χάιφα) αλλά και Πορτ Σάιντ (Αίγυπτο).